Αποτελέσματα Πανελληνίων 2023: 3 τρόποι για να τα δείτε – Πότε βγαίνουν οι βάσεις

Πανελλήνιες 2023: Σε αναμονή πάνω από 75.000 υποψήφιοι για σχεδόν 69.000 θέσεις στα πανεπιστήμια. Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα, πού θα τα δείτε, αναλυτικός οδηγός στο xristika.gr.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2023 που περιμένουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα αποτελέσματα που θα κρίνουν την επόμενη χρονιά και πιθανότατα το μέλλον τους.

Η μεγάλη ανατροπή ξεκινά από τις βάσεις 2023 που θα ανακοινωθούν αρχές Ιουλίου, αφού οι πρώτες πληροφορίες από το μέτωπο της βαθμολόγησης δείχνουν χαμηλότερους βαθμούς σε όλους, όπως θα διαβάσετε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Σε κάθε περίπτωση, οι βαθμοί θα βγουν μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα υπολογίζεται να ανακοινωθούν μετά τις 28 Ιουνίου, όταν θα έχει σχηματιστεί και ορκιστεί η νέα κυβέρνηση που θα δρομολογήσει και όλες τις εκκρεμότητες.

Οι βάσεις 2023 θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου και τα τελικά αποτελέσματα με τις σχολές εισαγωγές αναμένονται στις αρχές Αυγούστου, το αργότερο, προκειμένου οι εισακτέοι να προλάβουν να προετοιμαστούν, ειδικά εφόσον έχουν περάσει σε άλλες πόλεις από τον τόπο κατοικίας τους.

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2023: Πού θα τα δείτε

  • Παραδοσιακά: Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν (με τον παραδοσιακό τρόπο) στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια ως το μεσημέρι της ίδιας μέρας που θα ανακοινωθούν. Διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του. Επίσης την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.
  • Ηλεκτρονικά: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας: α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
  • Με SMS: Οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας: Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους: α) για τη βαθμολογία τους και β) για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

Βάσεις 2023: Έρχεται πτώση σε πολλές σχολές – Ποιες μένουν ψηλά

Η βαθμολόγηση στο συγκεκριμένο μάθημα έχει ολοκληρωθεί και οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι η γενική εικόνα είναι χειρότερη σε σχέση με πέρσι. Αυτές τις ημέρες έχει ολοκληρωθεί και η βαθμολόγηση των μαθημάτων που εξετάστηκαν τη δεύτερη μέρα των εξετάσεων (δηλαδή Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία), και κοντεύουν να ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τάση για τις βάσεις εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία είναι μάλλον πτωτική, αλλά με εξαιρέσεις. Όπως όλα δείχνουν, οι υψηλόβαθμες σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία «αντέχουν» και οι βάσεις θα είναι σταθερές, με εξαίρεση το 3ο επιστημονικό πεδίο που θα έχει πτώση. Πτώση αναμένεται να έχουν και όλες οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.

Πριν από τη βαθμολόγηση, οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις ήταν οι εξής:

  • Ανθρωπιστικών Επιστημών: Δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο εισιτήριο εισαγωγής, με μικρές αυξομειώσεις.
  • Θετικών Επιστημών: Δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
  • Επιστημών Υγείας και Ζωής: Σε αυτό το πεδίο συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων. Οι βάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να είναι παρόμοιες με πέρσι, ενδεχομένως με μικρς αυξομειώσεις.
  • Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής: Σε αυτό το πεδίο αναμένεται οι βάσεις να διατηρηθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες, και μικρή άνοδο στις υψηλές βαθμολογίες.

Μηχανογραφικό 2023: Πώς βγάζετε κωδικό – Η προθεσμία

Από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου και μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουνίου μπορούν να βγάζουν κωδικούς για την υποβολή Μηχανογραφικού 2023 και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ.

Αναλυτικά η διαδικασία βήμα-βήμα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Παιδείας:

Α. Από την Δευτέρα 19 Ιουνίου, πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:

Όσοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2023, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ. ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.

Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) έτους 2023 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το Μ.Δ. και το Π.Μ.Δ. κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα.

Β. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).