Ξεκίνησαν οι ευρωεκλογές 2024 στην Ελλάδα – Πώς ψηφίζετε

Ευρωεκλογές 2024: Άρχισαν να ψηφίζουν πολλοί Έλληνες. Πού και πώς ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζουμε φέτος. Τι άλλαξε και τι μένει ίδιο στην εκλογική διαδικασία. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες πριν την κάλπη στο xristika.gr.

Το 2024 ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές για να εκλέξουμε τους 21 εκπροσώπους της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο για την περίοδο 2024-2029. Η θητεία των ευρωβουλευτών είναι πενταετής και η θέση των εκπροσώπων εξαιρετικά σημαντική για να πρεσβεύει τις θέσεις της χώρας μας ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Και αν η επίσημη ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών 2024 στην Ελλάδα είναι η Κυριακή 9 Ιουνίου, η εκλογική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει για χιλιάδες Έλληνες που μπορούν από τώρα να ψηφίσουν, λόγω της μεγάλης αλλαγής που ισχύει από φέτος.

Ο λόγος για την επιστολική ψήφο, με τους φακέλους να έχουν ήδη σταλεί σε όσους έκαναν την αίτησή τους και δήλωσαν επιθυμία να ψηφίσουν εξ αποστάσεως και όχι με φυσική παρουσία σε εκλογικό κέντρο. Σημειώνεται ότι προς το παρόν, η επιστολική ψήφος δεν ισχύει για τις εθνικές εκλογές, παρά μόνο για τις ευρωεκλογές.

Προσοχή όμως: Παρότι, όσοι έλαβαν τον φάκελο της επιστολικής ψήφου μπορούν από τώρα να ψηφίσουν το κόμμα που θέλουν και να σταυρώσουν τους υποψήφιους της επιλογής τους, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση, ή ότι προσμετρώνται πουθενά αυτές οι ψήφοι.

Ο φάκελος μπορεί να επιστρέφεται έως και 11 μέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών, δηλαδή από τις 28-29 Μαΐου μέχρι και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα Ελλάδος 17:00.

Η επιστροφή του φακέλου με το ψηφοδέλτιο γίνεται δωρεάν για τους εκλογείς εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι είτε επικοινωνούν με την εταιρεία (τα στοιχεία επικοινωνίας αναγράφονται στο αρχικό μήνυμα) και κανονίζουν ημέρα και ώρα παράδοσης στον χώρο τους από υπάλληλο, είτε τον παραδίδουν αυτοπροσώπως σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

Οι κάτοικοι του εξωτερικού, εφόσον επιθυμούν να αποστείλουν δωρεάν τον φάκελο, πρέπει να απευθυνθούν στην ίδια εταιρεία που τους τον παρέδωσε. Εναλλακτικά, επιλέγουν άλλον τρόπο αποστολής, αλλά με δική τους δαπάνη, η οποία θα επιστραφεί στον εκλογέα με σταθερή ισοτιμία.

Πού ψηφίζω στις ευρωεκλογές 2024

Το εκλογικό τμήμα του εκάστοτε ψηφοφόρου καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας του. Έτσι, μπορείτε να ανατρέξετε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και να κάνετε αναζήτηση.

Δεν έχουν βγει ακόμα τα σχολεία που ψηφίζεται παρά μόνο το εκλογικό διαμέρισμα. Αρχές Ιουνίου, θα πρέπει να μπείτε πάλι για να δείτε, εάν υπάρχει κάποια διαφορά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023.

Υπογραμμίζεται ότι στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα. Συνεπώς, κάποιος που βρίσκεται στο εξωτερικό και θέλει να ψηφίσει, μπορεί να το κάνει με επιστολική ψήφο, αρκεί να έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024 (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζω – Οι σταυροί

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα λοιπόν προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Ευρωεκλογές 2024 με κλειστά σχολεία – Τι ισχύει

Οι Ευρωεκλογές 2024 στην Ελλάδα είναι την Κυριακή 9 Ιουνίου, και όπως είναι γνωστό κλείνουν τα σχολεία για δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά καθώς χρειάζεται προετοιμασία -πριν και μετά τις εκλογές- και φέτος όλες οι σχολικές μονάδες θα είναι κλειστές την Παρασκευή 7 Ιουνίου και την Δευτέρα στις 10 Ιουνίου.

Οι μόνοι μαθητές που θα «χαρούν» από το κλείσιμο των σχολείων είναι αυτοί του Δημοτικού, καθώς είναι τα μόνα που θα παραμείνουν κλειστά.

Αυτό συμβαίνει καθώς τα γυμνάσια και τα λύκεια έχουν τελειώσει ουσιαστικά την χρονιά και μένουν οι εξετάσεις ενώ «τρέχουν» και οι Πανελλήνιες 2024.

Προφανώς αυτές τις μέρες δεν θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ή οι Πανελλαδικές, αλλά το «κουδούνι» για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχει σταματήσει να χτυπά τις μέρες που θα γίνονται οι Ευρωεκλογές 2024.

Ευρωεκλογές: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Κατά την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές είναι:

1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

3. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6. ΝΙΚΗ

7. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

8. ΜέΡΑ 25

9. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

10. ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία

11. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑΟΣ

12. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο

13. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)

14. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

15. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

16. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ

17. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

18. ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα

19. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

20. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)

21. Κίνημα 21

22. ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

23. Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)

24. Νέα Αριστερά

25. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

26. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

27. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

28. Ελλήνων Συνέλευσις

29. Πράσινο κίνημα

30. Δημιουργία

31. ΚΟΣΜΟΣ

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των κομμάτων. Έτσι, για να ενημερωθείτε, θα πρέπει να μεταβείτε στην ιστοσελίδα του κόμματος που επιθυμείτε για να δείτε αναλυτικά, ποιοι κατεβαίνουν υποψήφιοι και το βιογραφικό τους.

Τα κόμματα που παραμένουν εκτός της εκλογικής διαδικασίας των ευρωεκλογών είναι:

1. Σπαρτιάτες

2. Οικολόγοι πράσινοι – Πράσινη ενότητα

3. ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

4. Κίνημα Φτωχών Ελλάδος

5. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΤΟΞΟ

6. ΚΑΘΑΡΣΗ – Νίκος Αντωνιάδης

7. Πράσινη Οικολογία

8. Ελλάδα εμείς

9. Βόρεια Λέγκα Κράμα

10. Έλληνες – Δημήτριος Μιχάκης

11. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

12. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΔΗΝ

13. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΓΙΑΤΗΣ

14. Ελλήνων Νέα Αρχή

15. Παιδιά της Ελλάδος