Βενζίνη: Όλοι σε απόγνωση – Πότε θα πέσει κάτω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο

Βενζίνη: Αδυναμία να βάλουν καύσιμα δηλώνουν οι περισσότεροι οδηγοί, με την τιμή της βενζίνης να παραμένει σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Κάτω από το όριο των 2,0 ευρώ θα βρίσκεται η τιμή της βενζίνης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Πρατηριούχων Αττικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου η μέση πανελλαδική τιμή της 95άρας ανήλθε σε 1,996 ευρώ/λίτρο, ήταν δηλαδή 0,119 ευρώ χαμηλότερη συγκριτικά με τις 10 Νοεμβρίου όταν είχε φτάσει στα 2,115 ευρώ/λίτρο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος Πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, επισήμανε ότι μέχρι της 15 Δεκεμβρίου η τιμή της βενζίνης θα παραμείνει σταθερή, με τάσεις για μια – μικρή – περαιτέρω μείωση.

«Η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου οι τιμές θα είναι σταθεροποιημένες.

Δηλαδή, η αμόλυβδη βενζίνη θα είναι κάτω από τα 2,0 ευρώ στις πόλεις.

Δεν μιλάμε για τις νησιωτικές περιοχές – όπου υφίσταται το μεταφορικό κόστος – ή τις ορεινές όπου εκεί η τιμή είναι κατά περίπου 15 λεπτά υψηλότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαγεωργίου.

Ειδική αναφορά έκανε και στη μείωση τιμής που καταγράφεται στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο χαρακτήρισε ως το «σημαντικότερο προϊόν, μιας και κινεί όλη την αγορά.

Ακόμα και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία εξαρτώνται από τις τιμές του diesel κίνησης».

Πρόσθεσε δε ότι η μείωση της της τιμής του diesel κίνησης κάτω από τα 1,90 ευρώ/λίτρο αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, κάτι που θα δώσει μία μικρή «ανάσα» στα νοικοκυριά τα οποία έχουν «χτυπηθεί» από τις ανατιμήσεις.

Βενζίνη: Αυτή είναι η καταλληλότερη ώρα για να βάλετε

Υπάρχουν μικρά μυστικά που τα αγνοούμε και μπορούν να σώσουν το αυτοκίνητο και την τσέπη μας.

Σίγουρα έχεις διαβάσει άρθρα για το πότε είναι η καλύτερη ώρα ώστε να απολαύσεις ένα γεύμα, να πας για προπόνηση, να βγεις για περπάτημα ή να πας για μπάνιο.

Αλλά έχεις διαβάσει ποτέ κάτι για το ποια είναι η καλύτερη ώρα για να βάλεις βενζίνη;

Σύμφωνα με το «inmotionautocare.com» υπάρχουν μυστικά που δεν πρέπει να αγνοείς αναφορικά με το ρεζερβουάρ του αυτοκίνητό σου.

Μυστικά που μπορούν να σου εξασφαλίσουν οικονομία στην βενζίνη και θα σώσουν την τσέπη σου.

  • Βάλε βενζίνη όταν ο δείκτης της βενζίνης είναι περίπου στη μέση. ‘Οσο περισσότερο καύσιμο έχεις στο ρεζερβουάρ, τόσο λιγότερος αέρας υπάρχει στο διαθέσιμο χώρο του. Η βενζίνη εξατμίζεται γρηγορότερα απ’ ό,τι μπορείς να φανταστείς.
  • Μην βάζεις βενζίνη αν έχει προηγηθεί ανεφοδιασμός του βενζινάδικου από το βυτιοφόρο. Είναι πολύ πιθανό το καύσιμο να έχει ανακατευτεί.
  • Άνοιξη και καλοκαίρι γεμίζουμε το όχημά βενζίνη νωρίς το πρωί, διότι η θερμοκρασία εδάφους είναι χαμηλή. Σ’ όλα τα πρατήρια βενζίνης οι δεξαμενές είναι υπόγειες. Άρα, όσο πιο κρύο είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του καυσίμου. Αν γεμίσεις απόγευμα ή βράδυ, το λίτρο σου δεν θα είναι ακριβώς ένα λίτρο.
  • Όταν γεμίζεις ο ίδιος σε self service πρατήριο, μην βάζεις την αντλία στην υψηλή ταχύτητα.

Βενζίνη: Το κουμπί που μειώνει την κατανάλωση

Με την τιμή της βενζίνης να παραμένει στα… ουράνια, το αυτοκίνητο έχει γίνει μέσο πολυτελείας. Πώς θα καταφέρουμε, όμως, να εξοικονομήσουμε καύσιμο;

Ένα μικρό κουμπί που υπάρχει σε ορισμένα οχήματα μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση βενζίνης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Express».

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνιστούν να το απενεργοποιούμε όταν μπαίνουμε στο ζεστό αυτοκίνητο μετά από αρκετή ώρα και στη συνέχεια να το ενεργοποιούμε μόλις το εσωτερικό του οχήματος δροσιστεί από τον κλιματισμό.

Αυτή τη φορά, όμως, πρόκειται για ένα πιο σπάνιο κουμπί, το οποίο όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, μπορεί να μας βοηθήσει να καταναλώσουμε έως και 12% λιγότερο καύσιμο.

Ο λόγος για το λεγόμενο «σύστημα σταμάτα– ξεκίνα» το οποίο έχει ως στόχο την οικονομία καυσίμου και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το κουμπί αυτό περιλαμβάνει το γράμμα «Α», το οποίο περιβάλλεται από ένα κυκλικό τόξο.

«Εάν έχετε ένα τέτοιο κουμπί τότε, αυτό είναι το αυτόματο σταμάτα – ξεκίνα κουμπί του αυτοκινήτου σας. Θα απενεργοποιήσει αυτόματα τη μηχανή σας όταν αυτό είναι στάσιμο για αρκετή ώρα, όπως για παράδειγμα εάν έχετε σταματήσει στο κόκκινο φανάρι», αναφέρει η Express.

Αν και όλοι μας γνωρίζουμε πως το σβήσιμο της μηχανής κατά τη διάρκεια μιας στάσης συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμου, πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν τη διαδικασία αρκετά κουραστική, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους δρόμους όπου τα κόκκινα φανάρια είναι πολλά.

Ωστόσο, η εν λόγω τεχνολογία είναι απολύτως αυτόματη και ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο έχει σταματήσει να κινείται, ο οδηγός έχει πατήσει το φρένο και ο μοχλός ταχυτήτων βρίσκεται στη «νεκρά».

Όταν είστε έτοιμοι να θέσετε το όχημα εκ νέου σε κίνηση και αφήσετε το φρένο ή βάλετε πρώτη ταχύτητα, τότε η μηχανή ανοίγει και πάλι, γεγονός που διευκολύνει διαδικασία.

Βενζίνη: Με αυτό τον τρόπο θα κάψετε λιγότερη

Η ταχύτητα παίζει σημαντικό ρόλο στην καύση της βενζίνης και την κατανάλωσή της, αλλά ποια είναι η ιδανική για να εξοικονομήσουμε όσο περισσότερη γίνεται;

Μιας και αναφερθήκαμε στα όρια ταχύτητας και βλέποντας πολλούς από τους επισκέπτες μας να… τρέχουν για να φτάσουν στους προορισμούς τους, το ερώτημα είναι:

Ποιά είναι η ιδανική ταχύτητα για εξοικονόμηση βενζίνης, δεδομένης και της αυξημένης τιμής της βενζίνης των τελευταίων μηνών;

  • Το αγγλικό Royal Automobile Club αναφέρει ότι οδηγώντας κάτω από το μέσο όρο ταχύτητας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντικές ποσότητες καυσίμων, ιδίως όταν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις και διαδρομές μέσα από αυτοκινητόδρομους.
  • Σε ένα ταξίδι 72.5 χιλιομέτρων μπορούμε να εξοικονομήσουμε περίπου 5.3 ευρώ εάν προτιμήσουμε μια μέση ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 80 χλμ. την ώρα, αντί του ορίου που είναι περίπου 110 χλμ. την ώρα στους αυτοκινητόδρομους.
  • Πιο συγκεκριμένα, από τα 10.68 ευρώ που θα ξοδεύαμε πηγαίνοντας με 80 χλμ. την ώρα, θα φτάσουμε στα 15.79 ευρώ αν τρέχουμε με 112 χιλιόμετρα την ώρα.
  • Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 47%! Νομίζω ότι αξίζει να οδηγήσουμε μέχρι το… Ηράκλειο με όριο τα 80 χλμ./ώρα και να φτάσουμε σε 55/60 λεπτά, αντί σε 45!

Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τη μέση τιμή της βενζίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κυμαίνεται περί τα 1.92 ευρώ το λίτρο. Επομένως η διαφορά για τα ελληνικά δεδομένα είναι ακόμα μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως η τιμή της βενζίνης είναι πιο αυξημένη στη χώρα μας.