Καιρός: Δραματική αλλαγή τις επόμενες ώρες – Τι θα χτυπήσει την Αττική

Καιρός: Ραγδαίες επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες στην Αττική με πολύ κρύο και χιόνια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Meteo, βαρομετρικό χαμηλό από το Νότιο Ιόνιο, κινούμενο ανατολικά θα προκαλέσει νέο κύμα κακοκαιρίας από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα νότια τμήματα, ενώ παράλληλα η κάθοδος ψυχρών αέριων μαζών σε συνδυασμό με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως της βορειοανατολικής χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για τη Δευτέρα 08/01:

οι βροχοπτώσεις στα δυτικά τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν και βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά, επηρεάζοντας έως τις νυχτερινές ώρες την Πελοπόννησο, τα νησιά του Νοτίου και Ανατολικού Αιγαίου.
Τοπικές βροχές αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 09/01:

βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Πελοπόννησο.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της Εύβοιας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τρίτη 09/01, όπου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

οι τοπικές χαλαζοπτώσεις στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Νότια Πελοπόννησο
η σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ
η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, όπου θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα.

Καιρός: Απίστευτη πρόβλεψη Μαρουσάκη – «Να προετοιμαζόμαστε για χιόνια»

Ο χειμώνας έχει έρθει με ένα ισχυρό κύμα ψύχους που θα χτυπήσει την Ελλάδα τις επόμενες ώρες, ωστόσο φαίνεται πως δεν θα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει μόνο τώρα.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο χειμώνας δεν θα είναι αρκετά… ευγενικός καθώς οι μακροχρόνιες προβλέψεις κάνουν λόγο για χιόνια και μάλιστα σε περιοχές που είναι ασυνήθιστες σε τέτοιες συνθήκες.

«Προετοιμαζόμαστε για κάποια έντονα χειμωνιάτικα διαστήματα που έρχονται και στη χώρα μας που ίσως αφήσουν στο πέρασμά τους προβλήματα ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είμαστε και τόσο συνηθισμένοι τόσο στο έντονο κρύο όσο και στον λευκό επισκέπτη!», ανέφερε ο κύριος Μαρουσάκης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κύριου Μαρουσάκη:

Πολλοί αμφισβητούν τις μακροχρόνιες προγνώσεις αντιμετωπίζοντάς τες με υποτιμητικό τρόπο.
Μπορεί η μακροχρόνια πρόγνωση να εμφανίζει χαμηλά ποσοστά επαλήθευσης, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια η συνεχόμενη προσπάθεια για βελτίωση αυτής, φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα!

Τρανή απόδειξη των παραπάνω αποτέλεσε η επιτυχία της μακροχρόνιας εκτίμησής μας που από τις αρχές Δεκέμβρη μιλήσαμε για τον ανοιξιάτικο καιρό που θα κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο διάστημα του μήνα κάνοντας λόγο για απριλοδεκέμβρη και πασχούγεννα, καιρό δηλαδή που θα θύμιζε περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα τηρουμένων πάντα των αναλογιών σε σχέση με τη διάρκεια ημέρας – νύχτας και που αυτός ο καιρός θα μας συντρόφευε μέχρι και τα Θεοφάνεια περίπου.

Στη νέα μας μακροχρόνια εκτίμηση που δημοσιεύσαμε πριν λίγες ημέρες κάναμε λόγο για την έντονη εμφάνιση του Χειμώνα και στη χώρα μας όπου χρονικά την τοποθετήσαμε κοντά στις 15 του μήνα που διανύουμε με τον έντονα φθινοπωρινό καιρό να κυριαρχεί μέχρι τότε. Ήδη τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε για την μεσοπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού εμφανίζουν έντονα αυτό το σενάριο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις με τα όποια σφάλματά τους άλλοτε σχετικά μικρά και άλλοτε μεγαλύτερα, μπορούν να σου φωτίσουν το προγνωστικό σκοτάδι και να σου δείξουν μεγάλα καιρικά γεγονότα με ένα συν/πλην στον χρονικό ορίζοντα που επιχειρείς.

Τα παραπάνω τα αναφέρω όχι τόσο για τον απλό κόσμο που δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα της επιστήμης μας, αλλά κυρίως γι’ αυτούς που ασχολούνται με το “άθλημα” και για τους οποίους έτυχε να δω μερικά από τα σχόλιά τους τόσο για την μακροπρόθεσμη εκτίμηση μας στις αρχές του Δεκέμβρη αλλά και για τη νεότερη που βγάλαμε πριν λίγες ημέρες.

Προετοιμαζόμαστε για κάποια έντονα χειμωνιάτικα διαστήματα που έρχονται και στη χώρα μας που ίσως αφήσουν στο πέρασμά τους προβλήματα ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είμαστε και τόσο συνηθισμένοι τόσο στο έντονο κρύο όσο και στον λευκό επισκέπτη!

Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του ελληνικού κράτους τα αντιολησθητικά μέσα είναι υποχρεωτικά να υπάρχουν στα οχήματά μας κατά τους χειμερινούς μήνες και να χρησιμοποιούνται όταν κρίνεται απαραίτητο. Αυτό προϋποθέτει να γνωρίζουμε πως χρησιμοποιούνται. Μην την “πατήσουμε” όπως και πέρυσι με το κύμα χιονιά που χτύπησε την Αττική αλλά και άλλες περιοχές. Φροντίζουμε να τα προμηθευτούμε όσο έχουμε χρόνο γιατί τις ημέρες της κακοκαιρίας μπορεί να μην υπάρχουν διαθέσιμα.
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Καιρός: Τι λένε τα Μερομήνια για το 2024

Οι προβλέψεις των ειδικών για τα Μερομήνια 2023-2024 δημοσιεύτηκαν και όπως όλα δείχνουν «έρχονται» δύσκολοι μήνες με τσουχτερό κρύο που θα μας κάνουν να αναπολήσουμε την καλοκαιρία του Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί ήδη έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για το πως θα κινηθεί ο καιρός μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Ιανουάριος 2024

Το πολικό ψύχος θα χαρακτηρίζει τον Ιανουάριο, τουλάχιστον μέχρι τα Θεοφάνεια. Οι δυσκολίες θα είναι καθημερινές, ενώ δεν αποκλείονται και πλημμυρικά φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα αυξομειώνονται ενώ στο τρίτο δεκαήμερο θα επανέλθει το ψύχος.

Φεβρουάριος 2024

Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.

Μάρτιος 2024

Ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Απρίλιος 2024

Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.

Καιρός: Πώς γίνεται η πρόβλεψη στα Μερομήνια

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.

Τα μερομήνια έχουν πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Η πρόγνωση του καιρού εντοπιζόταν στον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούσαν, αποφαίνονταν στο ότι καιρό θα κάνει την πρώτη μέρα της παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Μερικοί μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου, αντί από την 3η μέχρι την 15η. Οι ημέρες όμως των παρατηρήσεων /προγνώσεων είναι πάντοτε 12 και αντιστοιχούν η κάθε μια προς ένα μήνα του χρόνου που ακολουθεί, αρχίζοντας από τον Αύγουστο. Δηλαδή η 1η ημέρα των παρατηρήσεων (1 ή 3 Αυγούστου) αντιστοιχεί προς τον Αύγουστο, η 2η (2 ή 4 Αυγούστου) προς τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ..

Εάν τώρα μια από τις ημέρες αυτές είναι συννεφιασμένη (λ.χ. η 4η Αυγούστου), τότε ο αντίστοιχος μήνας του χρόνου (Σεπτέμβριος ή Νοέμβριος, ανάλογα με το εάν αρχίζει κάποιος να μετρά τα μηναλλάγια από την 1η ή την 3η Αυγούστου), θα είναι βροχερός. Εάν κάποια άλλη μέρα φυσά άνεμος, ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Εάν άλλη μέρα είναι ιδιαίτερα θερμή, ανάλογος θα είναι και ο μήνας που αντιστοιχεί σ’ αυτήν.

Αν όμως υπάρχουν σύννεφα μόνο το πρωί, θα είναι βροχερό το πρώτο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα, εάν φυσά άνεμος μόνο το απόγευμα, θα έχει παγωνιές το δεύτερο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα κλπ.

Μερικοί χωρικοί, με εμπειρικές κληρονομικές γνώσεις, κάνουν προβλέψεις και τα βράδια, με παρατηρήσεις των κινήσεων των αστεριών.