Ρεύμα: Οι ηλεκτρονικές συσκευές «βαμπίρ» και τα κόλπα με τον υπολογιστή

Ηλεκτρικό ρεύμα: Συνεχίζει να προκαλεί πανικό σε κάθε νοικοκυριό ο λογαριασμός του ρεύματος, καθώς παρότι η επικαιρότητα «τρέχει» με νέες ειδήσεις, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια «στραγγαλίζουν» τους πολίτες. Τι μπορείτε να κάνετε με τις ηλεκτρονικές σας συσκευές και ειδικά με τον υπολογιστή σας.

Δέκα τρόποι υπάρχουν για εξοικονομήσετε ενέργεια από τις ηλεκτρονικές συσκευές «βαμπίρ» που έχετε στο σπίτι σας. Από νέες αγορές που μπορείτε να κάνετε, μέχρι το πώς μπορείτε να επιλέξετε την κατάλληλη συσκευή που θα χρησιμοποιήσετε, για πόσο και πώς, τα παρακάτω tips είναι εξαιρετικά χρήσιμα.

Έτσι, μπορείτε και να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας για το «κοινό καλό» που ορίζουν άλλωστε και οι ώρες αιχμής μεταξύ 18:00 και 21:00, αλλά και για να εξοικονομήσετε χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο απόλυτος οδηγός εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι

Έναν οδηγό με 10 πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν να μειώσουμε τους λογαριασμούς ενέργειας κάνοντας ταυτόχρονα τον πλανήτη πιο πράσινο, εξέδωσε η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Όπως σημειώνει η ESET, σε μια εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και περιβαλλοντικής κρίσης, η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι το μόνο όφελος από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι. Θα συμβάλει επίσης στην εθνική ενεργειακή ασφάλεια και θα σώσει τον πλανήτη από επιπλέον εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η τηλεργασία αυξάνει τους λογαριασμούς ρεύματος

Σύμφωνα με την ESET, o αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών στα σπίτια μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κάτι που έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στους λογαριασμούς. «Υπήρχε κάποια εποχή που υπολογίζαμε μόνο φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και tablet μεταξύ των συσκευών που συνδέονταν στο οικιακό δίκτυο.

Τώρα, σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε μια τεράστια γκάμα έξυπνου οικιακού εξοπλισμού, όπως των έξυπνων βοηθών, των έξυπνων τηλεοράσεων και των ασύρματων κουδουνιών πόρτας. Υπολογίζεται ότι το μέσο ευρωπαϊκό σπίτι διαθέτει σήμερα περίπου 17 από αυτές τις συσκευές, ενώ στις ΗΠΑ φτάνουν τις 20» σημειώνει η ESET.

Όπως επισημαίνει, δεν είναι μόνο ο αριθμός τους που έχει αυξηθεί, αλλά έχει αυξηθεί και η χρήση τους, λόγω της εφαρμογής του υβριδικού τρόπου εργασίας.

Με τον πληθωρισμό να έχει αρχίσει να χτυπάει τα σπίτια και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, οι καταναλωτές σε ορισμένες χώρες καλούνται από τις κυβερνήσεις τους να εξοικονομήσουν ενέργεια όπου είναι δυνατόν, εν μέσω φόβων για διακοπές ρεύματος, σημειώνει η ESET και προσθέτει:

«Πολλά νοικοκυριά θα πάρουν μέτρα όπως βελτίωση της θερμομόνωσης, ενώ ορισμένα μπορεί ακόμη και να επενδύσουν στη δική τους παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών ή οικιακών ανεμογεννητριών. Αλλά για τους περισσότερους, το μεγαλύτερο κέρδος θα προκύψει από την προσαρμογή της χρήσης των οικιακών συσκευών».

Ηλεκτρονικές συσκευές: 10 συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

Στο πλαίσιο αυτό ο Phil Muncaster, ειδικός από την εταιρεία ESET δίνει 10 συμβουλές με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν οι ηλεκτρονικές συσκευές και να εξοικονομήσουν χρήματα:

  • Αν ετοιμάζεστε να αγοράσετε νέες συσκευές, αναζητήστε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, ελέγχοντας αν διαθέτουν σήμα Energy Star ή/και καλή βαθμολογία στο σύστημα ενεργειακής σήμανσης της ΕΕ. Εκτιμάται ότι οι υπολογιστές με το σήμα Energy Star καταναλώνουν 30-65% λιγότερη ενέργεια από τα κανονικά μηχανήματα.
  • Μόλις ένας φορητός υπολογιστής ή μια κινητή συσκευή φορτιστεί πλήρως, αποσυνδέστε τα από την πρίζα και χρησιμοποιήστε την μπαταρία.
  • Χρησιμοποιήστε φορητούς υπολογιστές αντί για επιτραπέζιους, καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
  • Αποφύγετε τη λειτουργία προφύλαξης οθόνης (screen saver) στις συσκευές, καθώς αυτή μπορεί να καταναλώνει επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια.
  • Ενεργοποιήστε τη λειτουργία «ύπνου»  χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας στις συσκευές για να εξασφαλίσετε την απενεργοποίησή τους όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Όποια και αν είναι η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για την ενεργοποίηση θα είναι τόσο μικρή που θα επισκιαστεί από την εξοικονόμηση που θα πετύχετε εάν οι συγκεκριμένες συσκευές λειτουργούσαν διαρκώς. Η λειτουργία αδρανοποίησης θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.
  • Ακόμη και όταν οι συσκευές είναι απενεργοποιημένες, μπορεί να εξακολουθούν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια απλώς και μόνο επειδή είναι συνδεδεμένες στην πρίζα. Αυτή η κατανάλωση θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 5%-10% στους μηνιαίους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Επομένως, αποσυνδέστε όποια συσκευή δε χρησιμοποιείται και θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε περίπου 65 λίρες το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό μπορεί να μη φαίνεται πολύ, αλλά σε μια πόλη του μεγέθους του Λονδίνου, η ετήσια εξοικονόμηση υπερβαίνει τα 580 εκατομμύρια λίρες.
  • Δείτε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προηγμένα πολύπριζα που είναι σχεδιασμένα ώστε να σταματούν να τραβούν ρεύμα όταν δε γίνεται χρήση τους.  Το πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτουν επίσης εύχρηστες λειτουργίες, όπως χρονοδιακόπτες και συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας.
  • Επιλέξτε τη μικρότερη συσκευή για τη ροή βίντεο, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν. Οι κονσόλες παιχνιδιών πρέπει να αποφεύγονται, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, καταναλώνουν 10 φορές περισσότερη ενέργεια από τα tablet ή τους φορητούς υπολογιστές. Ο εξοπλισμός ροής περιεχομένου με σήμανση Energy Star θα μπορούσε να καταναλώνει 25-30% λιγότερη ενέργεια από τον τυπικό εξοπλισμό.
  • Βάλτε την τηλεόρασή σας σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία αμβλύνει τον οπίσθιο φωτισμό και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά ένα τρίτο.
  • Χρησιμοποιήστε έναν έξυπνο μετρητή για να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο πόση ενέργεια καταναλώνετε στο σπίτι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι διάφορες συσκευές επηρεάζουν την κατανάλωση. Τα καλά νέα είναι ότι οι μετρητές καταναλώνουν πολύ λίγη ηλεκτρική ενέργεια και θα μπορούσαν τελικά να σας εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα.

Η συσκευή – έκπληξη για οικονομία στο ρεύμα που ξεπούλησε στη Black Friday

Το τελευταίο δίμηνο ακούμε συνεχώς για μια συσκευή που μαγειρεύει εύκολα, γρήγορα και κυρίως οικονομικά, αντί να ανάβουμε τον φούρνο που είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού.

Και φαίνεται επίσης ότι όλοι έκαναν την ίδια σκέψη: Να την αγοράσουν με έκπτωση.

Τα στοιχεία για το πώς πήγε τελικά η Black Friday έχουν αρκετό ενδιαφέρον στα αποτελέσματα που φέρνουν.

Ποιο προϊόν προσέλκυσε περισσότερο τους Έλληνες στη φετινή Black Friday;

Στην κορυφή των προτιμήσεων, σύμφωνα με τις αγοραστικές τάσεις που κατέγραψε η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών BestPrice.gr, βρέθηκε η φριτέζα αέρος (air fryer) Philips HD9200/90. Παρότι συνήθως στην κορυφή βρίσκονταν προϊόντα τεχνολογίας, τα κινητά smartphone ή οι παιχνιδομηχανές, το τέλος του 2022 είχε στην κορυφή μια οικιακή συσκευή.

Στη δεύτερη θέση φιγουράρει το έξυπνο ρολόι Huawei Watch GT Runner Black και στην τρίτη η ζακέτα Nike Sportswear Tech Fleece Full-Zip Hoodie! Την πρώτη δεκάδα της λίστας, πάντα σύμφωνα με το BestPrice.gr, συμπληρώνουν ο αφυγραντήρας Morris MDB-10100HI, το Sony PlayStations 5 με το FIFA 23, το Samsung Galaxy S20, το iPhone 12 mini, τα ασύρματα ακουστικά Xiaomi Mi True Wireless Earphones 2, το Xiaomi Redmi Note 11S και τα παιδικά sneakers Nike Air Force 1.

Σημειώνεται πως οι κατηγορίες που συγκέντρωσαν σαφώς μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον την περίοδο της Black Friday, συγκριτικά με άλλες περιόδους του έτους είναι οι εξής:

Action Cameras, Gaming Headsets, Καρέκλες Gaming, Σκούπες Ρομπότ, Καραόκε, Γυαλιά Ηλίου, Στεγνωτήρια, Φριτέζες Αέρος, Gaming Πληκτρολόγια, Μηχανές Espresso.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι, ότι παρότι μιλάμε για μία περίοδο προσφορών, από τα προϊόντα που προτίμησαν οι καταναλωτές κατά την περίοδο της Black Friday, μόνο το 22,64% αγοράστηκε σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πριν (>5% χαμηλότερα). Το 72,41% αγοράστηκε πάνω-κάτω στην ίδια τιμή (κάτω από 5% απόκλιση), ενώ υπήρχε κι ένα 4,95% που αγοράστηκε ακριβότερα!