Φορολογικές δηλώσεις 2020: Μέχρι πότε η υποβολή για τον φόρο εισοδήματος

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Προς το ενδεχόμενο της παράτασης για τις φορολογικές δηλώσεις 2020, προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Λογιστές και φοροτεχνικοί φαίνεται πως ακόμη προσπαθούν να ξετυλίξουν τον γόρδιο δεσμό των έκτακτων διαδικασιών λόγω κορονοϊου και έχουν αφήσει σε δεύτερο πλάνο τις υποβολές αφού σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα της καραντίνας και του lockdown των επιχειρήσεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει πίσω η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς, όπως είπε, «δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τέτοιες δραστηριότητες, δεδομένου ότι προέχει η συμπλήρωση των αιτήσεων που απαιτούνται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται λόγω του κοροναϊού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω του TAXISnet σχεδιάζεται να μετατεθεί τουλάχιστον ένα μήνα, με την τωρινή καταληκτική ημερομηνία να έχει προσδιοριστεί στις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις και εξετάζει το ενδεχόμενο, η καταβολή φόρων που θα συγκεντρωθούν μετά τον Ιούνιο να γίνει με δόσεις που αριθμός τους μπορεί να φτάσε τις 24 ή ακόμη και τις 48.

Η παράταση υποβολής των δηλώσεων, ενδέχεται να είναι τουλάχιστον έως την 30η Ιουλίου, και μία ημέρα μετά θα είναι η πληρωμή της πρώτης δόσης.

Ο λόγος της επέκτασης του αριθμού των δόσεων είναι για να μην συσσωρευθούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αφού ήδη οι φορολογούμενοι δικαιούχοι των αναστολών πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων έχουν «μαζέψει» ήδη αρκετές οφειλές προς πληρωμή.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεια της ΑΑΔΕ που δημοσιεύει καθημερινά ,μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 1.443.892 φορολογικές δηλώσεις (Ε1), όταν πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή είχαν υποβληθεί στην Εφορία 2.103670 δηλώσεις. Παρατηρείται δηλαδή μία υστέρηση της τάξεως των 659.778 δηλώσεων. Την τελευταία εβδομάδα μόνο υποβλήθηκαν 374.817 δηλώσεις

Το 28% των φορολογούμενων που ήδη έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση, καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα για 558,306 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 298,8 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι 535 ευρώ.

Το 57,9% των φορολογούμενων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 1.988.566 εκκαθαριστικών σημειωμάτων το 1.148.665 είναι μηδενικά. Όπως είναι πασιφανές οι περισσότεροι εξ αυτών είναι συνταξιούχοι ή μισθωτοί με μία μόνο πηγή εσόδων.

Για το 14,1% των φορολογούμενων, δηλαδή 281.595 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 250 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 70,5 εκατ. ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πόσα θα πληρώσετε

Κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων υπολογίζεται με ενιαία κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην κλίμακα αυτή:

  • τα πρώτα 20.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος φορολογούνται με 22% ,
  • τα επόμενα 10.000 ευρώ (το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ) με 29%,
  • τα επόμενα 10.000 ευρώ (το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ) με 37% και το υπερβάλλον ποσό (το τμήμα του
  • ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ) με 45%.

Με την ίδια κλίμακα, αλλά αυτοτελώς, φορολογούνται τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.

Για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες ασκούμενες από κατ’επάγγελμα αγρότες ισχύει ετήσια έκπτωση φόρου που φθάνει μέχρι:

  • τα 1.900 ευρώ για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα,
  • τα 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα τέκνο,
  • τα 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο τέκνα και
  • τα 2.100 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα.

Η έκπτωση αυτή κατοχυρώνεται πλέον μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί και δηλωθεί δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους 10% – 18,75% επί του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος.

Η ισχύουσα κατά περίπτωση ανέρχεται στο ανώτατο ποσό της εφόσον το ετήσιο εισόδημα από μισθούς-συντάξεις ή κατ’ επάγγελμα ασκούμενες αγροτικές δραστηριότητες δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ. Για εισοδήματα από μισθούς-συντάξεις ή κατ’ επάγγελμα ασκούμενες αγροτικές δραστηριότητες, τα οποία ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, το ισχύον ποσό έκπτωσης μειώνεται κατά το 1% του ποσού κατά το οποίο το εισόδημα υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Αυτοτελώς, φορολογούνται και τα εισοδήματα από ακίνητα. Για τα εισοδήματα αυτά, ισχύει φορολογική κλίμακα με συντελεστές 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ (από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ του συνολικού ετησίου εισοδήματος) και 45% για το υπερβάλλον ποσό (πάνω από τα 35.000 ευρώ).

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής

Από τη φορολογική νομοθεσία προκύπτει ότι υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν:

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ., βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι
  • Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας (τόκοι, ενοίκια, μερίσματα κ.λπ.).

Αντίθετα, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει,δευτερεύουσα κατοικία / επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

  • Ενήλικα τέκνα (άνω των 18 ετών) που αποκτούν εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη (π.χ. φοιτητές κ.λπ.). Συνεπώς, καμία πλέον εξαίρεση στην υποχρέωση για δήλωση εισοδήματος. Καθιερώνεται καθολικό ηλικιακό κριτήριο
  • Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, αντίστοιχα. Σε περίπτωση πτώχευσης υποβάλλονται δύο δηλώσεις, μία δήλωση από τον σύνδικο πτώχευσης για την πτωχευτική περιουσία σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ και μία δήλωση από τον πτωχό για την τυχόν μη πτωχευτική περιουσία και εισοδήματα ηλεκτρονικά.
  • Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση:

  • Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Οι κεκαρμένοι μοναχοί (εκτός μονών – ασκητές) για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.