Εκκαθαριστικό χωρίς φορολογική δήλωση το 2024 – Εκτύπωση στο Taxisnet σε 6 βήματα

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ανοίγει από μέρα σε μέρα το Taxisnet αλλά ορισμένοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί ούτε να πάνε σε λογιστή και γλιτώνουν χρήματα. Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024 θα πρέπει όλοι να έχουν κάνει φορολογική δήλωση, αλλιώς θα χάσουν την προθεσμία. Από πολύ νωρίς, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πάρει παράταση η διαδικασία και όσοι «ξεχαστούν» θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα.

Η κυβέρνηση «τρέχει» να μαζέψει φορολογικά έσοδα και αυτός ο στόχος συμπαρασύρει και τη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων, που μετά από πολλά χρόνια δεν θα λήξουν στο τέλος Αυγούστου.

Φέτος, όμως, θα είναι ευκολότερο, αφού δεν είναι λίγοι -αντίθετα είναι εκατομμύρια- εκείνοι που θα έχουν προσυμπληρωμένη δήλωση και δεν χρειάζεται να πάνε καν σε λογιστή και να πληρώσουν 30 ή και 50 ευρώ για να υποβάλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Υπολογίζεται ότι αυτοί θα είναι περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθεί με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.

Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:

  • τόκους τραπεζικών καταθέσεων
  • φόροι από τόκους
  • στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
  • δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
  • αποπληρωμή δανείων & καρτών
  • δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Φορολογική δήλωση 2024: Εύκολα η εκτύπωση σε gov.gr και Taxisnet

Για να κάνετε δήλωση για το φορολογικό έτος 2023, θα πρέπει να μπαίνετε ΕΔΩ ή ΕΔΩ και στη συνέχεια να ακολουθείτε τα εξής βήματα:

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι ισχύει με την παράταση

Παρότι, τις προηγούμενες ημέρες, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως όσο καθυστερεί να ανοίξει η πλατφόρμα των φορο-δηλώσεων τόσο θα παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή τους, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Τα SOS της φορολογικής δήλωσης 2024

Η υποβολή δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι μια απλή διαδικασία καθώς πολλά πεδία της δήλωσης είναι ήδη προσυμπληρωμένα και εσείς θα πρέπει:

  • Είτε απλά να ελέγξετε την ορθότητά τους (π.χ. αμοιβές από μισθούς και συντάξεις),
  • Είτε να τα ελέγξετε και στη συνέχεια να τα καταχωρίσετε στη δήλωση (π.χ. τόκοι καταθέσεων).
  • Τη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλετε μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. μέσω της εφαρμογής: Δήλωση Φ.Ε.Φ.Π. (Ε1).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του myAADE, διαφορετικά μπορείτε να την υποβάλλετε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.

Εάν είστε έγγαμοι μπορείτε να υποβάλλετε:

  • κοινή δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος με τον/τη σύζυγό σας. Σε αυτή την περίπτωση υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο σύζυγος.
  • χωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον το είχατε δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020 μέσω της ειδικής εφαρμογής: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Σε πόσες δόσεις πληρώνεται

Αρχικά η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει θα γίνει σε 8 δόσεις (1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024, 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025), ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος η έκπτωση θα ισχύει ακόμη και αν δοθεί παράταση. Για αυτή την περίπτωση θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι κερδίζουν έκπτωση

Εκπτώσεις αλλά και απαλλαγές από το φόρο, αξιοποιώντας ορισμένους κωδικούς που βρίσκονται μέσα στη δήλωση, αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη.

Κατ’ αρχάς, όσοι κατά το προηγούμενο έτος, το 2023 συμπλήρωσαν τα 65 έτη, μπορούν να μειώσουν τα τεκμήρια τους κατά 30%.

Σημαντικό για αυτές τις ηλικίες, καθώς συνταξιοδοτούνται, οπότε το εισόδημα μικραίνει, τα τεκμήρια όμως παραμένουν.

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος ισχύει για όσους έκλεισαν αντίστοιχα πέρσι τα 62 έτη και ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Συνήθως άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται πριν τη σύνταξη και έχουν τη δραστηριότητά τους προκειμένου να συμπληρώσουν τα χρόνια.

Επίσης, όσοι εξαγόρασαν χρόνο ασφάλισης, όπως για παράδειγμα στρατιωτική θητεία, μπορούν να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα κατά το αντίστοιχο ποσό.

Οι νέοι επαγγελματίες επίσης, δηλαδή με έναρξη λιγότερο από τρία έτη, μπορούν να πληρώσουν τον φόρο με μειωμένο εισαγωγικό συντελεστή από το 9% ως το 4,5%.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, συμπληρώνοντας τους αντίστοιχους κωδικούς για τα ανείσπρακτα ενοίκια, μπορούν να μην φορολογηθούν για αυτά τα ποσά, ενώ όσοι έχουν αναπηρία ή έχουν εξαρτώμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67% δικαιούνται έκπτωση 200 ευρώ, ενώ όταν η αναπηρία ξεπερνά το 80% δικαιούνται πλήρη απαλλαγή.

Τα ποσά τα οποία έχουμε εισπράξει κατά το προηγούμενο έτος αλλά δεν θεωρούνται εισόδημα, όπως το εφάπαξ, τα κέρδη από λαχεία, τυχερά παιχνίδια, η πώληση ακινήτων αυτοκινήτων, κλπ, μπαίνουν σε ειδικό κωδικό, δεν φορολογούνται, ωστόσο τα χρειαζόμαστε γιατί μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη τεκμηρίων.