Νέο voucher τουρισμού για ακτοπλοϊκά εισιτήρια με αίτηση στο gov – Δικαιούχοι

Voucher: Επιταγές για δωρεάν διακοπές που περιλαμβάνουν και ακτοπλοϊκά εισιτήρια μοιράζονται και φέτος σε χιλιάδες δικαιούχους. Ποιοι κάνουν αίτηση και πότε στο gov.gr; Όλες οι νέες πληροφορίες ενόψει του καλοκαιριού 2024 στο xristika.gr.

Ο «Τουρισμός για Όλους 2024» τελείωσε, αλλά δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα που προσφέρει επιταγές και voucher διακοπών σε δικαιούχους, που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και το φετινό καλοκαίρι αλλά και τον ερχόμενο χειμώνα.

Σημειώνεται δε ότι το επόμενο πρόγραμμα που ανοίγει μέσα στον Μάιο, περιλαμβάνει πακέτο και για έκπτωση σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αλλά για συγκεκριμένα νησιά που προβλέπονται από τα κριτήρια. Έτσι λοιπόν οι δικαιούχοι του προγράμματος καταβάλλουν συμμετοχή 25%, ενώ οι πολύτεκνοι 20%, ενώ μηδενική είναι η συμμετοχή για τα άτομα με αναπηρία.

Ο λόγος για τον «Κοινωνικό Τουρισμό 2024-2025» που ανοίγει μέχρι το τέλος του μήνα, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι οι περσινές επιταγές εξαργυρώνονται μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024, και όσοι ήταν πέρσι δικαιούχοι -είτε χρησιμοποιήσαν τα voucher, είτε όχι- δεν μπορούν να κάνουν αίτηση και φέτος.

Αξίζει επιπλέον να υπογραμμιστεί, πως φέτος, οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι καθώς έχουν διευρυνθεί τα κριτήρια, αλλά έχουν ενταχθεί και άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρόγραμμα Τουρισμού:

Πότε ανοίγει ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025

Με βάση τους προγραμματισμούς των τελευταίων ετών, ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024 αναμένεται να ανοίξει τέλη Μαΐου, και να μείνει ανοιχτό για αιτήσεις για περίπου 15 μέρες.

Αμέσως μετά μεσολαβεί ένα διάστημα 4 ημερών για να μπορούν να γίνουν οι ενστάσεις, και επί της ουσίας το πρόγραμμα ξεκινάει από τον Ιούλιο ή από τον Αύγουστο με διάρκεια 1 έτους.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025: Οι δικαιούχοι αναλυτικά

Σημειώνεται πως, στο φετινό πρόγραμμα, διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

Τονίζεται ότι το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός απευθύνεται σε όσους:

  • έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ
  • άνεργους εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι πάντα οι ειδικές προϋποθέσεις συμμετοχής δικαιούχων προσδιορίζονται σε κάθε πρόγραμμα με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ.

Εν δυνάμει δικαιούχος είναι όποιος πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια και:

  • δεν πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα
  • δεν πρέπει να λαμβάνει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Επομένως, όσοι έχουν πάρει επιταγή για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023-2024 ή Τουρισμό για Όλους 2024 δεν δικαιούνται να κάνουν αίτηση στον Κοινωνικό Τουρισμό 2024-2025.

Πόσες διανυκτερεύσεις καλύπτει ο Κοινωνικός Τουρισμός

Για τον τωρινό Κοινωνικό Τουρισμό ισχύει ότι οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις. Στις νήσους Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κω, καθώς και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις, στη Νήσο Σάμο και στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Έως 30.000 ευρώ είναι το εισόδημα για όλους. Για τους μακροχρόνια ανέργους, τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζονται ως εξής:

  • άγαμοι: έως 16.000 ευρώ
  • έγγαμοι: έως 24.000 ευρώ (+ 3.000 ευρώ ανά παιδί)

Κοινωνικός Τουρισμός: Πού και πώς κάνετε αίτηση

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Παιδικές κατασκηνώσεις: Έως 12 Μαΐου οι αιτήσεις για 70.000 voucher

Έως τις 12 Μαΐου και ώρα 23:59, θα διαρκέσει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «πρόγραμμα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2024» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά σε 70.000 επιταγές για παιδιά, ηλικίας 6-16 ετών και θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου 2024 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024 για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.

Δικαιούχοι είναι οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) ωφελούμενων παιδιών, οι οποίοι:

  • είναι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • είναι ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • είναι άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι διαζευγμένοι ή έγγαμοι, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο, ενώ, αν είναι μονογονείς, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 29.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο, μετά το πρώτο.

Η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 15 συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης, ενώ στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, αλλά και σε κατασκηνώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η διαμονή μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 συνεχόμενες ημέρες.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική-Εργασία και ασφάλιση-Κατασκηνώσεις-Προγράμματα κατασκηνώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ.