Αλλάζουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ και μετά… καταργούνται

Ευρώ: Τι είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το «υπέροχο νέο ψηφιακό ευρώ» και τα κρυπτονομίσματα. Ποιους θα απεικονίζουν τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επανασχεδιάσει τα χαρτονομίσματα του ευρώ, με την τελική απόφαση για τη νέα εμφάνισή τους να αναμένεται το 2024.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η επικεφαλής της τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ στη γερμανική RND, σημείωσε για τα τωρινά χαρτονομίσματα ότι «οι δομές που φαίνονται σε αυτά δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Είκοσι χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ, είναι καιρός να αναρωτηθούμε εάν υπάρχει κάτι με το οποίο οι Ευρωπαίοι μπορούν να ταυτιστούν ακόμη περισσότερο. Κάτι που όλοι βλέπουμε ως τυπικά ευρωπαϊκό, κάτι που μας ενώνει».

Ερωτηθείσα εάν έχει κάποιους Ευρωπαίους υπόψιν για τα νέα χαρτονομίσματα, η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι «προσωπικά, μπορώ να οραματιστώ την απεικόνιση διάσημων Ευρωπαίων: Λεονάρντο ντα Βίντσι, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Τζέιμς Τζόις.

Έχω όμορφες αναμνήσεις από το τραπεζογραμμάτιο των πέντε γαλλικών φράγκων το οποίο απεικόνιζε τον Βίκτωρ Ουγκώ και κυκλοφορούσε στη Γαλλία πριν από 50 χρόνια.

Αλλά είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να δείξουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα, για παράδειγμα με έναν διάσημο πίνακα ή ένα αρχιτεκτονικό μνημείο.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ακόμη ότι «ο επανασχεδιασμός των τραπεζογραμματίων είναι μια καλή ευκαιρία για να επιδείξουμε ενότητα».

Γιατί «αυτό ακριβώς είναι το ευρωπαϊκό εγχείρημα: να ξεπεραστούν τα εθνικά σύνορα για να είμαστε οικονομικά ισχυροί μαζί και να αποτρέψουμε τους πολέμους. Θα ήταν λάθος αν ξεκινούσαμε να διαφοροποιούμαστε ξανά ανά χώρα τώρα. Πρέπει να βρούμε τι μας ενώνει και μας συνδέει – όχι τι μας χωρίζει», σημειώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι την Ελλάδα στη συμβουλευτική επιτροπή για τη θεματολογία των νέων χαρτονομισμάτων εκπροσωπεί ο κ. Κώστας Βαρώτσος (Ελλάδα – καλλιτέχνης και καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Ευρώ: Ψηφιακό ευρώ και κρυπτονομίσματα

Μιλώντας για το project του ψηφιακού ευρώ η κ. Λαγκάρντ ανέφερε «σε ορισμένες χώρες, οι περισσότερες συναλλαγές είναι πλέον χωρίς μετρητά και στους Ευρωπαίους αρέσει να πραγματοποιούν πληρωμές στους υπολογιστές και τα smartphone τους.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ιδιωτικοί πάροχοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν κρυπτονομίσματα. Πρέπει να έχουμε απάντηση σε αυτό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία εσόδων από τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Επιπλέον, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα δημιουργεί επίσης νέους, ανησυχητικούς κινδύνους, π.χ. για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ πρέπει να είναι ένα δημόσιο έργο. Ενισχύει επίσης την κυριαρχία της Ευρώπης» και πρόσθεσε:

«Πολλές ψηφιακές πληρωμές γίνονται πλέον με χρήση μη ευρωπαϊκών συστημάτων, όπως Visa, Mastercard ή American Express.

Αν κοιτάξετε την κατάσταση γύρω από την προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου ή μικροτσίπ, παρατηρείτε την υψηλή τιμή της εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές. Εδώ, μας λείπει η αυτονομία. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε εξίσου προσεκτικοί στον τομέα των οικονομικών».

Η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει ο θεματοφύλακας του ευρώ, είτε είναι ψηφιακό είτε αναλογικό.

«Θα εξακολουθεί να είναι δουλειά μας να παρέχουμε μετρητά. Ακόμα κι αν αποκτήσουμε ένα υπέροχο νέο ψηφιακό ευρώ», τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στα μετρητά και δεν είναι διατεθειμένοι να τα παρατήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε μια συζήτηση για την κατάργηση των μετρητών. Μου αρέσει επίσης να έχω χαρτονομίσματα στην τσάντα μου. Και τώρα έχουν και την υπογραφή μου πάνω τους».

Ευρώ: Πότε σχεδιάζεται να καταργηθούν

Νέα σχέδια για τα χαρτονομίσματα προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ανανεώσει τη θεματική τους μετά από είκοσι χρόνια που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Η ΕΚΤ θα επανασχεδιάσει τα τραπεζογραμμάτια σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους πολίτες, στο πλαίσιο διαδικασίας που αναμένεται να οδηγήσει σε τελική απόφαση το 2024.

Η διαδικασία επανασχεδίασης θα ξεκινήσει με τη δημιουργία στοχευμένων ομάδων εργασίας, στις οποίες θα ανατεθεί η συγκέντρωση απόψεων πολιτών από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ σχετικά με πιθανά θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ.

Μια συμβουλευτική ομάδα, η οποία θα απαρτίζεται από έναν εμπειρογνώμονα από κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ, θα υποβάλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κατάλογο προτεινόμενων νέων θεμάτων.

Τα μέλη της εν λόγω ομάδας έχουν ήδη διοριστεί από την ΕΚΤ βάσει προτάσεων των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ και προέρχονται από διαφορετικούς τομείς όπως ιστορία, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, εικαστικές τέχνες και τεχνολογία. Από την Ελλάδα έχει επιλεγεί ο Κώστας Βαρώτσος, καλλιτέχνης και καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα σημερινά σχέδια των τραπεζογραμματίων ευρώ βασίζονται στο θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και απεικονίζουν παράθυρα, πύλες και γέφυρες.

«Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν έρθει για να μείνουν. Αποτελούν χειροπιαστό και ορατό σύμβολο της ενότητας στην Ευρώπη, ιδίως σε περιόδους κρίσης, και η ζήτηση γι’ αυτά εξακολουθεί να είναι ισχυρή», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Έπειτα από 20 χρόνια, έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσουμε την εμφάνιση των τραπεζογραμματίων και να τα φέρουμε πιο κοντά στους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και προέλευσης», πρόσθεσε.

Αφού η συμβουλευτική επιτροπή καταθέσει τις προτάσεις της, η ΕΚΤ θα ζητήσει τη γνώμη του κοινού για τα προτεινόμενα θέματα. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός σχεδίου για τα νέα τραπεζογραμμάτια, μετά τον οποίο η ΕΚΤ θα ζητήσει ξανά τη γνώμη του κοινού. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει στη συνέχεια την τελική απόφαση.

Ευρώ: Αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο

Παράλληλα, απάντηση στο λεγόμενο «παράδοξο των χαρτονομισμάτων», ότι δηλαδή ενώ οι πληρωμές με μετρητά γίνονται όλο και λιγότερο, η ποσότητα και η αξία των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν είναι όλο και μεγαλύτερη, προσπαθούν εδώ και χρόνια να δώσουν οικονομολόγοι και κεντρικοί τραπεζίτες αλλά δεν τα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής.

Παρά το γεγονός οτι τα τελευταία χρόνια, η χρήση μετρητών για πληρωμές από τους πολίτες έχει μειωθεί σημαντικά σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Αυτή η τάση έχει ενισχυθεί μάλιστα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ,λόγω της πανδημίας, η οποία ευνόησε τη διάδοση των ψηφιακών και ανέπαφων συστημάτων πληρωμών .

Το 2020 όμως ,στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, η χρήση μετρητών στον πληθυσμό έπεσε κατακόρυφα, αλλά η αξία των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 16%σε σύγκριση με το 2019. Το ίδιο συνέβη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αύξηση 11%.

Μέσα σε 20 χρόνια, η συνολική αξία των δολαρίων σε χαρτονομίσματα τετραπλασιάστηκε και των λιρών τριπλασιάστηκε . Η αξία των χαρτονομισμάτων σε ευρώ έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αλλά επειδή είναι ένα νόμισμα που γεννήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια, ο αριθμός είναι μικρότερος.