Έκτακτη είδηση από τις τράπεζες: «Βγάλτε τα χρήματά σας» – Δείτε τι έχει συμβεί

Τα νέα από τις τράπεζες δεν είναι καλά για τους αποταμιευτές, μιας και θέλουν να τους διώξουν. Τι συμβαίνει με το τραπεζικό σύστημα.

Εάν είστε και εσείς από τους αποτεμιευτές που ζητούν με αγωνία μία καλή απόδοση για το κεφάλαιό τους από επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, δεν σας έχουμε καλά νέα.

Οι τράπεζες στέλνουν «σήμα» ότι ουσιαστικά τελειώνει η ανοδική κίνηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις και προσβλέπουν στην έναρξη μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η μείωση θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο, ενώ στα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων, που αποτελούν μια εναλλακτική λύση, οι αποδόσεις μπορεί να είναι πολύ υψηλές, αλλά και αρνητικές.

Αναφορικά με τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι τράπεζες στην ουσία λένε στους πελάτες... πάρτε τα και φύγετε. Όχι μόνο δεν ανταγωνίζονται για την προσέλκυση καταθετών, αλλά ουσιαστικά τους… απομακρύνουν. Ο λόγος είναι πως έχουν τεράστια αποθέματα ρευστότητας και τα ποσά των δανείων στους ισολογισμούς τους είναι πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των καταθέσεων.

Στόχος πλέον των τραπεζών είναι να περάσει όσο το δυνατόν μικρότερο μέρος από τα επιτόκια ρεκόρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους καταθέτες, ώστε να διατηρήσουν μεγάλα περιθώρια επιτοκίου και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια ενός έτους φαίνεται ότι «έπιασε οροφή» τον Δεκέμβριο 2023 και τον Ιανουάριο 2024, οπότε και διαμορφώθηκε σε 1,83%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Φεβρουάριο, όχι μόνο δεν υπήρξε νέα αύξηση, αλλά καταγράφηκε μικρή μείωση, στο 1,80%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τράπεζες θα κρατήσουν… αντίσταση στην άνοδο των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, προσδοκώντας ότι η ΕΚΤ θα δώσει το καλοκαίρι το έναυσμα για μειώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, στο σημερινό τοπίο της τραπεζικής αγοράς είναι ελάχιστες οι ευκαιρίες για έναν αποταμιευτή με ένα σχετικά χαμηλό ποσό για να «κλειδώσει» μια απόδοση ίση ή μεγαλύτερη του 2% σε προθεσμιακή ετήσιας διάρκειας. Και, πάντως, δύσκολα θα βρει τέτοιες ευκαιρίες στις συστημικές τράπεζες, που έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας και θα χρειασθεί να στραφεί στις μικρότερες εμπορικές και στις συνεταιριστικές.

Στις καταθέσεις ταμιευτηρίου, εξάλλου, διαμορφώνονται συνθήκες πρωτοφανείς για τους καταθέτες: μπορεί να τηρούν μια κατάθεση δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά να έχουν αρνητική απόδοση. Ανάλογα με την πολιτική κάθε τράπεζας, για να αρχίσει να «γράφει» ένα επιτόκιο έστω και οριακά πάνω από το μηδέν πρέπει να το υπόλοιπο της κατάθεσης να ξεπερνά κάποιο όριο, που δεν είναι χαμηλό -σε μία από τις συστημικές τράπεζες το οριακό επιτόκιο δίνεται πάνω από τα 60.000 ευρώ!

Για χαμηλότερα ποσά, η απόδοση είναι μηδενική. Ωστόσο, οι τράπεζες έχουν επιβάλει πλέον και χρεώσεις τήρησης λογαριασμού (π.χ. 2 ευρώ τον μήνα), που σημαίνει ότι η τελική απόδοση, αν συνυπολογισθεί αυτή η προμήθεια είναι αρνητική: ο καταθέτης πληρώνει την τράπεζα για να του κρατάει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ!

Αποκάλυψη: Διαρρέουν λεφτά από τις καταθέσεις και δεν το ξέρετε!

Με το έτσι θέλω και πολλές φορές χωρίς ειδοποίηση οι τράπεζες πλέον παίρνουν λεφτά από τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Και θα το συνεχίσουν!

Και μπορεί το ποσό να μην είναι εξωφρενικό, όμως, αν σκεφτείτε τους εκατομμύρια πελάτες που έχουν, το ποσό από τη δέσμευση χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών είναι πολύ μεγάλο.

Δεν σας κλέβουν, αλλά σχεδόν στα κρυφά έβαλαν μηνιαία συνδρομή. Τον χορό άνοιξε η Eurobank με το My Blue Advantage, το οποίο πλέον χρεώνει 0,60 λεπτά για υπηρεσίες που είχες και… πριν. Μία χρεώση που θα γίνεται κάθε μήνα!

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στο xristika.gr εδώ και κάποιες ημέρες αρκετοί πολίτες που διατηρούν λογαριασμό σε τράπεζα της Eurobank είδαν μια χρέωση 60 λεπτών για μια συνδρομή που δεν ήξεραν.

Όπως αναφέρει η τράπεζα: «Με έως 0,60€ τον μήνα, το Eurobank My Blue Advantage σάς προσφέρει:

  • Τήρηση λογαριασμού πληρωμών για να κάνετε αναλήψεις, καταθέσεις, μεταφορές χρημάτων, αγορές κ.ά.
  • Έκδοση και 5ετή ανανέωση χρεωστικής κάρτας για ιδιώτες που συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή
  • Αποστολές χρημάτων έως και 500€ την ημέρα από το Eurobank Mobile App με την υπηρεσία IRIS Payments
  • 1 πάγια εντολή τον μήνα για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών κ.ά.

Υπηρεσίες που απλοποιούν την καθημερινότητά σας

Με το Eurobank My Blue Advantage απολαμβάνετε υπηρεσίες που απλοποιούν την καθημερινότητά σας:

  • Cards Control για online έλεγχο λειτουργιών καρτών
  • Account Aggregation για online έλεγχο οικονομικών σε άλλες τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Payment Initiation για online μεταφορές χρημάτων και εμβάσματα από λογαριασμό σας άλλης τράπεζας στην Ελλάδα

Η ένταξη στο Eurobank My Blue Advantage αφορά νέους πελάτες. Οι υφιστάμενοι πελάτες θα ενταχθούν σταδιακά στο πακέτο, μετά από επικοινωνία και ενημέρωση από την Eurobank.».

Οι παραπάνω πληροφορίες βρίσκονται στο site της Eurobank (ΕΔΩ).

Φυσικά την ίδια οδό θα ακολουθήσουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες.

Θρίλερ: Εξαφανίστηκαν πολλά λεφτά από λογαριασμούς – Γιατί άδειασαν

Η καλή εικόνα της αγοράς χρειάστηκε μόλις μία μέρα για να ξεφουσκώσει και να φέρει αιμορραγία στις τράπεζες.

Η εικόνα του Χρηματιστηρίου και τα κέρδη που σημείωνε τις τελευταίες ημέρες γκρεμίστηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου. Οι δείκτες έπεσαν στα τάρταρα, με τους επενδυτές να έχουν υποστεί ψυχρολουσία. Η μεγάλη πτώση μετοχών και δεικτών έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε χαρτοφυλάκια  και στους λογαριασμούς αποταμιευτών-μικροεπενδυτών, οι οποίοι πείστηκαν πως η ανάπτυξη έρχεται και έτσι τράβηξαν λεφτά.

Το ποσό που χάθηκε… σοκάρει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, χάθηκαν κάτι περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση (συνολική αξία των εισηγμένων μετοχών), καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και εν συνεχεία η υποχώρηση των τιμών προκάλεσαν ντόμιινο επιταχυνόμενης πτώσης.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς που είχε γίνει ανάρπαστη την περασμένη εβδομάδα΄μέσω του placement στα 4 ευρώ με… “δελτίο” ως είδος εν ανεπαρκεία, βρέθηκε να πωλείται με σημαντική έκπτωση.

Αυτή η απότομη αλλαγή δεν δικαιολογείται κάπως, με την πτώση, ωστόσο, να θεωρείται φυσιολογική και αναμενόμενη, αφού έχει προηγηθεί μιά μακρά ανοδική πορεία που δημιούργησε μεγάλα βραχυχρόνια  κέρδη και έφερε βασικούς δείκτες “χωρίς ανάσα” στα υψηλά 13 ετών.

Ερωτηματικά για τη δυναμική του ΧΑ προκαλεί το γεγονός ότι η μεγάλη πτώση σημειώθηκε με εντυπωσιακό τζίρο- ένδειξη αυξημένης προσφοράς. Στη διάρκεια της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 277,2 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 14,4 εκατ. ήταν η αξία διακινηθέντων πακέτων.

 Αξίζει να  σημειωθεί ότι  πάνω από το ήμισυ αυτού του εντυπωσιακού τζίρου πραγματοποιήθηκε στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς: Αλλαξαν χέρια 41,25 εκατ. μετοχές της τράπεζας, συνολικής αξίας164,8 εκατομμυρίων ευρώ!

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές μεταβολές. Μετά την πρώτη ώρα οι δείκτες πήραν καθοδική κατέθυνση, διολισθαίνοντας με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με +0,05% και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 1.391,26 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,51%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,71% κλείνοντας στις 3.364,54 μονάδες. Στο -2,55% ο FT40Μ των mid 5caps,

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,47% και γύρισε μέχρι -2,47%. Εκλεισε με απώλειες 2,28%.. Με θετικό πρόσημο Τρ. Ελλάδος +0,3% και Optima +0,1%. Στον αντίποδα Eurobank -3,6%, Alpha, -2,4%, Εθνική -1,6%,  Πειραιώς -1,3%, Attica Bank -0,4%.

Έκτακτη ανακοίνωση από Εθνική Τράπεζα: Η χρεωστική είναι και πιστωτική

Μία σημαντική ανακοίνωση έκανε η Εθνική Τράπεζα , η οποία αφορά σε μία νέα κάρτα.

Η κάρτα αυτή που ξεκινά να εκδίδει η Εθνική Τράπεζα θα είναι η πρώτη κάρτα στην Ελλάδα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χρεωστική και ως πιστωτική. Ονομάζεται Dual η οποία προσφέρει ευελιξία, καθώς ο κάτοχος μπορεί να την χρησιμοποιήσει ανάλογα με την ανάγκη εκείνη της στιγμής.

Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη κάρτα μπορούν να βγάλουν και λεφτά, είναι δηλαδή και ανάληψης.

Και αν παραστεί η ανάγκη, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και ως πιστωτικήενεργοποιώντας το αντίστοιχο όριο, για καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας του.

Πάμε να δούμε τι προνόμια έχει ο κάτοχος της κάρτας Dual

• Επιβράβευση σε πόντους Go For More, με κάθε αγορά σε χιλιάδες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του προγράμματος.

• Δυνατότητα πληρωμών μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών Apple Pay, Google Pay, Xiaomi Pay και Garmin Pay.

• Οnline παρακολούθηση και διαχείριση όλων των χαρακτηριστικών της κάρτας μέσω του Digital Banking της Εθνικής Τράπεζας.

• Πραγματοποίηση online αγορών με ασφάλεια μέσω της υπηρεσίας ασφαλών συναλλαγών Mastercard® Identity CheckΤΜ (Ισχυρή Ταυτοποίηση Πελάτη για e-commerce συναλλαγές).

• Δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλιση.

 Χτίσιμο του αφορολόγητου.

Ο κ. Δημήτρης Πλέσσας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Cards & Digital Business, δήλωσε:

«Σήμερα, η Εθνική Τράπεζα εκφράζει την ανοιχτή και ανθρωποκεντρική προσέγγισή της μέσα από νέες πρωτοποριακές λύσεις τις οποίες σχεδιάζει, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον πελάτη. Η νέα κάρτα Dual είναι ένα καινοτόμο προϊόν, το μοναδικό στην ελληνική αγορά που προσφέρει στους πελάτες μας ελευθερία επιλογών στη διαχείριση των οικονομικών τους επιλέγοντας κάθε φορά τη χρήση της χρεωστικής ή πιστωτικής λειτουργικότητάς της. Για να έχουν οι πελάτες μας λύση τόσο για τις μικρές και καθημερινές τους ανάγκες όσο και για τις μεγάλες. Όλοι εμείς στην Εθνική Τράπεζα, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε υπηρεσίες και προϊόντα με στόχο την αναβάθμιση της τραπεζικής εμπειρίας του πελάτη. Για να αποτελούμε πάντα την Τράπεζα πρώτης επιλογής για όλους, με νέα εικόνα, νέο μοντέλο εξυπηρέτησης στα καταστήματα, νέα δυναμική και ηγετικό ρόλο στην ψηφιακή τραπεζική».