Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Ποιοι θα πάρουν χιλιάδες ευρώ – Αναλυτικά τα ποσά

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Με 70 ευρώ ανά στρέμμα θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί βερίκοκων, ροδάκινων, νεκταρινιών στην Ημαθία, την Πέλλα, στη Φλώρινα, στη Λάρισα και στην Κοζάνη. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η αποζημίωση αφορά τις συνέπειες που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί λόγω της ενεργειακής κρίσης και το αίτημα δέσμευσης του ποσού προωθήθηκε σήμερα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση αφορά 246.315 παραγωγικά στρέμματα και περιλαμβάνει όσους παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αντίστοιχη αποζημίωση.

Στο ίδιο αίτημα περιλαμβάνεται δέσμευση ποσού για αποζημίωση για ζημιές λόγω βροχοπτώσεων του καλοκαιριού στις ίδιες περιοχές και για τις ίδιες καλλιέργειες.

Όσοι παραγωγοί είναι δικαιούχοι και των 2 μέτρων θα λάβουν συνολικά 150Euro (70Euro+80Euro) ανά παραγωγικό στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135Euro (70Euro + 65Euro) για τα ροδάκινα μεταποίησης. Το 2ο μέτρο αφορά 177.141 παραγωγικά στρέμματα.

Σημειώνεται ότι σε όλα τα παραπάνω μέτρα αποζημίωσης στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τους παραγωγούς που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Πότε, πώς και πόσα θα δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ

Έρχονται αποζημιώσεις για τη διακοπή ρεύματος. Πότε θα καταβάλλει χρήματα στους καταναλωτές ο ΔΕΔΔΗΕ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Την καθιέρωση αποζημιώσεων στους καταναλωτές που μένουν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες επιχειρεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ως αποζημίωση για τη διακοπή ρεύματος.

Η ΡΑΕ και ο Διαχειριστής έδωσαν σε δημόσια διαβούλευση σήμερα και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου δύο προτάσεις που προβλέπουν τις αποζημιώσεις των καταναλωτών από πολύωρη διακοπή ρεύματος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, περιορίζει την πρόταση του στις αποζημιώσεις για εκτεταμένες διακοπές μόνο λόγω φυσικών φαινομένων και εφόσον πρόκειται για γεωγραφικές περιοχές που έχουν μέχρι 1.000.000 παροχές.

Δηλαδή οι αποζημιώσεις δεν θα ενεργοποιούνται σε περιοχές με περισσότερες παροχές.

Αντίθετα η πρόταση της ΡΑΕ που εκπόνησε ομάδα εργασίας του ΑΠΘ εισηγείται αποζημιώσεις για πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης πάνω από 8 ώρες και ανεξάρτητα από το λόγο πρόκλησης.

Δηλαδή είτε πρόκειται για βλάβη είτε για ακραία φυσικά φαινόμενα.

Οι αποζημιώσεις της Αρχής φτάνουν στη χαμηλή τάση ακόμη και τα 80 ευρώ αν οι διακοπές διαρκέσουν 21 ώρες.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Τα ποσά που δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ

Η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ, προβλέπει πως τα ποσά που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές θα δίνονται όταν σημειώνονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος λόγω ακραίων φυσικών φαινομένων.

Ο Διαχειριστής βάζει ως πλαφόν μη καταβολής αποζημίωσης τις διακοπές που διαρκούν έως τρεις ημέρες.

Πάνω από τις 72 ώρες εισηγείται για τους οικιακούς καταναλωτές μόλις 6 ευρώ κι εφόσον η διάρκεια της διακοπής είναι μέχρι 96 ώρες.

Η αποζημίωση αυξάνεται στα 8 ευρώ για διάστημα 96 έως 120 ώρες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ βάζει επίσης ανώτατο όριο στο ύψος της αποζημίωσης τα 2.000 ευρώ και όπως προαναφέρθηκε οι αποζημιώσεις θα δίνονται εφόσον οι εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης δεν αφήνουν στο σκοτάδι πάνω από 1 εκατομμύριο παροχές.

Με πιο απλά λόγια η πρόταση του Διαχειριστή αφήνει εκτός μεγάλα αστικά κέντρα όπως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: Πώς θα γλυτώσετε εκατοντάδες ευρώ – Δείτε τον τρόπο

Η ΡΑΕ σε συνεργασία με Ενώσεις Καταναλωτών υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης για την Εξοικονόμηση Ενέργειας προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να μειώσουν το κόστος ρεύματος (ηλεκτρικής ενέργειας) με μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες, οι οποίες δεν θα αλλάξουν την ποιότητα ζωής τους.

Αναλυτικά, η ΡΑΕ και οι Ενώσεις Καταναλωτών αναφέρουν παρακάτω απλούς τρόπους για να εξοικονομήσουν οι πολίτες ενέργεια και χρήματα:

  • Ρυθμίζουν θερμοστάτη στους 20 βαθμούς Κελσίου τον θερμοστάτη τον χειμώνα και στους 26 βαθμούς Κελσίου τo καλοκαίρι,
  • Δεν αφήνουν την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή .Ρυθμίζουν την ψύξη στους 7 βαθμούς Κελσίου και την κατάψυξη στους -18 βαθμούς κελσίου.
  • Τοποθετούν το σκεύος σωστά στην εστία. Σβήνουν τον φούρνο 10 λεπτά πριν μαγειρευτεί το φαγητό,
  • Δεν ξεχνούν τον θερμοσίφωνα ανοιχτό,
  • Πλένουν στους 30 βαθμούς Κελσίου με γεμάτο πλυντήριο στο οικονομικό πρόγραμμα.
  • Σβήνουν τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούν
  • Χρησιμοποιούν λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Σβήνουν φώτα όταν φεύγουν από τον χώρο

Ακολουθώντας τις συμβουλές μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 30% ενέργεια και χρήματα.

Μέσω της ειδικής ιστοσελίδας (ElectricityCostCalculator.gr) οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν την ενέργεια (κιλοβατώρες) καθώς και το κόστος χρήσης των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών τους. Συγκεκριμένα:

Οι καταναλωτές διαλέγουν τις οικιακές συσκευές που διαθέτουν με ένα κλικ, εισάγουν τον χρόνο χρήσης κάθε συσκευής και επιλέγουν την τιμή κιλοβατώρας που προσφέρει ο Προμηθευτής τους.

Με αυτό τον τρόπο μπορούν να υπολογίσουν ένα ενδεικτικό ημερήσιο και μηνιαίο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Για διευκόλυνση του καταναλωτή, έχουν ήδη προεπιλεγεί τυπικές συσκευές που χρησιμοποιεί ένα μέσο νοικοκυριό, ενδεικτικές τιμές κατανάλωσης, διάρκεια χρήσης, καθώς και η μέση τιμής Προμήθειας (μετά την κρατική επιδότηση) του τρέχοντος μήνα, λαμβάνοντας υπόψη τα τιμολόγια κάθε Προμηθευτή όπως αυτά ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ www.rae.gr/times-kai-xreoseis/

Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας της ΡΑΕ και των Ενώσεων Καταναλωτών είναι η ενημέρωση και στήριξη των καταναλωτών, όπως και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα κατανάλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας.