Βενζίνη: Πού θα βρείτε πιο φθηνά καύσιμα – Ξανά στα 2,1 ευρώ το λίτρο

Βενζίνη: Απελπισία στα πρατήρια! Η βενζίνη σημειώνει αύξηση τις τελευταίες 15 μέρες και κανείς δεν ξέρει πού και πότε θα σταματήσει. Ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν ακόμα φθηνά καύσιμα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Συνεχείς είναι οι έρευνες που κάνουν οι οδηγοί ΙΧ για να βρουν ποια πρατήρια πωλούν φθηνότερα καύσιμα, μιας και η βενζίνη έχει ακριβύνει ξανά.

Την ώρα που οι καταναλωτές παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σημειώνει αύξηση τις τελευταίες 15 μέρες, με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να βλέπουν την αντλία να δείχνει σχεδόν 2,10 ανά λίτρο, τη στιγμή που πριν από δύο εβδομάδες ήταν λίγο πάνω από το 2,02 το λίτρο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης στις 7 Νοεμβρίου ανήλθε σε 2,094 ευρώ/λίτρο, προσπερνώντας έπειτα από καιρό το diesel το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,091 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι οδηγοί αναζητούν πλέον το πρατήριο για να βάλουν βενζίνη. Γι’ αυτό επισκέπτονται και τον ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης fuelprices.gr, όπου αναφέρονται οι τιμές του εκάστοτε βενζινάδικου της κάθε περιοχής, αλλά και η ακριβής τοποθεσία τους.

Με βάση τα στοιχεία που έχει το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, τα φθηνότερα βενζινάδικα στην Ελλάδα βρίσκονται στην Αττική, όπου οι οδηγοί μπορούν να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους με αμόλυβδη βενζίνη πληρώνοντας ακόμα και 1,867 ευρώ ανά λίτρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ

Αν δει κανείς τις τιμές στο fuelprices.gr, θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι η περιοχή με τη φθηνότερη -μεσοσταθμικά- βενζίνη στην Ελλάδα την βρίσκει κανείς στο νομό Χίου, με το κόστος της αμόλυβδης να φτάνει στα 2,048 ευρώ/λίτρο. Ακολουθούν οι νομοί Ημαθίας και Θεσσαλονίκης και Φλώρινας με 2,047 και 2,060 ευρώ ανά λίτρο αντίστοιχα.

Δείτε τους νομούς της Ελλάδας με τη φθηνότερη βενζίνη:

-Χίου – 2,048 ευρώ/λίτρο

-Ημαθία – 2,049 ευρώ/λίτρο

-Θεσσαλονίκης – 2,060 ευρώ/λίτρο

-Φλώρινας – 2,063 ευρώ/λίτρο

-Κιλκίς – 2,064 ευρώ/λίτρο

-Δράμας – 2,065 ευρώ/λίτρο

-Πέλλης – 2,067 ευρώ/λίτρο

-Αργολίδας – 2,070 ευρώ/λίτρο

-Αττικής – 2,076 ευρώ/λίτρο

-Τρικάλων – 2,078 ευρώ/λίτρο

Πάντως, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, τα φθηνότερα καύσιμα δεν σημαίνει ότι έχουν την καλύτερη ποιότητα ή αποκλεισμό κάποιας πιθανής νοθείας.

Για το λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τις τιμές στην επιλογή του πρατηρίου. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι οι οδηγοί πρέπει πάντα να εμπιστεύονται τον πρατηριούχο.

Βενζίνη: Απελπισία

Η πορεία της μέσης τιμής της αμόλυβδης τις τελευταίες επτά ημέρες έχει αυξητική τάση σε αντίθεση με την τιμή του diesel:

  • 1 Νοεμβρίου -> 2,041 (αμόλυβδη) —— 2,104 (diesel)
  • 2 Νοεμβρίου -> 2,047 —— 2,099
  • 3 Νοεμβρίου -> 2,054 —— 2,094
  • 4 Νοεμβρίου -> 2,067 —— 2,088
  • 5 Νοεμβρίου -> 2,081 —— 2,090
  • 6 Νοεμβρίου -> 2,083 —— 2,091
  • 7 Νοεμβρίου -> 2,094 —— 2,090

Βενζίνη: Απλησίαστη στα νησιά

Τη χθεσινή ημέρα η τιμή της αμόλυβδης χτύπησε κόκκινο σε αρκετά νησιά, με την τιμή στις Κυκλάδες να σκαρφαλώνει στα 2,300 ευρώ/λίτρο.

Στα Δωδεκάνησα η μέση τιμή χθες ήταν στα 2,211 ευρώ/λίτρο, στην Κεφαλονιά τα 2,146 ευρώ/λίτρο, στα Χανιά τα 2.153 ευρώ/λίτρο και στην Κέρκυρα τα 2,122 ευρώ/λίτρο.

Πτωτική τιμή σημειώνει η τιμή του πετρελαίου brent. Στις 11.30 η τιμή κυμαινόταν στα 97,32 δολάρια το βαρέλι.

Βενζίνη: Η χειρότερη κρίση δεν έχει έρθει ακόμη

Σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη για την αγορά πετρελαίου στην Ευρώπη προχώρησε η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie, καθώς εκτιμά ότι τα αποθέματα καυσίμου τύπου ντίζελ στη βορειοδυτική Ευρώπη θα φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών στις αρχές της άνοιξης 2023.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα αποθέματα πρόκειται να αυξηθούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, πριν υποχωρήσουν απότομα.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα τον Μάρτιο αναμένεται να είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί σε μηνιαία βάση από το 2011, ανέφεραν οι αναλυτές της Woodmac.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόπτει τις θαλάσσιες παραδόσεις ρωσικών καυσίμων στις αρχές Φεβρουαρίου, η ήδη δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τον εφοδιασμό της ηπείρου κινδυνεύει να επιδεινωθεί.

Τα αποθέματα αποτελούν ένα ζωτικό «μαξιλάρι» έναντι τέτοιων διαταραχών και όταν εξαντλούνται, αυξάνονται οι πιθανότητες αστάθειας στην αγορά.

Τα χαμηλότερα αποθέματα έχουν διευρύνει τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια πετρελαίου, δίνοντας κίνητρα στους Ευρωπαίους διαχειριστές των διυλιστηρίων να διατηρούν σκληρή στάση, δήλωσε ο Τζέιμς Μπερλέι, βασικός αναλυτής της Woodmac.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία συμβούλων αναμένει ότι η ημερήσια επεξεργασία αργού στη βορειοδυτική Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 420.000 βαρέλια αυτόν τον μήνα, φτάνοντας τα 6,14 εκατομμύρια.

«Αναμένουμε ότι η υψηλότερη παραγωγή θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από τα ισχυρά καθαρά ταμειακά περιθώρια και αναμένουμε τα αποθέματα βενζίνης/ντίζελ στα τέλη Δεκεμβρίου να διαμορφωθούν σε σχεδόν τρία εκατομμύρια βαρέλια», δήλωσε ο Μπερλέι.

Καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής καυσίμων τύπου ντίζελ δια θαλάσσης, η απότομη πτώση των αποθεμάτων στο τέλος του χειμώνα είναι αναμενόμενη.

Μέρος του προβλήματος διαθεσιμότητας ντίζελ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οφείλεται και στον τρόπο που είναι δομημένη η αγορά future.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι άμεσες προμήθειες είναι πιο ακριβές από το ίδιο καύσιμο που παραδίδεται σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αυτό αποθαρρύνει τη συσσώρευση αποθεμάτων, καθώς οι traders πιθανότατα μπορούν να πουλήσουν σήμερα σε καλύτερη τιμή από ό,τι στο μέλλον.

Αυτό το μοτίβο έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά παραμένει ισχυρό σε σχέση με τα ιστορικά πρότυπα.