Ρύθμιση 12 δόσεων 2018: Πώς θα ρυθμίσετε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Ρύθμιση 12 δόσεων 2018: Τεράστια «ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν στην ώρα τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς πλέον μπορούν να εντάξουν όλες τις βεβαιωμένες οφειλές (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες στην πάγια ρύθμιση 12 δόσεων.

Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet.

Από τη στιγμή που θα ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές τους οι φορολογούμενοι γλιτώνουν από τον «εφιάλτη» των κατασχέσεων, ενώ όσοι βρίσκονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν κινδυνεύουν να τη χάσουν.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιό της παρέχει πρόσθετες διευκρινίσεις για την υπαγωγή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην πάγια ρύθμιση.

Ρύθμιση 12 δόσεων 2018 – Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος αναφέρει:

«Με τις διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4514/2018 τροποποιούνται οι διατάξεις της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 («πάγιας» ρύθμισης), έτσι ώστε να είναι δυνατή η υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση και των βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η φορολογική συνείδηση των φορολογουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ωστόσο, επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους και πριν παρέλθει η νόμιμη προθεσμία καταβολής τους.

Ειδικότερα:

  1. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων (κατά Κ.Ε.Δ.Ε.και Κ.Φ.Δ.) στη Φορολογική Διοίκηση (Δ.Ο.Υ., Ελεγκτικά Κέντρα) ληξιπρόθεσμων, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών). Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και τυχόν οφειλές υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ.κλπ.), εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά.
  2. Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης:
  • οι βεβαιωμένες, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή και
  • οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές ή δόσεις οφειλών σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση.

Επισήμανση: Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες των μία βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο αιτών δύναται να επιλέξει, κατά την ημερομηνία της αίτησης, την υπαγωγή στη ρύθμιση μιας ή περισσότερων εξ’ αυτών ή δόσεων αυτών.

Με τη νέα τροποποίηση ο οφειλέτης δύναται να υπαγάγει τις νέες οφειλές του στη Φορολογική Διοίκηση σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής πριν λήξει η νόμιμη προθεσμία καταβολής τους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των διατάξεων της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013.

Ρύθμιση 12 δόσεων 2018: Πώς θα κάνετε την αίτηση

Με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του ΤΑΧΙSnet, μπορούν οι φορολογούμενοι να εντάξουν τις βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Αναλυτικά, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τις βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είναι τα ακόλουθα:

  1. Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν κλικ στο «Λογαριασμό μου», εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.
  2. Να πατήσουν την επιλογή «Εφαρμογές» προκειμένου να εντοπίσουν τη εφαρμογή που αφορά τη «Ρύθμιση Οφειλών».
  3. Να επιλέξουν τη ρύθμιση Ρ2 «Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν.4152/2013».
  4. Στη συνέχεια, να κάνουν κλικ στην «Υποβολή Νέας».
  5. Στο σημείο αυτό εμφανίζεται η σχετική σελίδα της ρύθμισης με τα ατομικά στοιχεία του φορολογούμενου, την επιλογή της ρύθμισης και τα ποσά υπό ρύθμιση.
  6. Στην επόμενη σελίδα θα πρέπει να συμπληρωθούν τα εξής στοιχεία:
  • Ο αριθμός των δόσεων που επιθυμεί κανείς, στοιχείο το οποίο θα καθορίσει τόσο το ποσό της δόσης όσο και το τελικό ποσό πληρωμής εξαιτίας των επιβαρύνσεων
  • Το μηνιαίο καθαρό εισόδημα
  • Οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις
  • Οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα εμφανισθούν τόσο το πληρωτέο ποσό στο τέλος των 12 δόσεων όσο και το ποσό της κάθε δόσης της ρύθμισης.
  1. Στην επόμενη, τελευταία σελίδα εμφανίζεται η σχετική υπεύθυνη δήλωση της οικονομικής κατάστασης. Στη δήλωσή αυτή, θα πρέπει να τσεκαριστεί στο πεδίο 3 αν ο δηλών έχει υποβληθεί ή όχι σε διαδικασία πτώχευσης. Στο πεδίο 4 θα πρέπει να συμπληρωθούν τα σχετικά πεδία που αφορούν την ύπαρξη:
  • Ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα αν έχουν δηλωθεί εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα στο Ε9 ή αν υπάρχουν δικαιώματα μη δηλωμένα
  • Πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα, καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα. Κάντε κλικ αν έχετε μεταφορικά μέσα και οχήματα για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στο Ε1, πρόσφατα αποκτηθέντα κτλ. Είδος, αριθμός νηολογίου/κυκλοφορίας, ποσοστό κτλ
  • Λοιπά περιουσιακά στοιχεία: Θα πρέπει να δηλωθούν oμόλογα, μετοχές, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, άλλες περιπτώσεις, συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις, κινητά αξίας (π.χ. έργα τέχνης, συλλογές), λογαριασμοί σε τράπεζες, ταμιευτήρια, ΕΛΤΑ και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα (ΙΒΑΝ).
  • Τέλος, στο πεδίο (ε) συμπληρώνονται τα στοιχεία της πάγιας εντολής με το σχετικό IBAN, ώστε να χρεώνεται η δόση της ρύθμισης απευθείας από το λογαριασμό αυτό στην τράπεζα.
  1. Στο τέλος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν κλικ στην ένδειξη «Υποβολή» και η αίτηση της ρύθμισης θα υποβληθεί για έγκριση στο Taxisnet.

Η ρύθμιση εγκρίνεται ακόμη και την ίδια ημέρα. Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση η πρώτη πληρωμή πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η επόμενη πληρωμή θα γίνει στο τέλος του επόμενου μήνα, οπότε και θα αρχίσουν να τρέχουν κανονικά οι δόσεις. Οι δόσεις δεν είναι άτοκες, αλλά επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.