Η απόφαση των τραπεζών που «πάγωσε» τους Έλληνες – Δείτε τι κάνουν

Τράπεζες: Σε μια περίεργη, ομολογουμένως, κίνηση, η οποία προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα σε εκατομμύρια Έλληνες, προχωρούν οι τράπεζες. Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…

Όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επαγγελματίες στη χώρα μας οδηγούνται σε οιονεί τραπεζικό αποκλεισμό, εξαιτίας της δραστικής συρρίκνωσης των καταστημάτων των τραπεζών, που συνεχίζεται με εντατικότερους ρυθμούς.

Η ήδη μακρά λίστα των περιοχών -κυρίως αγροτικών στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά- που στερούνται τραπεζικού καταστήματος, μεγαλώνει από τα προγραμματισμένα για το επόμενο διάστημα νέα λουκέτα (64 της Πειραιώς, 25 της Εθνικής, αλλά και 10 της Attica).

Είναι σαφές ότι το αρνητικό φαινόμενο της μειωμένης τραπεζικής κάλυψης διευρύνεται, πλήττοντας τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις περιοχών της ελληνικής υπαίθρου. Πλέον μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στερείται της δυνατότητας φυσικής πρόσβασης σε τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα, αναγκάζεται έτσι να μετακινείται για να εξυπηρετηθεί, με αποτέλεσμα εκτός του χρόνου που χάνει να επιβαρύνεται με σημαντικά έξοδα. Και παρά τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξακολουθούν να υπάρχουν τραπεζικές πράξεις-πέραν της ανάληψης και κατάθεσης χρημάτων- που απαιτούν την μετάβαση σε κατάστημα, που ασφαλώς δυσχεραίνεται από την απόσταση.

Ο αντίκτυπος του τραπεζικού αποκλεισμού στις τοπικές κοινωνίες είναι έκδηλος, καθώς η απόσυρση των σχετικών υπηρεσιών από μια περιοχή συνδέεται με τον οικονομικό μαρασμό και την υποβάθμισή της.

Επιπροσθέτως, το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, καθώς οι επαγγελματίες, μεταξύ άλλων, δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ιδίως σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές ή απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου.

Είναι ενδεικτική η πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Μουζακίου Φάνη Στάθη στη διοίκηση της τράπεζα Πειραιώς, για το επικείμενο κλείσιμο του τοπικού καταστήματος «Βρισκόμαστε, στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την αγανάκτηση και πικρία μας για τις αποφάσεις του Ομίλου που έχουν άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική μας κοινωνία.

Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Μουζάκι, εξυπηρετεί περισσότερες από 27 Κοινότητες και οικισμούς μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης με πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο λόγω της μορφολογίας της όσο και λόγω των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της. Συγχρόνως εξυπηρετεί το σύνολο της επαγγελματικής, επιχειρηματικής, αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής, τους συνταξιούχους αλλά και τους κατοίκους του Δήμου Αργιθέας, οι οποίοι λόγω απόστασης είναι αδύνατο να μετακινηθούν για την εξυπηρέτησή τους στα κεντρικά καταστήματα της Καρδίτσας».

Τράπεζες: Εξαφανίζουν και τα ΑΤΜ!

Και αν τα φυσικά καταστήματα αναπληρώνονται με ψηφιακό τρόπο, δεν ισχύει το ίδιο με τα ΑΤΜ!

Η αύξηση των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ), γίνεται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς. Έτσι υπάρχουν περιοχές που εξυπηρετούνται μερικώς ούτε από ΑΤM!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,το 2020 τα τραπεζικά καταστήματα μειώθηκαν συνολικά κατά 158 σε σχέση με το 2019 (από 1.838 σε 1.680) και ποσοστιαία κατά 8,6%. Αντίστοιχα, πέρυσι τα ATM αυξήθηκαν μεν σε σύγκριση με το 2019, αλλά μόνο κατά 71 (ποσοστό 1,2%), από 5.854 σε 5.925.

Συνεπώς, οι τράπεζες για την κάλυψη των κενών εξυπηρέτησης των πελατών τους από τα καταστήματα που κλείνουν, δεν λειτουργούν τον απαιτούμενο αριθμό νέων ΑΤΜ. Έτσι, προκύπτει διεύρυνση του φαινομένου του τραπεζικού αποκλεισμού.

Πάντως, οι τράπεζες προβάλλουν ως επιχείρημα για την αργή επέκταση του δικτύου ΑΤΜ, τους αυξημένους κινδύνους ασφαλείας (επιθέσεις κλπ). Από την πλευρά τους συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να επωμιστούν ούτε το κόστος λειτουργίας των νέων ΑΤΜ (ενοίκια, χρηματαποστολές κλπ).

Τράπεζες: Χάσμα με την Ευρώπη

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η σύγκριση με τον Μ.Ο στην Ευρώπη.

Το χάσμα αριθμού τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα σε σύγκριση με χώρες της Ευρώπης καταγράφεται σε έρευνα της ΟΤΟΕ, που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη του 2020:

  • Το 2010, είχαμε 41,3 καταστήματα εμπορικών τραπεζών ανά 100.000 κατοίκους. Το 2019, μόλις 19,2 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι 38,8 καταστημάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ιταλία, 34,3 στην (ανεπτυγμένη ψηφιακά) Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία και 49,7 στην Ισπανία.
  • Το 2019, ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 2.530 κατοίκους. Στην Ελλάδα (με τις γνωστές γεωγραφικές ιδιομορφίες…) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα σε 5.662 κατοίκους.

Τράπεζες: Αντίδραση από ΣΕΥΤΠΕ

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το κλείσιμο των 64 καταστημάτων σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων:

«Η ανακοίνωση της Διοίκησης για το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων του Δικτύου, ξεδιπλώνει ένα ακόμη κεφάλαιο του σχεδίου ψευδεπίγραφης εξυγίανσης «Sunrise».

Η χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε, μαρτυρά ότι και αυτή​​ η επιθετική συρρίκνωση λειτουργεί ως προπομπός ενός ακόμη προγράμματος «οικειοθελούς» αποχώρησης.​​

Ωστόσο, επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα,​​ καλούμε​​ προκαταβολικά​​ ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους και πρωτίστως όσους υπηρετούν σε καταστήματα που κλείνουν, να μην υποκύψουν σε​​ ψευδεπίγραφα και​​ εκβιαστικά διλήμματα που ενδεχομένως τεθούν στο άμεσο μέλλον.

Σε χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού,​​ δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι:

ο σχεδιασμός αναστολής λειτουργίας τραπεζικών καταστημάτων από το σύνολο σχεδόν των συστημικών τραπεζών και στα ίδια περίπου σημεία εξυπηρέτησης, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας και εναρμονισμένων πρακτικών μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό. ​​
Για το λόγο αυτό​​ ο Σύλλογός μας:

αντιτίθεται στη συρρίκνωση του δικτύου,​​ την οποία θεωρεί επιζήμια για την ανάπτυξη και κερδοφορία της τράπεζας, καθώς​​ αποστερεί​​ αφενός σημαντικά​​ σημεία πώλησης, αφετέρου​​ τους αφανείς ήρωες της ελληνικής υπαίθρου,​​ που κατά κανόνα στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων,​​ ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο​​ από τη πρόσβασή τους σε​​ τραπεζικές υπηρεσίες, με παράλληλες επιπτώσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.
ΑΠΑΙΤΕΙ την άμεση τοποθέτηση των συναδέλφων από τα καταστήματα που κλείνουν​​ στα καταστήματα υποδοχής. Είμαστε αποφασισμένοι, για μια ακόμη φορά, να προστατεύσουμε το ιερό δικαίωμα στην εργασία και για το λόγο αυτό θα αποκρούσουμε κάθε απόπειρα​​ άσκησης​​ ψυχολογικού εκβιασμού, πίεσης, «συμβουλευτικής» παρότρυνσης ή κάθε άλλης​​ …​​ «προτροπής»​​ από Περιφερειακούς Διευθυντές και​​ λοιπά​​ στελέχη της τράπεζας προς συναδέλφους​​ μας.

Όπως, άλλωστε, πράξαμε​​ και στο πρόσφατο παρελθόν,​​ στην περίπτωση των​​ προγραμματισμένων​​ ραντεβού Περιφερειακών σε​​ …​​ ξενοδοχεία της επαρχίας, τα οποία ματαιώσαμε​​ στην πράξη και που μοναδικό στόχο​​ είχαν και​​ έχουν​​ να οδηγήσουν εργαζόμενους παρά​​ τη θέλησή τους στην «οικειοθελή» έξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους συναδέλφους μας σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με τέτοιου τύπου αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές να επικοινωνούν άμεσα με το Σύλλογό μας, προκειμένου να αναληφθούν από πλευράς μας όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες.

Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους στα καταστήματα που κλείνουν αλλά ΟΛΟΥΣ​​ μας.

Αν δεν αντιμετωπίσουμε​​ ΤΩΡΑ​​ το πρόβλημα,​​ στην επόμενη λίστα ενδεχομένως να βρίσκεται το δικό μας​​ κατάστημα.​​

Με τη δική σας​​ στήριξη​​ όπως πάντα,​​ ΟΛΟΙ μαζί​​ θα δώσουμε​​ και αυτή τη μάχη για την​​ προστασία των​​ θέσεων εργασίας​​ και των εργασιακών μας δικαιωμάτων, δίπλα στον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, μέχρι να ανατείλει για ΟΛΟΥΣ μας ο πραγματικός ήλιος της εργασιακής ασφάλειας κι αξιοπρέπειας.»