Προσοχή: Έκτακτη είδηση για όσους έχουν λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς

Μία πολύ θετική εξέλιξη έρχεται για την τράπεζα Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως έγινε γνωστό η τράπεζα Πειραιώς βγαίνει στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου Tier 2 με αυτό τον τρόπο δίνει mandate σε έξι επενδυτικούς οίκους, ενώ προχωρά και σε επαναγορά του ομολόγου 400 εκατ. ευρώ με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2029.

Η τράπεζα έδωσε εντολή σε Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Nomura και UBS, ως αναδόχους, να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων σε επενδυτές, για έκδοση στο άμεσο μέλλον ομολόγου Subordinated Tier 2 10,25NC5,25 (με δυνατότητα ανάκλησης στην 5ετία, μετά το πρώτο τρίμηνο).

Ταυτόχρονα, έδωσε εντολή στις έξι επενδυτικές τράπεζες να αναλάβουν την πρόταση επαναγοράς των εκκρεμών ομολόγων από την έκδοση ύψους 400 εκατ. ευρώ με σταθερό κουπόνι 9,75%, ωρίμανση στις 26 Ιουνίου 2029 και δυνατότητα ανάκλησης στις 26 Ιουνίου 2024.

Η προθεσμία για επαναγορά των τίτλων, με μετρητά και τίμημα στο 102, είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Ανακοινώθηκε η χρεοκοπία: Τράπεζα βάρεσε «κανόνι»

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως πασίγνωστη «σκιώδης» τράπεζα αιτήθηκε πτώχευση. Τι θα γίνει στις διεθνείς αγορές.

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η κινεζική τράπεζα Zhongzhi Enterprise Group, ενισχύοντας την ταχεία πτώση ενός οργανισμού που επέβλεπε κεφάλαια άνω των 140 δισ. δολαρίων στο αποκορύφωμά της. Η τράπεζα υπέκυψε στην κρίση ακινήτων που έχει προκαλέσει τον όλεθρο στη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία.

Όπως διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο η Zhongzhi ανακοίνωσε ότι «προφανώς» δεν έχει την ικανότητα να αποπληρώσει τα χρέη της, στο Πρώτο Ενδιάμεσο Λαϊκό Δικαστήριο του Πεκίνου, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση και τελικά έκανε αποδεκτή την αίτηση πτώχευσης.

Σε έλεγχο που έγινε διαπίστωσε ότι τα χρέη της Zhongzhi ανέρχονται συνολικά σε 420 δισεκατομμύρια γουάν με 460 δισ. γουάν (δηλαδή έως 64,4 δισ. δολάρια), έναντι περιουσιακών στοιχείων 200 δισεκατομμυρίων γουάν.

Ενώ οι πιστωτές της εταιρείας είναι ως επί το πλείστον πλούσια άτομα και όχι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – περιορίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – η κατάρρευση εκθέτει πιθανές ρωγμές στον τομέα καταπιστεύματος των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εν μέσω επιδεινούμενης ύφεσης ακινήτων. 

Προσοχή: Έκτακτη ανακοίνωση από την Alpha Bank προς τους πελάτες για το 2024

Τι ανακοίνωσε η Alpha Bank τον Ιανουάριο του 2024. Όλα τα νέα στο xristika.gr.

Μία σημαντική διάκριση πέτυχε η Alpha Bank στα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών. Κατάφερε να πάρει βραβεία για δύο προϊόντα της. Συγκεκριμένα για τα νέα ψηφιακά προϊόντα bizpay App και myAlpha Vibe, αλλά και για τις ψηφιακές υπηρεσίες myAlpha Ραντεβού & myAlpha Documents.

Όπως αναφέρει είναι το μόνο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που βραβεύτηκε για την εξυπηρέτηση που προσφέρει στους πελάτες του.

Τα Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών διοργανώθηκαν για 14η συνεχή χρονιά από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ), το οποίο επιβραβεύει τις άριστες πρακτικές εξυπηρέτησης στην ελληνική αγορά και αναδεικνύει τους πρωταγωνιστές της εξυπηρέτησης.

Αναλυτικά όσα κατάφερε η ALPHA BANK:

Το Bloomberg αναφέρει πως είναι μία από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες στην Κίνα ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο ήδη εύθραυστο καταναλωτικό και επενδυτικό κλίμα.

Η αίτηση πτώχευσης της Zhongzhi ήρθε μόλις μερικούς μήνες αφότου προκάλεσε για πρώτη φορά ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όταν μια από τις θυγατρικές της εταιρείες απέτυχε να αποπληρώσει τους πελάτες για επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες στο Πεκίνο.

-Distinction Award στην κατηγορία «η Καινοτομία στην Εμπειρία του Πελάτη» για το νέο πρωτοποριακό προϊόν myAlpha Vibe, το οποίο συνδέει γονείς και εφήβους, παρέχοντας τη δυνατότητα στους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους χαρτζιλίκι από το My Alpha mobile εύκολα και με ασφάλεια.

– Distinction Award στην κατηγορία «Καλύτερη Εφαρμογή Mobile App στην εμπειρία του Χρήστη» για τη νέα 100% ψηφιακή λύση bizpay App, η οποία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες στους υπαλλήλους και συνεργάτες τους για να πληρώνουν εταιρικά έξοδα, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα να στέλνουν τα παραστατικά μέσα από την εφαρμογή.

– Distinction Award στην κατηγορία «Καλύτερος Συνδυασμός Διαύλων Εξυπηρέτησης Πελάτη» για τις υπηρεσίες myAlpha Ραντεβού & myAlpha Documents, οι οποίες επιτρέπουν στον Πελάτη να κλείσει ραντεβού με εκπρόσωπο της Τράπεζας σε κατάστημα ή να μιλήσει μαζί του με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικά και να καταχωρήσει ψηφιακά τα απαραίτητα έγγραφα που του ζητούνται, από όποιο σημείο επιθυμεί.

Έχεις δάνειο; Προσοχή! Δες τι αλλάζει πριν στα πάρουν διπλά

Δάνειο: Τι αλλάζει σε δάνεια, καταθέσεις και συναλλαγές. Το νέο τοπίο για τους πελάτες των τραπεζών. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ένα νέο τοπίο, με μικρότερο κόστος δανεισμού, υψηλότερες αποδόσεις στις καταθέσεις και χαμηλότερες προμήθειες στις συναλλαγές, φέρνει το 2024 για τους πελάτες των τραπεζών, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν και οι… αστερίσκοι.

Ειδικότερα, τα «στοιχήματα», όσον αφορά στο χρονισμό της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δίνουν και παίρνουν, με το επικρατέστερο σενάριο να παραμένει αυτό της αποκλιμάκωσης το β’ εξάμηνο του 2024.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, οι αγορές θεωρούν ως εξίσου πιθανή την προοπτική η κεντρική τράπεζα να δώσει – πρώτη αυτή, με τη FED να ακολουθεί – το έναυσμα της μείωσης ακόμη και μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2024, «ποντάροντας» στην πτώση του καταθετικού επιτοκίου στο 2,5% από 4% σήμερα.

Όπως και να έχει, η εξέλιξη αυτή θα αποβεί προς όφελος των δανειοληπτών, τόσο παλαιών που την τελευταία διετία είδαν το κόστος του δανείου τους να έχει εκτοξευτεί, με κάποιους εξ αυτών να προχωρούν σε πρόωρες αποπληρωμές, «θυσιάζοντας» μέρος των διαθεσίμων τους, όσο και νέων που ελέω υψηλών επιτοκίων ανέβαλαν για αργότερα τα όποια σχέδιά τους για δανεισμό.

Όσον αφορά στους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια, για τα οποία οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε «πάγωμα» του επιτοκίου αναφοράς, για να δουν μείωση θα πρέπει η ΕΚΤ να ρίξει τα επιτόκια κάτω του ορίου που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, δηλαδή 2,70% για το Euribor ενός μηνός, 2,85% για το Euribor τριών μηνών, 3,30% για το επιτόκιο ΕΚΤ (MRO) και 1,20% για το επιτόκιο Saron (Swiss Average Rate Overnight), βάσει του οποίου προκύπτουν τα αντίστοιχα Libor για το ελβετικό φράγκο. Υπενθυμίζεται πως το Euribor τριών μηνών βρίσκεται σήμερα στο 3,909%.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αντιληπτό πως τα όποια οφέλη για τους δανειολήπτες θα εξαρτηθούν, όχι μόνο από το χρόνο, αλλά από την ταχύτητα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Στον αντίποδα, το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κάποια στιγμή εντός του 2024 φέρεται να έχει θορυβήσει τους αποταμιευτές που έτσι κι αλλιώς, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους – μακριά από τις προθεσμιακές καταθέσεις – για να «κλείσουν» τα χρήματά τους.

Κι αυτό γιατί, όπως έγραψε το newmoney, αν και τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 60% τους τελευταίους μήνες (μεσοσταθμικά στο 1,60% τον Οκτώβριο για καταθέσεις έως δύο ετών έναντι 0,99% τον Μάρτιο του 2023), ελάχιστοι αποταμιευτές θα δουν στους λογαριασμούς αποδόσεις πάνω από 20 ευρώ τον μήνα καθαρά από φόρους (λιγότερα από 250 ευρώ ετησίως), ακόμα και εάν είχαν καταθέσει κλειστά ποσά 20.000 ευρώ ή και πολύ μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο ανταγωνισμός που δέχονται από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (σ.σ. κάθε μήνα υπολογίζεται ότι πάνω από 7.000 ελληνικά νοικοκυριά επιλέγουν να τοποθετήσουν σε αυτά έως και 15.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας αποδόσεις 3,5% – 3,8%), σε συνδυασμό με τις… πιέσεις από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) να μειωθεί η «ψαλίδα» μεταξύ των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων, αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος των αποταμιευτών. Προς ώρας, πάντως, οι αποδόσεις που προσφέρουν οι εγχώριες τράπεζες εξακολουθούν να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Τέλος, όσον αφορά στις συναλλαγές, η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που υποχρέωσε τις τράπεζες να μειώσουν – ήδη από τις αρχές του 2024 και για μία περίοδο 3+2 ετών – κατά περίπου 30% τις προμήθειες που κρατούν για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα (σ.σ. Direct Access Fee, DAF), θεωρείται από πολλούς προπομπός για μειώσεις και σε μία σειρά άλλων χρεώσεων.