Εθνική Τράπεζα: Σας δίνει δάνειο χωρίς… να πληρώσετε

Στην ανακοίνωση ενός νέου δανείου προχώρησε η Εθνική Τράπεζα με πολύ προνομοιακούς όρους για την αγορά σπιτιού.

Απεθύνεται σε νέους που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι και είναι παραμφερές με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» της κυβέρνησης.

Εάν ενδιαφέρεστε να κάνετε αγορά σπιτιού, είστε κάτω από 45 ετών και έχετε το 10% του ποσού που κοστίζει το σπίτι που θέλετε, τότε ανήκετε στους δικαιούχους του δανείου.

Για το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας που ονομάζεται «Το πρώτο μου σπίτι» έχετε απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου, δεν θα χρειαστεί δηλαδή να πληρώσετε, ενώ μπορείτε να πάρετε και ένα προσωπικό δάνειο «Εξπρές» για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

Παρακάτω θα βρείτε τους όρους για τα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας:

Πλέον, το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για όσους παίρνουν για πρώτη φορά στεγαστικό δάνειο μπορεί να φτάσει το 90% της αξίας του ακινήτου.

Πιο αναλυτικά, οι όροι χρηματοδότησης και τα οφέλη του νέου χαμηλότοκου στεγαστικού δανείου για νέους είναι:

 • Η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, που φθάνει έως τα 40 έτη.
 • Η δυνατότητα χαμηλής ίδιας συμμετοχής, που ξεκινάει από το 10% της εμπορικής αξίας, διαμορφώνοντας τη χρηματοδότηση από την τράπεζα έως το 90% της εμπορικής αξίας, για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ).
 • Η δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου, που ξεκινάει από 3%.
 • Η απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου.
 • Η δυνατότητα χορήγησης προσωπικού δανείου «Εξπρές» για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

Σήμα από τις τράπεζες: «Βγάλτε τα λεφτά σας»

Τα νέα από τις τράπεζες δεν είναι καλά για τους αποταμιευτές, μιας και θέλουν να τους διώξουν. Τι συμβαίνει με το τραπεζικό σύστημα.

Εάν είστε και εσείς από τους αποτεμιευτές που ζητούν με αγωνία μία καλή απόδοση για το κεφάλαιό τους από επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, δεν σας έχουμε καλά νέα.

Οι τράπεζες στέλνουν «σήμα» ότι ουσιαστικά τελειώνει η ανοδική κίνηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις και προσβλέπουν στην έναρξη μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η μείωση θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο, ενώ στα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων, που αποτελούν μια εναλλακτική λύση, οι αποδόσεις μπορεί να είναι πολύ υψηλές, αλλά και αρνητικές.

Αναφορικά με τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι τράπεζες στην ουσία λένε στους πελάτες... πάρτε τα και φύγετε. Όχι μόνο δεν ανταγωνίζονται για την προσέλκυση καταθετών, αλλά ουσιαστικά τους… απομακρύνουν. Ο λόγος είναι πως έχουν τεράστια αποθέματα ρευστότητας και τα ποσά των δανείων στους ισολογισμούς τους είναι πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των καταθέσεων.

Στόχος πλέον των τραπεζών είναι να περάσει όσο το δυνατόν μικρότερο μέρος από τα επιτόκια ρεκόρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους καταθέτες, ώστε να διατηρήσουν μεγάλα περιθώρια επιτοκίου και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια ενός έτους φαίνεται ότι «έπιασε οροφή» τον Δεκέμβριο 2023 και τον Ιανουάριο 2024, οπότε και διαμορφώθηκε σε 1,83%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Φεβρουάριο, όχι μόνο δεν υπήρξε νέα αύξηση, αλλά καταγράφηκε μικρή μείωση, στο 1,80%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τράπεζες θα κρατήσουν… αντίσταση στην άνοδο των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, προσδοκώντας ότι η ΕΚΤ θα δώσει το καλοκαίρι το έναυσμα για μειώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, στο σημερινό τοπίο της τραπεζικής αγοράς είναι ελάχιστες οι ευκαιρίες για έναν αποταμιευτή με ένα σχετικά χαμηλό ποσό για να «κλειδώσει» μια απόδοση ίση ή μεγαλύτερη του 2% σε προθεσμιακή ετήσιας διάρκειας. Και, πάντως, δύσκολα θα βρει τέτοιες ευκαιρίες στις συστημικές τράπεζες, που έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας και θα χρειασθεί να στραφεί στις μικρότερες εμπορικές και στις συνεταιριστικές.

Στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, εξάλλου, διαμορφώνονται συνθήκες πρωτοφανείς για τους καταθέτες: μπορεί να τηρούν μια κατάθεση δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά να έχουν αρνητική απόδοση. Ανάλογα με την πολιτική κάθε τράπεζας, για να αρχίσει να «γράφει» ένα επιτόκιο έστω και οριακά πάνω από το μηδέν πρέπει να το υπόλοιπο της κατάθεσης να ξεπερνά κάποιο όριο, που δεν είναι χαμηλό -σε μία από τις συστημικές τράπεζες το οριακό επιτόκιο δίνεται πάνω από τα 60.000 ευρώ!

Για χαμηλότερα ποσά, η απόδοση είναι μηδενική. Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν επιβάλει πλέον και χρεώσεις τήρησης λογαριασμού (π.χ. 2 ευρώ τον μήνα), που σημαίνει ότι η τελική απόδοση, αν συνυπολογισθεί αυτή η προμήθεια είναι αρνητική: ο καταθέτης πληρώνει την τράπεζα για να του κρατάει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ!

Αποκάλυψη: Διαρρέουν λεφτά από τις καταθέσεις και δεν το ξέρετε!

Με το έτσι θέλω και πολλές φορές χωρίς ειδοποίηση οι τράπεζες πλέον παίρνουν λεφτά από τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Και θα το συνεχίσουν!

Και μπορεί το ποσό να μην είναι εξωφρενικό, όμως, αν σκεφτείτε τους εκατομμύρια πελάτες που έχουν, το ποσό από τη δέσμευση χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών είναι πολύ μεγάλο.

Δεν σας κλέβουν, αλλά σχεδόν στα κρυφά έβαλαν μηνιαία συνδρομή. Τον χορό άνοιξε η Eurobank με το My Blue Advantage, το οποίο πλέον χρεώνει 0,60 λεπτά για υπηρεσίες που είχες και… πριν. Μία χρεώση που θα γίνεται κάθε μήνα!

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στο xristika.gr εδώ και κάποιες ημέρες αρκετοί πολίτες που διατηρούν λογαριασμό σε τράπεζα της Eurobank είδαν μια χρέωση 60 λεπτών για μια συνδρομή που δεν ήξεραν.

Όπως αναφέρει η τράπεζα: «Με έως 0,60€ τον μήνα, το Eurobank My Blue Advantage σάς προσφέρει:

 • Τήρηση λογαριασμού πληρωμών για να κάνετε αναλήψεις, καταθέσεις, μεταφορές χρημάτων, αγορές κ.ά.
 • Έκδοση και 5ετή ανανέωση χρεωστικής κάρτας για ιδιώτες που συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή
 • Αποστολές χρημάτων έως και 500€ την ημέρα από το Eurobank Mobile App με την υπηρεσία IRIS Payments
 • 1 πάγια εντολή τον μήνα για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών κ.ά.

Υπηρεσίες που απλοποιούν την καθημερινότητά σας

Με το Eurobank My Blue Advantage απολαμβάνετε υπηρεσίες που απλοποιούν την καθημερινότητά σας:

 • Cards Control για online έλεγχο λειτουργιών καρτών
 • Account Aggregation για online έλεγχο οικονομικών σε άλλες τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό
 • Payment Initiation για online μεταφορές χρημάτων και εμβάσματα από λογαριασμό σας άλλης τράπεζας στην Ελλάδα

Η ένταξη στο Eurobank My Blue Advantage αφορά νέους πελάτες. Οι υφιστάμενοι πελάτες θα ενταχθούν σταδιακά στο πακέτο, μετά από επικοινωνία και ενημέρωση από την Eurobank.».

Οι παραπάνω πληροφορίες βρίσκονται στο site της Eurobank (ΕΔΩ).

Φυσικά την ίδια οδό θα ακολουθήσουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες.