Market Pass: Έκτακτες ανακοινώσεις – Δεν υπάρχει άλλη λύση

Market Pass: Οι υψηλές τιμές στα προϊόντα φέρνουν παράταση στο μέτρο του Market Pass. Οι δικαιούχοι και τα ποσά της ενίσχυσης. Πότε θα λάβουν την επόμενη δόση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με την ακρίβεια στα τρόφιμανα διατηρείται, ένα από τα πρώτα θέματα που θα βρεθεί στο τραπέζι της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι η επέκταση του Market Pass και μετά τον Ιούλιο 2023.

Αν και ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί στο 2,8% τον Μάιο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών στην ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκε στο 11,6%, ενώ από τον Απρίλιο στον Μάιο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,8%.

Σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται σε είδη πρώτης ανάγκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα μήνα το ρύζι ακρίβυνε κατά 5,4%, το αλεύρι κατά 8%, το ελαιόλαδο κατά 4,4% οι πατάτες κατά 4,3%, τα αυγά κατά 4%, τα νωπά φρούτα κατά 7,6%, τα παγωτά κατά 5,4% και τα αναψυκτικά ακρίβυναν κατά 5,3%.

Συγκριτικά με τον Μάιο του 2022 οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα γαλακτοκομικά και αυγά (18%), στα έλαια και λίπη (15,8%), στον καφέ-κακάο-τσάι (13,2%), στα κρέατα (11,9%), στο ψωμί και τα δημητριακά (11,1%).

Το Market Pass

Δεδομένου ότι οι καταβολές του Μarket Pass τελειώνουν τον Ιούλιο, το νέο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εξετάσει την παράταση του Market Pass με το μεγάλο ζητούμενο να είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη χρηματοδότηση του μέτρου.

Την Πέμπτη (15/6) θα ανακοινωθούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του έτους από τα οποία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μια νέα παρέμβαση καθώς και η χρονική διάρκεια και το εύρος δηλαδή για πόσο διάστημα θα επεκταθεί το μέτρο και αν θα δοθεί στο σύνολο των σημερινών δικαιούχων ή θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια και θα χορηγηθεί μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι οι πληρωμές του Market Pass άρχισαν τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο με τους δικαιούχους να ανέρχονται σε 2,84 εκατ.

Όσοι είχαν επιλέξει κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, έλαβαν στις αρχές Μαΐου την τελευταία επιδότηση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Τα νοικοκυριά που προτίμησαν την κατάθεση του επιδόματος στην άυλη κάρτα θα εισπράξουν την τελευταία δόση στις 3 Ιουλίου ενώ οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31 Αυγούστου 2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Market Pass: Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Market Pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας που προβλέπει ο νόμος.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass χρησιμοποιείται σε POS που διαθέτουν τα Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Market Pass: Τα ποσά

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο 1.000 ευρώ αγορών.

Market Pass: Τα μηνιαία ποσά της ενίσχυσης

  • 22 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό
  • 32 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
  • 32 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 42 ευρώ για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 42 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 52 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 62 ευρώ για ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
  • 72 ευρώ για ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

Market Pass: Πότε θα ξέρουμε για την παράταση του Market Pass

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Αντ1 το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση, εφόσον, εκλεγεί, βέβαια, η ΝΔ, θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια, για όσο χρειαστεί, δηλαδή για εκείνη την περίοδο που ο πληθωρισμός, ειδικά σε βασικά είδη κινείται σε ρυθμό απειλητικό για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ουσιαστικά, οι αποφάσεις θα ληφθούν, μετά τις 25 Ιουνίου, με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, κι εφόσον, βέβαια, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Επίσης, μένει να φανεί εάν η «περίμετρος» στήριξης θα είναι διευρυμένη, ή θα περιοριστεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές οδηγίες της Κομισιόν.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές των τροφίμων παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Market Pass: Ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές των τροφίμων στα ύψη

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές των τροφίμων, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός αλλά και οι τιμές ενέργειας υποχωρούν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Μάιο.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την ανάλυση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας η κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» εμφανίζει σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των κατηγοριών- συνεχίζοντας σε διψήφιο ποσοστό- στο 12,5% (συσκευασμένα τρόφιμα 13,4% και μη συσκευασμένα τρόφιμα 9,6%) τον Μάιο. Ένα μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2023, βρισκόταν στο 13,5%, ωστόσο έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2022 είχε διαμορφωθεί στο 7,5%.

Αντίθετα η τιμή της ενέργειας συνέχισε την πτωτική πορεία και διαμορφώθηκε στο -1,7% έναντι αύξησης 2,4% τον Απρίλιο και ανόδου 39,1% τον Μάιο του 2022.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat, sτην Ελλάδα, o εναρμονισμένος δείκτης τιμών κατέγραψε νέα πτώση τον Μάιο στο 4,1% από 4,5% τον Απρίλιο με τη χώρα μας να εξακολουθεί να έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Eυρωζώνη, στην οποία συνολικά διαμορφώθηκε στο 6,1%.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η αργή αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες αποτελεί ένα γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Market Pass: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα κριτήρια εισοδήματος είναι τα εξής:

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται την ενίσχυση, εφόσον το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2021, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται σε έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή ευρισκόμενο εν διαστάσει και είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Το εισόδημα αυτό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Στην περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας το εισόδημα αυτό καθορίζεται σε έως είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Market Pass: Τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.