Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά είναι τα νέα τιμολόγια – Τι θα πληρώσουμε ανά εταιρεία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μεγάλη οικονομική ανάσα θα πάρουν χιλιάδες καταναλωτές καθώς τα νέα τιμολόγια για τον μήνα Νοέμβριο στην ηλεκτρική ενέργεια θα είναι πολύ πιο ανάλαφρα.

Από 30 έως 38% χαμηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοινώθηκαν για τον Νοέμβριο από τους προμηθευτές.

Στα επίπεδα των 35-45 λεπτών ανά κιλαβοτώρα (370 -450 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) και με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να κινούνται λίγο κάτω από τη γραμμή των 40 λεπτών /KWh διαμορφώθηκαν οι χρεώσεις των παρόχων για το Νοέμβριο, που ανακοινώθηκαν χθες τα μεσάνυχτα.

Στην πλειονότητα των μεγάλων παρόχων που συγκεντρώνουν και τα μεγαλύτερα μερίδια, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, η τιμή φαίνεται να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 40 λεπτών η κιλοβατώρα από 56 έως 70 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Οκτώβριο και 68-80 λεπτά τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά από 30 έως 38% χαμηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοινώθηκαν για τον Νοέμβριο από τους προμηθευτές.

Συγκεκριμένα οι χρεώσεις είναι:

  • ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, 39,7 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 59,5 τον Οκτώβριο). Από 500 κιλοβατώρες και πάνω, 40,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 60,7 τον Οκτώβριο). Νυχτερινό τιμολόγιο: 35,6 σεντς (από 55,4).
  • Protergia 39,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 57,63
  • Ήρων 43,9 – 47 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 62 – 69,8)
  • Elpedison 38-42 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 59,05-63,06)
  • NRG 37,5-41,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 57,9-59,9)
  • Watt&Volt 40,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)
  • Φυσικό Αέριο Ελλάδος 35-36,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Volterra 42,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 68,5)
  • Zenith 38,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 58,9)
  • Ελίν 39,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (έναντι 59,9 τον Οκτώβριο)

Η μείωση των τιμολογίων αντικατοπτρίζει την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο.

Οι τελικές χρεώσεις για τους καταναλωτές θα προκύψουν μετά την ανακοίνωση των κρατικών επιδοτήσεων οι οποίες και θα καθορίσουν τις «καθαρές» τιμές για τα νοικοκυριά θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε πάντως ότι θα προσαρμοστούν αναλόγως οι επιδοτήσεις, αλλά θα συνεχιστεί η κάλυψη του 90% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά και του 80% για τις επιχειρήσεις.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σας στείλανε αυτό το γράμμα; Θα πληρώσετε 70% παραπάνω στην τιμή!

Αλλάζει για ακόμη μια φορά το τοπίο στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς τα σταθερά τιμολόγια… τελειώνουν!

Ήταν φθινόπωρο του 2020 όταν άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά τα σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τα νοικοκυριά να προσπαθούν να συνέλθουν από την καραντίνα, ελάχιστοι -ίσως κανένας- δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε με τις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κι όμως, χιλιάδες νοικοκυριά μετέτρεψαν τα τιμολόγιά τους σε «σταθερά» κλειδώνοντας την τιμή της κιλοβατώρας στα 10-11 λεπτά.

Η τιμή που τότε μπορεί να φαινόταν ακριβή (δεδομένου ότι βρισκόμασταν ακόμη και σε περίοδο που η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν άγνωστη έννοια ενώ οι ιδιώτες πάροχοι πωλούσαν την κιλοβατώρα προς 5-6 λεπτά) αποδείχτηκε «χρυσάφι» ήδη από τον Μάιο του 2021 και μετά.

Όπως όμως συμβαίνει με όλα τα καλά στη ζωή, και η σταθερή τιμολόγηση κάποια στιγμή τελειώνει.

Ήδη, χιλιάδες καταναλωτές έχουν παραλάβει ειδοποιητήριο που τους καλεί να επιλέξουν τον τρόπο τιμολόγησής τους μέσα στις επόμενες 60 ημέρες.

Πρακτικά, δεν έχουν κάποια επιλογή.

Το σταθερό τιμολόγιο αυτή τη στιγμή είναι απλησίαστο σε όποιον πάροχο και αν στραφεί κανείς. Άρα, το κυμαινόμενο είναι η μόνη λύση.

Στους «τυχερούς» λοιπόν που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν προστατευμένοι από την χαμηλή και κλειδωμένη τιμή των 10 λεπτών, το κυμαινόμενο που παρά τις επιδοτήσεις θα «βγει» στα 16-17 λεπτά, θα φανεί βουνό.

Οι τυχεροί όλων των προηγούμενων μηνών θα ενώσουν τώρα τη μοίρα τους με τους όλους τους υπόλοιπους.

Μάλιστα, όσο θα περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες, οι αποστολές ανάλογων επιστολών -που πλέον είναι τυποποιημένες και κοινές για όλους- θα γίνονται ολοένα και περισσότερες ενώ αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά το επόμενο χρονικό διάστημα, σταθερά τιμολόγια θα πάψουν να υπάρχουν στην αγορά ειδικά από το β’ εξάμηνο του 2023.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα γλυτώσετε δεκάδες ευρώ – Όλα τα βήματα

Βραχνάς για κάθε νοικοκυριό είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο υπάρχουν έξυπνα βήματα για να μειωθεί δραστικά.

Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 18%, για ένα μέσο νοικοκυριό.

Παρότι η κυβέρνηση από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ειδικοί εξηγούν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως είναι σημαντικό να αλλάξουμε οι ίδιοι τρόπο σκέψης προκειμένου να μην πληρώνουμε επιπλέον χρήματα για πράγματα που έχουμε μάθει, έτσι κι αλλιώς, να κάνουμε λάθος.

Μάλιστα, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο ενεργειακός επιθεωρητής – μηχανολόγος μηχανικός ΑΠΘ Μιχάλης Χριστοδουλίδης, είναι εφικτή και χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από το 18% για μια 4μελή οικογένεια.

«Γενικά, υπάρχει ένα τρίπτυχο εξοικονόμησης ενέργειας που, αν ακολουθηθεί σε ένα νοικοκυριό, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας από 15% μέχρι και 40%, ανάλογα πάντα και με την οικονομική δυνατότητα του νοικοκυριού για να επενδύσει σε κάποιες ενεργειακές αλλαγές», επισημαίνει.

Οπως είναι γνωστό, οι παλιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές εκτοξεύουν στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος.

Τα νοικοκυριά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις παλιές τους συσκευές και όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα δουν άμεσα τη διαφορά, όλοι οι υπόλοιποι όμως θα χρειαστεί να ακολουθήσουν κάποια tips.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο πρώτος κανόνας είναι η αντικατάσταση του παλιού και ενεργοβόρου οικιακού εξοπλισμού με αντίστοιχο νέας τεχνολογίας, υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α ή Α+ ή Α++).

Ο δεύτερος κανόνας είναι η συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού (οικιακές συσκευές, καυστήρες, κλιματιστικά κ.λπ.) και ο τρίτος κανόνας είναι οι έξυπνοι χειρισμοί του εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την αλλαγή «κακών» συνηθειών, όπως σπατάλες και αλόγιστες χρήσεις των συσκευών.

Ποιες όμως είναι οι συσκευές που επηρεάζουν τους λογαριασμούς ρεύματος και αυξάνουν κατά πολύ τις καταναλώσεις;

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι η πιο ενεργοβόρα οικιακή συσκευή, καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από όλες τις συσκευές, περίπου 80 KWh τον μήνα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, αυτό αντιστοιχεί στο 25% – 30% της συνολικής μηνιαίας κατανάλωσης ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριό.

Οπως εξηγεί ο ενεργειακός επιθεωρητής, η διακοπτόμενη ροή του ζεστού νερού, δηλαδή για την πραγματοποίηση ενός ντους, αντί να χρησιμοποιηθούν 35 λίτρα ζεστού νερού, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν 30 λίτρα. Αυτά τα 5 εξοικονομούμενα λίτρα την ημέρα, για κάθε ντους, ισοδυναμούν με 0,1 KWh εξοικονόμηση ενέργειας. Για μια τετραμελή οικογένεια αυτό σημαίνει 0,4 KWh την ημέρα, δηλαδή 12 KWh τον μήνα. Δηλαδή, πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%.

Εξίσου κοστοβόρο μπορεί να γίνει και το κλιματιστικό.

Ωστόσο, εάν ρυθμιστεί σε θερμοκρασία 27 βαθμών τη θερινή περίοδο, τότε για κάθε έναν βαθμό πάνω από τους 25οC εξοικονομείται 10% ενέργεια, άρα στη θερμοκρασία των 27οC έχουμε επιτύχει μια εξοικονόμηση 20%.

«Δηλαδή, ένα κλιματιστικό με θερμική ισχύ 9.000 Btu (Ιnverter) για 6-8 ώρες την ημέρα σε θερμοκρασία λειτουργίας 22οC καταναλώνει περίπου 4,00 KWh, ενώ, αν κατεβάσουμε τη θερμοκρασία λειτουργίας από τους 22οC στους 20οC, τότε εξοικονομούμε 0,56 KWh την ημέρα, δηλαδή τον μήνα 16,8 KWh», επισημαίνει.

Το μαγείρεμα είναι μια καθημερινή ανάγκη, η οποία, όμως, αν δεν γίνεται κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μπάτζετ μιας οικογένειας.

«Κανόνας Νο1, χρησιμοποιούμε την κάθε μαγειρική συσκευή στο μάτι της κουζίνας που οι διαστάσεις του εφαρμόζονται ακριβώς στις διαστάσεις του πυθμένα της συσκευής. Δεν ψήνουμε καφέ με το μπρίκι στο μάτι της μεγάλης κατσαρόλας, δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του φούρνου, κλείνουμε τη λειτουργία του ψησίματος του φούρνου 10 με 15 λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του ψησίματος του φαγητού. Καθαρίζουμε μία φορά τον χρόνο την κουζίνα από τα λίπη. Αυτά όλα μαζί εξοικονομούν 12% σε κατανάλωση ρεύματος. Με δεδομένο ότι μια συνηθισμένη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας-φούρνου καταναλώνει 60 KWh τον μήνα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούμε τον μήνα 7,20 KWh», επεξηγεί ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Πλυντήριο ίσως να μη βάζουν κάθε μέρα όλα τα νοικοκυριά, αλλά, για παράδειγμα, αν πλένονται τα ρούχα στους 40οC, αντί για τους 60οC σε ένα πλυντήριο ενεργειακής κλάσης C ή D, έχουμε εξοικονόμηση 8 KWh – 10 KWh σε μηναία βάση.

Οι συσκευές που λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (το λεγόμενο ρεύμα stand-by) σπαταλούν ενέργεια και, συνεπώς, φουσκώνουν τον λογαριασμό του ρεύματος.

Τέτοιες συσκευές είναι η τηλεόραση, ο Η/Υ, οι κονσόλες παιχνιδιών, ο φούρνος μικροκυμάτων, ο φορτιστής του κινητού, ο εκτυπωτής, τα ηχεία κ.λπ.

Οι συσκευές αυτές, όταν βρίσκονται σε μη χρήση, δηλαδή σε κατάσταση αναμονής, καταναλώνουν το 3% του συνολικού αναλισκόμενου ρεύματος σε μία τυπική κατοικία.

Με δεδομένο ότι μία τυπική κατοικία σήμερα κατά μέσο όρο καταναλώνει 300 KWh, τον μήνα, το 3% αντιστοιχεί σε 9 KWh.

Εάν κλείσουμε την τηλεόραση από τον διακόπτη (π.χ. το βράδυ) και όχι από το τηλεχειριστήριο, τον υπολογιστή δηλαδή την οθόνη από τον διακόπτη και όχι από την εντολή shutdown, βγάζοντας τους φορτιστές ή τον φούρνο μικροκυμάτων από την πρίζα και αν είναι συνδεδεμένα σε πολύμπριζα κλείσουμε τον διακόπτη του πολύμπριζου, χωρίς να ξοδευθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά με αλλαγή συνηθειών χρήσης των οικιακών συσκευών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε μηνιαίως 55 KWh μόνο από τις παραπάνω συσκευές, δηλαδή 18% χωρίς να έχουμε υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας.

Μία ακόμη σημαντική συμβουλή είναι η αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.

«Η αλήθεια είναι ότι αν και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης θεωρούνται τα πιο δημοφιλή και με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα μέσω των κονδυλίων ΕΣΠΑ, ωστόσο το ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας δεν έχει ξεπεράσει το 10% μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται δε ότι το 60% περίπου του κτιριακού αποθέματος της χώρας κατατάσσεται στις τελευταίες ενεργειακές κλάσεις, αναφορικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα (Ζ ή Η)», καταλήγει ο ενεργειακός επιθεωρητής.