Προσοχή: Έκτακτη ανακοίνωση για το νερό στην Αθήνα

Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα και η Πολιτική Προστασία οχυρώνεται, με μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιών.

Ο Υμηττός θωρακίζεται έναντι πυρκαγιών, με την τοποθέτηση δυο νέων δεξαμενών νερού, μεγάλης χωρητικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δεξαμενή χωρητικότητας 33 τόνων νερού τοποθετήθηκε από τον ΣΠΑΥ στον Κεντρικό Υμηττό – πλησίον της μονής Αστερίου – δημιουργώντας ένα επιπλέον σταθερό σημείο υδροληψίας για την προστασία του δάσους της Καισαριανής.

Ταυτόχρονα, από την Ανατολική πλευρά του Υμηττού, τοποθετήθηκε νέα αντίστοιχη μεγάλη δεξαμενή στον τομέα της Παιανίας, ενισχύοντας τις υποδομές αντιπυρικής προστασίας του βουνού.

Οι νέες δεξαμενές του ΣΠΑΥ εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο του πρότυπου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας που υλοποιεί ο Σύνδεσμος μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και παράλληλα πραγματοποιήθηκε πλήρωσή τους με 66 τόνους νερό και πλήρωση της δεξαμενής ελικοπτέρων στο «σπίτι του Βόλει» με την υδροφόρα του ΣΠΑΥ και με υδροφόρα οχήματα του Δήμου Παιανίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρωπίας προκειμένου να είναι χρήσιμες οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Σάλος με το εμφιαλωμένο νερό: Πίνουμε δηλητήριο!

Νερό: Δεν είναι καλά τα νέα για το εμφιαλωμένο νερό.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα, καταπίνουμε κάθε εβδομάδα μέχρι 5 γραμμάρια μικροπλαστικών. Συνολικά αυτό αντιστοιχεί περίπου σε μια πιστωτική κάρτα» επιβεβαίωσε ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, κ. Νίκος Χαραλαμπίδης μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews.

«Τελευταία ευρήματα αναδεικνύουν ότι (παραδείγματος χάρη) μέσα στο εμφιαλωμένο νερό υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών, νανοπλαστικών, για την ακρίβεια μεγαλύτερες απ’ ότι στο νερό της βρύσης».

«Συνολικά στον πλανήτη η χρήση πλαστικού έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται. Άρα, ακόμη κι αν εμείς στον μικρόκοσμό μας δυσκολευόμαστε να βρούμε καλαμάκια ή βρίσκουμε μόνο χάρτινες συσκευασίες, η αλήθεια είναι ότι η χρήση πλαστικού διογκώνεται, αυξάνεται και απλώς αναζητούμε συνέχεια καινούριες χωματερές πλαστικού».

Ο κ. Χαραλαμπίδης εξήγησε στη συνέχεια ότι «δεν έχει ανινχνευθεί από πού προέρχονται, τι προέλευσης είναι τα μικροσωματίδια αυτά, τα νανοσωματίδια κλπ, από πού έχουν γεννηθεί. Ένα άλλο στοιχείο το οποίο αναδεικνύει η έρευνα αυτή, το οποίο είναι πραγματικά ανησυχητικό, είναι ότι μέχρι στιγμής θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα με την πλαστική ρύπανση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μηχανικό, δηλαδή έχουμε μικροσωματίδια μέσα μας.

Τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε ότι κάποιες από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα μικροπλαστικά μπαίνουν μέσα στον οργανισμό και αρχίζουν και επηρεάζουν ακόμα και το μεταβολισμό.

Έχουν αρχίσει ερευνητές να κάνουν παραλληλισμούς και να βλέπουν χημικές ουσίες από μικροπλαστικά και από συγκεκριμένο τύπο πλαστικών να επηρεάζουν το παχύ έντερο, όπως συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες και εκεί αρχίζουμε και τρομάζουμε πραγματικά, γιατί το θέμα δεν είναι ότι απλώς ότι καταπίνουμε κάποια πλαστικά, είναι ότι καταπίνουμε τοξικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν από μέσα πλέον τον οργανισμό μας».

«Κάθε χρόνο έχουμε μερικές χιλιάδες επιπλέον πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης»

«Με βάση τις μετρήσεις που έχουμε στην Ελλάδα – με βάση τα δικά μας δεδομένα για το τι παράγει η χώρα – έχουμε κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες επιπλέον πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο έρχεται και κάθεται πάνω από οτιδήποτε συζητάμε για τα πλαστικά» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace.

Νερό: Ανακοίνωση – προειδοποίηση ΕΥΔΑΠ

Προσοχή σε όσους καταναλώνουν νερό απευθύνει Δήμαρχος.

Η έκτακτη ενημέρωση για το νερό αφορά τους κατοίκους της Σαμοθράκης, καθώς μετά από ελέγχους που έγιναν κρίθηκε ακατάλληλο προς πόση. Το εργαστήριο, το οποίο ανέλυσε το νερό βρήκε επιβαρύνσεις μικροβιολογικές. Έτσι αποφασίστηκε πως πολλές περιοχές του νησιού δεν θα καταναλώνουν το νερό που τρέχει από τη βρύση.

Γι’ αυτό τον λόγο δόθηκαν παλέτες με νερά από την περιφέρεια.

Δείτε την ανακοίνωση του Δημάρχου Σαμοθράκης:

«Σήμερα στις 14:30 λάβαμε από το εργαστήριο τα αποτελέσματα ανάλυσης πόσιμου νερού. Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει, στην Καμαριώτισσα στον Προφήτη Ηλία και στην Παλαιόπολη βρέθηκαν μικροβιολογικές επιβαρύνσεις πέραν των ορίων και το καθιστούν ακατάλληλο για πόση μέχρι την αποκατάστασή των κρίσιμων παραμέτρων.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Αντιδημάρχους και του συνόλου της τεχνικής υπηρεσίας για άμεσες ενέργειες.

Με καθοδήγηση ειδικού πραγματοποιήθηκε έκτακτη χλωρίωση.

Έγινε επικοινωνία με συνεργαζόμενη εταιρεία προκειμένου να γίνει άμεση ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός όλων των συστημάτων χλωρίωσης που είχαν εγκατασταθεί πριν από 7 χρόνια.
Έγινε σε πρώτη φάση διανομή νερού κατ’ οίκον στον Προφ. Ηλία και Παλαιάπολη επειδή στους οικισμούς αυτούς δεν υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής προμήθειας.

Κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και άμεση ανταπόκρισή του Περιφερειάρχη μας αποστέλλονται 14 παλέτες εμφιαλωμένου νερού το οποίο από την στιγμή της παραλαβής του θα διανέμεται με προτεραιότητα αύριο στην Καμαριώτισσα.
Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση».

Νερό: SOS για περιοχές της Ελλάδας – Είναι μολυσμένο

Καμπανάκι για τις ασθένειες που ενδέχεται να προκληθούν από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές εκπέμπουν ειδικοί. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανάργυρος Μαριόλης υπενθύμισε στους κατοίκους των περιοχών πού «χτύπησε» η κακοκαιρία να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.

«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», τόνισε ο κ. Μαριόλης για να προσθέσει τα εξής: «Το νερό είναι μολυσμένο.

Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες.

Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό».

«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά» συμπλήρωσε.

Νερό: «Είναι το τέλος μας αυτό»

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η θεομηνία, η οποία πλήττει από τις αρχές της εβδομάδας την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Σε ένα σκληρό και σοκαριστικό βίντεο, ένας κτηνοτρόφος βρίσκεται στον χώρο φύλαξης των προβάτων του για να εκτιμήσει τη ζημιά, και έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα: δεκάδες από αυτά έχουν πνιγεί και κείτονται στο έδαφος, ενώ μόλις δέκα κατάφεραν να μείνουν ζωντανά και να διασωθούν.

«Αυτή είναι η περιουσία μας… Απεγκλωβίσαμε 10 ζωντανά που απέμειναν… Κοιτάχτε πώς έγιναν… Είναι το τέλος μας αυτό, με πόση δύναμη να ξανασηκωθείς… κοιτάξτε πού είναι το νερό ακόμα….» ακούγεται να λέει με σπασμένη φωνή ο κτηνοτρόφος, την ώρα που περνά ένα σκαπτικό μηχάνημα, μεταφέροντας απεγκλωβισμένους κατοίκους.

Νερό: Μεγάλη ανησυχία για την Ελλάδα – Φόβοι πως θα ξεμείνουμε

Είκοσι πέντε χώρες, που φιλοξενούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζουν ακραίο υδατικό στρες, σύμφωνα με έρευνα.

Στοιχεία από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI) δείχνουν ότι αυτές οι χώρες χρησιμοποιούν τακτικά το 80% των αποθεμάτων νερού τους κάθε χρόνο.

Ο χάρτης κινδύνου του υδραγωγείου του WRI αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για νερό αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1960, σύμφωνα με τον Guardian.

Ενώ η ζήτηση για νερό έχει εκτοξευτεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αυξάνεται στα ύψη στην Αφρική. Μέχρι το 2050, η ζήτηση νερού σε όλο τον κόσμο προβλέπεται να αυξηθεί μεταξύ 20% και 25%.

Οι 25 χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο υδατικό στρες περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, τη Χιλή, τον Άγιο Μαρίνο, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Οι πέντε που αντιμετωπίζουν το υψηλότερο υδατικό στρες είναι το Μπαχρέιν, η Κύπρος, το Κουβέιτ, ο Λίβανος και το Ομάν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή ο μισός πληθυσμός της γης, εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλό υδατικό στρες τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο, σύμφωνα με την ανάλυση του Aqueduct.

«Η διαβίωση με αυτό το επίπεδο υδατικού στρες θέτει σε κίνδυνο τις ζωές, τις θέσεις εργασίας, τα τρόφιμα και την ενεργειακή ασφάλεια των ανθρώπων. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καλλιεργειών και την εκτροφή ζώων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, την ενίσχυση των δίκαιων κοινωνιών και την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Χωρίς καλύτερη διαχείριση του νερού, η αύξηση του πληθυσμού, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή είναι έτοιμη να επιδεινώσουν το στρες του νερού», λένε οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Aqueduct, το 31% του παγκόσμιου ΑΕΠ – αξίας 70 τρις δολάρια – θα εκτεθεί σε υψηλό υδατικό στρες έως το 2050, από 24% (15 τρις δολάρια) το 2010.

Τέσσερις χώρες – Ινδία, Μεξικό, Αίγυπτος και Τουρκία – θα αντιπροσωπεύουν για περισσότερο από το μισό του εκτεθειμένου ΑΕΠ το 2050.

Η έρευνα κινδύνου για το νερό λέει ότι το αυξημένο υδατικό στρες απειλεί την οικονομική ανάπτυξη των χωρών. Επηρεάζει επίσης την παραγωγή τροφίμων.