Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιτέλους… ανάσα – Τι θα πληρώσουμε το Νοέμβριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμόγελα μετά από αρκετούς μήνες για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς οι λογαριασμοί Νοεμβρίου θα είναι… φτηνοί!

Συνθήκες αποσυμπίεσης των ελληνικών νοικοκυριών από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος έχει προσφέρει το μαξιλάρι των γενναίων επιδοτήσεων, καθώς η συστηματική στήριξη της Πολιτείας έχει ξεφουσκώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, σε πείσμα της εκρηκτικής κούρσας τιμών των καυσίμων.

Παρά τον αντίλογο που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με το ύψος και τη διάρκεια των μέτρων ανακούφισης και την αγωνία για τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, η Πολιτεία απορρόφησε τον Οκτώβριο το 90% των ανατιμήσεων, με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών (έως 500 κιλοβατώρες) να συγκρατούνται στα προ της κρίσης επίπεδα.

Για να αναχαιτιστούν οι υψηλές τιμές, η κυβέρνηση προχώρησε από τον περασμένο Ιούλιο στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που ενοχοποιήθηκε για την εκτίναξη των τιμολογίων και δημιούργησε έναν νέο μηχανισμό άντλησης εσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. και έχει ήδη βάλει στον κουμπαρά των επιδοτήσεων 2,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, για την προστασία των καταναλωτών και την παροχή διαφανών κανόνων στην αγορά, προχώρησε σε αναγγελία των τιμών του επόμενου μήνα ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και να επιλέγουν τον προμηθευτή που τους συμφέρει.

Αυτή η πολιτική φέρνει άμεσα αποτελέσματα στις δαπάνες των οικιακών χρηστών και αποτυπώνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που φτάνουν στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς το ποσοστό επιδότησης είναι πλέον πολλαπλάσιο της ονομαστικής τιμής του λογαριασμού.

Για παράδειγμα, σπίτι στο Πικέρμι με κυμαινόμενο τιμολόγιο, με την εκκαθάριση του τελευταίου λογαριασμού θα πληρώσει 162 ευρώ, καθώς η Πολιτεία το επιδοτεί με 570 ευρώ.

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 ΚWh/μήνα, το οποίο θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 708 ευρώ, με την επιδότηση θα καταβάλει μόλις 230 ευρώ.

Αν ακολουθήσει και τις πολιτικές για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% που ξεκίνησε από αυτό τον μήνα το ΥΠΕΝ, από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν επιπλέον 10 ευρώ.

Πολλαπλά θωρακισμένοι από τις διακυμάνσεις των τιμών που πλέον μεταβάλλονται κάθε μήνα είναι οι καταναλωτές που διατηρούν κλειδωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πελάτες σταθερών τιμολογίων συνεχίζουν να απολαμβάνουν προνομιακά τιμολόγια (π.χ. 0,10 και 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα), παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει αρχίσει να αναθεωρεί αυτή τη στρατηγική.

Παρά τις πολλαπλές ανατιμήσεις της κιλοβατώρας από τις αρχές του χρόνου στα σταθερά τιμολόγια, πάροχοι όπως η ΔΕΗ, που έχει και τη μερίδα του λέοντος στην αγορά, επικοινωνούν με τους πελάτες τους προκειμένου να τους μεταφέρουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Πρόκειται για μια στρατηγική που λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας αντανακλά τη δυσκολία των εταιρειών να χρησιμοποιήσουν εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνων και να καλύψουν τη δαπάνη που έκαναν για τη διάθεση φθηνών προϊόντων με σταθερές χρεώσεις.

Με την κούρσα των καυσίμων οι τιμές των σταθερών τιμολογίων έφτασαν να είναι ακόμα και διπλάσιες σε σχέση με τα κυμαινόμενα και αυτό οδήγησε πολλές εταιρείες να περιορίσουν ή να σταματήσουν την προσφορά αυτών των προϊόντων.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα γλυτώσετε δεκάδες ευρώ – Όλα τα βήματα

Βραχνάς για κάθε νοικοκυριό είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο υπάρχουν έξυπνα βήματα για να μειωθεί δραστικά.

Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 18%, για ένα μέσο νοικοκυριό.

Παρότι η κυβέρνηση από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ειδικοί εξηγούν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως είναι σημαντικό να αλλάξουμε οι ίδιοι τρόπο σκέψης προκειμένου να μην πληρώνουμε επιπλέον χρήματα για πράγματα που έχουμε μάθει, έτσι κι αλλιώς, να κάνουμε λάθος.

Μάλιστα, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο ενεργειακός επιθεωρητής – μηχανολόγος μηχανικός ΑΠΘ Μιχάλης Χριστοδουλίδης, είναι εφικτή και χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από το 18% για μια 4μελή οικογένεια.

«Γενικά, υπάρχει ένα τρίπτυχο εξοικονόμησης ενέργειας που, αν ακολουθηθεί σε ένα νοικοκυριό, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας από 15% μέχρι και 40%, ανάλογα πάντα και με την οικονομική δυνατότητα του νοικοκυριού για να επενδύσει σε κάποιες ενεργειακές αλλαγές», επισημαίνει.

Οπως είναι γνωστό, οι παλιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές εκτοξεύουν στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος.

Τα νοικοκυριά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις παλιές τους συσκευές και όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα δουν άμεσα τη διαφορά, όλοι οι υπόλοιποι όμως θα χρειαστεί να ακολουθήσουν κάποια tips.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο πρώτος κανόνας είναι η αντικατάσταση του παλιού και ενεργοβόρου οικιακού εξοπλισμού με αντίστοιχο νέας τεχνολογίας, υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α ή Α+ ή Α++).

Ο δεύτερος κανόνας είναι η συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού (οικιακές συσκευές, καυστήρες, κλιματιστικά κ.λπ.) και ο τρίτος κανόνας είναι οι έξυπνοι χειρισμοί του εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την αλλαγή «κακών» συνηθειών, όπως σπατάλες και αλόγιστες χρήσεις των συσκευών.

Ποιες όμως είναι οι συσκευές που επηρεάζουν τους λογαριασμούς ρεύματος και αυξάνουν κατά πολύ τις καταναλώσεις;

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι η πιο ενεργοβόρα οικιακή συσκευή, καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από όλες τις συσκευές, περίπου 80 KWh τον μήνα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, αυτό αντιστοιχεί στο 25% – 30% της συνολικής μηνιαίας κατανάλωσης ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριό.

Οπως εξηγεί ο ενεργειακός επιθεωρητής, η διακοπτόμενη ροή του ζεστού νερού, δηλαδή για την πραγματοποίηση ενός ντους, αντί να χρησιμοποιηθούν 35 λίτρα ζεστού νερού, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν 30 λίτρα. Αυτά τα 5 εξοικονομούμενα λίτρα την ημέρα, για κάθε ντους, ισοδυναμούν με 0,1 KWh εξοικονόμηση ενέργειας. Για μια τετραμελή οικογένεια αυτό σημαίνει 0,4 KWh την ημέρα, δηλαδή 12 KWh τον μήνα. Δηλαδή, πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%.

Εξίσου κοστοβόρο μπορεί να γίνει και το κλιματιστικό.

Ωστόσο, εάν ρυθμιστεί σε θερμοκρασία 27 βαθμών τη θερινή περίοδο, τότε για κάθε έναν βαθμό πάνω από τους 25οC εξοικονομείται 10% ενέργεια, άρα στη θερμοκρασία των 27οC έχουμε επιτύχει μια εξοικονόμηση 20%.

«Δηλαδή, ένα κλιματιστικό με θερμική ισχύ 9.000 Btu (Ιnverter) για 6-8 ώρες την ημέρα σε θερμοκρασία λειτουργίας 22οC καταναλώνει περίπου 4,00 KWh, ενώ, αν κατεβάσουμε τη θερμοκρασία λειτουργίας από τους 22οC στους 20οC, τότε εξοικονομούμε 0,56 KWh την ημέρα, δηλαδή τον μήνα 16,8 KWh», επισημαίνει.

Το μαγείρεμα είναι μια καθημερινή ανάγκη, η οποία, όμως, αν δεν γίνεται κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μπάτζετ μιας οικογένειας.

«Κανόνας Νο1, χρησιμοποιούμε την κάθε μαγειρική συσκευή στο μάτι της κουζίνας που οι διαστάσεις του εφαρμόζονται ακριβώς στις διαστάσεις του πυθμένα της συσκευής. Δεν ψήνουμε καφέ με το μπρίκι στο μάτι της μεγάλης κατσαρόλας, δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του φούρνου, κλείνουμε τη λειτουργία του ψησίματος του φούρνου 10 με 15 λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του ψησίματος του φαγητού. Καθαρίζουμε μία φορά τον χρόνο την κουζίνα από τα λίπη. Αυτά όλα μαζί εξοικονομούν 12% σε κατανάλωση ρεύματος. Με δεδομένο ότι μια συνηθισμένη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας-φούρνου καταναλώνει 60 KWh τον μήνα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούμε τον μήνα 7,20 KWh», επεξηγεί ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Πλυντήριο ίσως να μη βάζουν κάθε μέρα όλα τα νοικοκυριά, αλλά, για παράδειγμα, αν πλένονται τα ρούχα στους 40οC, αντί για τους 60οC σε ένα πλυντήριο ενεργειακής κλάσης C ή D, έχουμε εξοικονόμηση 8 KWh – 10 KWh σε μηναία βάση.

Οι συσκευές που λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (το λεγόμενο ρεύμα stand-by) σπαταλούν ενέργεια και, συνεπώς, φουσκώνουν τον λογαριασμό του ρεύματος.

Τέτοιες συσκευές είναι η τηλεόραση, ο Η/Υ, οι κονσόλες παιχνιδιών, ο φούρνος μικροκυμάτων, ο φορτιστής του κινητού, ο εκτυπωτής, τα ηχεία κ.λπ.

Οι συσκευές αυτές, όταν βρίσκονται σε μη χρήση, δηλαδή σε κατάσταση αναμονής, καταναλώνουν το 3% του συνολικού αναλισκόμενου ρεύματος σε μία τυπική κατοικία.

Με δεδομένο ότι μία τυπική κατοικία σήμερα κατά μέσο όρο καταναλώνει 300 KWh, τον μήνα, το 3% αντιστοιχεί σε 9 KWh.

Εάν κλείσουμε την τηλεόραση από τον διακόπτη (π.χ. το βράδυ) και όχι από το τηλεχειριστήριο, τον υπολογιστή δηλαδή την οθόνη από τον διακόπτη και όχι από την εντολή shutdown, βγάζοντας τους φορτιστές ή τον φούρνο μικροκυμάτων από την πρίζα και αν είναι συνδεδεμένα σε πολύμπριζα κλείσουμε τον διακόπτη του πολύμπριζου, χωρίς να ξοδευθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά με αλλαγή συνηθειών χρήσης των οικιακών συσκευών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε μηνιαίως 55 KWh μόνο από τις παραπάνω συσκευές, δηλαδή 18% χωρίς να έχουμε υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας.

Μία ακόμη σημαντική συμβουλή είναι η αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.

«Η αλήθεια είναι ότι αν και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης θεωρούνται τα πιο δημοφιλή και με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα μέσω των κονδυλίων ΕΣΠΑ, ωστόσο το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας δεν έχει ξεπεράσει το 10% μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται δε ότι το 60% περίπου του κτιριακού αποθέματος της χώρας κατατάσσεται στις τελευταίες ενεργειακές κλάσεις, αναφορικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα (Ζ ή Η)», καταλήγει ο ενεργειακός επιθεωρητής.