Έκτακτη είδηση: Αυτές οι εταιρείες ρεύματος μας κλέβουν στους λογαριασμούς

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δεύτερη ευκαιρία στους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος έδωσε η ΡΑΕ ώστε να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε συνέχεια της από 1.8.2022 Ανακοίνωσής της (www.rae.gr/anakoinoseis/43509/) αναφορικά με διαφαινόμενες καταχρηστικές πρακτικές Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι οποίες δύνανται να παραπλανούν τους καταναλωτές σε σχέση με την επιδότηση που παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ολοκληρώνει τον έλεγχο επί των διαφημιστικών καταχωρίσεων σε έντυπα, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα, ιστοτόπους, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των τιμολογίων προμήθειας που διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 138 του ν. 4951/2022, όπως ισχύει.

Ο εν λόγω έλεγχος πραγματοποιήθηκε στη βάση των στοιχείων που απεστάλησαν από τους Προμηθευτές αλλά και δεδομένων που συνέλεξε η ΡΑΕ με δική της πρωτοβουλία.

Σημειώνεται ότι ελέγχθηκαν σχετικώς όχι μόνο οι καταχωρήσεις των Προμηθευτών στο σύνολο των ενημερωτικών – επικοινωνιακών μέσων, αλλά και των εμπορικών συνεργατών τους.

Προφανώς, η εν λόγω εξέταση απαίτησε την εργώδη προσπάθεια της Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των στοιχείων, το σύντομο χρονικό περιθώριο και την ελλιπή ανταπόκριση ορισμένων Προμηθευτών στην υποχρέωση της έγκαιρης υποβολής τους.

Όπως διαπιστώνεται, σε συνέχεια της Ανακοίνωσης της Αρχής, οι Προμηθευτές έχουν αναλάβει ενέργειες για τη συμμόρφωση της διαφημιστικής τους στρατηγικής προς τις απαιτήσεις διαφάνειας, σαφήνειας και αποφυγής πρόκλησης παραπλανητικών εντυπώσεων.

Ωστόσο, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις Προμηθευτών, διαφαίνεται ότι η εμπορική επικοινωνία των προϊόντων τους ελέγχεται περαιτέρω υπό το πρίσμα της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, κατά παράβαση του κείμενου πλαισίου.

Στους εν λόγω Προμηθευτές, η Αρχή απηύθυνε σήμερα επιστολή, με την οποία επεσήμανε τις συγκεκριμένες προβληματικές περιπτώσεις διαφημίσεων και έταξε αυστηρή προθεσμία για την υποβολή, έως τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, των καταλλήλως αναμορφωμένων καταχωρήσεων, βάσει κατευθύνσεων που θα αποσταλούν εντός της ημέρας σε όλους τους Προμηθευτές.

Την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, η ΡΑΕ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία των Προμηθευτών που δεν απέσυραν – αναθεώρησαν κατά το ορθό την εμπορική τους πολιτική.

Ομοίως, θα αναρτηθούν τα στοιχεία των Προμηθευτών που τυχόν παραλείψουν να γνωστοποιήσουν εμπροθέσμως τον τρόπο συμμόρφωσής τους προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις τους.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε τι θα μας συμβεί το χειμώνα

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος και να θυμίζει άλλες εποχές καθώς η ενεργειακή κρίση θα μας γυρίσει στον Μεσαίωνα!

Τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων (είναι η περίπτωση που θα προκύψει σε περίπτωση μείωση ή διακοπής του εφοδιασμού με κωδικό φυσικό αέριο) προδιαγράφει το “σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας” που κατήρτισε η ΡΑΕ και απέστειλε για διαβούλευση στην Κομισιόν και τις γειτονικές χώρες – μέλη.

Μεταξύ άλλων, ως “τελευταίο” από τα μέτρα που προτείνονται (στο δύσκολο σενάριο) είναι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές και σε “ομαδοποιημένα φορτία” ειδικά στην Αττική.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εξαιρεθούν οι ΟΤΑ, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, υποδομες τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:

*Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.

*Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.

*Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη

*Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.

*Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

*Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

*Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου.

Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:

*Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.

*Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

*Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.

*Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

*Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής (Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης)

*Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου .

*Δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).

Συνολικά το σχέδιο της ΡΑΕ περιλαμβάνει τις δράσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή που σχετίζονται (εκτός από τη διακοπή του φυσικού αερίου) με βλάβες, φυσικούς κινδύνους, πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις κ.α.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μεγάλη προσοχή στους λογαριασμούς – Αυτά είναι τα ψιλά γράμματα που μας αδειάζουν τις τσέπες

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών εξηγεί όσα ισχύουν, αλλά και τι να αποφεύγουν οι καταναλωτές.

«Οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι από 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιουλίου 2023, έχουν επέλθει βασικές αλλαγές στην λιανική αγορά ρεύματος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Νέο ΙΝΚΑ.

Οι αλλαγές είναι οι εξής:

-Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ
-Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά
-Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.

Έκκληση ωστόσο κάνει ο κ. Γεωργιάδης στους καταναλωτές να διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια που υπογράφουν.

Επιπρόσθετα, την προσοχή όλων εφιστά ο εν λόγω εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ώστε στη σύναψη συμβολαίου να μην «βαφτίσει» ο πάροχος ρεύματος ως έκπτωση την κρατική επιχορήγηση, με αποτέλεσμα να προσελκύσει τον πελάτη.

Λόγος έχει γίνει και για την τιμή του παγίου, που πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ και το κόστος έχει φτάσει έως και 8.

Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή. Ο καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι πάροχοι ενέργειας είναι οι χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις, αλλά με υψηλό πάγιο, που πιθανόν ο καταναλωτής να μην προσέξει και εν τέλει να μη έχει κανένα όφελος.

Επιπλέον, οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, παγίδα στην επιλογή του παρόχου ενέργειας αποτελούν κάποιες προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, εάν υπάρχει κάποιο όριο που περάσουν οι καταναλωτές, έπειτα θα χρεωθούν για το σύνολο της κατανάλωσης που έκαναν, με την υψηλότερη χρέωση της υπέρβασης του εν λόγω ορίου.

Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.

«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηγαίους μεγάλους τίτλους που προβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας για να τους προσελκύσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.