Μεγάλες αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Αλλάζουν οι τιμές και η χρέωση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αλλάζουν οι τιμές και η χρέωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023, έπειτα από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.

Συνολικά, το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει.

Όμως η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων – όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας – μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία).

Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.

Στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου σήμερα αντιστοιχούν κατά 80 % στην ενέργεια, ποσοστό που από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΠΑΕ θα περιοριστεί σε 10% με το υπόλοιπο 90 % να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.

Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αρχή αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις που θα περιλαμβάνει βίντεο, φυλλάδιο και δικτυακό τόπο στον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να δηλώνουν τις οικιακές συσκευές (κουζίνα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κλπ.) και τις ώρες ημερησίως που τις χρησιμοποιούν, το τιμολόγιο του προμηθευτή τους και να βλέπουν το κόστος χρήσης ανά συσκευή αλλά και την εξοικονόμηση που μπορούν να έχουν αντικαθιστώντας τις συσκευές τους με ενεργειακά αποδοτικές ή μεταφέροντας την κατανάλωση στις νυχτερινές ώρες (εφόσον έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης).

Για τους μεγάλους καταναλωτές, επίκειται η ενεργοποίηση πλατφόρμας από τον ΑΔΜΗΕ για την υποβολή προσφορών μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (6-9 μ.μ.) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος τις συγκεκριμένες περιόδους κατά 5 %.

Ηλεκτρικό ρεύμα: 14 τρόποι για οικονομία στο ρεύμα

 • Στεγανοποιούµε πόρτες και παράθυρα.
 • Αποµονώνουµε χώρους που δεν χρησιµοποιούμε.
 • Αφήνουµε ελεύθερα τα θερµαντικά σώµατα και καλό είναι να τα εξαερώνουµε τακτικά.
 • Τοποθετούµε τις οικιακές συσκευές σε κατάλληλη απόσταση από θερµαντικά σώµατα.
 • Κλείνουµε τις συσκευές όταν είναι σε κατάσταση αναµονής ή τις βγάζουµε από την πρίζα
 • Ρυθµίζουµε το θερµοστάτη των συσκευών στην κατάλληλη θερµοκρασία (π.χ. ψυγείο, πλυντήριο, στεγνωτήριο κλπ) ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.
 • Προσπαθούµε να περιορίσουµε τις υπερβολές στην επιλεγµένη θερµοκρασία (επιλέγουµε θερµοκρασία για θέρµανση 18-20oC και για ψύξη 26-27oC) και την διατηρούµε σταθερή.
 • Όταν δεν χρησιµοποιούµε το τζάκι, η καµινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της (κύρια στις ορεινές περιοχές)
 • Αερίζουµε κατάλληλα το χώρο, προσέχοντας να µην µένουν ανοιχτά τα θερµαντικά σώµατα στη διάρκεια του αερισµού. Επιλέγουµε κατάλληλες ώρες ανάλογα µε τις ηµερήσιες κλιµατολογικές συνθήκες και την περιοχή (σε διαφορετική ώρα για τις πεδινές και τις ορεινές περιοχές)
 • Επιλέγουµε µαγειρικά σκεύη µε σωστή εφαρµογή στην εστία και σβήνουµε το φούρνο την κατάλληλη στιγµή αξιοποιώντας τη θερµοκρασία που ήδη υπάρχει.
 • Κατά την αγορά οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής ελέγχουµε την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει και επιλέγουµε εκείνη που κατατάσσεται στις κατηγορίες µε χαµηλή κατανάλωση ενέργειας
 • Κάνουµε οπωσδήποτε συντήρηση του λέβητα θέρµανσης τουλάχιστον µια φορά το χρόνο και κατά προτίµηση στην αρχή της σεζόν. Γενικότερα συστήνεται η προληπτική συντήρηση µηχανηµάτων και συσκευών, βάσει πάντα των οδηγιών του κατασκευαστή.
 • Αξιοποιούµε τη χρήση των ρολών/εξωφύλλων ώστε να κρατάµε την θερµότητα από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ηµέρας (ανοιχτά) και να µειώνουµε την επαφή των υαλοπινάκων µε τον ψυχρό αέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας (κλειστά). Κατά την διάρκεια της ηµέρας αξιοποιούµε το φυσικό φωτισµό.
 • Περιορίζουµε τον αριθµό πλύσεων

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι 10 πιο ενεργοβόρες συσκευές

Σύμφωνα με τις συστάσεις ειδικών οι καταναλωτές θα πρέπει να κλείνουν τις συσκευές από το διακόπτη ή να τις βγάζουν από τη πρίζα, για να κάνουν εξοικονόμηση, καθώς δεν αρκεί να τις κλείνουν με το τηλεχειριστήριο.

Ειδικότερα:

Ποιες είναι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές:

 • Θερμοσίφωνας (3.000W έως 5.000W)
 • Φούρνος (2.200W έως 4.000W)
 • Αερόθερμο (2.000W έως 3.000W)
 • Πιστολάκι μαλλιών (1.800W έως 2.500W)
 • Μάτι κουζίνας (1.500W έως 2.000W)
 • Βραστήρας (1.200W έως 3.000W)
 • Στεγνωτήρας (1.000W έως 4.000W)
 • Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W)
 • Σίδερο (1.000W έως 2.000W)
 • Κλιματιστικό (900W έως 5.000W)

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς εξαργυρώνεται σε ευρώ η εξοικονόμηση ρεύματος

 • Η µείωση της θερµοκρασίας κατά 1°C περιορίζει 5-10% την ενεργειακή κατανάλωση.
 • Η επιλογή κατάλληλης θερµοκρασίας το βράδυ µπορεί να µειώσει την κατανάλωση έως και 10%.
 • Η κατάλληλη επιλογή θερµοκρασίας στο ψυγείο µπορεί να µειώσει την κατανάλωση έως και 5%.
 • Απενεργοποιώντας την κατάσταση αναµονής των συσκευών µειώνουµε έως και 7% την κατανάλωση.
 • Μελετούµε µε το µηχανικό µας την κατάλληλη επιλογή του συστήµατος θέρµανσης – ψύξης – κλιµατισµού. H εξοικονόµηση πόρων που θα έχετε θα είναι πολύ σηµαντική αν ακούσετε τον ειδικό. Συνεργαστείτε µαζί του για τη δυνατότητα αξιοποίησης των κατάλληλων χρηµατοδοτικών εργαλείων.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο κοστίζει το χριστουγεννιάτικο ρεύμα

Πιστοί στην τήρηση της υποχρέωσής τους, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τις χρεώσεις του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο, μήνα αυξημένων καταναλώσεων λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και εορτών. Η τάση παραμένει πτωτική για ακόμη έναν μήνα αν και με πιο… ήπιο ρυθμό από αυτόν που αναμενόταν αρχικά.

Και ενώ όλες οι εταιρείες ανακοίνωσαν χαμηλότερες τιμές για τον τελευταίο μήνα του χρόνου -πτωτικά θα κινηθούν κατά συνέπεια και οι επιδοτήσεις από την πλευρά του κράτους με τις σχετικές ανακοινώσεις να τοποθετούνται χρονικά μετά την κρίσιμη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας- το στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι σημαντικές διαφοροποιήσεις που εμφανίστηκαν και πάλι από πάροχο σε πάροχο.

Μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράσουν μια κιλοβατώρα ακόμη και προς 0,3 ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί και η κρατική επιδότηση που αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,218 ευρώ, τότε υπάρχει και πάλι η ευκαιρία για τελική τιμή κάτω από τα 10 λεπτά η οποία πλησιάζει αρκετά στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Ουδείς βέβαια γνωρίζει για πόσο χρόνο θα παραμείνει ανοικτό αυτό το «παράθυρο» καθώς κάθε μήνα η εικόνα αλλάζει.

Το θέμα είναι ότι από τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου, διαφαίνεται μια τάση ενίσχυσης του ανταγωνισμού η οποία μπορεί να αποδειχθεί προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Για τον Δεκέμβριο, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι οι πρώτες 500 κιλοβατώρες θα χρεώνονται προς 0,38 ευρώ από 0,397 ευρώ τον Νοέμβριο.

Άρα μιλάμε για μείωση της τάξεως του 4,3%.

Για μεγαλύτερες καταναλώσεις, η χρέωση πέφτει από τα 0,409 ευρώ στα 0,392 ευρώ. Για τις νυχτερινές ώρες, το τιμολόγιο υποχωρεί από τα 0,356 ευρώ στα 0,339 ευρώ.

Άλλοι πάροχοι, ανακοίνωσαν χαμηλότερες τιμές με την Elpedison να κατεβάζει την τιμή στα 35 λεπτά ή στα 32,27 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας, τον Ήρωνα να προσφέρει χρέωση 30,4 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας 20% (αρχική τιμή στα 38 λεπτά) και την Protergia να ανακοινώνει τιμή 36,8 λεπτά.

Οι επιδοτήσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 2 λεπτά από τα 0,238 στα 0,218 ευρώ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 0,168 από 0,188 ευρώ για τις επόμενες 500.

Για τις ακόμη μεγαλύτερες καταναλώσεις, θα έχουμε επιδότηση 0,078 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,098 ευρώ που ήταν για τον μήνα Νοέμβριο.