Πανελλήνιες 2023: Ποιοι μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις

Πανελλήνιες 2023: Νέα χρονιά, νέες αλλαγές για τους υποψηφίους. Τι ισχύει με την εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις και ποια είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Νέος πίνακας έχει δημοσιευτεί με τις σοβαρές παθήσεις, βάσει των οποίων οι απόφοιτοι Λυκείου, δύναται να εισαχθούν χωρίς εξετάσεις, στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, για να αποκτήσουν πιστοποιητικό της πάθησής τους. Αυτοί οι υποψήφιοι, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Πρόκειται για μια κατηγορία υποψηφίου του λεγόμενου 5% οι οποίοι μπαίνουν στα πανεπιστήμια καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων. Μέχρι σήμερα, η υποβολή Μηχανογραφικού των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στα ΑΕΙ μας σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, ξεκινούσε αρχές Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματά τους, εκδίδονταν στα μέσα Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα οι νέοι φοιτητές να ξεκινούν τις σπουδές τους, χάνοντας ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο.

Για τους υποψήφιους αυτής της κατηγορίας αλλάζουν όλα και σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση για το 2023 και εφεξής θα ισχύουν τα εξής: Η διαδικασία υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις θα πραγματοποιείται εφεξής τον μήνα Μάιο και τα αποτελέσματα θα εκδίδονται το ίδιο διάστημα με τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Επίσης, οι επιτυχόντες θα μπορούν πλέον να εγγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλουν στις Γραμματείες των σχολών επιτυχίας τα δικαιολογητικά τους με ταχυδρομική αποστολή, χωρίς να απαιτείται μετακίνησή τους. Η υπουργική απόφαση με τον ανανεωμένο πίνακα των παθήσεων για τους υποψήφιους του 5% είναι αυτή παρακάτω:

Πανελλήνιες 2023: Οι κρίσιμες αλλαγές σε Αρχαία και Νεοελληνική Γλώσσα

Σε κρίσιμες αλλαγές για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα εφαρμοστούν ήδη από τις πανελλήνιες 2023 προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας.

Με τις αλλαγές αυτές πρακτικά δυσκολεύει το άριστα στα αρχαία ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στη νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία που θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες των υποψηφίων.

Συγκεκριμένα, στα αρχαία ελληνικά το αδίδακτο κείμενο επανακτά τη βαθμολογική βαρύτητα που είχε προ ετών και συγκεκριμένα δίδονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο στο σχολείο κείμενο και από ένα αδίδακτο.

Μέχρι φέτος εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20 και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20.

Με τη νέα απόφαση όμως από τις πανελλήνιες 2023 κόβεται η μια από τις δυο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20.

Αυτές οι δυο μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.

Παράλληλά αυξήθηκαν και οι στίχοι που δίδονται προς μετάφραση και συγκεκριμένα η έκταση του αποσπάσματος του αδίδακτου προς μετάφραση κειμένου από 5-6 στίχους αυξάνεται σε 8-20.

Η αλλαγή αυτή θα δυσκολέψει τους μαθητές σύμφωνα με την Καθημερινή να αριστεύσουν καθώς ανεξάρτητα από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, η μετάφραση και οι ερωτήσεις επι του αδίδακτου κειμένου δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους σε σχέση με τις ερωτήσεις επι του διδαγμένου.

Παράλληλα στο μάθημα της Γλώσσας και Λογοτεχνίας δίνονται πέντε θέματα.

Η αλλαγή είναι οτι το άριστα για το πρώτο θέμα θα είναι 20 μονάδες στις 100 από 15 που ήταν πέρσι. Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων εκτιμάται οτι θα δυσχεράνει το 20 και το άριστα.

Τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση:

1. Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις και περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης,ελεύθερης ανάπτυξης).Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.

2. Ο τρόπος εξέτασης των παρακάτω μαθημάτων εφαρμόζεται για τους/τις υποψηφίους/ες πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.

3. Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε ένα από αυτά.

4. Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων είναι τρίωρη (3), εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Πανελλήνιες 2023: Τα 18 πανεπιστημιακά τμήματα με αυξομειώσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Τα τμήματα που μείωσαν την ΕΒΕ είναι (σε παρένθεση η ΕΒΕ του 2022):

ΕΚΠΑ

Φιλολογίας 1,10   (1,20)

Φιλοσοφίας 1,00   (1,10)

ΑΠθ

Φιλοσοφίας  και Παιδαγωγικής  1,00   (1,20)

Γεωλογιας  0,80    (0,82)

Πανεπιστήμιο Πατρών

Βιολογίας 1,00   (1,20)

Λογοθεραπείας 1,05    (1,15)

Πανεπιστήμιο Δυτικής  Αττικής

Αγωγής και Φροντίδας  στην Πρώιμη Ηλικία 0,80   (1,00)

Γραφιστικής 0,80    (1,00)

ΔΙΠΑΕ

Επιστήμης καιΤεχνολογίας Τροφίμων 0,90   (1, 00)

ΕΛΜΕΠΑ

Κοινωνικής Εργασίας 1,00  (1,10)

Τμήματα που ανέβασαν την ΕΒΕ (Σε παρένθεση η ΕΒΕ του 2022):

Πανεπιστήμιο Πατρών

Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας 1,10    (1,00)

Νοσηλευτικής 0.95 0.90

Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας 1,20   (1,15)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας 1,20     (0,80)

ΔΙΠΑΕ

Φυσικοθεραπείας 1,20       (0,80)

ΕΛΠΕΠΑ

Νοσηλευτικής 1,00     (0,80)

Πανεπιστήμιο Δυτ Αττικής

Μαιευτικής 1,10     (1,00)

Πανεπιστήμιο Δυτ Μακεδονίας

Πληροφορικής 0,90    (0,80)

Πανελλήνιες 2023: Σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι ανά Ομάδα Προσανατολισμού

Συγκεκριμένα:

Ί. Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΊΣΤΊΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές επιστήμες και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4):

1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας

2. Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού

3. Ίστορία Ομάδας Προσανατολισμού

4. Λατινικά Ομάδας Προσανατολισμού

II. Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΊΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ και ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΊΑΣ

Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα είτε του 2ου Επιστημονικού Πεδίου είτε του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Οι υποψήφιοι για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες εξετάζονται υποχρεωτικά στα εξής τέσσερα (4) μαθήματα:

1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας

2. Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού

3. Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού

4. Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού

Οι υποψήφιοι/ες για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής εξετάζονται υποχρεωτικά στα εξής τέσσερα (4) μαθήματα:

1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας

2. Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού

3. Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού

4. Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού

IΊΊ. Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΊΚΟΝΟΜΊΑΣ ΚΑΊ ΠΛΉΡΟΦΟΡΊΚΉΣ

Oι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4):

1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας

2. Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού

3. Πληροφορική Ομάδας Προσανατολισμού

4. Οικονομία Ομάδας Προσανατολισμού