Σοκ με τις φορολογικές δηλώσεις: Αποκαλύφθηκαν τα εισοδήματα των Ελλήνων

Φορολογικές δηλώσεις: Οι Έλληνες κρύβουν εισοδήματα ή οι περισσότεροι είναι στα όρια της φτώχειας; Νέα στοιχεία από το Taxisnet δείχνουν την «ακτινογραφία» των οικονομικών των ελληνικών νοικοκυριών. Όλες οι νέες πληροφορίες στο xristika.gr.

Σε εξέλιξη είναι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024 και ήδη, πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ΑΑΔΕ για τα εισοδήματα των Ελλήνων.

Και ενώ την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε -από τις πρώτες 96 ώρες που άνοιξε το σύστημα- πόσοι περίπου θα πληρώσουν φόρους και πόσοι όχι, νέα δεδομένα από τις φορολογικές δηλώσεις που έγιναν πέρσι, μας δείχνουν τι δηλώνει τελικά ο πληθυσμός στη φορολογική του δήλωση.

Όπως λοιπόν προκύπτει από την «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων 2024 για τα εισοδήματα του 2023, υπάρχει ένας «συνωστισμός» στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ τον χρόνο δηλώνουν στην εφορία ένα στα δυο νοικοκυριά και έξι στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα στατιστικά που προέκυψαν από τις περσινές δηλώσεις εισοδήματος:

Αυτές ήταν οι φορολογικές δηλώσεις των Ελλήνων πέρσι

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις φορολογικές δηλώσεις του 2023, προκύπτουν τα εξής:

  • 545.819 μισθωτοί δήλωσαν εισοδήματα 39,6 δισ. ευρώ με τους βεβαιωμένους φόρους να ανέρχονται σε 4,321 δισ. ευρώ.
  • 035.045 συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήματα 25,2 δισ. ευρώ με τους βεβαιωμένους φόρους στα 1,964 δισ. ευρώ.
  • 013.359 εισοδηματίες δήλωσαν εισοδήματα 9,2 δισ. ευρώ με τους βεβαιωμένους φόρους στα 1,185 δισ. ευρώ.
  • 357 ελεύθεροι επαγγελματίες και ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα δήλωσαν εισοδήματα 13,8 δισ. ευρώ με το συνολικό φόρο που βεβαιώθηκε στα 2,252 δισ. ευρώ.
  • 285 αγρότες δήλωσαν εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ με τους βεβαιωμένους φόρους στα 331,7 εκατ. ευρώ.

Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων αποκαλύπτει «συνωστισμό» στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και συγκεκριμένα:

  • Ένας στους τρεις φορολογούμενους (φορολογικές δηλώσεις) δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και ειδικότερα 2.165.185 φορολογούμενοι σε σύνολο 6.560.865 φορολογικών δηλώσεων.
  • Ένας στους πέντε φορολογούμενους (ή 1.300.177) δηλώνει εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
  • Ένας στους τέσσερις ή 1.743.724 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
  • Ένας στους 10 ή 703.270 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
  • Μόλις 466.365 φορολογούμενοι (ή το 7,1%) εμφανίζουν εισοδήματα από 30.000 έως 50.000 ευρώ.
  • Δύο στους 100 (146.046 φορολογούμενοι ή 2,2%) εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
  • Το 0,5% των φορολογουμένων δήλωσε πέρυσι εισοδήματα από 100.000 έως 900.000 ευρώ.
  • 214 φορολογούμενοι δήλωσαν περισσότερα από 900.000 ευρώ.

Πώς κάνω φορολογική δήλωση 2024

Για να κάνετε δήλωση για το φορολογικό έτος 2023, θα πρέπει να μπαίνετε ΕΔΩ και στη συνέχεια να ακολουθείτε τα εξής βήματα:

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής.

Φορολογική δήλωση 2024 χωρίς λογιστή

Φέτος, μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν είχαν αλλαγές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση το προηγούμενο έτος δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στη δήλωση.

Το έντυπο Ε1 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση, με τους φορολογούμενους να χρειάζεται μόνο να επιβεβαιώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα οικονομικά τους δεδομένα, μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και με κωδικούς Taxisnet.

Ακόμη και αν δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, οι φορολογούμενοι θα επιβεβαιώνουν την υποβολή της δήλωσής τους, ενώ ταυτόχρονα θα εκκαθαρίζεται και θα εκδίδεται ο φορολογικός τους λογαριασμός, επιπλέον και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν ασχοληθούν καθόλου με τη φορολογική δήλωση, θα θεωρείται ότι η υποβολή της έχει γίνει κανονικά από τον υπόχρεο.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι ξέρουμε για παράταση

Παρότι, τις προηγούμενες ημέρες, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως όσο καθυστερεί να ανοίξει η πλατφόρμα των φορο-δηλώσεων τόσο θα παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή τους, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Αυτόματη φορολογική δήλωση 2024: Τι πρέπει να προσέξετε

Οι φορολογικές δηλώσεις 2024 ξεκίνησαν και για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

Σε περίπτωση που οι αυτόματες δηλώσεις είναι «ελλιπείς» θα χρειαστούν διορθώσεις.

Καθώς όμως θα έχει λήξει η προθεσμία υποβολής, οι τροποποιητικές θα είναι εκπρόθεσμες και υπό προϋποθέσεις θα επιφέρουν και πρόστιμα.

Αναλυτικότερα, με το σχέδιο της ΑΑΔΕ οι φορολογικές δηλώσεις είτε θα υποβληθούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους, είτε θα υποβληθούν αυτόματα.

Οι κωδικοί του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ και ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να μπει στο Taxisnet για να ελέγξει τι έχει προσυμπληρωθεί και τι χρειάζεται διόρθωση ή προσθήκη.

Όσοι δεν το πράξουν εντός της προθεσμίας, η οποία θα είναι η 30η Ιουνίου, η δήλωσή τους θα υποβληθεί αυτόματα, αλλά με ό,τι στοιχεία έχει συγκεντρώσει και έχει προσυμπληρώσει στο δικό τους Ε1, η ΑΑΔΕ.

Ο κίνδυνος για όσους αμελήσουν, προέρχεται από κωδικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να προσυμπληρωθούν από την εφορία. Παράδειγμα αποτελεί ο κωδικός (049), στον οποίο αναγράφονται οι οικογενειακές δαπάνες και συγκεκριμένα οι αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι οποίες πρέπει να ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος.

Μέσα στις δαπάνες αυτές, υπάρχουν και κάποιες οι οποίες δεν αναγνωρίζονται (πληρωμές ασφαλίστρων, τελών κυκλοφορία, ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφελείας κ.λπ.) για την κάλυψη του ορίου και η ΑΑΔΕ έκανε ειδική υπόμνηση στον υπόχρεο να τις ξεχωρίσει και να αναγράψει το άθροισμα των πληρωμών μόνο για εκείνες τις κατηγορίες δαπανών, που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα.