H νέα κρυφή χρέωση στο ηλεκτρικό ρεύμα: Ο λόγος που πληρώνουμε περισσότερα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, θα χρεωνόμαστε επιπλέον 1 λεπτό την κιλοβατώρα για να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι θα επιβληθεί μια νέα επιβάρυνση περίπου 1 λεπτό ανα κιλοβατώρα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός που θα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, στο μέλλον.

Ο κ. Σκρέκας είπε πως μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 7 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις στο ρεύμα.

Από αυτά τα 2 δισ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα άλλα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αλλά και τον μηχανισμό δημοπράτησης αερίων.

«Ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ βεβαιώθηκαν κι άλλα 400 εκ. ευρώ που θα εισπραχθούν αναδρομικά» είπε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μπλακ άουτ, τα οποία σχεδιάζονται σε χώρες, ανέφερε πως στην Ελλάδα υπάρχει σχέδιο για να μη γίνει αυτό.

Αναφέρθηκε και στα μεγάλα χρέη που έχουν οι εταιρείες ενέργειας προς τους Δήμους, από την παρακράτηση των δημοτικών τελών.

Συγκεκριμένα είπε πως αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει και ήδη τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές αυτές έχουν μειωθεί κατά 70-80%.

Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε και στους υδρογονάνθρακες, λέγοντας πως μέσα στο 2023 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, το κοίτασμα θα δώσει αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα μας για 10 χρόνια.

Τόνισε όπως πως το μεγάλο «στοίχημα» όμως είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου εκεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δεν είναι φάρσα – Δείτε σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στις τιμές σε όλη την Ευρώπη

Την ώρα που οι πολίτες στενάζουν οικονομικά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, η χώρα μας έχει το δεύτερο… φτηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη!

Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η χώρα στο κόστος της ενέργειας, ενώ μάλιστα για τον Οκτώβριο κατέχει τη δεύτερη φθηνότερη τιμή λιανικής στο ρεύμα ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας), σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 25,37 λεπτά/KWh, όταν μάλιστα μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία (68,44 λεπτά/KWh), η Ολλανδία (67,50 λεπτά/KWh), η Ιταλία (64,95 λεπτά/KWh) και το Βέλγιο (57,53 λεπτά/KWh) καταγράφουν υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με της Ελλάδας και της Πορτογαλίας κατά 6%.

Σημειώνεται ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αντιπροσωπεύουν το συντριπτικό ποσοστό του 90% των συνολικών τιμολογίων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η χώρα κατατάσσεται στη 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών, στην τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά.

Η τιμή στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά/KWh, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά/KWh.

Παράλληλα, η χώρα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σημείωσαν μεγάλες αυξήσεις.

«Για ακόμα ένα μήνα, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουν από τις φθηνότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Οι άμεσες επιδοτήσεις της κυβέρνησης έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταναλωτών. Κόντρα στην ανέξοδη και μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουμε ότι οι πολιτικές μας διατηρούν τις τιμές ενέργειας σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία για όσο χρειαστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Κομβικό ρόλο στη συγκράτηση των τιμών παίζουν οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης, στηρίζοντας στην πράξη νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τι έχει όμως ανακοινωθεί για τον τρέχοντα μήνα;

Ειδικότερα, η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο στα οικιακά τιμολόγια και για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες ανέρχεται στα 238 ευρώ/μεγαβατώρα και αφορά το 90% νοικοκυριών.

Από 501-1.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση είναι στα 188 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ωστόσο, αν ένα νοικοκυριό μειώσει την ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με πέρσι, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για πάνω από 1.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση είναι 50 ευρώ/μεγαβατώρα. Οσον αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο, απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης, με επιδότηση 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συνολικά, για τα οικιακά τιμολόγια, το ύψος των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο φτάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση, αλλά η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.

Το μέτρο σύμφωνα με τον υπουργό αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δικαίωση για την ρήτρα αναπροσαρμογής – Δεν πλήρωσαν και αθωώθηκαν

Μεγάλη νίκη στις δικαστικές αίθουσες, η οποία ανοίγει το δρόμο και για άλλες προσφυγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής σημειώθηκε στην Πάτρα από 12 πολίτες.

Μια ιστορική απόφαση πάρθηκε από το δικαστήριο της Πάτρας το οποίο δικαίωσε 12 πολίτες οι οποίοι είχαν προσφύγει με ομαδική αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και του παρόχου, εν προκειμένω της ΔΕΗ.

Πρόκειται για μία πολιτική απόφαση η οποία αφορά όλη την κοινωνία και ανοίγει τον δρόμο για άλλες σχετικές προσφυγές.

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πάτρας με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων δικαίωσε τους πολίτες που είχαν προσφύγει κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και της ΔΕΗ, καθώς έκλεισε τον δρόμο στον πάροχο που είχε πάρει απόφαση να κόψει το ρεύμα στους καταναλωτές οι οποίοι δεν είχαν καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχούσε στη ρήτρα.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές τις ώρες θα «σκοτεινιάζουν» τα ελληνικά σπίτια

Η ενεργειακή κρίση αλλάζει τις συνήθειές μας, με την κυβέρνηση να ζητά και επίσημα πλέον να κάνουμε «οικονομία» στο ρεύμα μεταξύ 18:00 και 21:00.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει προχωρήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Μάλιστα, ο υπουργός προσδιόρισε αυτές τις ώρες μεταξύ 18:00 και 21:00 το βράδυ.

Μεταξύ αυτών των ωρών οι πολίτες δεν θα πρέπει μεγάλη χρήση ενεργοβόρων συσκευών.

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι συσκευές;

  • Θερμοσίφωνας (3.000W έως 5.000W)
  • Φούρνος (2.200W έως 4.000W)
  • Αερόθερμο (2.000W έως 3.000W)
  • Πιστολάκι μαλλιών (1.800W έως 2.500W)
  • Μάτι κουζίνας (1.500W έως 2.000W)
  • Βραστήρας (1.200W έως 3.000W)
  • Στεγνωτήρας (1.000W έως 4.000W)
  • Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W)
  • Σίδερο (1.000W έως 2.000W)
  • Κλιματιστικό (900W έως 5.000W)

O Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, είχε εξηγήσει αναλυτικά μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση πως «κλειδί» στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι η συντήρηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών.

Ενδεικτικά ένας μη συντηρημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αυξάνει την κατανάλωση κατά 30 – 40%», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης είχε συμβουλεύσει, παράλληλα, «να αφήσουμε τις άσχημες συνήθειες του παρελθόντος και να προσέχουμε να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by (τηλεοράσεις, υπολογιστές) και τους φορτιστές στην πρίζα. Θα πρέπει να κλείνουμε τις συσκευές από το διακόπτη ή να τις βγάζουμε από τη πρίζα. Δεν αρκεί να τις κλείνουμε με το τηλεχειριστήριο.»

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σας στείλανε αυτό το γράμμα; Θα πληρώσετε 70% παραπάνω στην τιμή!

Αλλάζει για ακόμη μια φορά το τοπίο στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς τα σταθερά τιμολόγια… τελειώνουν!

Ήταν φθινόπωρο του 2020 όταν άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά τα σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τα νοικοκυριά να προσπαθούν να συνέλθουν από την καραντίνα, ελάχιστοι -ίσως κανένας- δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε με τις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κι όμως, χιλιάδες νοικοκυριά μετέτρεψαν τα τιμολόγιά τους σε «σταθερά» κλειδώνοντας την τιμή της κιλοβατώρας στα 10-11 λεπτά.

Η τιμή που τότε μπορεί να φαινόταν ακριβή (δεδομένου ότι βρισκόμασταν ακόμη και σε περίοδο που η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν άγνωστη έννοια ενώ οι ιδιώτες πάροχοι πωλούσαν την κιλοβατώρα προς 5-6 λεπτά) αποδείχτηκε «χρυσάφι» ήδη από τον Μάιο του 2021 και μετά.

Όπως όμως συμβαίνει με όλα τα καλά στη ζωή, και η σταθερή τιμολόγηση κάποια στιγμή τελειώνει.

Ήδη, χιλιάδες καταναλωτές έχουν παραλάβει ειδοποιητήριο που τους καλεί να επιλέξουν τον τρόπο τιμολόγησής τους μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.

Πρακτικά, δεν έχουν κάποια επιλογή.

Το σταθερό τιμολόγιο αυτή τη στιγμή είναι απλησίαστο σε όποιον πάροχο και αν στραφεί κανείς. Άρα, το κυμαινόμενο είναι η μόνη λύση.

Στους «τυχερούς» λοιπόν που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν προστατευμένοι από την χαμηλή και κλειδωμένη τιμή των 10 λεπτών, το κυμαινόμενο που παρά τις επιδοτήσεις θα «βγει» στα 16-17 λεπτά, θα φανεί βουνό.

Οι τυχεροί όλων των προηγούμενων μηνών θα ενώσουν τώρα τη μοίρα τους με τους όλους τους υπόλοιπους.

Μάλιστα, όσο θα περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες, οι αποστολές ανάλογων επιστολών -που πλέον είναι τυποποιημένες και κοινές για όλους- θα γίνονται ολοένα και περισσότερες ενώ αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά το επόμενο χρονικό διάστημα, σταθερά τιμολόγια θα πάψουν να υπάρχουν στην αγορά ειδικά από το β’ εξάμηνο του 2023.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα γλυτώσετε δεκάδες ευρώ – Όλα τα βήματα

Βραχνάς για κάθε νοικοκυριό είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο υπάρχουν έξυπνα βήματα για να μειωθεί δραστικά.

Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 18%, για ένα μέσο νοικοκυριό.

Παρότι η κυβέρνηση από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ειδικοί εξηγούν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως είναι σημαντικό να αλλάξουμε οι ίδιοι τρόπο σκέψης προκειμένου να μην πληρώνουμε επιπλέον χρήματα για πράγματα που έχουμε μάθει, έτσι κι αλλιώς, να κάνουμε λάθος.

Μάλιστα, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο ενεργειακός επιθεωρητής – μηχανολόγος μηχανικός ΑΠΘ Μιχάλης Χριστοδουλίδης, είναι εφικτή και χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από το 18% για μια 4μελή οικογένεια.

«Γενικά, υπάρχει ένα τρίπτυχο εξοικονόμησης ενέργειας που, αν ακολουθηθεί σε ένα νοικοκυριό, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας από 15% μέχρι και 40%, ανάλογα πάντα και με την οικονομική δυνατότητα του νοικοκυριού για να επενδύσει σε κάποιες ενεργειακές αλλαγές», επισημαίνει.

Οπως είναι γνωστό, οι παλιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές εκτοξεύουν στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος.

Τα νοικοκυριά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις παλιές τους συσκευές και όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα δουν άμεσα τη διαφορά, όλοι οι υπόλοιποι όμως θα χρειαστεί να ακολουθήσουν κάποια tips.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο πρώτος κανόνας είναι η αντικατάσταση του παλιού και ενεργοβόρου οικιακού εξοπλισμού με αντίστοιχο νέας τεχνολογίας, υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α ή Α+ ή Α++).

Ο δεύτερος κανόνας είναι η συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού (οικιακές συσκευές, καυστήρες, κλιματιστικά κ.λπ.) και ο τρίτος κανόνας είναι οι έξυπνοι χειρισμοί του εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την αλλαγή «κακών» συνηθειών, όπως σπατάλες και αλόγιστες χρήσεις των συσκευών.

Ποιες όμως είναι οι συσκευές που επηρεάζουν τους λογαριασμούς ρεύματος και αυξάνουν κατά πολύ τις καταναλώσεις;

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι η πιο ενεργοβόρα οικιακή συσκευή, καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από όλες τις συσκευές, περίπου 80 KWh τον μήνα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, αυτό αντιστοιχεί στο 25% – 30% της συνολικής μηνιαίας κατανάλωσης ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριό.

Οπως εξηγεί ο ενεργειακός επιθεωρητής, η διακοπτόμενη ροή του ζεστού νερού, δηλαδή για την πραγματοποίηση ενός ντους, αντί να χρησιμοποιηθούν 35 λίτρα ζεστού νερού, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν 30 λίτρα. Αυτά τα 5 εξοικονομούμενα λίτρα την ημέρα, για κάθε ντους, ισοδυναμούν με 0,1 KWh εξοικονόμηση ενέργειας. Για μια τετραμελή οικογένεια αυτό σημαίνει 0,4 KWh την ημέρα, δηλαδή 12 KWh τον μήνα. Δηλαδή, πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%.

Εξίσου κοστοβόρο μπορεί να γίνει και το κλιματιστικό.

Ωστόσο, εάν ρυθμιστεί σε θερμοκρασία 27 βαθμών τη θερινή περίοδο, τότε για κάθε έναν βαθμό πάνω από τους 25οC εξοικονομείται 10% ενέργεια, άρα στη θερμοκρασία των 27οC έχουμε επιτύχει μια εξοικονόμηση 20%.

«Δηλαδή, ένα κλιματιστικό με θερμική ισχύ 9.000 Btu (Ιnverter) για 6-8 ώρες την ημέρα σε θερμοκρασία λειτουργίας 22οC καταναλώνει περίπου 4,00 KWh, ενώ, αν κατεβάσουμε τη θερμοκρασία λειτουργίας από τους 22οC στους 20οC, τότε εξοικονομούμε 0,56 KWh την ημέρα, δηλαδή τον μήνα 16,8 KWh», επισημαίνει.

Το μαγείρεμα είναι μια καθημερινή ανάγκη, η οποία, όμως, αν δεν γίνεται κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μπάτζετ μιας οικογένειας.

«Κανόνας Νο1, χρησιμοποιούμε την κάθε μαγειρική συσκευή στο μάτι της κουζίνας που οι διαστάσεις του εφαρμόζονται ακριβώς στις διαστάσεις του πυθμένα της συσκευής. Δεν ψήνουμε καφέ με το μπρίκι στο μάτι της μεγάλης κατσαρόλας, δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του φούρνου, κλείνουμε τη λειτουργία του ψησίματος του φούρνου 10 με 15 λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του ψησίματος του φαγητού. Καθαρίζουμε μία φορά τον χρόνο την κουζίνα από τα λίπη. Αυτά όλα μαζί εξοικονομούν 12% σε κατανάλωση ρεύματος. Με δεδομένο ότι μια συνηθισμένη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας-φούρνου καταναλώνει 60 KWh τον μήνα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούμε τον μήνα 7,20 KWh», επεξηγεί ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Πλυντήριο ίσως να μη βάζουν κάθε μέρα όλα τα νοικοκυριά, αλλά, για παράδειγμα, αν πλένονται τα ρούχα στους 40οC, αντί για τους 60οC σε ένα πλυντήριο ενεργειακής κλάσης C ή D, έχουμε εξοικονόμηση 8 KWh – 10 KWh σε μηναία βάση.

Οι συσκευές που λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (το λεγόμενο ρεύμα stand-by) σπαταλούν ενέργεια και, συνεπώς, φουσκώνουν τον λογαριασμό του ρεύματος.

Τέτοιες συσκευές είναι η τηλεόραση, ο Η/Υ, οι κονσόλες παιχνιδιών, ο φούρνος μικροκυμάτων, ο φορτιστής του κινητού, ο εκτυπωτής, τα ηχεία κ.λπ.

Οι συσκευές αυτές, όταν βρίσκονται σε μη χρήση, δηλαδή σε κατάσταση αναμονής, καταναλώνουν το 3% του συνολικού αναλισκόμενου ρεύματος σε μία τυπική κατοικία.

Με δεδομένο ότι μία τυπική κατοικία σήμερα κατά μέσο όρο καταναλώνει 300 KWh, τον μήνα, το 3% αντιστοιχεί σε 9 KWh.

Εάν κλείσουμε την τηλεόραση από τον διακόπτη (π.χ. το βράδυ) και όχι από το τηλεχειριστήριο, τον υπολογιστή δηλαδή την οθόνη από τον διακόπτη και όχι από την εντολή shutdown, βγάζοντας τους φορτιστές ή τον φούρνο μικροκυμάτων από την πρίζα και αν είναι συνδεδεμένα σε πολύμπριζα κλείσουμε τον διακόπτη του πολύμπριζου, χωρίς να ξοδευθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά με αλλαγή συνηθειών χρήσης των οικιακών συσκευών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε μηνιαίως 55 KWh μόνο από τις παραπάνω συσκευές, δηλαδή 18% χωρίς να έχουμε υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας.

Μία ακόμη σημαντική συμβουλή είναι η αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.

«Η αλήθεια είναι ότι αν και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης θεωρούνται τα πιο δημοφιλή και με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα μέσω των κονδυλίων ΕΣΠΑ, ωστόσο το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας δεν έχει ξεπεράσει το 10% μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται δε ότι το 60% περίπου του κτιριακού αποθέματος της χώρας κατατάσσεται στις τελευταίες ενεργειακές κλάσεις, αναφορικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα (Ζ ή Η)», καταλήγει ο ενεργειακός επιθεωρητής.