Τράπεζες: Μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση (!) των ΑΤΜ από πολλές περιοχές της χώρας, με τις τράπεζες να τα αφαιρούν προκαλώντας πολλά προβλήματα στους πολίτες. Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…
Ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ούτε ATM, με αποτέλεσμα πολίτες να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία.
Εν μέσω πανδημίας αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα για ανάληψη μετρητών ή να διεκπεραιώσουν άλλες τραπεζικές υποθέσεις τους.
Για τις τελευταίες περιπτώσεις μάλιστα, παρατηρούνται ουρές έξω από εναπομείναντα υποκαταστήματα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για ηλεκτρονικά ραντεβού, κάτι που στην πράξη δύσκολα εφαρμόζεται ιδίως όσον αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες.
Οι αντιδράσεις ειδικά στην επαρχία παίρνουν ήδη τη μορφή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από τα τραπεζικά καταστήματα ενώ σε όλες τις περιπτώσεις οδηγούν στην κινητοποίηση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τοπικών βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μαρασμό.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι τράπεζες, ειδικά για την έλλειψη ΑΤΜ, προβάλλουν ως επιχείρημα για την αργή επέκταση του δικτύου, τους αυξημένους κινδύνους ασφαλείας (επιθέσεις κλπ).
Από την πλευρά τους βέβαια συνδικαλιστές -εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος λειτουργίας των νέων ΑΤΜ (ενοίκια, χρηματαποστολές κλπ)
Σε όλα αυτά, υπενθυμίζεται, ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο συνολικός αριθμός του προσωπικού των τραπεζών (συστημικών και μη) έπεσε στα τέλη του 2020 σε 33.121, από 37.734 που ήταν στα τέλη του 2019.
Άρα, μέσα σε ένα χρόνο είδαν την έξοδο 4.613 τραπεζοϋπάλληλοι (ποσοστιαία μείωση 12,2%).
Τράπεζες: Τέλος και τα δάνεια!
Την ίδια ώρα, εκτός από την εξαφάνιση των ΑΤΜ, οι τράπεζες κλείνουν και τη στρόφιγγα των δανείων «στραγγαλίζοντας» τους πολίτες!
Η απροθυμία των τραπεζών να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων, ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς μάλιστα οι τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα 47 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αρνητικά επιτόκια.
Όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΤτΕ για τον Μάιο και για την περίοδο έως και τον Απριλίο 2020, όπου η οικονομία κινήθηκε στους ρυθμούς της πανδημίας, ο Μάιος 2021 ήταν ο χειρότερος μήνας, σε ό,τι αφορά τις νέες χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις και, παράλληλα, οι τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων.
Σε δύο μήνες αυτής της περιόδου (Ιούλιος και Δεκέμβριος 2020) εντοπίζεται η σημαντική αύξηση των επιχειρηματικών δανείων, σε μηνιαία επίπεδα 2,5 – 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάιο 2021 καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ της περιόδου Απρ. 2020 – Μάϊου 2021, με τις συνολικές εκταμιεύσεις δανείων να πέφτουν χαμηλότερα από 500 εκατ. ευρώ.
Αυτή η μείωση εκτιμάται ότι συνδέεται με το γεγονός ότι έχουν λήξει πλέον τα προγράμματα που εφάρμοσε η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, μέσω κρατικών εγγυήσεων και επιδότησης στα επιτόκια δανείων.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι οι τράπεζες είναι πολύ επιφυλακτικές στην ανάληψη ρίσκου νέων δανείων, ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς συνεχίζουν το ξεκαθάρισμα των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ περιμένουν και νέα «κόκκινα» δάνεια που θα δημιουργηθούν από την πανδημία και τα οποία θα αυξάνονται μετά τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας.
Όμως, το «πάγωμα» των δανειοδοτήσεων στον επιχειρηματικό τομέα, την ώρα μάλιστα που οι επιχειρήσεις χρειάζονται επειγόντως ρευστότητα για να καλύψουν τις ανάγκες της επανεκκίνησης της οικονομίας, έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, που βλέπει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να αποτελέσει η χαμηλή κινητικότητα των τραπεζών στα νέα δάνεια ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο 2021.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συγκάλεσε πριν λίγες ημέρες ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή ΤτΕ, Ένωσης Τραπεζών, εμπορικών τραπεζών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει από τις τράπεζες δεσμεύσεις για αύξηση των δανείων.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δεν κρύβει πλέον τη δυσφορία του για το γεγονός ότι οι τράπεζες, ενώ έχουν λάβει 47 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια και οι καταθέσεις αυξάνονται συνεχώς, περνούν στην οικονομία πολύ μικρά ποσά νέων δανείων.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του (στο Business Daily), ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Ευρωσύστημα έχει δανείσει 47 δισ. ευρώ τις ελληνικές τράπεζες με αρνητικά επιτόκια -1% έως -0,5%, δηλαδή επιδοτούνται οι τράπεζες για να δανειοδοτηθούν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Πέραν αυτού έχουμε και μια πολύ μεγάλη αύξηση των αποταμιεύσεων. «Δεν μπορώ να πω», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «ότι είμαι ικανοποιημένος, όταν οι τράπεζες έχουν διοχετεύσει στον καθαρά ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στον μη χρηματοπιστωτικό, γύρω στα 5 δισεκατομμύρια φέτος, ενώ έχουν πάρει 47 δισ. συν την αύξηση των καταθέσεων.
Τα υπόλοιπα είναι σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και κατατεθειμένα ξανά στην κεντρική τράπεζα».
Επιπλέον, ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τις τράπεζες να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας: «Έτσι όπως είναι δομημένη η οικονομία της Ελλάδας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της απασχόλησης είναι σε αυτό που λέμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν ζωντανές, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Άρα λοιπόν οι τράπεζες πρέπει να φτιάξουν κατάλληλα προγράμματα».
Τράπεζες: …μας κλέβουν όμως στις καταθέσεις!
Και αν οι τράπεζες αντί να μας διευκολύνουν, κάνουν τις ζωές μας πιο δύσκολες, δεν πτοούνται να επωφελούνται από τις καταθέσεις μας!
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,06%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,01%.
Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 0,15%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,95%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 14,48%.
«Όχι, δεν χρειαζόμαστε άλλη ρευστότητα» είναι η απάντηση των τραπεζών σε όλους όσους παζαρεύουν τα επιτόκια τα οποία κινούνται πέριξ του 0%-0,02% ακόμη και για υψηλά ποσά καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ).
Την ίδια στιγμή η ψαλίδα σε ότι αφορά τις χορηγήσεις παραμένει υψηλή αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά το 4%.
Σε ανιούσα βρίσκονται και οι προμήθειες παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για υποχώρησή τους.
Μόνον στις συνεταιριστικές τράπεζες και στην Optima Bank μπορεί κάποιος να αναζητήσει επιτόκιο που θα καταγράφεται σε πρώτο δεκαδικό ψηφίο υψηλότερα το μηδενός ήτοι 0,20% – 0,30% μολονότι και εκεί η ανάγκη για καταθέσεις δεν είναι μεγάλη.
Ωστόσο είναι η ενισχυμένη η ανάγκη χτισίματος ενός διευρυμένου και υγιούς πελατολογίου και στο πλαίσιο αυτό δίδονται κάποιες αποδόσεις.
Τα επιτόκια τείνουν να μηδενίσουν και εκτιμάται πως αυτό θα συμβεί το προσεχές χρονικό διάστημα πριν οι συστημικές τράπεζες αρχίσουν να σκέφτονται και να συζητούν ακόμη και τα αρνητικά επιτόκια.
Βέβαια η κουλτούρα της αποταμίευσης στη χώρα δεν αντέχει στην παρούσα φάση αρνητικά επιτόκια κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αντιδράσεις απέναντι στις τράπεζες ακόμη και σε αναλήψεις καταθέσεων και τοποθέτηση στο στρώμα των κεφαλαίων των αποταμιευτών.
Νωπές άλλωστε είναι ακόμη οι μνήμες από τα capital controls που οδήγησαν σε παρόμοιες ενέργειες.
Επομένως θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και με κόστος θα αποφύγουν να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια στην παρούσα τουλάχιστον φάση αν και κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για αργότερα.
Άλλωστε οι αποταμιευτές με τις μεγαλύτερες αποταμιεύσεις είναι και μεγαλύτερης ηλικίας και επομένως δυσπροσάρμοστοι σε ό,τι αφορά τα αρνητικά επιτόκια.
Πάντως σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες δεν πλειοδοτούν σε αποδόσεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν, διώχνουν με άνεση καταθέσεις.
Τα stress tests και οι αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν μικρότερες τράπεζες προκειμένου να ανταποκριθούν στα tests αυτά είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν κάποιες καταθέσεις στις τράπεζες αυτές αλλάζονται λίγο την ισορροπία του τραπεζικού χάρτη μιας και το 97% του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται συγκεντρωμένο στα 4 συστημικά τραπεζικά ιδρύματα και στην 5η μικρότερη τράπεζα την AtticaBank, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος.