Ανατροπή με το νυχτερινό ρεύμα: Από πότε ισχύει – Οι χρεώσεις

Νυχτερινό ρεύμα: Με τις τιμές της ηλεκτρικές ενέργειας να είναι στα… ύψη το νυχτερινό ρεύμα, αποτελεί βάλσαμο για εκατομμύρια καταναλωτές.

Σε ισχύ θα είναι σε λίγες ημέρες το χειμερινό νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου ενώ, το χειμερινό νυχτερινό τιμολόγιο θα παραμείνει μέχρι τις 30 Απριλίου.

Το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο Γ1Ν (με Χρονοχρέωση) απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες, με διαφορετικές ανάγκες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην ημέρα.

Είναι ένα τιμολόγιο της ΔΕΗ, όπου οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου χρεώνονται με διαφορετικές τιμές, την τιμή του Οικιακού Τιμολογίου Γ1 στις ώρες χρέωσης «Ημέρας» και με μειωμένη τιμή «Νύχτας» στις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Ωράριο χειμερινής περιόδου από 1 Νοεμβρίου 2021 έως 30 Απριλίου 2022
• 02:00 – 08:00 και 15:00 – 17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών

• 02:00 – 08:00 και 15:30 – 17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών

Αναλυτικά

  1. Το νυχτερινό τιμολόγιο εφαρμόζεται με 2 ωράρια για τους οικιακούς πελάτες που διαμένουν:
    σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες του Νομού Αττικής
    στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων: Αγρινίου, Αιγινίου, Αιγίου, Αιτωλικού, Ακτίου, Αλεξανδρούπολης, Αλμυρού Μαγνησίας, Αμαλιάδας, Αμυνταίου, Αμφίκλειας, Αμφιλοχίας, Άμφισσας, Αξιούπολης, Άργους, Άρτας, Άστρους, Βέροιας, Βόλου, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Διδυμοτείχου, Διστόμου, Δομοκού, Δράμας, Έδεσσας, Ελασσόνας, Ελίκης, Επιδαύρου, Ηγουμενίτσας, Θήβας, Ιάσμου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καλαμπάκας, Καναλακίου, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κασσάνδρειας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κιάτου, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Κρανιδίου, Κυπαρισσίας, Λαγκαδά, Λαγκαδίων Αρκαδίας, Λαμίας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Νικήτης, Μεθάνων, Μετσόβου, Μολάων, Μουδανιών, Ναυπάκτου, Ναυπλίου, Νάουσας, Νευροκοπίου, Ξάνθης, Ξυλόκαστρου, Πάτρας, Πλαταμώνος, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Προβατώνα, Πτολεμαΐδας, Πύλου, Πύργου, Οινοφύτων, Ορεστιάδας, Σερβίων, Σερρών, Σιδηροκάστρου, Σοφάδων, Σκάλας, Σκύδρας, Σπάρτης, Σταγείρων, Στυλίδας, Σχηματαρίου, Τρικάλων, Τρίπολης, Φλώρινας
    στα νησιά Αλόννησο, Εύβοια, Ζάκυνθο, Κέα, Κέρκυρα Κεφαλληνία, Λευκάδα, Σκιάθο, Σκόπελο
    Πρώτον, το συνεχές ωράριο (23:00–07:00) διαρκείας 8 ωρών. Αυτό ισχύσει για όσους καταναλωτές το χρησιμοποιούν ήδη και δεν επιθυμούν να το αλλάξουν.

Δεύτερον, το τμηματικό ωράριο, δηλαδή 2 ώρες το απόγευμα (15:00-17:00) και 6 ώρες τη νύχτα (02:00–08:00), δηλαδή 8 ώρες συνολικά. Αυτό θα ισχύσει για τις εξής ομάδες καταναλωτών:

Τους καταναλωτές που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το τμηματικό ωράριο 02:00-08:00 και 15:00-17:00 μέχρι 30.04.2018.

Τους νέους καταναλωτές που ζητούν νυκτερινό τιμολόγιο, οι οποίοι θα λαμβάνουν αυτό το ωράριο και μόνο.

Τους καταναλωτές που έχουν το συνεχές και επιθυμούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό (οι οποίοι όμως δεν μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο).

  1. Για τους οικιακούς καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης το νυχτερινό τιμολόγιο εφαρμόζεται με 2 ωράρια:
    Πρώτον, το συνεχές ωράριο (23:00-07:00). Αυτό θα ισχύσει για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν ήδη αυτό το ωράριο και δεν επιθυμούν να το αλλάξουν.

Δεύτερον, το νυκτερινό τιμολόγιο με τμηματικό ωράριο 02:00–08:00 και 15:00–17:00 (8 ώρες στο 24ωρο). Αυτό θα ισχύσει για τους καταναλωτές που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το τμηματικό ωράριο 02:00-08:00 και 15:00-17:00 μέχρι 30.04.2018. Όσοι έχουν το ωράριο 23:00–07:00 και θέλουν να το αλλάξουν μπορούν να λάβουν το τμηματικό 02:00–08:00 και 15:00–17:00, αλλά δεν μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.

  1. Στα νησιά Κρήτη (στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Χανίων, Σταλίδας Ηρακλείου, Μοιρών Ηρακλείου, Πραιτορίων Ηρακλείου, Βρυσών Χανίων και Αγιάς Χανίων), καθώς και στα νησιά Ηράκλεια, Ίο, Κάλυμνο, Κουφονήσια, Κω, Λειψούς, Λέρο, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Νάξο, Νίσυρο, Πάρο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Σύρο, Σχοινούσα, Τήλο, Φολέγανδρο, Χάλκη, Χίο, ισχύουν τα εξής:
    Το τιμολόγιο εφαρμόζεται με δύο ωράρια, το συνεχές (23.00-07.00) και το τμηματικό (02.00-08.00 και 15.30-17.30).
    Το τμηματικό ωράριο θα εφαρμόζεται υποχρεωτικώς σε όλους τους νέους οικιακούς καταναλωτές που ζητούν νυκτερινό τιμολόγιο.

Οι καταναλωτές που έχουν σήμερα το συνεχές ωράριο θα εξακολουθήσουν να το χρησιμοποιούν. Αν επιθυμούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό ωράριο, μπορούν να το λάβουν αν το δηλώσουν στο αρμόδιο γραφείο της ΔΕΔΔΗΕ AE, αλλά οι εν λόγω καταναλωτές δεν θα μπορούν πλέον να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.

Το συνεχές ωράριο παύει πλέον να εφαρμόζεται σε νέους καταναλωτές και θα χορηγείται μόνο στους καταναλωτές οι οποίοι το έχουν ήδη.

Σε γεωγραφικές περιοχές όπου λειτουργούν μόνο χρονοδιακόπτες θα χορηγείται μόνο το συνεχές ωράριο.

  1. Για τους οικιακούς καταναλωτές της υπόλοιπης χώρας, το νυχτερινό τιμολόγιο θα ισχύει με το συνεχές ωράριο (23:00-07:00), δηλαδή με τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα.

Νυχτερινό ρεύμα: Ποιες ώρες θα κόβεται για εξοικονόμηση ενέργειας

: Είναι πλέον επίσημο. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και οι πρώτες προσπάθειες για το ηλεκτρικό ρεύμα και την εξοικονόμισή του ξεκίνησαν…

Ο χειμώνας έρχεται και τα μέτρα αποφασίζονται στην Ευρώπη, με στόχο να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν σε συμφωνία και για τις ώρες αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί το ρεύμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως αναφέρεται:

Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας, κατέληξαν σε συμφωνία στα εξής σημεία:

1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και 5% στις ώρες αιχμής, από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες πλην του αερίου στα 180 ευρώ/MWh και

3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων (χωρίς να καθορίζονται λεπτομέρειες και αυτό είναι το κομβικό αφού οι πετρελαιάδες μάλλον δεν θα πληρώσουν παραπάνω).

Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή.

Επίσης, τα κράτη-μέλη ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την επιβολή ενός πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου, που πάντως θα χρονίσουν άρα το θέμα πάει μάλλον στις καλένδες.

Τέλος, συμφώνησαν να μπορούν να θέτουν προσωρινά μια τιμή ρεύματος κάτω του κόστους για τις μικρομεσαίες

Την πρόταση είχε παρουσιάσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως είχε πει τότε:«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς».

Είχε επισημάνει επίσης, πως η Κομισιόν προτείνει μια «έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», δηλαδή «έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής».

«Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό», τόνιζε η κ. φον ντερ Λάιεν.

«Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι» υπογράμμιζε η ίδια.

Ποιες είναι οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα;

Σε κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, συζήτηθηκαν -εκτός από τα σενάρια περί διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- και οι ώρες αιχμής κατά τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει για τη μείωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταλήξει στις εξής δυο ζώνες:

09:00-10:00
18:00-22:00

Συνολικά, δηλαδή, η χώρα μας θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους μείωσης για 5 ώρες την ημέρα.