Green Pass: Σε ισχύ από την Πέμπτη – Μόνο με αυτό θα μετακινούμαστε – Πώς θα το αποκτήσουμε

Green Pass: Περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία. Σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Είσαι εμβολιασμένος, έχεις αναρρώσει από την Covid-19 ή έχεις αρνητικό τεστ, από αύριο θα πρέπει να παρουσιάζεις πιστοποιητικό για να διασχίσεις τα ευρωπαϊκά σύνορα χρησιμοποιώντας το νέο «green pass», το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, που θα είναι πλέον απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης.

Διαθέσιμο σε εκτυπωμένη ή ψηφιακή μορφή, αυτό το πολύτιμο πιστοποιητικό περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Το πιστοποιητικπό περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα).

Το εργαλείο είναι το ίδιο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έξι ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία), ενώ οι κανόνες εισόδου και εξόδου ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό.

Έτσι, για την είσοδο στην Γαλλία από μία ευρωπαϊκή χώρα απαιτείται είτε πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχήματος εμβολιασμού (δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση ή τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Johnson&Johnson) είτε τεστ PCR ή αντιγόνου μέχρι 72 ωρών.

Αυτή η χρονική διάρκεια του τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες, ενώ θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Για τις χώρες όπου το «green pass» δεν είναι ακόμη έτοιμο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων (μέχρι τις 12 Αυγούστου), κατά την διάρκεια της οποίας άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα.

Green Pass: Αυτό το εμβόλιο προστατεύει περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα

Πάνω που είπαμε ότι ξεμπερδεύουμε με την πανδημία, φαίνεται πως τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα. Παγκόσιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα ή ινδική μετάλλαξη, που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον πλανήτη. Πόσο μπορούν να μας προστατεύσουν τα εμβόλια; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Aνησυχία στην επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας προκαλεί η παγκόσμια εξάπλωση του στελέχους Δέλτα του κοροναϊού, το οποίο ενοχοποιείται για έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 σε Ινδία και Βρετανία.

Για το λόγο αυτό συγκαλείται το απόγευμα της Πέμπτη έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Άκη Σκέρτσου, του Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων.

Αν και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα μόνο δέκα κρούσματα της νέας παραλλαγής, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποίησε την Τετάρτη ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου το στέλεχος Δέλτα θα έχει επικρατήσει στην Ευρώπη και θα αντιστοιχεί στο 90% των κρουσμάτων Covid-19.

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ποικιλία ειδικού ενδιαφέροντος Δέλτα του SARS-CoV-2 είναι 40 με 60 τοις εκατό πιο μεταδοτικό από το Άλφα», γνωστό και ως βρετανική παραλλαγή, η οποία είναι ήδη περίπου 60% πιο μεταδοτική από το αρχικό πανδημικό στέλεχος, προειδοποίησε το ECDC.

Για επικράτηση του Δέλτα και στις ΗΠΑ έκανε λόγο και το αμερικανικό CDC.

Το ευρωπαϊκό κέντρο πρόσθεσε επίσης ότι το Δέλτα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet, το στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με το βρετανικό στέλεχος Άλφα.

Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Η ίδια μελέτη εκτιμά ότι αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων είναι μεν μειωμένη έναντι στο στέλεχος Δέλτα, παραμένει όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer βρέθηκαν να προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους Δέλτα, συγκριτικά με 92% στην περίπτωση του Άλφα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 60% έναντι 73%.

Καθησυχαστικά αποτελέσματα έδωσαν και δύο άλλες σημαντικές μελέτες. Στην πρώτη, ερευνητές της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) εκτιμούν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Astra μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω του στελέχους Δέλτα.

Στη δεύτερη μελέτη, Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρουν στο Cell ότι τα εμβόλια Covid-19 της AstraZeneca και της Pfizer προσφέρουν ελαφρώς μειωμένη αλλά επαρκή προστασία έναντι της ινδικής παραλλαγής Δέλτα.

Εκτεθειμένοι όσοι έλαβαν μόνο μία δόση

Σύμφωνα με το ECDC, «υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου που απαιτεί δύο δόσεις είναι λιγότερο προστατευμένοι έναντι της λοίμωξης από την παραλλαγή Δέλτα, συγκριτικά με άλλες παραλλαγές, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου».

«Αντίθετα, ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει σχεδόν ισοδύναμη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα».

Κίνδυνος επαναλοίμωξης

Σύμφωνα με τη μελέτη της Οξφόρδης, οι άνθρωποι που νόσησαν τη βρετανική παραλλαγή Άλφα πιθανότατα διατηρούν ανοσία και έναντι του Δέλτα.

Ωστόσο κίνδυνος επαναμόλυνσης υπάρχει για όσους είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τα στελέχη Βήτα και Γράμμα, τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.

Διαφορετικά συμπτώματα

Στη Βρετανία, οι υπεύθυνοι της διαδικτυακής μελέτης Zoe ανέφεραν στα μέσα Ιουνίου ότι, λόγω της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα, τα συχνότερα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς με Covid-19 έχουν αλλάξει σε σχέση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως είναι πιθανότερο να προκαλέσει πονόλαιμο ή καταρροή, ενώ η ανοσμία δεν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα με τα δέκα συχνότερα συμπτώματα.

Μετά το Δέλτα, το Δέλτα+

Την Τετάρτη, οι αρχές της Ινδίας σήμαναν συναγερμό για το νέο στέλεχος «Δέλτα+» (Delta Plus), έναν απόγονο του στελέχους Δέλτα που δείχνει να αυξάνει ακόμα περισσότερο την μεταδοτικότητα.

Συγκεκριμένα Το Δέλτα+ φέρει τη μετάλλαξη K417N που είχε ανιχνευθεί προηγουμένως και στην παραλλαγή Βήτα, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική. Η μετάλλαξη επηρεάζει το σχήμα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Μέχρι τις 16 Ιουνίου είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 197 κρούσματα του Δέλτα + σε 11 χώρες εκτός της Ινδίας: Βρετανία (36), Καναδάς (1), Ιαπωνία (15), Νεπάλ (3), Πολωνία (9), Πορτογαλία (22), Ρωσία (1), Ελβετία (18), Τουρκία (1) και ΗΠΑ (83).

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο Reuters ότι η εξάπλωση του Δέλτα+ παρακολουθείται, ωστόσο μέχρι στιγμής το αρχικό στέλεχος Δέλτα θεωρείται σημαντικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Green Pass: Η νομολογία του Στρασβούργου

Αναγνωρίζεται ωστόσο ότι η τηλεργασία, όπως και η μετακίνηση σε θέσεις μακριά από τους υπολοίπους, δεν αποτελούν αποτελεσματικές λύσεις για όλες τις υπηρεσίες.

Σε μία τράπεζα, για παράδειγμα, είναι εύκολο να εργαστεί κάποιος από το σπίτι του ή από ένα απομονωμένο μέρος εντός του καταστήματος. Είναι δύσκολο όμως να βρεθούν τρόποι για να εργαστούν εξ αποστάσεως υγειονομικοί αλλά και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που αναγκαστικά συναλλάσσονται με το κοινό.

«Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι περισσότερο πρακτικά παρά νομικά», εξηγούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαντώντας στο ερώτημα αν οι μετακινήσεις εργαζομένων μπορεί να οδηγήσουν σε δικαστικές διενέξεις, όπως τουλάχιστον διατείνονται ορισμένοι σκληροπυρηνικοί αρνητές, οι οποίοι εκτοξεύουν από το Διαδίκτυο απειλές περί προσφυγής στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για τις δικαστικές προσφυγές, καθώς οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει κατατείνουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και οι αιτιάσεις περί άνισης μεταχείρισης δεν μπορούν να βρουν πραγματικό νομικό έρεισμα από τη στιγμή που στόχο έχουν την προστασία της ζωής εκείνου ο οποίος έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους ενώ δεν είναι εμβολιασμένος.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν έγκυροι νομικοί, τόσο η ελληνική νομολογία όσο και η ευρωπαϊκή θεωρούν ότι υπάρχει νομική βάση στη διακριτική μεταχείριση που γίνεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πρόσφατα, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου εξέδωσε με αφορμή προσφυγή Τσέχου πολίτη σχετική απόφαση η οποία αφορούσε αποκλεισμό που σχετιζόταν με την άρνηση εμβολιασμού.