Θέλεις δάνειο και δεν στο δίνει η τράπεζα; Αποκαλύφθηκε ο τρόπος για να το πάρεις

Εγγυημένα δάνεια για χιλιάδες δικαιούχους το επόμενο διάστημα από τις τράπεζες. Έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις. Πώς θα το πάρεις;

Συγκεκριμένα, αν έχετε μεσαία, μικρή ή ακόμα και πολύ μικρή επιχείρηση, θα τρέξουν αμέσως μετά το Πάσχα δύο προγράμματα για εγγυημένα ή και επιδοτούμενα δάνεια, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ. Σκοπός του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι να βελτιώσει την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με το capital, στόχος του ΥΠΕΘΟ, που έχει τεθεί από το 2022, είναι να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ, άρα πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα, παρότι δεν είναι υπερδανεισμένες, αδυνατούν να παρέχουν τις υψηλές εμπράγματες εγγυήσεις που ζητούν οι εμπορικές τράπεζες. 

Το πρώτο είναι η από καιρό αναμενόμενη 3η φάση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) και θα τρέξει μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το αρχικό κεφάλαιο θα είναι κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ είναι δυνατό, μέσω της μόχλευσης από εμπορικές τράπεζες, να προκύψουν δάνεια ύψους 2,25 δισ. ευρώ σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ακόμα και για κεφάλαιο κίνησης. Από την αρχική κατανομή του προγράμματος διατίθενται 300 εκατ. ευρώ για εγγυήσεις νέων δανείων, που θα μετασχηματιστούν σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ νέα δάνεια, και 200 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση δανείων που μπορούν να φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι άξονες του προγράμματος για τα εγγυημένα δάνεια των τραπεζών

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δύο άξονες:

 Ο πρώτος θα αφορά την παροχή εγγυήσεων μέχρι και το 80% για επενδυτικά δάνεια από 20.000 ευρώ μέχρι και 1.500.000 ευρώ, και δάνεια από 20.000 έως 500.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης. Το πρόγραμμα αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και σταδίου λειτουργίας (ακόμα και νεοσύστατες), που απασχολούν έως 250 εργαζομένους και εμφανίζουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά δάνεια θα έχει δυνατότητα αποπληρωμής από 5 έως 12 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.

– Στον δεύτερο άξονα το πρόγραμμα θα παρέχει συγχρηματοδότηση, με συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου, κατά 40% των τόκων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και κατά 60% από τις συμμετέχουσες τράπεζες.

Εθνική Τράπεζα: Σας δίνει δάνειο χωρίς… να πληρώσετε

Στην ανακοίνωση ενός νέου δανείου προχώρησε η Εθνική Τράπεζα με πολύ προνομοιακούς όρους για την αγορά σπιτιού.

Απεθύνεται σε νέους που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι και είναι παραμφερές με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» της κυβέρνησης.

Εάν ενδιαφέρεστε να κάνετε αγορά σπιτιού, είστε κάτω από 45 ετών και έχετε το 10% του ποσού που κοστίζει το σπίτι που θέλετε, τότε ανήκετε στους δικαιούχους του δανείου.

Για το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας που ονομάζεται «Το πρώτο μου σπίτι» έχετε απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου, δεν θα χρειαστεί δηλαδή να πληρώσετε, ενώ μπορείτε να πάρετε και ένα προσωπικό δάνειο «Εξπρές» για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

Παρακάτω θα βρείτε τους όρους για τα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας:

Πλέον, το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για όσους παίρνουν για πρώτη φορά στεγαστικό δάνειο μπορεί να φτάσει το 90% της αξίας του ακινήτου.

Πιο αναλυτικά, οι όροι χρηματοδότησης και τα οφέλη του νέου χαμηλότοκου στεγαστικού δανείου για νέους είναι:

  • Η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, που φθάνει έως τα 40 έτη.
  • Η δυνατότητα χαμηλής ίδιας συμμετοχής, που ξεκινάει από το 10% της εμπορικής αξίας, διαμορφώνοντας τη χρηματοδότηση από την τράπεζα έως το 90% της εμπορικής αξίας, για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ).
  • Η δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου, που ξεκινάει από 3%.
  • Η απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου.
  • Η δυνατότητα χορήγησης προσωπικού δανείου «Εξπρές» για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

Σήμα από τις τράπεζες: «Βγάλτε τα λεφτά σας»

Τα νέα από τις τράπεζες δεν είναι καλά για τους αποταμιευτές, μιας και θέλουν να τους διώξουν. Τι συμβαίνει με το τραπεζικό σύστημα.

Εάν είστε και εσείς από τους αποτεμιευτές που ζητούν με αγωνία μία καλή απόδοση για το κεφάλαιό τους από επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, δεν σας έχουμε καλά νέα.

Οι τράπεζες στέλνουν «σήμα» ότι ουσιαστικά τελειώνει η ανοδική κίνηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις και προσβλέπουν στην έναρξη μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η μείωση θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο, ενώ στα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων, που αποτελούν μια εναλλακτική λύση, οι αποδόσεις μπορεί να είναι πολύ υψηλές, αλλά και αρνητικές.

Αναφορικά με τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι τράπεζες στην ουσία λένε στους πελάτες... πάρτε τα και φύγετε. Όχι μόνο δεν ανταγωνίζονται για την προσέλκυση καταθετών, αλλά ουσιαστικά τους… απομακρύνουν. Ο λόγος είναι πως έχουν τεράστια αποθέματα ρευστότητας και τα ποσά των δανείων στους ισολογισμούς τους είναι πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των καταθέσεων.

Στόχος πλέον των τραπεζών είναι να περάσει όσο το δυνατόν μικρότερο μέρος από τα επιτόκια ρεκόρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους καταθέτες, ώστε να διατηρήσουν μεγάλα περιθώρια επιτοκίου και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια ενός έτους φαίνεται ότι «έπιασε οροφή» τον Δεκέμβριο 2023 και τον Ιανουάριο 2024, οπότε και διαμορφώθηκε σε 1,83%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Φεβρουάριο, όχι μόνο δεν υπήρξε νέα αύξηση, αλλά καταγράφηκε μικρή μείωση, στο 1,80%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τράπεζες θα κρατήσουν… αντίσταση στην άνοδο των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, προσδοκώντας ότι η ΕΚΤ θα δώσει το καλοκαίρι το έναυσμα για μειώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, στο σημερινό τοπίο της τραπεζικής αγοράς είναι ελάχιστες οι ευκαιρίες για έναν αποταμιευτή με ένα σχετικά χαμηλό ποσό για να «κλειδώσει» μια απόδοση ίση ή μεγαλύτερη του 2% σε προθεσμιακή ετήσιας διάρκειας. Και, πάντως, δύσκολα θα βρει τέτοιες ευκαιρίες στις συστημικές τράπεζες, που έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας και θα χρειασθεί να στραφεί στις μικρότερες εμπορικές και στις συνεταιριστικές.

Στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, εξάλλου, διαμορφώνονται συνθήκες πρωτοφανείς για τους καταθέτες: μπορεί να τηρούν μια κατάθεση δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά να έχουν αρνητική απόδοση. Ανάλογα με την πολιτική κάθε τράπεζας, για να αρχίσει να «γράφει» ένα επιτόκιο έστω και οριακά πάνω από το μηδέν πρέπει να το υπόλοιπο της κατάθεσης να ξεπερνά κάποιο όριο, που δεν είναι χαμηλό -σε μία από τις συστημικές τράπεζες το οριακό επιτόκιο δίνεται πάνω από τα 60.000 ευρώ!