Τεράστια ανατροπή με τα Μερομήνια 2023: Σε 15 μέρες χιονιάς – Δεν είναι πλάκα

Μερομήνια: Ο θυμόσοφος λαός κάθε χρόνο τον Αύγουστο, μελετά τα καιρικά σημάδια και βγάζει τις προβλέψεις για τον καιρό που θα κάνει όλη τη χρονιά. Τα γνωστά σε όλους μας Μερομήνια. Μία διαδικασία που μπορεί να μην έχει επιστημονική βάση, όμως είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό και πολλές φορές πέφτει μέσα.

Ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας, αναλυτής καιρού μίλησε στο Mega δίνοντας ένα νέο καιρικό τοπίο για τη φετινή χρονιά με βάση τα Μερομήνια.

Ο φετινός χειμώνας θα μπορεί να χαρακτηριστεί ώς… πολικός – με βάση πάντα τα Μερομήνια – καθώς θα έχει πολικό ψύχος, θερμοκρασίες ρεκόρ και πολλά επεισόδια χιονόπτωσης. Ο πιο περίεργος μήνας που θα σπάσει όλα τα ρεκόρ θα είναι ο Ιανουάριος που θα μπει εντυπωσιακά με πολλά χιόνια και στην Αττική.

Προς το παρόν όμως και έως τις 28 Οκτωβρίου θα περάσουμε μία μικρή Άνοιξη στην καρδιά του Φθινοπώρου.

Ας τα δούμε αναλυτικά όσα είπε ο κύριος Χατζηγρίβας:

Νοέμβριος 2023

Για έναν Νοέμβριο που θα έχει μία ζέστη και μία κρύο έκανε λόγο ο αναλυτής καιρού. Από τις 6 του μήνα έως και τις 13 Νοέμβρη αναμένεται το πρώτο επεισόδιο κρύου, με κάποιες χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν σε χαμηλά υψόμετρα στη Μακεδονία. Έπειτα ο καιρός γλυκαίνει ξανά.

Δεκέμβριος 2023

Το πρώτο σοβαρό κρύο της φετινής χρονιάς έρχεται το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Θα συνοδεύεται με κάποιες χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά. Π.χ στη Μακεδονία. Τα Χριστούγεννα, ωστόσο, δεν θα είναι λευκά, αφού δεν προβλέπεται χιόνι.

Ιανουάριος 2024

Ο Ιανουάριος θα είναι εντυπωσιακός σε επίπεδο φαινομένων. Μιλάμε για ιστορικά φαινόμενα και θερμοκρασίες που θα σπάσουν ρεκόρ. Η είσοδός του θα είναι εντυπωσιακή με χιόνια να βλέπει και η Αθήνα, αλλά και η Εύβοια.

Από τις 21 του μηνός έως και το τέλος ο αναλυτής καιρού μιλάει για πολλές κατεβασιές και πολικές θερμοκρασίες.

Οψόμεθα!

Τα πρώτα χιόνια – Πότε έπεσαν πέρσι

Στις 29 Νοεμβρίου 2022 έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Αττική πέρσι. Ο Δεκέμβριος μας υποδέχθηκε πέρσι με αρκετό κρύο και βροχερό σκηνικό, ενώ αρκετά ήταν τα έντονα φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η επιδείνωση του καιρού είχε έρθει εξαιτίας του σχηματισμού ενός οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Ιταλία, το οποίο επηρέασε αρχικά τα δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και με τάση την επέκταση των φαινομένων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τα ισχυρότερα φαινόμενα επηρέασαν τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο και γρήγορα επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλη την Ελλάδα με τις έντονες βροχές να εντοπίζονται στο σύνολο της Πελοποννήσου, στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Σποράδες καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας οι οποίες κατά τόπους τις βραδινές ώρες της Τετάρτης ήταν ισχυρές σε Μέτσοβο, Σαμαρίνα και Βοβούσα. Η κακοκαιρία διατηρήθηκε για δύο επιπλέον ημέρες, και μετά ακολούθησε σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι έπνεαν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στρεφόμενοι σταδιακά σε νοτιοδυτικούς, όπου στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή του Θερμαϊκού αλλά και στο Αιγαίο ήταν αρκετά ενισχυμένοι. Η θερμοκρασία ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα με τις χαμηλότερες να καταγράφονται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες της ημέρας ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Τι είναι τα «Μερομήνια»

Τα Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Η διαδικασία είναι απλή. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ.

Τα “ημερομήνια” αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Συχνά, ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα “ημερομήνια”

Για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις ημέρες, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Προσέχουν δε τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Αν ας πούμε, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ, τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.

28η Οκτωβρίου θα έχουμε… – Έκπληκτοι οι μετεωρολόγοι με τον καιρό

Ο καιρός φέτος δεν λέει να… κρυώσει και οι μετεωρολόγοι δυσκολεύονται να δώσουν την… επόμενη κακοκαιρία. Τι καιρό θα κάνει την 28η Οκτωβρίου 2023.

Φυσικά, κανείς μας δεν θέλει από τώρα ή και αργότερα… βροχές και καταιγίδες, αλλά οι καλές βροχές είναι απαραίτητες για τη φύση και τους αγρότες μας.

Προς το παρόν δεν φαίνεται φως στο «καιρικό τούνελ», αφού οι προγνώσεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για έναν ήπιο καιρό μέχρι και του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ κ. Παναγίωτης Γιαννόπουλος έδωσε το στίγμα για τον καιρό την 28η Οκτωβρίου.

Ο καιρός την 28η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές έως το Σάββατο της παρέλασης και δεν αναμένονται κάποια σημαντικά φαινόμενα ή κακοκαιρία ενδιάμεσα. Μην περιμένετε βροχές λοιπόν και κάτι το ιδιαίτερο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Αργία – 28η Οκτωβρίου 2023: Μεταφέρεται; Τι λέει ο νόμος αν πέφτει Σάββατο

28η Οκτωβρίου 2023: Η φετινή αργία πέφτει Σάββατο και οι περισσότεροι εργαζόμενοι χάνουν τριήμερο. Όχι όμως όλοι. Τι ισχύει με τη μεταφορά της αργίας. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το 2023 δεν μας χάρισε πολλά τριήμερα ενώ χάσαμε και δύο αργίες επειδή έπεσαν φέτος Σάββατο. Αυτή την 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου που πλησιάζει σε λίγες μέρες. Ωστόσο, κάποιοι καταφέρνουν να έχουν μια επιπλέον μέρα ξεκούρασης και δεν είναι άλλοι από όσους εργάζονται Σαββατοκύριακα ή εξαήμερο.

Σημειώνεται ότι οι αργίες μεταφέρονται σε καθημερινή αν συμπέσουν Κυριακή ή άλλη μέρα αργίας.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το άρθρο 7 του Ν. 1400/83, τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για τον Δημόσιο τομέα:

Όταν η υποχρεωτική αργία συμπίπτει με ημέρα Κυριακή ισχύουν τα εξής:

«Δεν γεννάται θέμα μεταθέσεώς της σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και το Δημόσιο τομέα καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή (άρθρο 7 του Ν.1400/83).»

Για ποιους είναι αργία η 28η Οκτωβρίου φέτος – Κλειστά σούπερ μάρκετ

Εκτός από το Δημόσιο και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι κλειστές ούτως ή άλλως τα Σάββατα και τις Κυριακές, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα περιποίησης, τα κομμωτήρια και άλλα, καθώς η 28η Οκτωβρίου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες, κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

28η Οκτωβρίου: Ποιοι εργάζονται στην αργία

Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου, ισχύουν τα εξής:

  • Οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.
  • Οι επί μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή, πέρα από τον καταβαλλόμενο μισθό τους.

Πώς η πληρώνεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 28η Οκτωβρίου, ισχύουν τα εξής:

  • Οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
  • Το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί, όμως, η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.
  • Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.