Τράπεζα Πειραιώς: Δίνει 200.000 ευρώ στους υπαλλήλους για να αποχωρήσουν

Τράπεζα Πειραιώς: Συνεχίζεται το γαϊτανακι με τις εθελούσιες εξόδους από τις τράπεζες, καθώς μετά την Εθνική και την Attica, είναι η σειρά της Πειραιώς να μπει στο… χορό!

Τους όρους του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου ανακοίνωσε η Πειραιώες θέτοντας ως πλαφόν τις 200.000 ευρώ και με στόχο να αποχωρήσουν περίπου 500 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, με τους άνω των 50 ετών να λαμβάνουν ως αποζημίωση έως και 60 μισθούς.

Πέραν της άμεσης αποχώρησης οι εργαζόμενοι έχουν και τη δυνατότητα της επιλογής διετούς ή τριετούς άδειας, λαμβάνοντας εφάπαξ το 50% του ποσού της αποζημίωσης και το 70% του μισθού τους στην πρώτη περίπτωση και μηνιαίο μικτό μισθό στο 50% των υφιστάμενων αποδοχών τους στην δεύτερη περίπτωση.

Υπενθυμίζεται πως σε συνάντηση που είχε στις αρχές του 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΕΤΠ) ανέφερε πως «μεσομακροπρόθεσμα υπάρχει η υποχρέωση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τον SSM ο αναλογικός ισοσκελισμός του προσωπικού στα όρια του ανταγωνισμού».

Η τελευταία εθελούσια προέβλεπε μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus, ύψους έως 180.000 ευρώ, ενώ μπόνους πέντε μισθών συν πριμ μετάβασης και πριμ παραμονής στην Intrum τεσσάρων μισθών ενέκρινε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για σχεδόν 1.200 άτομα.

Τράπεζα Πειραιώς: Η συγκυρία ευνοεί τις απομακρύνσεις

Σημειώνεται, ότι οι διοικήσεις των τραπεζών σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για μείωση προσωπικού ειδικές συνθήκες εν μέσω πανδημίας (τηλεργασία, ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), αλλά και την αυξημένη ρευστότητα, ώστε να «σπρώξουν» το συντομότερο όσο γίνεται περισσότερους τραπεζοϋπαλλήλους.

Το 2020 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός απομακρύνσεων των τελευταίων χρόνων, ο οποίος ξεπέρασε το 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα τέλη του 2019 ήταν 36.663.

Ταυτόχρονα, πέρυσι συνεχίστηκε η δραματική συρρίκνωση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών. Η Πειραιώς έβαλε λουκέτο σε 45 καταστήματα, η Εθνική σε 41 και συνολικά εκτιμάται ότι έκλεισαν τον περασμένο χρόνο άνω των 120.

Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί οι τράπεζες διώχνουν κόσμο

Έτος συνέχισης των μαζικών «εκκαθαρίσεων» τραπεζοϋπαλλήλων θα είναι το 2021, με τον εκπρόσωπο των τραπεζιτών να στέλνει σαφέστατο μήνυμα, για το μέλλον της εργασίας στον κλάδο, ο οποίος θα συρρικνωθεί περαιτέρω.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνική Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου στην προχθεσινή (19/2) συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους στόχους των τραπεζιτών, που εξακολουθούν να θεωρούν υπεράριθμο το προσωπικό των τραπεζών.

Ειδικότερα ερωτηθείς από βουλευτή, μέλους της επιτροπής για την απασχόληση στον τραπεζικό χώρο ο Γ. Χαντζηνικολάου απάντησε ως εξής (πρακτικά): «Τι να σας πω; Είναι κοινό μυστικό ότι το τραπεζικό σύστημα απασχολεί πιο πολλά άτομα από ό,τι χρειάζεται. Και ξέρετε όλους τους περιορισμούς που έχουμε για να αποφύγουμε τις μη σωστές απολύσεις και κάθε φορά που φεύγει κόσμος φεύγει με εθελουσίες οι οποίες είναι «χρυσωμένες». Τι να σας πω τώρα, από κει και πέρα; Ο νοών νοείτω!»

Συνεπώς, ο πρόεδρος της ΕΕΤ επιβεβαίωσε στη Βουλή, ότι ο περιορισμός των εργαζομένων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα σταματήσει, αφού οι εναπομείναντες 33.000 τραπεζοϋπάλληλοι-μετά την απομάκρυνση περί των 3.700 το 2020- θεωρούνται πολλοί.

Μάλιστα, οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για μείωση προσωπικού ειδικές συνθήκες εν μέσω πανδημίας (τηλεργασία, ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), αλλά και την αυξημένη ρευστότητα, ώστε να «σπρώξουν» το συντομότερο όσο γίνεται περισσότερους τραπεζοϋπαλλήλους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων στόχος είναι η απομάκρυνση άνω των 3.000 εργαζομένων εντός του 2021, προκειμένου ο συνολικός αριθμός να πέσει γύρω στους 30.000. Βασικό μέσο θα αποτελέσουν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τα οποία ο Γ. Χαντζηνικολάου χαρακτήρισε «χρυσωμένα», παραλείποντας ωστόσο να αναφέρει ότι στην τράπεζά του (Πειραιώς) υπήρξαν και 25 απολύσεις στα τέλη του 2019. Οι νέες εθελούσιες εκτιμάται ότι θα ξεδιπλωθούν ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται, ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, κάνοντας λόγο στις αρχές του 2021 για υποχρέωση στο ΤΧΣ και τον SSM, το προσωπικό της τράπεζας να ισοσκελιστεί στα όρια του ανταγωνισμού.

Το 2020 υπολογίζεται ότι γύρω στους 3.700 τραπεζοϋπαλλήλους τέθηκαν εκτός τραπεζών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απομακρύνσεων των τελευταίων χρόνων, ο οποίος ξεπέρασε το 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα τέλη του 2019 ήταν 36.663.

Μετά τις απομακρύνσεις, του 2020, το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων περιορίστηκε γύρω στις 33.000. Δηλαδή, έχουν μείνει οι μισοί από το 2009, που ανέρχονταν σε 65.682 (στοιχεία της ΤτΕ)!

Τράπεζα Πειραιώς: Ρεκόρ απομακρύνσεων

Υπενθυμίζεται, ότι ο συνολικός αριθμός του προσωπικού των τραπεζών (συστημικών και μη) έπεσε στα τέλη του 2020 σε 33.121, από 37.734 που ήταν στα τέλη του 2019. Άρα, μέσα σε ένα χρόνο είδαν την έξοδο 4.613 τραπεζοϋπάλληλοι (ποσοστιαία μείωση 12,2%). Πρόκειται για ρεκόρ απομακρύνσεων τραπεζοϋπαλλήλων τουλάχιστον την τελευταία πενταετίας και από τα χειρότερα αποτελέσματα, από το ξέσπασμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης το 2010, που σάρωσε τον τραπεζικό κλάδο.

Ανά συστημική τράπεζα η εικόνα του προσωπικού διαμορφώνεται ως εξής(στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών):

Πειραιώς: 9.593 εργαζόμενοι στα τέλη του 2020, από 10.734 το 2019 (μείωση κατά 1.141)
Εθνική: 7.822 εργαζόμενοι στα τέλη του 2020, από 8.774 το 2019 (μείωση κατά 952)
Eurobank: 6.774 εργαζόμενοι στα τέλη του 2020, από 8.556 το 2019 (μείωση κατά 1.792)
Alpha: 6.316 εργαζόμενοι στα τέλη του 2020, από 6.969 το 2019 (μείωση κατά 653)

Τράπεζα Πειραιώς: Στα «κάγκελα» η ΕΑΚ

Με αφορμή τις τελευταίες στον κλάδο η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΑΚ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Έχουμε επισημάνει εδώ και δυο χρόνια στο δημόσιο λόγο μας την ανάγκη να οργανώσει η Ομοσπονδία, με ενωτικό και αγωνιστικό πνεύμα, την αντίσταση των τραπεζοϋπαλλήλων στην όλο και πιο ανάλγητη επίθεση των τραπεζιτών στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Με δεδομένη την απόλυση στην Τράπεζα Αττικής, αλλά και με δεδομένες τις εκβιαστικές εθελούσιες – απολύσεις που θα ακολουθήσουν σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, με τα προγραμματισμένα κλεισίματα 60 και 25 καταστημάτων αντίστοιχα, θεωρούμε απαραίτητο να συνεδριάσουν άμεσα τα όργανα της ΟΤΟΕ για να ληφθούν αποφάσεις για τις πιο κατάλληλες ενέργειες που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την άσχημη αυτή κατάσταση.

Μπροστά σε αυτή την κλιμακούμενη επίθεση της εργοδοσίας, εκμεταλλευόμενη και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου πρέπει να στείλει αποφασιστικό και ενωτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Καλούμε την ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) να αφήσουν τον άχαρο ρόλο του καταγραφέα και παρατηρητή των εξελίξεων και να πιάσουν άμεσα το νήμα των αγώνων για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας! Αν οι εξελίξεις μας προλάβουν, η ήττα για τους εργαζόμενους και συνολικά για το συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο θα είναι συντριπτική!»