500 ευρώ «δωρεάν» από ελληνική τράπεζα: Η ανακοίνωση

Άλλη μία ελληνική τράπεζα που αφήνει ελεύθερες τις συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ χωρίς καμία χρεώση.

Μιλάμε για την Optima Bank, η οποία ανακοίνωσε πως μπήκε στο σύστημα Iris.μέσω mobile app.

Οι ιδιώτες πελάτες, μέσω αυτής της εφαρμογής, θα μπορούν να αποστέλλουν αλλά και να λαμβάνουν χρήματα διατραπεζικά -με ημερήσιο όριο 500€- με χρήση μόνο του αριθμού κινητού του παραλήπτη, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν τον ΙΒΑΝ.

Η καινοτιμία είναι πως δεν επιβάλλεται καμία χρεώση σε αυτές τις μεταφορές.

Ως προς τους επαγγελματίες πελάτες, με την ενεργοποίηση της λειτουργίας, δημιουργείται αυτόματα ένας μοναδικός κωδικός QR και μπορούν να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους απλά με το ΑΦΜ ή τον αριθμό κινητού ή με τη σάρωση του κωδικού QR.

Παράλληλα, με στόχο η τράπεζα να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους πελάτες της, ανανέωσε τις υπηρεσίες πληρωμών, προσφέροντας τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ευκολότερα πληρωμές μέσα από τα digital κανάλια της. Συγκεκριμένα, μέσω του Optima e-banking οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές με λίγα μόνο κλικ, χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσουν την κατηγορία ή την επωνυμία του οργανισμού που θέλουν να πληρώσουν, απλά συμπληρώνοντας τον κωδικό ενιαίας συναλλαγής πληρωμής (RF). Αντίστοιχα, μέσω του Optima mobile app, η πληρωμή ολοκληρώνεται άμεσα, σαρώνοντας τον κωδικό QR του λογαριασμού.

Μέχρι σήμερα πάντως αρκετές είναι οι ελληνικές τράπεζες που μπαίνουν στον χορό του iris.

Μετά την Πειραιώς και την Αlpha έσκασε βόμβα και για Attica Bank: Έκτακτη ανακοίνωση

Σε μία ανακοίνωση προχωρά η τράπεζα Attica Bank για όλους τους πελάτες της. Ευτυχώς καλή!

Από τις 23 Ιανουαρίου η Attica Bank μπήκε στο Apple Pay και έτσι οι πελάτες της θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν συναλλαγές χωρίς να έχουν μαζί τους την κάρτα ή να βάζουν το Pin τους.

Θα τα κάνουν δηλαδή όλα ανέπαφα μέσω του Apple Pay και του κινητού τους.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ασφαλής. Με το iPhone ή το Apple Watch τους κοντά πηγαίνουν κοντά στο τερματικό POS και πραγματοποιούν ανέπαφα την πληρωμή τους, απλά επιβεβαιώνοντάς την με το Face ID ή το Touch ID της συσκευής τους.

Επιπλέον, το Apple Pay μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές iPhone, iPad, Apple Watch και Mac, ώστε οι κάτοχοι καρτών να ολοκληρώνουν με ταχύτητα, ευκολία και ασφάλεια τις αγορές τους σε mobileapps ή σε e-shops που υποστηρίζουν τον συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής.

Η ασφάλεια και το απόρρητο βρίσκονται στον πυρήνα του Apple Pay. Όταν οι κάτοχοι χρησιμοποιούν την πιστωτική, χρεωστική ήτην προπληρωμένη κάρτα Visa Attica Bank με το Apple Pay, ο αριθμός της κάρτας δεν αποθηκεύεται ούτε στη συσκευή τους, ούτε στους servers της Apple. Αντ’ αυτού, κάθε συναλλαγή βασίζεται σε ένα μοναδικό αριθμό που  αποθηκεύεται κρυπτογραφημένος στο Secure Element, ένα πιστοποιημένο τσιπ που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αποθηκεύει τα στοιχεία πληρωμής με ασφάλεια στη συσκευή του χρήστη.

Οι κάρτες της Attica Bank εγκαθίστανται στο Apple Pay με πολύ απλό τρόπο. Στο iPhone, ο χρήστης απλώς ανοίγει την εφαρμογή Wallet, πατάει στο σύμβολο “+” και ακολουθεί τα βήματα για να προσθέσει την κάρτα του και επιτόπου να αρχίσει να πραγματοποιεί πληρωμές με το Apple Pay, συνεχίζοντας να απολαμβάνει όλα τα οφέλη και τα προνόμια που προσφέρουν οι κάρτες Visa της Attica Bank.

Έρχεται τεράστιο «ψαλίδισμα» στις τράπεζες: Τι ισχύει για Πειραιώς, Εθνική, Alpha

Σε ριζικές αλλαγές προχωρούν οι τράπεζες, καθώς η χρονιά δεν ήταν και τόσο κερδοφόρα τελικά.

Πλέον στόχος τους είναι να προχωρήσουν σε περικοπές μπόνους των στελεχών τους αφού ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες.

Έτσι σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, Deutsche Bank, UBS και Société Générale σχεδιάζουν να μειώσουν το συνολικό ποσό των μεταβλητών αποδοχών που θα καταβάλουν για το 2023.

Αυτή η απόφαση δεν θα είναι καθολική για όλους τους εργαζόμενους, καθώς το προσωπικό σε ορισμένες μονάδες που σημείωσαν καλές επιδόσεις ενδεχομένως να εξακολουθήσει να λαμβάνει υψηλότερα μπόνους.

Πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg δεν προσδιόρισαν πόσο μεγάλες θα είναι οι περικοπές. Αλλά το συνολικό κονδύλι θα μειωθεί, πρόσθεσαν οι ανώνυμες πηγές. Εκπρόσωποι των τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι μεταβλητές αμοιβές «θα αντανακλούν την απόδοση του 2023», δήλωσε την Τρίτη ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank Τζέιμς φον Μόλτκε. «Και όπως είδατε σε διάφορους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής, ιδίως το 2023, ήταν μια δύσκολη αγορά».

Τα έσοδα της επενδυτικής τράπεζας της Deutsche Bank μειώθηκαν κατά 12% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους. Στη Société Générale, η πτώση ήταν 2,5% και για τη UBS ήταν 7,3%. Οι πληρωμές στους διαχειριστές περιουσίας του ελβετικού δανειστή στην Ευρώπη και στην Ασία αναμένεται επίσης να μειωθούν, δήλωσαν πηγές με γνώση του ζητήματος.

Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι σύμβουλοι συγχωνεύσεων θα μπορούσαν να δουν τις απολαβές τους για το 2023 να υποχωρούν έως και 25%, σύμφωνα με έκθεση του Νοεμβρίου από τη σύμβουλο αποζημιώσεων Johnson Associates Inc. Τα μπόνους των traders αναμένεται επίσης να είναι μάλλον απογοητευτικά.

Φυσικά, κάτι παρόμοιο δεν θα συμβεί στην Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.

Εθνική, Alpha, Πειραιώς: Χαράτσι 10 ευρώ κάθε μήνα στους πελάτες – Δείτε γιατί

Μία τεράστια αλλαγή στις χρεώσεις προωθούν οι ελληνικές τράπεζες, η οποία θα αφορά τις συναλλαγές. Οι αλλαγές έρχονται υπό το βάρος των προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, των αντιδράσεων των πελατών τους και των πιέσεων της κυβέρνησης.

Η αλλαγή θα αφορά σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank κτλ

Αυτό το μοντέλο που πάνε να εισάγουν οι τράπεζες θα είναι παρόμοιο με το καθεστώς των ξένων τραπεζών. Επιγραμματικά, το πακέτο που θα επιλέξει ο πελάτης μπορεί έναντι μιας μηνιαίας χρέωσης να κάνει συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών στη διάρκεια του μήνα.

Στα εν λόγω πακέτα περιλαμβάνονται πλέον και συναλλαγές που μέχρι τώρα παρέχονταν έτσι κι αλλιώς δωρεάν, όπως η μεταφορά χρημάτων με την υπηρεσία IRIS, η συμμετοχή σε προγράμματα επιβράβευσης με χρήση χρεωστικής κάρτας ή οι ειδοποιήσεις μέσω μηνύματος στο κινητό για αγορές σε εμπόρους.

Το καινούριο μοντέλο προβλέπει χρεώσεις που ξεκινούν από τα 60 λεπτά και φτάνουν έως τα 10 ευρώ τον μήνα. Όλα αυτά ανάλογα με την τράπεζα, τη χρήση του λογαριασμού και τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι κάτοχοι των λογαριασμών, και σηματοδοτεί την αλλαγή της πολιτικής στον τομέα των πληρωμών με πακέτα υπηρεσιών, όπως π.χ. συμβαίνει στην κινητή τηλεφωνία.

Αυτή η πολιτική, που έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη χρονιά, αποκτά μαζικότερο χαρακτήρα με τη μετατροπή των καταθετικών λογαριασμών σε λογαριασμούς πληρωμών που χρεώνονται ανάλογα με τον αριθμό των συναλλαγών που κάνει ο κάτοχος του λογαριασμού.