Κάτι «περίεργο» θα γίνει στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες: Το ανησυχητικό σημάδι

Καιρός – Μερομήνια: Τέλος η καλοκαιρία. Αρχίζει το τσουχτερο κρύο, με μία μόνο μικρή διακοπή για τις Αλκυονίδες. Τι δείχνουν τα Μερομήνια 2023 για τον καιρό μέχρι το Πάσχα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τον τρόπο που θα εξελιχθεί ο καιρός κατά τη διάρκεια του χειμώνα «προδίδει» το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου, το οποίο είναι γνωστό ως Μερομήνια.

Σύμφωνα λοιπόν με τα Μερομήνια, επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός.

Περεταίρω και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει στο τέλος του μήνα Ιανουαρίου.

Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ακόμα και στα πεδινά της Ελλάδας.

Με τι καιρό όμως θα κάνουμε Σαρακοστή; Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα και την Κυριακή των Αποκριών; Πώς θα είναι οι συνθήκες τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα; Θα μας αφήσει ο καιρός να σουβλίσουμε τον οβελία;

Καιρός – Μερομήνια: Φεβρουάριος 2023

Ο Φεβρουάριος του 2023 την πρώτη εβδομάδα θα μας φέρει βροχές στα πεδινά της χώρας και χιόνια στα ορεινά. Τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα. Ο καιρός θα βελτιωθεί και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου δεν αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα (θα σημειωθούν ενδεχομένως τοπικές βροχές).

Ο καιρός στο τέλος του Φεβρουαρίου προβλέπεται να επιδεινωθεί και να είναι βροχερός (βροχές και καταιγίδες) ● Τσικνοπέμπτη (16.02.2023) και Αποκριές (26.02.2023) θα έχει τσουχτερό κρύο. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα (27.02.2023).

Καιρός – Μερομήνια: Μάρτιος 2023

Ο Μάρτιος του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει με επιδείνωση του καιρού. Πτώση της θερμοκρασίας με πολλές βροχές. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα της Ελλάδας.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου για το 2023 θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας με βροχές. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά υψόμετρο. Μετά τα μέσα Μαρτίου ο καιρός θα εμφανίζει μία εικόνα με συνεχόμενη κακοκαιρία. Βαρυχειμωνιά με θυελλώδεις βοριάδες, παγετό και χιόνια ακόμη και στην Αττική.

Ο Μάρτιος «αποφασίζει» να μας αποχαιρετήσει με σημαντική βελτίωση του καιρού τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου (με εξαίρεση μία ημέρα ενδεχομένως με αρκετή βροχή). Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου (εθνική εορτή) θα γίνει με πολύ καλό καιρό.

Καιρός – Μερομήνια: Απρίλιος 2023

Είναι ώρα να αποχαιρετήσουμε τον χειμώνα. Όχι δεν είναι «ψέμα». Ο Απρίλιος του 2023 αναμένεται σε γενικές γραμμές να είναι καλός και ανοιξιάτικος. Άρχισε να «μυρίζει» άνοιξη.

Ο καιρός τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου συνεχίζει να είναι καλός με ελάχιστες βροχές. Ήλιος με λίγα σύννεφα και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Καλός καιρός την Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου) στις 09.04.2023. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινάει τη Μεγάλη Δευτέρα 10.04.2023 θα έχει καλές καιρικές συνθήκες.

Πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο (15.04.2023) ο καιρός θα είναι πολύ καλός με θερμοκρασία γύρω στους 20°C και ανέμους από 3 Bf έως 4 Bf.

Θα κάνουμε Πάσχα (16.04.2023) με πολύ καλό καιρό. Ο καιρός της τρίτης εβδομάδας τον Απρίλιο, θα παρουσιάζει μικρή επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες. Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και θα επικρατήσουν δυνατοί άνεμοι.

Καιρός – Μερομήνια: Τι είναι 

Τα «μερομήνια» είναι μια αρχαία μέθοδος πρόβλεψης του καιρού όλου του έτους.  Συγκεκριμένα ο Αύγουστος θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα και έτσι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου μήνα του χρόνου «αποκάλυπταν» τον καιρό που θα ακολουθήσει όλο το υπόλοιπο έτος, με κάθε μία από αυτές τις πρώτες αυγουστιάτικές ημέρες να αντιστοιχούν σε ένα μήνα . Δηλαδή η πρώτη ημέρα δείχνει τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη του Σεπτεμβρίου κλπ.

Οι άνθρωποι που ζούσαν στην ύπαιθρο μελέτησαν και παρατήρησαν τα καιρικά φαινόμενα αυτών των ημερών και μάντευαν τις καιρικές συνθήκες των υπόλοιπων μηνών. Έτσι «μερομήνια» λέγονται οι ημέρες που γίνεται η καιρική πρόβλεψη για όλο το χρόνο από τη λέξη μήνας και ημέρα.

Οι προβλέψεις που προέρχονται από τα «μερομήνια» αν και αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία καθώς υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να γίνονται τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις για τον καιρό, παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον για τους επιστήμονες με τα αποτελέσματα που βγαίνουν από αυτήν την πανάρχαια παράδοση του λαού.

Τα «μερομήνια» ξεκινούν να τα παρατηρούν την 1η Αυγούστου οι περισσότεροι, ανάμεσα σε αυτούς γεωργοί, κτηνοτρόφοι και άνθρωποι της υπαίθρου ενώ υπάρχουν και αυτοί που ξεκινούν τον υπολογισμό τους με βάση το παλιό ημερολόγιο δηλαδή από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 του ίδιου μήνα και παρατηρούν τον καιρό όλο το 24ώρο σε κάθε ημέρα. Λόγω της αρχαιότητας και παλαιότητας της μεθόδου η σωστή παρατήρηση φαίνεται να είναι η δεύτερη σύμφωνα με τους παλαιοημερολογίτες.

Τα «μερομήνια» σύμφωνα με την παράδοση δεν μαθαίνονται ούτε «διδάσκονται» γιατί είναι θέμα γνώσης, εμπειρίας και πρακτικής και όχι θεωρίας. Πιστεύεται επίσης ότι τα «μερομήνια» τα έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο σαν σημάδια του καιρού μαζί με τη δυνατότητα να τα διαβάζει για να μπορεί να προγραμματίσει τις εργασίες του με τις καλλιέργειες στη γη. Τα «μερομήνια» σχετίζονται με το φεγγάρι, τα άστρα, τον ήλιο, τους γαλαξίες αλλά και με τον άνεμο, τα σύννεφα, την υγρασία ακόμα και τα ζώα και τα φυτά.

Καιρός – Μερομήνια: Τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες;

H «όαση» των ηλιόλουστων και θερμών ημερών, στην καρδιά του χειμώνα, κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι γνωστή ως η περίοδος των λεγόμενων Αλκυονίδων Ημερών.

Εκτός από τη μυθολογία που τις καλύπτει, η επιστημονική τους εξήγηση σχετίζεται με την γεωγραφική θέση της χώρας.

«Η παράδοση μπορεί να λέει ότι οι Αλκυονίδες είναι κάποιες ημέρες που χρειάζεται η αλκυών, ένα πουλί για να μπορέσει να γεννήσει και να κλωσήσει τα αυγά της, αλλά στην ουσία πρόκειται για κάτι τελείως φυσιολογικό καθώς σαν χώρα είμαστε πολύ νότια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και μέσα στο χειμώνα υπάρχουν κάποια διαστήματα καλοκαιρίας, μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία. Λόγω του συσχετισμού με την κλιματική αλλαγή θεωρούμε ή μερικές φορές έτσι περίπου γίνεται να είναι πολύ μεγάλα αυτά τα διαστήματα που έχουμε ανομβρία, άρα γενικά καλό καιρό».

Τα παραπάνω είχε εξηγήσει ο διευθυντής Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αντώνης Λάλος και σημείωνε επίσης:

«Θεωρούμε τρεις-τέσσερις ημέρες μαζεμένες που χαρακτηρίζονται από ηλιοφάνεια, από διαφορά θερμοκρασίας την ημέρα από την νύχτα με ένα εύρος που μπορεί να φτάνει και τους 15 και τους 20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιπτώσεις και άπνοια, Αλκυονίδες Ημέρες».

Η ύπαρξη ημερών καλοκαιρίας στην Ελλάδα μέσα στον χειμώνα, δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά έχει παρατηρηθεί διαχρονικά, αν και οι λεγόμενες Αλκυονίδες Ημέρες δεν έρχονται κάθε χρόνο.

«Η στατιστική εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει ότι υπάρχει ένα μέγιστο εμφάνισης αυτών των θερμοκρασιών μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και αρχών Φεβρουαρίου περίπου. Αυτό είναι το μέγιστο διάστημα, δεξιά και αριστερά κάποιες μέρες μπορούμε να τις θεωρήσουμε Αλκυονίδες αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στον Οκτώβριο ή το Μάρτιο γιατί μετά μπαίνουμε σε άλλη εποχή.

Δεν παρατηρούνται οι ημέρες αυτές κάθε χρόνο, πέρυσι αν θυμάμαι καλά δεν είχαμε κάποιες ιδιαίτερες ημέρες, φέτος είχαμε τουλάχιστον 2 φορές, ήταν δηλαδή δυο-τρία πενθήμερα, όπως αυτές τις τελευταίες ημέρες. Μπορεί να εμφανιστούν ξανά φέτος αλλά όσο περνάει ο καιρός, δηλαδή μετά τις 15 Φλεβάρη η μέρα μεγαλώνει, ο ήλιος παίζει και αυτός το ρόλο του αν δεν έχει συννεφιά και ακόμα και μέρες