«Ο φετινός χειμώνας αλλάζει…»: Προειδοποίηση για τα Χριστούγεννα

Καιρός: Οι επίσημες καιρικές προγνώσεις για τον καιρό που θα κάνει τους επόμενους μήνες μπορεί να είναι μακριά, όμως η τάση σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus και των μετεωρολόγων δείχνει πως ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι και τόσο κρύος τελικά.

Η υπηρεσία Copernicus αναφέρει πως ακόμα κυριαρχεί μια αβεβαιότητα στις προβλέψεις για τον χειμώνα στην Ευρώπη. Ωστόσο προς το παρόν τουλάχιστον τα μοντέλα δείχνουν πως το φαινόμενο Ελ Νίνιο πιθανότατα θα κορυφωθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τι σημαίνει όμως αυτό;

Ο χειμώνας στο σύνολό του προβλέπεται πως θα είναι μάλλον θερμότερος από τον μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα, ευνοούνται επίσης βροχοπτώσεις μεγάλης κλίμακας σε πολλά μέρη της ηπείρου, ανέφερε στην Καθημερινή εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Από την αντίπερα όχθη του πλανήτη, η Εθνική ΥπηρεσίαΩκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) επισημαίνει πως το Ελ Νίνιο αυξάνει την πιθανότητα κλιματικών ανωμαλιών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως μια συγκεκριμένη χώρα ή ένα γεωγραφικό τμήμα θα βιώσει τις ισχυρότερες επιπτώσεις.

Το φαινόμενο δεν αναμένεται να μας αποχαιρετήσει σύντομα, καθώς αναμένεται να επιστρέψει κατά τη διάρκεια της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, με 80% πιθανότητα από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο του 2024.

Τι είναι το Ελ Νίνιο;

Τι είναι όμως το Ελ Νίνιο που θα έχει αντίκτυπο και στην Ευρώπη και ποιες οι συνέπειές του;

Αν και οι έντονες επιπτώσεις του Ελ Νίνιο γίνονται κυρίως αισθητές στον Ειρηνικό Ωκεανό, στη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, ωστόσο η ήπειρός μας δεν αποκλείεται να βιώσει τις συνέπειες αυτού του θερμού θαλάσσιου ρεύματος των ωκεανών στον Ειρηνικό, που οδηγεί στην εκδήλωση καταστροφικών καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο.

Σε γενικές γραμμές, μπορεί να οδηγήσει στην επικράτηση ενός ηπιότερου φθινοπώρου, ενός υγρού χειμώνα με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, που θα λειτουργήσει σαν ντόμινο και για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ηπιες μεταβατικές εποχές: Το Ελ Νίνιο μπορεί να συμβάλει σε ηπιότερες συνθήκες το φθινόπωρο του 2023 και την άνοιξη του 2024 στην Ευρώπη.

Θερμότεροι χειμώνες: Το Ελ Νίνιο συνδέεται συχνά με πιο ήπιους και θερμότερους χειμώνες στην Ευρώπη.

Περισσότερες βροχές στη λεκάνη της Μεσογείου: Το Ελ Νίνιο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να συντελέσει σε υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταιγίδων και έντονων βροχοπτώσεων και επομένως να προκαλέσει συχνότερα πλημμυρικά επεισόδια.

Επιπτώσεις στη γεωργία: Οι καιρικές μεταβολές που σχετίζονται με το Ελ Νίνιο μπορεί να επηρεάσουν τις γεωργικές καλλιέργειες στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ένας πιο υγρός χειμώνας που ακολουθείται από ένα πιο ξηρό καλοκαίρι μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Τεράστια ανατροπή με τα Μερομήνια 2023: Σε 15 μέρες χιονιάς – Δεν είναι πλάκα

ΜερομήνιαΟ θυμόσοφος λαός κάθε χρόνο τον Αύγουστο, μελετά τα καιρικά σημάδια και βγάζει τις προβλέψεις για τον καιρό που θα κάνει όλη τη χρονιά. Τα γνωστά σε όλους μας Μερομήνια. Μία διαδικασία που μπορεί να μην έχει επιστημονική βάση, όμως είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό και πολλές φορές πέφτει μέσα.

Ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας, αναλυτής καιρού μίλησε στο Mega δίνοντας ένα νέο καιρικό τοπίο για τη φετινή χρονιά με βάση τα Μερομήνια.

Ο φετινός χειμώνας θα μπορεί να χαρακτηριστεί ώς… πολικός – με βάση πάντα τα Μερομήνια – καθώς θα έχει πολικό ψύχος, θερμοκρασίες ρεκόρ και πολλά επεισόδια χιονόπτωσης. Ο πιο περίεργος μήνας που θα σπάσει όλα τα ρεκόρ θα είναι ο Ιανουάριος που θα μπει εντυπωσιακά με πολλά χιόνια και στην Αττική.

Προς το παρόν όμως και έως τις 28 Οκτωβρίου θα περάσουμε μία μικρή Άνοιξη στην καρδιά του Φθινοπώρου.

Ας τα δούμε αναλυτικά όσα είπε ο κύριος Χατζηγρίβας:

Νοέμβριος 2023

Για έναν Νοέμβριο που θα έχει μία ζέστη και μία κρύο έκανε λόγο ο αναλυτής καιρού. Από τις 6 του μήνα έως και τις 13 Νοέμβρη αναμένεται το πρώτο επεισόδιο κρύου, με κάποιες χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν σε χαμηλά υψόμετρα στη Μακεδονία. Έπειτα ο καιρός γλυκαίνει ξανά.

Δεκέμβριος 2023

Το πρώτο σοβαρό κρύο της φετινής χρονιάς έρχεται το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Θα συνοδεύεται με κάποιες χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά. Π.χ στη Μακεδονία. Τα Χριστούγεννα, ωστόσο, δεν θα είναι λευκά, αφού δεν προβλέπεται χιόνι.

Ιανουάριος 2024

Ο Ιανουάριος θα είναι εντυπωσιακός σε επίπεδο φαινομένων. Μιλάμε για ιστορικά φαινόμενα και θερμοκρασίες που θα σπάσουν ρεκόρ. Η είσοδός του θα είναι εντυπωσιακή με χιόνια να βλέπει και η Αθήνα, αλλά και η Εύβοια.

Από τις 21 του μηνός έως και το τέλος ο αναλυτής καιρού μιλάει για πολλές κατεβασιές και πολικές θερμοκρασίες.

Τα πρώτα χιόνια – Πότε έπεσαν πέρσι

Στις 29 Νοεμβρίου 2022 έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Αττική πέρσι. Ο Δεκέμβριος μας υποδέχθηκε πέρσι με αρκετό κρύο και βροχερό σκηνικό, ενώ αρκετά ήταν τα έντονα φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η επιδείνωση του καιρού είχε έρθει εξαιτίας του σχηματισμού ενός οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Ιταλία, το οποίο επηρέασε αρχικά τα δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και με τάση την επέκταση των φαινομένων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τα ισχυρότερα φαινόμενα επηρέασαν τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο και γρήγορα επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλη την Ελλάδα με τις έντονες βροχές να εντοπίζονται στο σύνολο της Πελοποννήσου, στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Σποράδες καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας οι οποίες κατά τόπους τις βραδινές ώρες της Τετάρτης ήταν ισχυρές σε Μέτσοβο, Σαμαρίνα και Βοβούσα. Η κακοκαιρία διατηρήθηκε για δύο επιπλέον ημέρες, και μετά ακολούθησε σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι έπνεαν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στρεφόμενοι σταδιακά σε νοτιοδυτικούς, όπου στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή του Θερμαϊκού αλλά και στο Αιγαίο ήταν αρκετά ενισχυμένοι. Η θερμοκρασία ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα με τις χαμηλότερες να καταγράφονται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες της ημέρας ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Τι είναι τα «Μερομήνια»

Τα Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Η διαδικασία είναι απλή. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ.

Τα “ημερομήνια” αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Συχνά, ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα “ημερομήνια”

Για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις ημέρες, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Προσέχουν δε τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Αν ας πούμε, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ, τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.