Τι έγινε με το ρεύμα την Κυριακή του Πάσχα και δεν το κατάλαβε κανείς

Ρεύμα: Μέσα στις αργίες του Πάσχα, ο ΔΕΔΔΗΕ φοβόταν μπλακ άουτ και έκανε κινήσεις-ματ, χωρίς να μπορέσει να καταλάβει κανείς τίποτα. Η πιο δύσκολη μέρα με μαζική υποχώρηση της ζήτησης. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Τελικά, διαπιστώνεται -για όσους δεν γνωρίζουν- ότι για να συνεχίσουν οι ΑΠΕ να παράγουν ενέργεια, πρέπει να υπάρχει ζήτηση. Σε αντίθεση περίπτωση, υπάρχει σοβαρή απειλή μπλακ άουτ, που αν δεν προβλεφθεί και επιλυθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές διακοπές ρεύματος.

Κάτι τέτοιο συνέβη κατά τις αργίες του Πάσχα, με τον ΔΕΔΔΗΕ να «τρέχει» για να στήσει ολόκληρη σχέδιο αποφυγής ενός μπλακ άουτ. Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι περικοπές παραγωγές των ΑΠΕ ήταν μαζικές προκειμένου να σταθεί «όρθιο» το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω υποχώρησης της ζήτησης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η πιο δύσκολη μέρα ήταν η Κυριακή του Πάσχα, ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες, που όλοι είχαν «κατεβάσει» ρολά, είχαν βγει στον ήλιο και έψηναν στα κάρβουνα.

Ήταν εκείνες ώρες που κορυφώθηκε η παραγωγή των ΑΠΕ και οι μετασχηματιστές, αντί να μεταφέρουν ενέργεια από την υψηλή στη μέση τάση, δούλευαν σε αντίστροφη ροή. Έτσι, ήταν εξαιρετικά πιθανό ένα σενάριο μπλακ άουτ.

Η κίνηση του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε για πρώτη φορά, και αρμόδια στελέχη δηλώνουν στην εφημερίδα ότι επρόκειτο για «σωτήρια» απόφαση. Είχε όμως προηγηθεί και μια άλλη. Είχε σταματήσει η εισαγωγή ρεύματος από τις γειτονικές χώρες.

Δείτε εύκολα αν πληρώνετε ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα

Τρία εργαλεία σύγκρισης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχει θέσει στη διάθεση των καταναλωτών η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, παρέχοντας τη δυνατότητα τόσο για εξατομικευμένες συγκρίσεις (ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης, το είδος της παροχής κλπ.) όσο και για συνολική εποπτεία των τιμολογίων που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Στα εργαλεία αυτά προστέθηκε πρόσφατα και η δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους δημόσια προσβάσιμους φορτιστές.

Ειδικότερα, τα εργαλεία σύγκρισης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου περιλαμβάνουν:

Το Energycost. Στην πλατφόρμα αυτή οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να συγκρίνουν όλα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου που είναι εμπορικά διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά, δηλώνοντας τα χαρακτηριστικά της παροχής (οικιακή, επαγγελματική, κοινόχρηστη, μονοφασική, τριφασική, τυχόν ένταξη σε Κοινωνικό Τιμολόγιο). Η εφαρμογή με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά κατατάσσει τα διαθέσιμα τιμολόγια ανάγοντας όλες τις χρεώσεις (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες σε μία μοναδικά τελική τιμή χρέωσης σε ευρώ ανά KWh.

Το πλεονέκτημα του εν λόγω εργαλείου είναι ότι περιλαμβάνει και τις χρεώσεις για δίκτυο, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κ.λπ. ούτως ώστε ο καταναλωτής να βλέπει την πραγματική μηνιαία επιβάρυνση.

Επιπλέον, για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ειδικότερα, οι καταναλωτές μπορούν να βλέπουν κάθε μήνα την πλήρη λίστα με το σύνολο των τρεχόντων διαθέσιμων τιμολογίων όλων των Προμηθευτών και τις αντίστοιχες χρωματικές σημάνσεις στην ιστοσελίδα invoices.rae.gr της ΡΑΑΕΥ.

Στην ιστοσελίδα αυτή οι καταναλωτές μπορούν να δουν για κάθε μήνα ξεχωριστά από τον Ιανουάριο οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πλαισίου, τις προσφορές των προμηθευτών για όλες τις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά, κυμαινόμενα, ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο), τις εκπτώσεις που τυχόν προσφέρονται και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτές ισχύουν καθώς και την πάγια χρέωση. Οι τιμές ανανεώνονται κάθε μήνα με βάση τις ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις αλλαγές στις χρεώσεις.

Εξάλλου, σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή chargingcost.gr που αφορά στη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και περιλαμβάνει στοιχεία για τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα, εφόσον (όπως προβλέπει η νομοθεσία) είναι διασυνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η δοκιμαστική λειτουργία της εφαρμογής chargingcost περιλαμβάνει φίλτρα αναζήτησης με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά της φόρτισης, αναζήτηση με βάση γεωγραφικό προσδιορισμό, σύγκριση αποτελεσμάτων με τη βασική τιμή χρέωσης euro/kWh φόρτισης, αποτύπωση στο χάρτη των σταθμών που καλύπτουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος του καταναλωτή ώστε να αποφεύγεται η ανακατεύθυνση σε σημεία που δεν δύναται να χρησιμοποιήσει. Περιλαμβάνεται επίσης λειτουργία Διαδρομής (εκκίνηση-προορισμός με χαμηλότερες τιμές στα συμβατά σημεία φόρτισης)

Η πλήρης έκδοση της εφαρμογής θα τεθεί σε κανονική λειτουργία τον Ιούνιο.

Τιμολόγια ρεύματος: Οι τιμές τον Μάιο

Δίχως ουσιώδης μεταβολές αναμένονται τα τιμολόγια ρεύματος για τον Μάιο, με οριακές αυξομειώσεις στις τιμές της κιλοβατώρας, σε σχέση με τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών εταιρειών προμήθειας ρεύματος, παρότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά τον Απρίλιο έχει διαμορφωθεί στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) δηλαδή μειωμένη σε σύγκριση με εκείνη του Μαρτίου (67,54 ευρώ/MWh), οι καταναλωτές δεν αναμένεται να δουν αντιστοίχως μειωμένες τιμές στα ειδικά «πράσινα» τιμολόγια του Μαΐου, τα οποία θα ανακοινώσουν αύριο 1η Μαίου οι προμηθευτές ρεύματος.

Στην τρέχουσα περίοδο ο ανταγωνισμός έχει μεταφερθεί στα «κίτρινα» κυμαινόμενα τιμολόγια των προμηθευτών ρεύματος, παρότι οι περισσότεροι καταναλωτές (περί το 75%) παραμένουν αμετακίνητοι στο “πράσινο” τιμολόγιο.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου προμήθειας, τα «κίτρινα» ex – post του Απριλίου (δηλαδή στα κυμαινόμενα τιμολόγια των οποίων οι όροι τιμολόγησης ανακοινώνονται μετά τον μήνα κατανάλωσης) αναμένεται να είναι χαμηλότερα από εκείνα του Μαρτίου, τα οποία είχαν διαμορφωθεί από 9,13 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh) έως 15,3 λεπτά/kWh.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμολόγηση στα «κίτρινα» Απριλίου αναμένεται ότι θα ξεκινά από 8,5 λεπτά/kWh.