Λογαριασμοί ρεύματος: Ετοιμαστείτε για «έμφραγμα» – Πόσο και γιατί θα αυξηθούν τον Μάιο

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι λογαριασμοί ρεύματος παίρνουν την… ανηφόρα. Η ΡΑΕ άλλαξε τη μεθοδολογία υπολογισμού των ρυθμιστικών χρεώσεων και σύμφωνα με απόφαση της, το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνεται από 744 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο, σε 981 εκατ. ευρώ την φετινή χρονιά. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Επιπλέον 7,5 ευρώ το μήνα, θα πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Μάιο, λόγω των αυξήσεων στις χρεώσεις δικτύου που αποφάσισε η ΡΑΕ.

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άλλαξε τη μεθοδολογία υπολογισμού των ρυθμιστικών χρεώσεων και σύμφωνα με απόφαση της, το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνεται από 744 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο, σε 981 εκατ. ευρώ την φετινή χρονιά.

Οι ρυθμιστικές χρεώσεις, είναι τα τέλη για τη χρήση του δικτύου ενέργειας, με τα οποία οι καταναλωτές στηρίζουν το πρόγραμμα επενδύσεων του Διαχειριστή Δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ.

Η νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης, ώστε να μη μειώνονται τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ από την εξοικονόμηση ενέργειας ή τη μείωση της ζήτησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει επιμερισμό των χρεώσεων σε ποσοστό 60% προς 40% ανάμεσα σε ισχύ και ύψος κατανάλωσης, αναλογία που θα αλλάξει το 2024 σε 90 προς 10.

Με τον τρόπο αυτό δεν μειώνονται τα έσοδα για το ΔΕΔΔΗΕ όταν μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος, λόγω μείωσης της ζήτησης ή καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς επηρεάζεται ένα μέσο νοικοκυριό

Σύμφωνα με υπολογισμούς των νέων χρεώσεων που έκανε το allazorevma.gr, ένας μέσος καταναλωτής (25 KVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα, δηλαδή με 76 ευρώ το χρόνο ή 6 ευρώ το μήνα παραπάνω.

Για το 2023 η παραπάνω χρέωση θα είναι 7,6 ευρώ το μήνα, καθώς η χρέωση έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2023.

Για να αναπληρωθεί η υποανάκτηση του πρώτου τετραμήνου του έτους, και το συνολικό ποσό που θα λάβει ο ΔΕΔΔΗΕ για το 2023 να είναι 981 εκατ. ευρώ το κόστος του πρώτου τετραμήνου θα μετακυληθεί και θα επιμεριστεί στους επόμενους 7 μήνες.

Λογαριασμοί ρεύματος: Γιατί αυξάνεται η χρέωση σύμφωνα με τη ΡΑΕ

Η αύξηση των επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ και η αυξημένη ανάγκη για νέες συνδέσεις σταθμών ΑΠΕ, δημιουργούν την ανάγκη αύξησης του ετήσιου εσόδου για τον Διαχειριστή των δικτύων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΡΑΕ στην αιτιολογική έκθεση, για την αύξηση του απαιτούμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ έλαβε υπόψη τα εξής:

  • Το μεγάλο χρονικό διάστημα για το οποίο Μοναδιαίες Χρεώσεις Χρήσης του ΕΔΔΗΕ δεν έχουν μεταβληθεί μετά την υπ’ αριθ. 2/2020 απόφαση ΡΑΕ, παρά τη σημαντική μεταβολή στο Απαιτούμενο Έσοδο που σημειώνεται ιδίως το 2021,
  • Την αναθεώρηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024 λόγω της οποίας προκύπτουν πρόσθετες υποανακτήσεις Απαιτούμενου Εσόδου και
  • Τον περιορισμό δημιουργίας περαιτέρω σημαντικών υποανακτήσεων του Απαιτούμενου Εσόδου.

Λογαριασμοί ρεύματος: Το απίστευτο κόλπο με την μαγερική σόδα για τεράστια οικονομία

Η πλέον κοστοβόρα ηλεκτρική συσκευή στα σπίτια μας δεν είναι άλλη από το ψυγείο!

Ένα απλό κόλπο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του ψυγείου σας και να μειώσετε την κατανάλωσή του σε ρεύμα προτείνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η αποδοτική λειτουργία των συσκευών μας είναι το κλειδί για να δούμε τους λογαριασμούς ρεύματος να μειώνονται, κάτι αναγκαίο εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.

Είναι γνωστό πως η πιο κοινή συμβουλή για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών μας είναι να τις βγάλουμε από την πρίζα, ωστόσο αναφορικά με το ψυγείο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό για ευνόητους λόγους.

Στο παρελθόν, έχουμε μιλήσει για τη σωστή μέθοδο απόψυξης του ψυγείου μας βήμα – βήμα που μπορεί μας γλιτώσει έως και 30% ενέργεια, καθώς και για το κόλπο με τα παγάκια στην κατάψυξη για οικονομία στο ρεύμα.

Αυτό που, όμως, δε γνωρίζουν πολλοί είναι πως και η χρήση της μαγειρικής σόδας μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρίας καθαρισμού «End of Tenancy» με έδρα το Λονδίνο, διατηρώντας το ψυγείο μας καθαρό μπορούμε να εξασφαλίσουμε αφενός την παράταση της διάρκειας ζωής του, αφετέρου την αποδοτικότερη λειτουργία του.

«Για να καθαρίσετε το εσωτερικό του ψυγείου σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και ζεστό νερό», αναφέρει ο ίδιος στην «Daily Record».

Μάλιστα, σύμφωνα και με το «BBC Good food», η μαγειρική σόδα όχι μόνο θα κάνει το ψυγείο σας να αστράφτει, αλλά και θα εξαφανίσει τυχόν δυσάρεστες οσμές, ενώ είναι και ιδιαίτερα οικονομική.

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε μια κούπα ζεστού νερού και να ανακατέψετε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Έπειτα, βουτάτε στο διάλυμα ένα καθαρό πανί, το στίβετε καλά και στη συνέχεια το χρησιμοποιείτε για να τρίψετε το εσωτερικό του ψυγείου σας.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο «καίνε» οι φορτιστές

Η συνήθεια να αφήνουμε τους φορτιστές στις πρίζες, δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουμε να πιστεύουμε…

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε έναν φορτιστή συνδεδεμένο στην πρίζα όταν δεν φορτίζει καμία συσκευή;

Ο λόγος θα σας εκπλήξει δυσάρεστα.

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί και φήμες για σωστή και εσφαλμένη χρήση φορτιστών.

Ωστόσο, μερικά από αυτά βασίζονται στην αλήθεια. Ένα παράδειγμα για όλους είναι αυτό που λέει ότι ο φορτιστής δεν πρέπει να αφήνεται στην πρίζα χωρίς να χρησιμοποιείται.

Το πιο κοινό επιχείρημα είναι ο πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ωστόσο, αυτός δεν απέχει πολύ από τον μοναδικό λόγο, αν και αποδεικνύεται δικαιολογημένος.

Μάθετε ποια είναι τα άλλα επιχειρήματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στη σωστή χρήση των φορτιστών.

Ένας συνδεδεμένος αλλά αχρησιμοποίητος φορτιστής κοστίζει γιατί καίει ρεύμα.

Δεδομένης της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αριθμού των συσκευών που απαιτούν περιστασιακή επαναφόρτιση, αυτός ο λόγος δεν είναι αμελητέος.

Προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσους φορτιστές έχετε στο σπίτι – εάν ζείτε σε ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο έφηβα παιδιά, η απογραφή θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό

Φορτιστής κινητού τηλεφώνου – 4x, φορτιστής φορητού υπολογιστή – 4x, φορτιστής ηλεκτρονικού τσιγάρου – 2x, φορτιστής έξυπνου ρολογιού και άλλες συσκευές – 3x. Έτσι θα έχετε συνολικά 13 φορτιστές.

Εάν τα αφήνατε όλα στην πρίζα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα χωρίς καμία συσκευή συνδεδεμένη σε αυτά, η ετήσια κατανάλωσή τους θα ήταν περίπου 185 Wh ετησίως για έναν φορτιστή.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς και άλλων περιστατικών είναι επίσης σημαντικός αν και είναι μικρή η πιθανότητα.

Ίσως το πιο αγαπημένο επιχείρημα είναι ο κίνδυνος πιθανής πυρκαγιάς όταν ο φορτιστής είναι «άδειος».

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν φορτιστές σε πρίζες χαμηλής συχνότητας, επομένως είναι πιο πιθανό να ξεχάσουν να τους αποσυνδέσουν .

Παρόλο που όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός πρέπει τώρα να συμμορφώνεται με ορισμένα πρότυπα, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που παραβιάζουν τους κανονισμούς – και είναι αυτοί που είναι επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτών, ορισμένοι φορτιστές που κατασκευάζονται στην Κίνα δεν πληρούν τα σχετικά τεχνικά πρότυπα.

Η μέση τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές με βάση τα τωρινά δεδομένα δείχνει να υποχωρεί λίγο κάτω από τα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικές χρεώσεις).

Η κυβέρνηση είναι πιθανόν να χορηγήσει ακόμη χαμηλότερη επιδότηση για τον Απρίλιο, δηλαδή κάτω από τα 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές τιμές καταναλωτή στα επίπεδα των 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.