28η Οκτωβρίου θα έχουμε… – Έκπληκτοι οι μετεωρολόγοι με τον καιρό

Ο καιρός φέτος δεν λέει να… κρυώσει και οι μετεωρολόγοι δυσκολεύονται να δώσουν την… επόμενη κακοκαιρία. Τι καιρό θα κάνει την 28η Οκτωβρίου 2023.

Φυσικά, κανείς μας δεν θέλει από τώρα ή και αργότερα… βροχές και καταιγίδες, αλλά οι καλές βροχές είναι απαραίτητες για τη φύση και τους αγρότες μας.

Προς το παρόν δεν φαίνεται φως στο «καιρικό τούνελ», αφού οι προγνώσεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για έναν ήπιο καιρό μέχρι και του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ κ. Παναγίωτης Γιαννόπουλος έδωσε το στίγμα για τον καιρό την 28η Οκτωβρίου.

Ο καιρός την 28η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές έως το Σάββατο της παρέλασης και δεν αναμένονται κάποια σημαντικά φαινόμενα ή κακοκαιρία ενδιάμεσα. Μην περιμένετε βροχές λοιπόν και κάτι το ιδιαίτερο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται θα έχει αφρικανική σκόνη και μέσα στην εβδομάδα κάποιες βροχές προς τα δυτικά και κεντρικά.

Αργία – 28η Οκτωβρίου 2023: Μεταφέρεται; Τι λέει ο νόμος αν πέφτει Σάββατο

28η Οκτωβρίου 2023: Η φετινή αργία πέφτει Σάββατο και οι περισσότεροι εργαζόμενοι χάνουν τριήμερο. Όχι όμως όλοι. Τι ισχύει με τη μεταφορά της αργίας. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το 2023 δεν μας χάρισε πολλά τριήμερα ενώ χάσαμε και δύο αργίες επειδή έπεσαν φέτος Σάββατο. Αυτή την 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου που πλησιάζει σε λίγες μέρες. Ωστόσο, κάποιοι καταφέρνουν να έχουν μια επιπλέον μέρα ξεκούρασης και δεν είναι άλλοι από όσους εργάζονται Σαββατοκύριακα ή εξαήμερο.

Σημειώνεται ότι οι αργίες μεταφέρονται σε καθημερινή αν συμπέσουν Κυριακή ή άλλη μέρα αργίας.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το άρθρο 7 του Ν. 1400/83, τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για τον Δημόσιο τομέα:

Όταν η υποχρεωτική αργία συμπίπτει με ημέρα Κυριακή ισχύουν τα εξής:

«Δεν γεννάται θέμα μεταθέσεώς της σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και το Δημόσιο τομέα καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή (άρθρο 7 του Ν.1400/83).»

Για ποιους είναι αργία η 28η Οκτωβρίου φέτος – Κλειστά σούπερ μάρκετ

Εκτός από το Δημόσιο και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι κλειστές ούτως ή άλλως τα Σάββατα και τις Κυριακές, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα περιποίησης, τα κομμωτήρια και άλλα, καθώς η 28η Οκτωβρίου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες, κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

28η Οκτωβρίου: Ποιοι εργάζονται στην αργία

Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου, ισχύουν τα εξής:

 • Οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.
 • Οι επί μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή, πέρα από τον καταβαλλόμενο μισθό τους.

Πώς η πληρώνεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου, ισχύουν τα εξής:

 • Οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.
 • Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

 • Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
 • Το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί, όμως, η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.
 • Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Οι αργίες του 2024 και τα νέα τριήμερα

Περισσότερες ευκαιρίες για τριήμερα θα δώσει το 2024, σε σχέση με το 2023, που «κάηκαν» δύο αργίες επειδή έπεσαν Σάββατο. Η επόμενη χρονιά μας ανταμείβει και δεν είναι καθόλου λίγες οι αργίες που πέφτουν Δευτέρα, χαρίζοντας απλόχερα τη δυνατότητα -σε όσους μπορούν- για μικρές αποδράσεις.

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες και ποιες πέφτουν σε τριήμερο:

 • Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024
 • Θεοφάνεια: Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024
 • Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024
 • 25η Μαρτίου: Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024
 • Πρωτομαγιά: Τετάρτη 1 Μαΐου
 • Μεγάλη Παρασκευή: 3 Μαΐου 2024
 • Μεγάλο Σάββατο: 4 Μαΐου 2024
 • Κυριακή του Πάσχα: 5 Μαΐου 2024
 • Δευτέρα του Πάσχα: 6 Μαΐου 2024
 • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
 • Δεκαπενταύγουστος: Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
 • 28η Οκτωβρίου: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
 • Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
 • Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Τα τριήμερα του 2024

Τέσσερα τριήμερα θα έχει το 2024 και συγκεκριμένα:

 • Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024
 • Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024
 • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
 • 28η Οκτωβρίου: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Επίσης υπάρχουν οι αργίες του Πάσχα, που την επόμενη χρονιά πέφτει στις 5 Μαΐου.

Καιρός: Τα έχασε ο Μαρουσάκης – «Φτιάχνει ο καιρός αλλά μετά έρχεται…»

ΚαιρόςΔεν λέει να σταθεροποιηθεί ο καιρός καθώς μετά την κακοκαιρία-εξπρές έρχεται ένα έντονο επεισόδιο μετεωρολογικά.

Ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση από τα δυτικά προς τα ανατολικά, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Την Τρίτη (17/10), έπεσε μεγάλος όγκος νερού στη δυτική χώρα, σε μικρό χρονικό διάστημα. Στην Αττική, μέχρι και νωρίς το μεσημέρι, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες πρόσκαιρες βροχές, ενώ, ο καιρός «φτιάχνει» σιγά – σιγά.

Ωστόσο, μέσα στο Σαββατοκύριακο, προβλέπεται ένα ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, που θα αφορά κυρίως τη δυτική, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα.

Καιρός: Τι δείχνουν τα Μερομήνια

Τα μερομήνια, που από τις πρώτες 12 ημέρες του Αυγούστου, προβλέπεται ο καιρός για τον υπόλοιπο χρόνο, έδειξαν τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Ο συγγραφέας – λαογράφος Μιχάλης Γεροντής, με επιστολή του, προχώρησε σε καιρικές προβλέψεις, την οποία τιτλοδοτεί «Οι καιρικές προβλέψεις ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024».

Όπως υπογράμμισε:

«Επανερχόμαστε και φέτος στην καιρική πρόβλεψη, μετά από μια καταστρεπτική χρονιά ανομβρίας που μας άφησε ένα τετράμηνο πολύ λίγων βροχών, ως τη χιονιά του Μάρτη 2023 και μετά σχεδόν τίποτα ουσιαστικό σε όψιμες βροχές που αναμέναμε.

Πολύ διαφορετική η φετινή πρόβλεψη για μεγάλο διάστημα ως τα μέσα του Φεβρουαρίου 2024.

Τα σημάδια, που για 40 χρόνια παρακολουθώ, έδειξαν άλλα πράγματα.

Η σπουδαιότερη παρατήρηση για τη Νότια Ελλάδα κυρίως, ήταν οι άπνοιες για 6 μέρες, μέρα-νύχτα και οι έντονες ζέστες!

Ξεκινώ με ένα καύσωνα του τέλους του Αυγούστου ή των αρχών του Σεπτέμβρη, με συννεφιές και σημάδια ανομβρίας.

Ο καιρός συνεχίζει να φθινοπωριάζει με σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία και την κατάσταση της ατμόσφαιρας, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου.

Απότομη αλλαγή καιρού και θερμοκρασίας στα μέσα Οκτωβρίου.

Προς τα τέλη Οκτωβρίου πάλι αλλαγή καιρού με συνεχείς εναλλαγές, σύννεφα από ΒΔ έντονα και ψιλοβρόχια, ίσως και έντονη βροχή από ΒΔ».