Τρως ποπ κορν; Είναι επικίνδυνο – Άνδρας παραλίγο να πεθάνει

Τρόφιμα: Αδιανόητο! Του κόλλησε ποπ κορν στα δόντια και κατέληξε να κάνει επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Γιατί το αγαπημένο σνακ μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όλοι έχουμε ζήσει την κακή εμπειρία του ποπκόρν να κολλάει στα δόντια και να μη βγαίνει. Στην αρχή νιώθουμε μια ενόχληση, αλλά λίγη ώρα αργότερα το έχουμε σχεδόν ξεχάσει.

Για ένα 41χρονο άνδρα στην Αγγλία, όμως, η ατυχής αυτή στιγμή εξελίχθηκε σε ολόκληρη περιπέτεια.

Ο Adam Martin έτρωγε ποπκόρν καθώς παρακολουθούσε μια ταινία, όταν ένα κομμάτι της φλούδας σφηνώθηκε στα δόντια του και, παρά τις κινήσεις του, δεν έβγαινε με τίποτα.

Στις απέλπιδες προσπάθειές του να αφαιρέσει τη φλούδα του καλαμποκιού από τα δόντια του, ο Martin χρησιμοποίησε διάφορα αντικείμενα, από το καπάκι ενός στυλό και μια οδοντογλυφίδα, μέχρι κομμάτι σύρμα κι ένα μεταλλικό καρφί.

Λίγο αργότερα, ο άνδρας άρχισε να νιώθει έντονο πονόδοντο, χωρίς όμως να πάει σε οδοντίατρο. Στη συνέχεια εκδήλωσε συμπτώματα γρίπης, όπως νυχτερινή εφίδρωση, κούραση και πονοκεφάλους, τα οποία τελικά τον οδήγησαν στον γιατρό, όπου και διαγνώσθηκε με φύσημα στην καρδιά.

Αρκετές ημέρες μετά, εμφάνισε αίμα στο δάχτυλό του, φαινόμενο που ονομάζεται βλάβη Janeway και αποτελεί δερματική βλάβη που ανά περιπτώσεις είναι σημάδι ενδοκαρδίτιδας, δηλαδή μόλυνσης στα ενδότερα στρώματα της καρδιάς.

Όταν ο Martin εισήχθη στο νοσοκομείο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πράγματι έπασχε από ενδοκαρδίτιδα και λοίμωξη που είχε προκαλέσει σοβαρές βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς του. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, πραγματοποίησαν μια ανοιχτή επέμβαση καρδιάς διάρκειας επτά ωρών για να αντικαταστήσουν τις κατεστραμμένες βαλβίδες.

Η ενδοκαρδίτιδα συμβαίνει όταν κάποιο βακτήριο εισέρχεται στη ροή του αίματος και εξαπλώνεται στην καρδιά. Ένας τρόπος για να συμβεί αυτό είναι μέσω διάφορων κινήσεων στην περιοχή του στόματος που προκαλούν αιμορραγία των ούλων, με τον Martin να αναφέρει ότι η προσπάθειά του να αφαιρέσει το ποπκόρν με αποτέλεσμα να σκίσει τα ούλα του ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσε να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να προκάλεσε τη μόλυνση του.

Ο άτυχος άνδρας, υγιής πλέον, τονίζει ότι μια απλή επίσκεψη στον οδοντίατρο ενδεχομένως να τον είχε σώσει από όλη αυτή τη διαδικασία και προτρέπει όλους να πηγαίνουν στον οδοντίατρο σε οποιοδήποτε σημάδι πονόδοντου, ούλων που αιμορραγούν ή αποστημάτων.

Τρόφιμα: Όλη η αλήθεια για τις ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα – Τι μπορείτε να τρώτε και τι όχι

Κάθε κάτοικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πετά στα σκουπίδια 131 κιλά φαγητά τον χρόνο, με τα στοιχεία της Eurostat να δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι ανάμεσα στους πιο σπάταλους Ευρωπαίους.

Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι περίπου τα ένα τρίτο της συνολικής προσφοράς τροφίμων, ή αλλιώς 80 εκατ. τόνοι, καταλήγουν στα σκουπίδια.

Σε μεγάλο βαθμό, η σπατάλη αυτή έχει να κάνει με την παρερμηνεία και την ασάφεια γύρω από τις ημερομηνίες λήξης.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στις ΗΠΑ, τα τρόφιμα που πετιούνται αντιστοιχούν σε 149 δισεκατομμύρια γεύματα, ενώ για αυτά χρησιμοποιείται σχεδόν το ένα τέταρτο των πόρων καθαρού νερού και το 16% της καλλιεργήσιμης γης της χώρας, συνεισφέροντας κατά 6% στις συνολικές εκπομπές αερίων.

Και ενώ τρόφιμα καταλήγουν στις χωματερές σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας, περίπου το 50% της σπατάλης γίνεται στο επίπεδο των νοικοκυριών.

Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι, όταν τα φύλλα της σαλάτας στη σακούλα τους φαίνονται λίγο μαραμένα ή όταν «ανακαλύπτουν» ένα ξεχασμένο γιαούρτι στο πίσω μέρος του ψυγείου, είναι να συμβουλευτούν την ημερομηνία λήξης πάνω στη συσκευασία.

Όμως όπως σημειώνει ο Guardian οι ετικέτες αυτές δεν αποτελούν πραγματική ένδειξη του εάν ένα τρόφιμο είναι ασφαλές για να καταναλωθεί (με εξαίρεση το βρεφικό γάλα).

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι ημερομηνίες που αναγράφονται είναι μόνο ενδεικτικές της ποιότητας του προϊόντος και δεν ρυθμίζονται από κάποια ομοσπονδιακή αρχή.

Στην Ευρώπη, οι ημερομηνίες λήξης ρυθμίζονται από κοινοτικό κανονισμό.

«Οι ημερομηνίες λήξης είναι πραγματικά σαν την Άγρια Δύση – δεν υπάρχουν στάνταρ», λέει στον Guardian ο Jeffrey Costantino, εκπρόσωπος της ReFed, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δουλεύει για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Ασφαλώς, οι ασθένειες που προκαλούνται από τη μούχλα ή τα βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί σε χαλασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι σοβαρές και άρα οι φόβοι των καταναλωτών είναι δικαιολογημένοι. Όμως όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι ετικέτες της ημερομηνίας λήξης δεν κάνουν πολλά για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους.

«Δεν υπάρχει τίποτα βέβαιο σε αυτές τις ημερομηνίες σε σχέση με τις ασθένειες που προκαλούνται από τα τρόφιμα», εξηγεί στον Guardian η Andrea Glenn, ερευνήτρια και διαιτολόγος εγγεγραμμένη στο Harvard TH Chan School of Public Health.

Το γεγονός ότι τα τρόφιμα ταξιδεύουν πιο μακριά στο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής αλλά και οι πρακτικές διαχείρισης των τροφίμων παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην ασφάλεια, όπως σημειώνει.

«Οι ημερομηνίες αυτές γενικά αφορούν το πότε θα έχει ένα προϊόν την καλύτερη γεύση ή έως πότε πρέπει να πωλείται το προϊόν και δεν σχετίζονται με την ασφάλεια του τρoφίμου», προσθέτει η Glenn.

Αντ΄αυτού, συστήνει στους καταναλωτές να κοιτάζουν για σημάδια διαρροής στη συσκευασία ή αλλιώς ενδείξεις που μαρτυρούν ότι το τρόφιμο έχει κάποια παράξενη μυρωδιά, γεύση ή χρώμα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ένας γενικός οδηγός για το ποια τρόφιμα είναι ασφαλές να καταναλώνουμε, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης τους, είναι αυτός:

Τρόφιμα: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Τα μαραμένα λαχανικά είναι ασφαλή για κατανάλωση. Προσέξτε για άσχημες μυρωδιές ή ορατά σημάδια μούχλας.

Είναι καλύτερο να πετάτε τα φρούτα και τα λαχανικά όταν γίνουν καφέ, είναι γλοιώδη, ζαρωμένα ή έχουν άσχημη μυρωδιά.

Τρόφιμα: Γάλα

Το χαλασμένο γάλα συνήθως γίνεται εύκολα αντιληπτό από την ξινή μυρωδιά ή την υφή του, που συχνά αναπτύσσει όγκους. Επομένως μυρίστε και δώστε προσοχή όταν το χύνετε από το μπουκάλι στο ποτήρι.

Εάν είναι κατάλληλα συντηρημένο, λογικά παραμένει κατάλληλο για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία λήξης.

Τρόφιμα: Αυγά

Τα χαλασμένα αυγά μπορεί να μην έχουν διαφορετική οσμή ή εμφάνιση, εάν δεν έχουν ραγίσει. Το αλάνθαστο κόλπο για να τα καταλάβετε είναι να βυθίσετε σε νερό.

Εάν βουλιάζουν, είναι καλά. Εάν επιπλέουν, μην τα σπάσετε. Εάν ένα αυγό βουλιάζει, αλλά στέκεται κάθετα, καλύτερα να το φάτε αρκετά σύντομα.

Τρόφιμα: Ψωμί

Εάν δείτε κηλίδες πάνω στο ψωμί, είναι σαφές ότι έχει χαλάσει.

Μην φάτε μουχλιασμένο ψωμί, ακόμα κι αν κάποια κομμάτια από το καρβέλι σας φαίνονται εντάξει.

Τρόφιμα: Ωμό κρέας

Μια έντονη μυρωδιά είναι ένα ενδεικτικό σημάδι, αλλά εκτός από αυτό, είναι καλύτερο να μην τρώτε κρέας που σας φαίνεται υπερβολικά γλιστερό ή γλοιώδες.

Οι αλλαγές χρώματος μπορεί να είναι φυσιολογικές, οπότε αν το βόειο κρέας έχει γίνει, για παράδειγμα, πιο καφέ, αλλά μυρίζει μια χαρά, πιθανότατα είναι καλό.

Τρόφιμα: Ψάρι

Προσπαθήστε να τρώτε γρήγορα τα φρέσκα θαλασσινά. Τα χαλασμένο ψάρι θα μυρίζει «ψαρίλα», αλλά αν δεν είστε σίγουροι, ελέγξτε την υφή.

Αν είναι γλοιώδες και έχει έντονη μυρωδιά, πιθανότατα δεν πρέπει να καταναλωθεί. Στα κατεψυγμένα ψάρια, παρατηρήστε για τα ίδια σημάδια όταν έχουν αποψυχθεί καλά.

Τρόφιμα: Συσκευασμένα τρόφιμα

Τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ρύζι μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν φυλάσσονται σωστά.

Οι αλλαγές στην υφή και τη μυρωδιά είναι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά επίσης κοιτάξτε προσεκτικά τη συσκευασία για σημάδια υγρασίας ή παρασίτων.

Τρόφιμα σε κονσέρβα

Εφόσον η κονσέρβα δεν είναι κατεστραμμένη, το περιεχόμενό της είναι ασφαλές επ’ άπειρο.

Όταν φυλάσσονται σωστά, οι κονσέρβες μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Ελέγξτε τη συσκευασία για σκουριά, χτυπήματα ή φουσκώματα για να βεβαιωθείτε.

Τρόφιμα: Κατεψυγμένα τρόφιμα

«Η κατάψυξη είναι σαν ένα μαγικό κουμπί pause για τα τρόφιμα. Πραγματικά μπορούν να συντηρηθούν επ΄ άπειρο εκεί», λέει ο Constantino της ReFed.

H αλλαγή στο χρώμα που συμβαίνει κάποιες φορές στα τρόφιμα μέσα στην κατάψυξη δεν επηρεάζει την ασφάλειά τους, μπορεί όμως να επηρεάσει τη γεύση. Να κοιτάζετε για ενδείξεις διαρροών μετά την απόψυξη.