Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι δεν θα πληρώσουν τον λογιστή τους να την κάνει

Φορολογικές δηλώσεις: Άλλα… κόλπα έχουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Οι φορολογικές δηλώσεις 2024 ξεκίνησαν και για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την παραπάνω διαδικασία, θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μην ασχοληθούν με τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά αυτό ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.

Ειδικότερα, εφόσον οι φορολογούμενοι αυτοί θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία.

Άρα δεν χρειάζεται να κάνουν υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Όσοι αφήσουν στην ΑΑΔΕ να συμπληρώσει αυτόματα τη φορολογική τους δήλωση μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Σε περίπτωση που οι αυτόματες δηλώσεις είναι «ελλιπείς» θα χρειαστούν διορθώσεις.

Καθώς όμως θα έχει λήξει η προθεσμία υποβολής, οι τροποποιητικές θα είναι εκπρόθεσμες και υπό προϋποθέσεις θα επιφέρουν και πρόστιμα.

Αναλυτικότερα, με το σχέδιο της ΑΑΔΕ οι φορολογικές δηλώσεις είτε θα υποβληθούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους, είτε θα υποβληθούν αυτόματα.

Οι κωδικοί του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ και ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να μπει στο Taxisnet για να ελέγξει τι έχει προσυμπληρωθεί και τι χρειάζεται διόρθωση ή προσθήκη.

Όσοι δεν το πράξουν εντός της προθεσμίας, η οποία θα είναι η 30η Ιουνίου, η δήλωσή τους θα υποβληθεί αυτόματα, αλλά με ό,τι στοιχεία έχει συγκεντρώσει και έχει προσυμπληρώσει στο δικό τους Ε1, η ΑΑΔΕ.

Ο κίνδυνος για όσους αμελήσουν, προέρχεται από κωδικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να προσυμπληρωθούν από την εφορία. Παράδειγμα αποτελεί ο κωδικός (049), στον οποίο αναγράφονται οι οικογενειακές δαπάνες και συγκεκριμένα οι αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι οποίες πρέπει να ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος.

Μέσα στις δαπάνες αυτές, υπάρχουν και κάποιες οι οποίες δεν αναγνωρίζονται (πληρωμές ασφαλίστρων, τελών κυκλοφορία, ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφελείας κ.λπ.) για την κάλυψη του ορίου και η ΑΑΔΕ έκανε ειδική υπόμνηση στον υπόχρεο να τις ξεχωρίσει και να αναγράψει το άθροισμα των πληρωμών μόνο για εκείνες τις κατηγορίες δαπανών, που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα.

Φορολογικές Δηλώσεις: Κατασχέσεις σε 561.727 οφειλέτες – Σε ποιους τα παίρνει

Δεν σταματά τις κατασχέσεις η Εφορία, με μισό εκατομμύριο Έλληνες να βλέπουν τους λογαριασμούς τους να αδειάζουν!

Σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και ακινήτων σε βάρος 561.727 οφειλετών του Δημοσίου προχωρεί το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών της Αττικής, καθώς και τα δικαστικά τμήματα όλων των ΔΟΥ της χώρας.

Πρόκειται για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά ΑΦΜ και δεν τα έχουν ρυθμίσει.

Σύμφωνα με την πρακτική της ΑΑΔΕ, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες κινδυνεύουν με κατασχέσεις σε κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς υπερβαίνουν το όριο οφειλής που είναι 500 ευρώ, προκειμένου να εφαρμοστούν τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει πως 4.013.138 φορολογούμενοι (οι μισοί) είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Οκτωβρίου 2023.

Από αυτούς, οι 2.041.234 φορολογούμενοι βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη των κατασχέσεων καθώς η Εφορία μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους.

Επίσης, σε 1.479.507 από αυτούς ή στο 72%, έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε εκκρεμότητα παραμένει η λήψη αναγκαστικών μέτρων επί καταθέσεων, ποσών εις χείρας τρίτων, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων σε 561.727οφειλέτες.

Τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του χρέους και τη συμπεριφορά του οφειλέτη και φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το όριο οφειλής για να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων κατά των οφειλετών είναι το ποσό των 30 ευρώ, αλλά συνήθως εφαρμόζεται σε ποσά άνω των 50 ευρώ.

Πάνω από αυτό, η Εφορία μπορεί να κατασχέσει χρήματα από τους οφειλέτες, ενώ αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ, με το γράμμα του νόμου, μπορεί να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη, ακόμη και για χρέος που υπερβαίνει οριακά το ποσό των 500 ευρώ. Επίσης:

Αν φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια τα οποία μπορούν να κατασχεθούν άμεσα, τότε η Εφορία προχωρεί σε κατάσχεση ακινήτων, που είναι δηλωμένα στο Ε9.

Η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει και σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη για χρέος άνω 500 ευρώ.

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα χρήματα:

  • Μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
  • Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
  • Το 20% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
  • Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  • Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
  • Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.