Τα πρώτα χιόνια στην Αθήνα – Τι λένε για φέτος τον χειμώνα τα Μερομήνια

Μερομήνια: Πότε θα κρυώσει το σκηνικό και έρχεται ο χειμώνας. Οι μετεωρολόγοι δεν έχουν ακόμα επίσημα στοιχεία, αλλά τα μερομήνια δείχνουν τον καιρικό «χάρτη» της σεζόν.

Το φθινόπωρο ξεκίνησε με επέλαση της κακοκαιρίας Daniel που έφερε τραγικές και ανυπολόγιστες καταστροφές στη Θεσσαλία, καθώς, μια εμμονική καταιγίδα παρέμεινε για αρκετά 24ωρα πάνω από την περιοχή, ρίχνοντας πρωτοφανείς ποσότητες νερού, «πνίγοντας» κυριολεκτικά όλη την περιοχή.

Οι Έλληνες μετεωρολόγοι έχουν ήδη προβλέψει ότι μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου ο καιρός θα είναι σαν «μίνι καλοκαίρι» με 30άρια και πάνω, όμως αμέσως μετά, έρχεται ένα νέο κύμα που θα φέρει μαζί του και επίσημα πια το φθινόπωρο, με βοριάδες και βροχές.

Και ενώ από τα επίσημα προγνωστικά στοιχεία των μετεωρολόγων δεν έχουμε ακόμα «εικόνα» για το τι θα γίνει φέτος τον χειμώνα, τα μερομήνια έχουν κάποιες απαντήσεις, για όσους τουλάχιστον τα εμπιστεύονται.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αυτά, τα πρώτα κρύα στη χώρα μας θα ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο, ενώ ο Δεκέμβριος προβλέπεται ήπιος θερμοκρασιακά, στο μεγαλύτερο κομμάτι του. Πρωτοχρονιά θα κάνουμε μάλλον με βαρυχειμωνιά, ενώ τα βαρομετρικά χαμηλά που θα προκαλούν βροχές θα είναι διαδοχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Τα Μερομήνια βλέπουν χιόνια μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και οι χιονοπτώσεις στην Αττική αναμένονται αργότερα.

Αναλυτικά τι λένε τα Μερομήνια μέχρι τον Ιανουάριο του 2024

Σεπτέμβριος: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένουμε για το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Αρκετά καλός καιρός χωρίς ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα. Στη τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2023, και το τέλος του μήνα, ο καιρός δείχνει να φθινοποριάζει με κατά τόπους φαινόμενα ανά την Ελλάδα (ασθενείς – σποραδικές βροχοπτώσεις) μικρής έντασης και σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή οι θερμοκρασίες.

Οκτώβριος: Ο καιρός για τον Οκτώβριο του 2023 και κατά την πρώτη εβδομάδααναμένεται να ξεκινήσει ήπιος. Για όλο το μήνα άνεμοι έως 4 Bf και θερμοκρασία έως 23°C. Ο καιρός για τον Οκτώβριο του 2023 και κατά την πρώτη εβδομάδααναμένεται να ξεκινήσει ήπιος. Για όλο το μήνα άνεμοι έως 4 Bf και θερμοκρασία έως 23°C. Από 19 Οκτωβρίου αναμένεται απότομη αλλαγή του καιρού. Μετά τη δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, προβλέπεται η πρώτη σοβαρή κακοκαιρία για το φετινό φθινόπωρο με βροχές & καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Η στρατιωτική – μαθητική παρέλαση την ημέρα του «ΟΧΙ» (Σαββάτο 28 Οκτωβρίου 2023) πιθανόν να επηρεαστεί από έντονη βροχόπτωση & έντονο άνεμο.

Νοέμβριος: Ο Νοέμβριος του 2023, την πρώτη εβδομάδα, σε αντίθεση με πέρυσι αναμένεται με έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχές – καταιγίδες), ενώ δεν απόκλείεται να δούμε και τα πρώτα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο ακόμα και Θεσσαλία. Από 15 Νοεμβρίου έρχεται έντονη επιδείνωση του καιρού. Προβλέπονται ακραία καιρικά φαινόμενα και συνεχόμενη κακοκαιρία. Θα έχουμε έντονες βροχές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πλημμύρες (πλημμυρικά φαινόμενα). Πιθανόν, να σχηματιστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (Medicane). Χιόνια θα «πέσουν» και σε χαμηλά υψόμετρα.

Δεκέμβριος: Ο Δεκέμβριος του 2023 θα ξεκινήσει με έντονα καιρικά φαινόμενα και η χώρα μας θα δοκιμαστεί. Η θερμοκρασία θα κάνει «βουτιά» και θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες. Έντονοι άνεμοι σε όλη την Ελλάδα και ισχυρές βροχοπτώσεις με πλημμυρικά φαινόμενα. Ο καιρός τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να είναι πολύ κρύος με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές. Αναμένονται χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά της χώρας αλλά και στα πεδινά έως και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Χριστούγεννα (Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023) θα έχουμε τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις ακόμα και σε νοτιότερες περιοχές της Ελλάδας.

Ιανουάριος: Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με βαρυχειμωνιά. Ο καιρός τον Ιανουάριο του 2024 κατά το πρώτο πενθήμερο, αναμένεται να ξεκινήσει με βροχές και αρκετές χιονοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Πολικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και άνεμοι έως 08 Bf. Τα Θεοφάνεια (06 Ιανουαρίου 2024) θα εορταστούν με καλό σχετικά καιρό (ηλιοφάνεια με «ανεκτό» κρύο). Συνεχίζεται η κακοκαιρία έως τα μέσα Ιανουαρίου. Πυκνή συννεφιά που θα οδηγήσει σε βροχές κατά τόπους και πιθανές χιονοπτώσεις – χιόνια κυρίως στα ορεινά της χώρας. Ο Ιανουάριος θα έχει πολύ κρύο σε όλη τη χώρα.

Τα πρώτα χιόνια – Πότε έπεσαν πέρσι

Στις 29 Νοεμβρίου 2022 έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Αττική πέρσι. Ο Δεκέμβριος μας υποδέχθηκε πέρσι με αρκετό κρύο και βροχερό σκηνικό, ενώ αρκετά ήταν τα έντονα φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η επιδείνωση του καιρού είχε έρθει εξαιτίας του σχηματισμού ενός οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Ιταλία, το οποίο επηρέασε αρχικά τα δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και με τάση την επέκταση των φαινομένων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τα ισχυρότερα φαινόμενα επηρέασαν τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο και γρήγορα επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλη την Ελλάδα με τις έντονες βροχές να εντοπίζονται στο σύνολο της Πελοποννήσου, στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Σποράδες καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας οι οποίες κατά τόπους τις βραδινές ώρες της Τετάρτης ήταν ισχυρές σε Μέτσοβο, Σαμαρίνα και Βοβούσα. Η κακοκαιρία διατηρήθηκε για δύο επιπλέον ημέρες, και μετά ακολούθησε σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Οι άνεμοι έπνεαν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στρεφόμενοι σταδιακά σε νοτιοδυτικούς, όπου στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή του Θερμαϊκού αλλά και στο Αιγαίο ήταν αρκετά ενισχυμένοι. Η θερμοκρασία ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα με τις χαμηλότερες να καταγράφονται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες της ημέρας ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Τι είναι τα «Μερομήνια»

Τα Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Η διαδικασία είναι απλή. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ.

Τα “ημερομήνια” αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει όμως πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Συχνά, ακόμη και επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα “ημερομήνια”

Για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις ημέρες, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, ήτοι από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Προσέχουν δε τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Αν ας πούμε, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ, τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.