Μην χάσετε την ευκαιρία: Τρέχουν οι αιτήσεις για την επιδότηση δανείου

Στεγαστικά δάνεια: Τρέχουν οι αιτήσεις για την επιδότηση σε στεγαστικά δάνεια και τον εξωδικαστικό. Τι πρέπει να κάνετε για να μην χάσετε την ευκαιρία με τα στεγαστικά δάνεια. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ξεπέρασαν τις 25.000 οι αιτήσεις για τη βεβαίωση ευαλωτότητας στη σχετική πλατφόρμα από την 1η Φεβρουαρίου, όταν και ανακοινώθηκε ότι μπαίνει σε φάση υλοποίηση το πρόγραμμα επιδότησης της μισής επιβάρυνσης των ενήμερων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Αν και η βεβαίωση ευαλωτότητας είναι απαραίτητη για την υπαγωγή και στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας για εκείνους που βρίσκονται μια ανάσα από την πλειστηριασμό α’ κατοικίας εκτιμάται ότι η ραγδαία αύξηση των αιτήσεων αφορά τους συνεπείς ευάλωτους.

Κι αυτό γιατί με βάσει τα στατιστικά στοιχεία το ενδιαφέρον για ενδιάμεσο πρόγραμμα είναι σχεδόν ανύπαρκτο καθώς μόλις 52 έχουν υπαχθεί – άλλες 130 αιτήσεις βρίσκονται στην ουρά – και χθες εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ με την ποίο καθορίζεται η διαδικασία συνεισφοράς του δημοσίου ώστε να ξεκινήσουν οι καταβολές – επιδοτήσεις μέχρι να συσταθεί ο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Ειδικότερα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου πιστοποιητικό ευαλωτότητας έλαβαν 602 δανειολήπτες.

Σε αρχικό στάδιο, σε αυτό δηλαδή δημιουργίας της αίτησης βρίσκονται 11.794 δανειολήπτες, στο στάδιο ανάκτησης στοιχείων 3.484 και σε αυτό συμπλήρωσης στοιχείων 9.139.

Σημειώνεται το μέσο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται στις 7.400 ευρώ ενώ  7.326 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί από τους ίδιους τους οφειλέτες.

Στεγαστικά δάνεια: Παίρνει μπρος ο εξωδικαστικός

Σε ότι αφορά στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και τις επιδόσεις του μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, ο αριθμός των αιτήσεων συνεχίζει να κινείται ανοδικά – 2.495 τον Φεβρουαρίο έναντι 2.123 τον Ιανουαρίο – ωστόσο ο αριθμός των οριστικών υποβολών παρέμεινε στο ίδια επίπεδα (1.011 τον Φεβρουάριο έναντι 1.031 τον Ιανουάριο).

Μεγάλη πτώση, που οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους παρατηρείται στο ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από το Δημόσιο.

Ειδικότερα από 90% τον Ιανουάριο κατακρημνίστηκε στο 58% καθώς απορρίφθηκε μια αίτηση με ποσό οφειλής 175 εκατ. ευρώ σε σύνολο απορρίψεων 436 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους χρηματοδοτικούς φορείς.

Αύξηση ωστόσο εμφανίζουν τα ποσοστά αποδοχής των διμερών ρυθμίσεων από τους οφειλέτες (στο 67% από 52% τον Ιανουάριο).

Από το €1,7 δις που έχουν αποδεχθεί οι οφειλέτες, έχουν ήδη ρυθμιστεί τα €807 εκ. για σύνολο αρχικών οφειλών €1,27 δις (73%) και €457 εκ. (27%) βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό εγκρισιμότητας αφορά τις συνολικές  οφειλές και όχι τις αιτήσεις.

Στεγαστικά δάνεια: Τα ποσά

Σε επίπεδο ποσών οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 27,7 δις ευρώ και αφορούν 49,6 χιλιάδες αιτήσεις.

Από τα 27,7 δις ευρώ τα 3,3 δις ευρώ ή το 12% αφορούν ολοκληρωμένα αιτήματα, τα 3,6 δις ευρώ (13%) βρίσκονται στο στάδιο οριστικής υποβολής και διαπραγμάτευσης και τα 20,8 δις ευρώ (75%) στο στάδιο αρχικής υποβολής και άντλησης στοιχείων.

Το 73% (20,3δις ευρώ) των οφειλών αφορούν φυσικά πρόσωπα και η πλειοψηφία των οφειλών (79%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς.

Οι οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκ. ευρώ συγκεντρώνουν το 65% (18,0 δις. ευρώ) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (4,9 χιλ.) των αιτήσεων.

Το  90% (24,9 δις ευρώ) των συνολικών οφειλών δεν είναι ενήμερο (στάδιο καθυστέρησης ή καταγγελίας), το 54% (2,9 δις ευρώ) της συνολικής οφειλής των οριστικά υποβληθεισών αιτήσεων έχει εξασφάλιση μικρότερη του 50%, εκ των οποίων το 92% (2,6 δις ευρώ) βρίσκεται σε στάδιο καθυστέρησης ή/και καταγγελίας.

Τα 18 έτη είναι η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο και τα 15 έτη για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.

Στο 21,8% διαμορφώνεται το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο και 31,8% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 40% (€512 εκ.) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

Στεγαστικά δάνεια: Τι αναμένεται

Στο βασικό σενάριο, τους επόμενους 5 μήνες η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους αναμένει ρυθμίσεις €1,4 δις οι οποίες θα προέρχονται από:

 • €457 εκ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
 • €515 εκ. αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοδοτικούς φορεί ή/και το Δημόσιο και
 •  €395 εκ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Στο αισιόδοξο σενάριο – που βασίζεται στην παραδοχή ότι τα ποσοστά εγκρισιμότητας και παραδοχής θα αυξηθούν κατά 10%, στο επόμενο διάστημα (5 μήνες) αναμένονται ρυθμίσεις €1,6 δις οι οποίες θα προέρχονται από :

 • €457 εκ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης
 • €631 εκ. αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο
 • €548 εκ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο

Στεγαστικά δάνεια: Ξεκινάει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Αιτήσεις, κριτήρια, δικαιούχοι

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοσιευθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που προβλέπει τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας σε ζευγάρια 25- 39 ετών.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης θα γίνει η πρόσκληση στις τράπεζες, προκειμένου να υπογράφουν οι προγραμματικές συμφωνίες.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι τράπεζες να δέχονται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Στεγαστικά δάνεια: Ποιοι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

 •  να διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο 10.000 ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και
 • να μην διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.
 • Το ανώτατο όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
 • Προτεραιότητα εξετάζεται να δοθεί στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια, ή είναι ελεύθεροι.
 • Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ για τους όρους του δανείου προβλέπονται τα εξής:
 • Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.
 • Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
 • Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.
 • Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
 • Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3 / 4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.
 • Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
 • Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.
 • Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975.

Στεγαστικά δάνεια: Πώς θα πάρετε στεγαστικό δάνειο έως 200.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

Στεγαστικά δάνεια: Το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Στο πλαίσιο των δράσεων της στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «Κάλυψη» για την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν με τριετή συμβόλαια 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών, και την διάθεσή τους σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια.

Όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν στο νέο πρόγραμμα, συνεχίζοντας να εισπράττουν το ενοίκιο από το κράτος.

Σημειώνεται πως η καταβολή του μισθώματος θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, η οποία καλύπτει επίσης τις δαπάνες για επισκευές των ακινήτων πριν την εκμίσθωσή τους.

Στεγαστικά δάνεια: Κριτήρια

Προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).

Οι δανειολήπτες θα πρέπει επίσης να μη διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο. Σημειώνεται ακόμη ότι:

Δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου.

Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου.
Για παράδειγμα, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275-285 ευρώ, αντί για 415 ευρώ, που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα σημερινά επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος στην περίπτωση αυτή είναι 1.680 ευρώ.

Επίσης, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει σπίτι αξίας 150.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 434 ευρώ, αντί για 654 ευρώ, που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα σημερινά επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος εν προκειμένω είναι 2.640 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες). Στην περίπτωση εξάντλησης των πόρων προβλέπεται ο διπλασιασμός του ποσού των χορηγούμενων δανείων.