Συναγερμός: Κίνδυνος μπλακ άουτ την Μεγάλη εβδομάδα – Κρίσιμες μέρες από Μεγάλη Πέμπτη έως Πάσχα

Ρεύμα: Από Μεγάλη Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα η μεγάλη δοκιμασία του ηλεκτρικού συστήματος. Περικοπές παραγωγής ΑΠΕ έως 800 MW το βασικό εργαλείο για να γλιτώσουμε το μπλακ άουτ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Γενναίο ψαλίδι στην παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ αρχής γενομένης από τις μέρες του Πάσχα με σχεδιασμό σε επίπεδο εξαμήνου, επιβάλλει η αντιμετώπιση της αυξημένης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας που βάζει σε δοκιμασία το ηλεκτρικό σύστημα καθώς συμπίπτει με την ραγδαία υποχώρηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Το πρόβλημα που έκανε προ ημερών γνωστό ο ΑΔΜΗΕ και προκάλεσε την άμεση και γρήγορη ανταπόκριση της ΡΑΕ και της ομάδας διαχείρισης κρίσεων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Αρχής κ. Δημήτρη Φούρλαρη, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, οδηγεί στην λήψη προληπτικών μέτρων και ενός νέου οδικού χάρτη, με στόχο να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι ευστάθειας του συστήματος.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του newmoney, αυξημένη επαγρύπνηση υπάρχει για τη Μεγάλη Εβδομάδα (από Μεγάλη Πέμπτη έως και την Δευτέρα του Πάσχα), περίοδο που τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα έπρεπε να είναι σε άμεση ετοιμότητα για περικοπές από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των διαχειριστών το ύψος των περικοπών παραγωγής ενέργειας μόνο για τις μέρες του Πάσχα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 800 MW από σταθμούς που είναι διασυνδεδεμένοι με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και υπολογίζονται συνολικά σε 6.500 MW.

Τα μέτρα αυτά θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα ειδικά για την Άνοιξη και το Φθινόπωρο που τα χαρακτηριστικά είναι πιο έντονα λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών και χαμηλότερης ζήτησης γι’ αυτό και ο ΔΕΔΔΗΕ θα επιχειρήσει να περικόψει επιπλέον 700 MW μέχρι το επόμενο εξάμηνο.

Τα νέα μέτρα προβλέπεται να αποκτήσουν και ένα θεσμικό μανδύα με τις κατάλληλες προσαρμογές στο κανονιστικό πλαίσιο καθώς οι περικοπές θα αποτελέσουν το «ευαγγέλιο» των διαχειριστών για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων μαζί με άλλα δύο μέτρα για όλο το επόμενο διάστημα.

Την χρήση αντλιών εφόσον το επιτρέπουν οι στάθμες των ταμιευτήρων αλλά και την περικοπή των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε συνεννόηση με τους διαχειριστές των γειτονικών κρατών.

Οι περικοπές για τις οποίες θα υπάρξει και σχετικό μνημόνιο μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, θα υλοποιούνται είτε από απόσταση με κατάλληλα εργαλεία τηλεχειρισμού και με χρόνο εκτέλεσης της εντολής εντός 30 λεπτών από την ειδοποίηση, είτε με τοπικό χειρισμό και με ανταπόκριση πολύ πιο αργή που φτάνει τις 3 ώρες από την λήψη της εντολής.

Οι περικοπές αναμένεται να πραγματοποιούνται περισσότερο σε ώρες με έντονη ηλιοφάνεια ή και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, όπως οι επερχόμενες αργίες.

Ρεύμα: Πώς δημιουργείται το πρόβλημα

Το ηλεκτρικό σύστημα δοκιμάζεται το τελευταίο διάστημα από την γιγάντωση των υποδομών ΑΠΕ αλλά και της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος των έργων που συνδέονται στο δίκτυο χωρίς μέτρο και ουσιαστικούς κανόνες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ηλεκτρικού χώρου που είναι διαθέσιμος για τις συμβατικές μονάδες (φυσικό αέριο, λιγνίτης) και οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του συστήματος.

Με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης όπως είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο και σε συνθήκες ηλιοφάνειας, το φορτίο που απαιτείται να καλυφθεί από τις θερμικές μονάδες που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς περιορίζεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Όμως αν για κάποιο λόγο σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (π.χ το βράδυ που σταματάει να έχει ηλιοφάνεια ή αν δεν φυσάει) οι μονάδες του λιγνίτη και του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες για να παράσχουν την ευστάθεια στο σύστημα και να μην κινδυνεύσει με μπλακ άουτ.

Οι μονάδες όμως αυτές χρειάζονται ένα χρόνο προετοιμασίας για να επιδράσουν στο σύστημα και σήμερα εμποδίζονται από τους περιορισμούς του ηλεκτρικού χώρου και την κυριαρχία των ΑΠΕ. Ο κίνδυνος επομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα είναι να μην μπορούν να ανταποκριθούν ως εφεδρεία στο σύστημα όταν τις χρειάζεται για να μην καταρρεύσει.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των προκλήσεων την 25η Μαρτίου, οι συμβατικές μονάδες παρήγαγαν μόλις 600 MW καθώς όλη την υπόλοιπη ενέργεια εξυπηρετούσαν οι σταθμοί ΑΠΕ. Όταν το ηλεκτρικό σύστημα λειτουργεί σε συνθήκες ελάχιστου φορτίου οι συμβατικές μονάδες κατά τον ΑΔΜΗΕ παράγουν συνολικά περίπου 1.000 MW.

Για σημαντική τηλεδιάσκεψη της ΡΑΕ που αναγνωρίζει το πρόβλημα και λαμβάνει προληπτικά μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το οριακό σημείο στο οποίο λειτουργεί συχνά το τελευταίο διάστημα το δίκτυο, κάνουν λόγο στελέχη του ΑΔΜΗΕ. Όπως τονίζουν είναι θετικό ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) και όλων των αρμόδιων φορέων καθώς το πρόβλημα με την μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ είναι υπαρκτό και ο στόχος είναι η λήψη μέτρων να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται το ηλεκτρικό σύστημα ώστε να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο κινδύνους μπλακ άουτ.

Ρεύμα: Δείτε τι έγινε με τις τιμές

Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα στοιχεία μαρτυρούν αύξηση και μάλιστα μεγάλη!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σχετικό πίνακα της μελέτης η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 30,19 λεπτά/KWh, πάνω από το μέσο όρο της τιμής των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν στα 28,26 λεπτά/KWh και πάνω από το μέσο όρο όλων των πρωτευουσών της Ευρώπης που ήταν στα 26,60 λεπτά/KWh.

Αύξηση 6% σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Αθήνα, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα HEPI (Household Energy Price Index for Europe) που εκπονείται από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και την εταιρία VaasaETT.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η άνοδος της τιμής στην Αθήνα οφείλεται κυρίως στη μείωση που πραγματοποιήθηκε επί των επιδοτήσεων που παρέχει η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, για το 90% περίπου των νοικοκυριών, οι επιδοτήσεις μειώθηκαν από 330 ευρώ/MWh, που ήταν το ανώτατο επίπεδο επιδότησης των προηγούμενων μηνών, στα 40 ευρώ /MWh, μετά την πρόσφατη πτώση στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Αθήνα, μαζί με το Παρίσι, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο, είναι μεταξύ των λίγων πρωτευουσών της Ευρώπης όπου το Φεβρουάριο καταγράφηκε άνοδος της τιμής λιανικής για τα νοικοκυριά.

Σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες σημειώθηκε μείωση κυρίως λόγω της μείωσης των χονδρικών τιμών του ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σχετικό πίνακα της μελέτης η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 30,19 λεπτά/KWh, πάνω από το μέσο όρο της τιμής των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν στα 28,26 λεπτά/KWh και πάνω από το μέσο όρο όλων των πρωτευουσών της Ευρώπης που ήταν στα 26,60 λεπτά/KWh.

Ακριβότερη από την Αθήνα ήταν η ηλεκτρική ενέργεια στη Στοκχόλμη, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, τη Βιέννη, τη Λευκωσία, την Κοπεγχάγη, την Πράγα, τη Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Δουβλίνο.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η μελέτη εξετάζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις πρωτεύουσες των χωρών καθώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δραστηριοποιούνται εταιρίες προμήθειας ανά περιοχή σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου η τιμή της Αθήνας αντικατοπτρίζει την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα το Δουβλίνο και το Βερολίνο είναι οι ακριβότερες πόλεις για οικιακούς καταναλωτές στην Ευρώπη, ακολουθούμενες από το Λονδίνο, τη Ρώμη και την Πράγα.

Συνολικά, τον Φεβρουάριο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά παρουσίασαν, ως επί το πλείστον μείωση, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, σε αντίθεση με την συνεχή ανοδική κίνηση των τιμών από τον Φεβρουάριο έως Οκτώβριο του 2022.

Αύξηση της τιμής κατά 9% στο Παρίσι, κατά 8% στη Μαδρίτη, κατά 6% στην Αθήνα και κατά 3% στο Λονδίνο.

Μείωση τιμής κατά 28% στη Στοκχόλμη, κατά 25% στη Ρώμη και το Ταλίν, κατά 24% στο Ελσίνκι, κατά 23% στην Κοπεγχάγη, κατά 12% στο Όσλο, κατά 11% στις Βρυξέλλες και τη Λισαβόνα, κατά 9% στο Βερολίνο κατά 5% στη Ρίγα, κατά 2% στη Βιέννη και το Βίλνιους και κατά 1% στη Λευκωσία.

Πάντως στις μισές περίπου πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση της χονδρικής τιμής, λόγω του ήπιου χειμώνα που οδήγησε σε χαμηλότερη ζήτηση αλλά και στην αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Επίσης σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών έπαιξαν τα εκτεταμένα μέτρα ενεργειακής στήριξης που έχουν εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Ρεύμα: Το απίστευτο κόλπο με την μαγερική σόδα για τεράστια οικονομία

Η πλέον κοστοβόρα ηλεκτρική συσκευή στα σπίτια μας δεν είναι άλλη από το ψυγείο!

Ένα απλό κόλπο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του ψυγείου σας και να μειώσετε την κατανάλωσή του σε ρεύμα προτείνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η αποδοτική λειτουργία των συσκευών μας είναι το κλειδί για να δούμε τους λογαριασμούς ρεύματος να μειώνονται, κάτι αναγκαίο εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.

Είναι γνωστό πως η πιο κοινή συμβουλή για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών μας είναι να τις βγάλουμε από την πρίζα, ωστόσο αναφορικά με το ψυγείο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό για ευνόητους λόγους.

Στο παρελθόν, έχουμε μιλήσει για τη σωστή μέθοδο απόψυξης του ψυγείου μας βήμα – βήμα που μπορεί μας γλιτώσει έως και 30% ενέργεια, καθώς και για το κόλπο με τα παγάκια στην κατάψυξη για οικονομία στο ρεύμα.

Αυτό που, όμως, δε γνωρίζουν πολλοί είναι πως και η χρήση της μαγειρικής σόδας μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρίας καθαρισμού «End of Tenancy» με έδρα το Λονδίνο, διατηρώντας το ψυγείο μας καθαρό μπορούμε να εξασφαλίσουμε αφενός την παράταση της διάρκειας ζωής του, αφετέρου την αποδοτικότερη λειτουργία του.

«Για να καθαρίσετε το εσωτερικό του ψυγείου σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και ζεστό νερό», αναφέρει ο ίδιος στην «Daily Record».

Μάλιστα, σύμφωνα και με το «BBC Good food», η μαγειρική σόδα όχι μόνο θα κάνει το ψυγείο σας να αστράφτει, αλλά και θα εξαφανίσει τυχόν δυσάρεστες οσμές, ενώ είναι και ιδιαίτερα οικονομική.

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε μια κούπα ζεστού νερού και να ανακατέψετε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Έπειτα, βουτάτε στο διάλυμα ένα καθαρό πανί, το στίβετε καλά και στη συνέχεια το χρησιμοποιείτε για να τρίψετε το εσωτερικό του ψυγείου σας.

Ρεύμα: Πόσο «καίνε» οι φορτιστές

Η συνήθεια να αφήνουμε τους φορτιστές στις πρίζες, δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουμε να πιστεύουμε…

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε έναν φορτιστή συνδεδεμένο στην πρίζα όταν δεν φορτίζει καμία συσκευή;

Ο λόγος θα σας εκπλήξει δυσάρεστα.

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί και φήμες για σωστή και εσφαλμένη χρήση φορτιστών.

Ωστόσο, μερικά από αυτά βασίζονται στην αλήθεια. Ένα παράδειγμα για όλους είναι αυτό που λέει ότι ο φορτιστής δεν πρέπει να αφήνεται στην πρίζα χωρίς να χρησιμοποιείται.

Το πιο κοινό επιχείρημα είναι ο πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ωστόσο, αυτός δεν απέχει πολύ από τον μοναδικό λόγο, αν και αποδεικνύεται δικαιολογημένος.

Μάθετε ποια είναι τα άλλα επιχειρήματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στη σωστή χρήση των φορτιστών.

Ένας συνδεδεμένος αλλά αχρησιμοποίητος φορτιστής κοστίζει γιατί καίει ρεύμα.

Δεδομένης της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αριθμού των συσκευών που απαιτούν περιστασιακή επαναφόρτιση, αυτός ο λόγος δεν είναι αμελητέος.

Προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσους φορτιστές έχετε στο σπίτι – εάν ζείτε σε ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο έφηβα παιδιά, η απογραφή θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό

Φορτιστής κινητού τηλεφώνου – 4x, φορτιστής φορητού υπολογιστή – 4x, φορτιστής ηλεκτρονικού τσιγάρου – 2x, φορτιστής έξυπνου ρολογιού και άλλες συσκευές – 3x. Έτσι θα έχετε συνολικά 13 φορτιστές.

Εάν τα αφήνατε όλα στην πρίζα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα χωρίς καμία συσκευή συνδεδεμένη σε αυτά, η ετήσια κατανάλωσή τους θα ήταν περίπου 185 Wh ετησίως για έναν φορτιστή.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς και άλλων περιστατικών είναι επίσης σημαντικός αν και είναι μικρή η πιθανότητα.

Ίσως το πιο αγαπημένο επιχείρημα είναι ο κίνδυνος πιθανής πυρκαγιάς όταν ο φορτιστής είναι «άδειος».

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν φορτιστές σε πρίζες χαμηλής συχνότητας, επομένως είναι πιο πιθανό να ξεχάσουν να τους αποσυνδέσουν .

Παρόλο που όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός πρέπει τώρα να συμμορφώνεται με ορισμένα πρότυπα, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που παραβιάζουν τους κανονισμούς – και είναι αυτοί που είναι επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτών, ορισμένοι φορτιστές που κατασκευάζονται στην Κίνα δεν πληρούν τα σχετικά τεχνικά πρότυπα.