Φορολογικές δηλώσεις 2024: «Μίλησε» το Taxisnet – Πόσοι πληρώνουν και πόσοι έχουν επιστροφή φόρου

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής και το σύστημα έχει δείξει τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή πληρωμή ή επιστροφή. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Πάνω από 35 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις για το 2024 έχουν ήδη υποβληθεί στο Taxisnet, με τη διαδικασία υποβολής να δείχνει πως «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς τις πρώτες ώρες που άνοιξε το σύστημα.

Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό το νούμερο που δείχνει ότι είναι μηδενική η εκκαθάριση, δηλαδή ούτε πληρώνει ο φορολογούμενος, αλλά ούτε και έχει επιστροφή φόρου.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το 51,64% όσων έχουν ήδη υποβληθεί είναι μηδενικές, το 26,61% είναι πιστωτικές και το 21,76% είναι χρεωστικές.

Δηλαδή, συνολικά, 7.472 φορολογούμενοι πληρώνουν φόρο 6,19 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρεωστικά υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα 828 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει θα γίνει σε 8 δόσεις (1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024, 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025), ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%.

Αυτόματη φορολογική δήλωση 2024 – Τι πρέπει να προσέξετε

Οι φορολογικές δηλώσεις 2024 ξεκίνησαν και για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

Σε περίπτωση που οι αυτόματες δηλώσεις είναι «ελλιπείς» θα χρειαστούν διορθώσεις.

Καθώς όμως θα έχει λήξει η προθεσμία υποβολής, οι τροποποιητικές θα είναι εκπρόθεσμες και υπό προϋποθέσεις θα επιφέρουν και πρόστιμα.

Αναλυτικότερα, με το σχέδιο της ΑΑΔΕ οι φορολογικές δηλώσεις είτε θα υποβληθούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους, είτε θα υποβληθούν αυτόματα.

Οι κωδικοί του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ και ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να μπει στο Taxisnet για να ελέγξει τι έχει προσυμπληρωθεί και τι χρειάζεται διόρθωση ή προσθήκη.

Όσοι δεν το πράξουν εντός της προθεσμίας, η οποία θα είναι η 30η Ιουνίου, η δήλωσή τους θα υποβληθεί αυτόματα, αλλά με ό,τι στοιχεία έχει συγκεντρώσει και έχει προσυμπληρώσει στο δικό τους Ε1, η ΑΑΔΕ.

Ο κίνδυνος για όσους αμελήσουν, προέρχεται από κωδικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να προσυμπληρωθούν από την εφορία. Παράδειγμα αποτελεί ο κωδικός (049), στον οποίο αναγράφονται οι οικογενειακές δαπάνες και συγκεκριμένα οι αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι οποίες πρέπει να ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος.

Μέσα στις δαπάνες αυτές, υπάρχουν και κάποιες οι οποίες δεν αναγνωρίζονται (πληρωμές ασφαλίστρων, τελών κυκλοφορία, ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφελείας κ.λπ.) για την κάλυψη του ορίου και η ΑΑΔΕ έκανε ειδική υπόμνηση στον υπόχρεο να τις ξεχωρίσει και να αναγράψει το άθροισμα των πληρωμών μόνο για εκείνες τις κατηγορίες δαπανών, που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα.

Πότε μπαίνει η επιστροφή φόρου το 2024

Όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους γρήγορα και είναι επιλέξιμοι για επιστροφή φόρου, θα λάβουν άμεσα τα χρήματα που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές ή το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή κάθε εβδομάδα.
  • Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους χωρίς ασφαλιστικές οφειλές αλλά με φορολογικές οφειλές συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα από τις 12 Μαΐου 2024. Οι περιπτώσεις που δεν μπορούν να συμψηφιστούν κεντρικά επιλύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός του συντομότερου δυνατού χρονικού διαστήματος.
  • Οι φορολογικές οφειλές από το φόρο εισοδήματος προτεραιοποιούνται σε συμψηφισμό με άλλες επιστροφές φόρου από άλλους φόρους που υφίστανται ή θα προκύψουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024. Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση πληρωμής του φόρου εισοδήματος μέσω συμψηφισμού, χορηγείται έκπτωση 3%.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι ισχύει με παράταση

Για το 2024 η αρχική ημερομηνία για την υποβολή ήταν μέχρι 31 Ιουλίου, όμως όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης θα πρέπει να γίνει νωρίτερα και συγκεκριμένα μέχρι 26 Ιουλίου. Μέχρι 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση.

Ο κ. Θεοχάρης είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτό που κάνουμε φέτος και είναι μια πιστεύω πολύ θετική χειρονομία, είναι ότι τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους.

Δηλαδή λέμε ότι επειδή ακριβώς, εθιμικά γιατί δεν υπάρχει στον νόμο, ανοίγουμε κάθε χρονιά 31 Μαρτίου περίπου, αλλά φέτος, επειδή είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για λογαριασμό του φορολογούμενου, μια σημαντική καινοτομία, και πήρε αυτό κάποιες μέρες, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα και συνεπώς η ΑΑΔΕ για να κάνει τις προσαρμογές έπρεπε να περιμένει την ψήφιση αυτή.»

Τα SOS της φορολογικής δήλωσης 2024

Η υποβολή δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι μια απλή διαδικασία καθώς πολλά πεδία της δήλωσης είναι ήδη προσυμπληρωμένα και εσείς θα πρέπει:

  • Είτε απλά να ελέγξετε την ορθότητά τους (π.χ. αμοιβές από μισθούς και συντάξεις),
  • Είτε να τα ελέγξετε και στη συνέχεια να τα καταχωρίσετε στη δήλωση (π.χ. τόκοι καταθέσεων).
  • Τη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλετε μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. μέσω της εφαρμογής: Δήλωση Φ.Ε.Φ.Π. (Ε1).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του myAADE, διαφορετικά μπορείτε να την υποβάλλετε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.

Εάν είστε έγγαμοι μπορείτε να υποβάλλετε:

  • κοινή δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος με τον/τη σύζυγό σας. Σε αυτή την περίπτωση υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο σύζυγος.
  • χωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον το είχατε δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020 μέσω της ειδικής εφαρμογής: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.