Υποβρύχιο Titan: Δυστυχώς το θαύμα δεν έγινε – Τι συνέβη στους επιβάτες

Υποβρύχιο Titan: Δυστυχώς το θαύμα που περίμενε όλη η ανθρωπότητα δεν έγινε και οι ελπίδες για τους 5 επιβαίνοντες του Titan έσβησαν.

Η αμερικανική ακτοφυλακή αναφέρει ότι η έρευνα για τον εντοπισμό του υποβρύχιου σκάφους «Titan». που αγνοείται, συνεχίζεται σε μια περιοχή όπου ανιχνεύθηκαν θόρυβοι από συσκευές σόναρ.

Το οξυγόνο στο σκάφος που μεταφέρει πέντε άτομα προβλέπεται ότι θα είχε εξαντληθεί στις 14.08 μ.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα.

Όταν ξεκίνησε το Titan διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία, κάτι που σημαίνει ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή σήμερα.

Το πόσο θα διαρκέσει στην πραγματικότητα το οξυγόνο εξαρτάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από πολλούς παράγοντες, όπως αν το βαθυσκάφος έχει ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα και από το αν οι επιβάτες διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Πολυεθνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ψάχνει για πέμπτη ημέρα σήμερα κάθε εκατοστό της θάλασσας στο σημείο όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού αναζητώντας ένα τουριστικό βαθυσκάφος το οποίο αγνοείται από την Κυριακή με πέντε επιβαίνοντες, καθώς εκτιμάται ότι έχουν οξυγόνο για λίγες ώρες ακόμη.

Το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας).

Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Οι ομάδες έρευνας και οι συγγενείς των πέντε επιβαινόντων αναθάρρησαν την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού λιμενικού ότι καναδικά πλοία άκουσαν ήχους από τον βυθό της θάλασσας.

Το λιμενικό επεσήμανε ότι τα τηλεκατευθυνόμενα υποθαλάσσια οχήματα έρευνας κατευθύνονται προς το σημείο όπου ακούστηκαν οι ήχοι, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχει εντοπιστεί το βαθυσκάφος.

Εξάλλου αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ήχοι αυτοί ενδεχομένως να μην προέρχονται από το Titan.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τις οικογένειες των μελών του πληρώματος που εξαφανίστηκε με το Titan», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού λιμενικού Τζέιμι Φρέντερικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βοστόνη.

«Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, πάντα ελπίζεις», πρόσθεσε.

Όμως τόνισε ότι «δεν μπορώ να σας πω τι είναι αυτοί οι ήχοι», εξηγώντας ότι η ανάλυσή τους δεν απέφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ χθες βρισκόταν καθ’ οδόν προς το σημείο που πιστεύεται ότι βρίσκεται το βαθυσκάφος ένα γαλλικό ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων.

Πρόκειται για το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος.

Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου.

Υποβρύχιο Titan: Πρώην επιβάτης αποκαλύπτει – Υπογράφεις δήλωση ότι μπορεί να πεθάνεις στο ταξίδι

Συνεχίζονται οι έρευνες των ομάδων διάσωσης της ακτοφυλακής των ΗΠΑ προκειμένου να εντοπίσουν το υποβρύχιο που εξαφανίστηκε κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Την ίδια στιγμή το βρετανικό δίκτυο BBC μεταδίδει μαρτυρία πρώην επιβάτη, ο οποίος αποκαλύπτει ότι υπέγραψε χαρτί το οποίο ανέφερε ότι «μπορεί να πεθάνει».

Μάλιστα ο Μάικ Ράις, όπως είναι το όνομα του πρώην ταξιδιώτη, τόνισε ότι πρόκειται για υποχρεωτική διαδικασία, στην οποία δε περιγράφεται λεπτομερώς πως ο κάθε επιβάτης αναλαμβάνει την ευθύνη και το ρίσκο της συμμετοχής ζτην αποστολή.

«Υπογράφεις μια τεράστια δήλωση, που απαριθμεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι μπορεί να πεθάνεις στο ταξίδι», είπε χαρακτηριστικά ο άνδρας.

«Αναφέρουν τον θάνατο τρεις φορές στην πρώτη σελίδα, οπότε δεν είναι ποτέ μακριά από το μυαλό σου», σημείωσε, προσθέτοντας πως «έτσι, κάποιος που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση δεν αιφνιδιάζεται. Όλοι ξέρετε σε τι μπλέκεστε».

«Είναι πραγματική εξερεύνηση, δεν είναι διακοπές. Δεν είναι αναζήτηση συγκίνησης, ούτε ελεύθερη πτώση με το αλεξίπτωτο. Πρόκειται για εξερευνητές και ταξιδιώτες που θέλουν να δουν κάτι», ανέφερε στη συνέχεια.

Ο Μάικ Ράις, όπως δήλωσε έχει ταξιδέψει τρεις φορές με το υποβρύχιο, σε κάθε μία από τις οποίες χάνονταν οι επικοινωνίες.

Ωστόσο, εξήγησε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα κακοφτιαγμένο πλοίο ή οτιδήποτε άλλο. Απλώς, όλα αυτά είναι νέα τεχνολογίας και τα μαθαίνουν στην πορεία».

«Θυμηθείτε τις πρώτες μέρες του διαστημικού προγράμματος».

Υποβρύχιο Titan: Σε τι οφείλονται οι «ήχοι» που κατέγραψαν τα ραντάρ – Η εξήγηση των ειδικών

Ένα μικρό παράθυρο ελπίδας «άνοιξε» για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Titan με πέντε επιβάτες, το οποίο εξαφανίστηκε κατά την κατάδυσή του στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού.

Πρόκειται για «θορύβους» που εντόπισαν κάτω από το νερό καναδικά αεροπλάνα και για αυτό το λόγο μεταβαίνει στην περιοχή έρευνας ένα καναδικό πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με θάλαμο υπερβαρικής επανασυμπίεσης έξι ατόμων και ομάδα εξιδεικευμένη στη καταδυτική ιατρική.

Ωστόσο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί σε τι οφείλονται οι συγκεκριμένοι ήχοι που καταγράφηκαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, εμπειρογνώμονες βαθέων υδάτων λένε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι θόρυβοι και την πηγή τους.

Τα σήματα ήχου που έπιασαν τα ραντάρ και τα σόναρ των καναδικών αεροπλάνων θα μπορούσαν να προέρχονται από κοφτά, δυνατά χτυπήματα ενός μεταλλικού αντικειμένου πάνω στα τοιχώματα του 12,7 εκατοστών του βυθισμένου υποβρυχίου.

Θεωρείται πιθανό τα χτυπήματα αυτά να μπορούν να παράγουν αυτούς τους υψηλής συχνότητας ήχους.

Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διαπιστωθεί η συχνότητά τους αλλά και οπωσδήποτε να αποκλειστούν οι ήχοι της θάλασσας, προκειμένου να θεωρηθούν ενδείξεις ζωής και να αναπτερωθούν οι ελπίδες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ένα καναδικό αεροπλάνο P-8, που συμμετέχει στις έρευνες, «άκουγε θορύβους από χτύπους μέσα στον τομέα αυτό κάθε 30 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα αναπτύχθηκε ένα επιπλέον σύστημα ηχοεντοπισμού σόναρ και οι χτύποι ακούγονταν ακόμα».

Εκτός απ’ αυτούς τους θορύβους από χτύπους, «ελήφθησαν επιπλέον ακουστικά σήματα και θα βοηθήσουν να προσανατολιστούν τα μέσα επιφανείας, ενώ διατηρούνται ταυτόχρονα οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο ένα εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.