Eurogroup: Δεν ενέκριναν τη δόση – «Έκρηξη» Τσακαλώτου κατά Ντράγκι

Χωρίς την έγκριση εκταμίευσης της δόσης ύψους 5,7 δισ. έληξε το Eurogroup, καθώς δύο προαπαιτούμενα παραμένουν ανολοκλήρωτα από την ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην αναμένεται τα χρήματα να έχουν φτάσει στα ελληνικά ταμεία πριν τα μέσα Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα δεν είναι άλλα από την έκδοση προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό και την ανεμπόδιστη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Eurogroup: Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών

«Τεχνικής φύσεως» χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών όσα απομένουν να γίνουν για την υλοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων, η ολοκλήρωση των οποίων θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Eurogroup συζητήθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.

Τη Δευτέρα στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών

Στο μεταξύ, αν και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν έχει κλείσει, ξεκινά ήδη η τέταρτη!

«Τα κλιμάκιά μας θα είναι στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, για την τέταρτη αξιολόγηση. Δεν θα περιμένουμε να κλείσει επίσημα η τρίτη, γιατί περιμένουμε ότι αυτό θα γίνει», ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Eurogroup: Εκτός ελέγχου της κυβέρνησης οι εκκρεμότητες

Τόσο ο Μάριο Σεντένο, όσο και ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισαν ότι τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα – η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – είναι ζητήματα που δεν είναι στον έλεγχο της κυβέρνησης.

«Έχουμε εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα. Οι Θεσμοί μας ενημέρωσαν για την εφαρμογή σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων. Είναι αποτέλεσμα τεράστιας προσπάθειας από την ελληνική κυβέρνηση και ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Τα δύο εκκρεμή ζητήματα είναι εκτός ελέγχου της κυβέρνησης και είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν σύντομα. Η μπάλα είναι στην πλευρά μας τώρα. Οι εθνικές διαδικασίες, για την έγκριση της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσουν μόλις επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η τεχνική εργασία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 99% των προαπαιτούμενων και συμπλήρωσε ότι τα δύο εναπομείναντα θα έχουν εφαρμοστεί έως το επόμενο Eurogroup, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

«Θα παρακολουθούμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς»

Και οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι τις επόμενες εβδομάδες οι Θεσμοί θα παρακολουθούν προσεκτικά την εφαρμογή των ηλεκτρονική πλειστηριασμών.

«Η κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, τώρα πρέπει να αξιολογήσουμε αν εφαρμόζονται σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο Σεντένο για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά στην επιτήρηση για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Πορτογάλος σχολίασε: «Δεν περιμένουμε πολλές διαφωνίες στους διακανονισμούς για την εποπτεία», ενώ αναφερόμενος στο πακέτο για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους ο Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να είναι έτοιμο έως το Eurogroup του Μαΐου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου.

Σημείωσε, ακόμη, ότι μέχρι το Πάσχα η Αθήνα θα πρέπει να έχει παρουσιάσει την ελληνική στρατηγική για την ανάπτυξη μετά το μνημόνιο.

Eurogroup: «Θερμό επεισόδιο» Τσακαλώτου – Ντράγκι

Την ίδια ώρα, ο – συνήθως ήρεμος – Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερράγη στο Eurogroup, μετά από δύο παρεμβάσεις του Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ένταση που σημειώθηκε μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκλήθηκε από δύο βασικά θέματα.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Ντράγκι προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι πρέπει να είναι πιο λεπτομερής και να πει τι ακριβώς εννοεί.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο παρελθόν και στις λανθασμένες παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι Θεσμοί σε μία σειρά από θέματα, όπως στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Επίσης, έγινε αναφορά από τον κ. Ντράγκι στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων όπου αντί να μειωθεί η απόδοσή τους όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε.

Σεντένο: Συχνά υπάρχουν έντονες στιγμές, δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποβάθμιζαν το συμβάν και ανέφεραν πως ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εξαιρετική σχέση με τον Μάριο Ντράγκι.

Ερωτηθείς για το συμβάν, ο Μάριο Σεντένο είπε πως «δεν συνέβη κάτι ιδιαίτερο» και πως «συχνά υπάρχουν έντονες στιγμές στο Eurogroup».

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε στους δημοσιογράφους ότι «υπερεκτιμούν αυτό που έγινε».

Ωστόσο, ούτε ο Σεντέντο ούτε ο Μοσκοβισί απάντησαν στο ερώτημα εάν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Ντράγκι έφυγαν από την αίθουσα του Eurogroup για να συνεχίσουν τη συζήτησή τους εκτός.