Σπουδαία νέα: Άμεση επιδότηση 20.000 ευρώ – Ποιοι θα την πάρουν και πότε

Επιδότηση 20.000 ευρώ: Πώς θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος. Θα ενισχυθεί έως το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με 20.000 ευρώ κατά ανώτατο ποσό θα επιδοτηθεί κάθε αγροτικό τιμολόγιο και ενιαία επιχείρηση με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Περιβάλλοντος –Ενέργειας και Αγροτικής Πολιτικής.

Η επιδότηση καλύπτει την περίοδο από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα τιμολόγια για τα οποία η στήριξη ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο.

Δικαιούχοι είναι καταναλωτές ηλεκτρισμού με παροχές αγροτικής χρήσης χαμηλής ή μέσης τάσης αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων.

Η επιδότηση αφορά αγροτικό ρεύμα με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας και θα είναι ίση με το 80% του συνόλου της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το άθροισμα της επιδότησης των αγροτών, της έκπτωσης του προμηθευτή και τυχόν επιδότησης που εφαρμόζει, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 80%.

Η οικονομική στήριξη θα μπορεί να εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Στην επιδότηση για κάθε ενιαία επιχείρηση θα πρέπει να συνυπολογίζονται και άλλες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχει λάβει την τρέχουσα περίοδο και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη.

Σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή, οι εταιρείες συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου να διαπιστωθεί η μη υπέρβαση του μέγιστου ποσού ενίσχυσης (80%).

Για κάθε μήνα και για περίοδο ενός έτους μετά την λήξη του μέτρου, οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας πρέπει να αποστέλλουν την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΔΑΠΕΕΠ, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε) και στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ηλεκτρονική μορφή, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των πελατών Χαμηλής ή και Μέσης Τάσης, που εμπίπτουν στην επιδοτούμενη κατηγορία.

Επιπλέον να αποστέλλουν τον 11ψήφιο αριθμό της κάθε παροχής, την ημερομηνία τυχόν έναρξης ή/και λήξης της εκπροσώπησης καθώς και τα ποσά που πιστώθηκαν και εκτίμηση ποσού επιδότησης που αφορά την περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Ενδεικτικά, για το μήνα Φεβρουάριο του 2022, η σχετική διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2022 και να επαναλαμβάνεται κάθε τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Ο αρμόδιος διαχειριστής δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα αναλυτικά στοιχεία που υπέβαλαν οι Προμηθευτές για κάθε μήνα, στέλνει στην αρμόδια υπηρεσία εντός 10 ημερών από την αποστολή των στοιχείων από τους Προμηθευτές και για κάθε μήνα:

-τις πραγματικές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων που καταμετρήθηκαν από τον αρμόδιο διαχειριστή και εμπίπτουν στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου και

– τους προμηθευτές οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις παροχές κατά την περίοδο αυτή.

Ο ΔΑΠΕΕΠ από την πλευρά του εντός 10 ημερών από την σχετική ενημέρωση από τους προμηθευτές ελέγχει τα ποσά που πρέπει να πιστωθούν και προβαίνει στην πίστωση των ποσών της επιδότησης.

Επίδότηση 20.000 ευρώ: Δείτε πού θα φτάσουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Σε δυσθεώρητα ύψη «καλπάζει» ξανά η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, που προσεγγίζει σήμερα τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ουδεμία σημαντική και… ελπιδοφόρα αποκλιμάκωση έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που συνιστά προάγγελο, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, για μετακύλιση των εν λόγω αυξημένων τιμών στα ενεργειακά τιμολόγια.

Η κυβέρνηση, που παρακολουθεί το «φαινόμενο», φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Αποτελεί και μονόδρομο μια τέτοια πράξη, με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που εξακολουθούν να διέπουν το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον και ενδεχομένως να μεταβληθούν επί τα χείρω, σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία.

Οι παρεμβάσεις, άλλωστε, στα ενεργειακά τιμολόγια, αποτελούν τη μοναδική πάγια εξαίρεση που προτίθεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, σ’ ό,τι αφορά στα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν αυτός που προανήγγειλε σήμερα την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. «Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, προφανώς και κρίνεται αναγκαία και συνεχής, καθώς η χώρα έχει το θλιβερό «προνόμιο» να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι καταναλωτές στη χώρα μας, μαζί μ’ αυτούς στην Ολλανδία και το Βέλγιο, δύο κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, πληρώνουν «χρυσό» το ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι χαρακτηριστικό, βάσει των επίσημων στοιχείων, ότι εντός του Δεκεμβρίου του 2021, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κάτι που καταδεικνύει ανάγλυφα, ότι το μείζον πρόβλημα διογκώνεται, παρά τις κρατικές παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης.

Επιδότηση 20.000: Τα πόσα που θα πάρει το κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξειδίκευσε το νέο πακέτο επιδοτήσεων για λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Πόσα θα πάρουν νοικουρία και επιχειρήσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια και για τον μήνα Φεβρουάριο θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Επιδότηση 20.000: Τι ισχύει

Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση θα είναι στα 0,15 ευρώ ανά kWh έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης θα είναι στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.

Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό έως 300 kWh θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης.· Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ είναι 51 ευρώ.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση 20.000: Σε μη οικιακά τιμολόγια

Σε ό,τι αφορά στους μη οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος θα διατηρηθεί αμετάβλητη η επιχορήγηση των 65 ευρώ/MWh. Αφορά αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά, βιομηχανικά και λοιπές χρήσεις.

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Επιδότηση 20.000: Φυσικό αέριο

Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν θα αλλάξει τον Φεβρουάριο. Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh. Συνολικά το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ελαφρώς χαμηλότερη θα είναι η επιχορήγηση για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου. Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh για όλους τους παρόχους αντί για 30 τον Ιανουάριο.

Συνολικά για τον μήνα Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα διαθέσει 350 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των νοικοκυριών.

Ακόμα ο υπουργός ανακοίνωσε παράταση για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» έως τις 15 Μαρτίου.

Επιδότηση 20.000: Πώς έχει διαμορφωθεί η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Τον Δεκέμβριο του 2021 η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 235 ευρώ/ΜWh, τον Ιανουάριο μειώθηκε στα 227 ευρώ ενώ τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου η τιμή συνεχίζει την ελαφρά αποκλιμάκωση στα 221, 5 ευρώ/MWh, ωστόσο παραμένει σχεδόν 4 φορές ακριβότερη από τη μέση τιμή του 2020.

Η τιμή του φυσικού αερίου Τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 116 ευρώ/MWh, ενώ τον Ιανουάριο έπεσε σε 84,5 ευρώ/MWh.

Παρά την αποκλιμάκωση, η τιμή παραμένει αισθητά υψηλότερη, σχεδόν 5 φορές παραπάνω, σε σχέση με ένα έτος πριν.

Ποτέ στο παρελθόν, δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλές τιμές φυσικού αερίου, ανέφερε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που εξακολουθεί να μαίνεται.

«Πέρα όμως από τις άμεσες επιδοτήσεις, η Κυβέρνηση προχωράει σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση και άρα το λογαριασμό.

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσαμε το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης που ξεπερνάει ακόμη και το 30% για ένα νοικοκυριό», πρόσθεσε ο υπουργός.