Στεγαστικά δάνεια: Αυτή θα είναι η νέα δόση που θα πληρώνετε

Στεγαστικά δάνεια: Τους συνεπείς δανειολήπτες που ενόσω διαρκούσε το «ξεκαθάρισμα» των «κόκκινων» δανείων παρέμεναν στο περιθώριο αποφάσισαν να επιβραβεύσουν οι τράπεζες, ενεργοποιώντας – αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα – το σχέδιο για «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με διαδοχικές ανακοινώσεις ο ένας μετά τον άλλον οι συστημικοί Όμιλοι άνοιξαν τα… χαρτιά τους γύρω από το νέο πρόγραμμα στήριξης, δίνοντας τις αμέσως επόμενες ημέρες τη «σκυτάλη» στις μικρότερες τράπεζες, αλλά και τους servicers, οι οποίοι, άλλωστε, διαχειρίζονται στεγαστικά δάνεια άνω των 21 δισ. ευρώ.

«Τις τελευταίες ώρες, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος ενίσχυσης φυσικών προσώπων, με ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Το πρόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά από αρχές Μαΐου, προστατεύει τα συνεπή νοικοκυριά από ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, θέτει το επιτόκιο βάσης σε χαμηλότερα επίπεδα από το τέλος Μαρτίου, περιλαμβάνει και τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια σε άλλα νομίσματα, έχει 12μηνη διάρκεια και λειτουργεί επ’ ωφελεία των πελατών σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων», σχολίασε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας το περίγραμμα της συμφωνίας των «4», προαναγγέλλοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δη, άμεσα, τόσο από τις μη συστημικές τράπεζες, όσο και από τους διαχειριστές δανείων και απαιτήσεων.

To newmoney συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα σημεία – κλειδιά του σχεδίου, το οποίο εκτιμάται πως θα δώσει μία «ανάσα» στους δανειολήπτες που το τελευταίο 10μηνο πλήττονται από το «μπαράζ» των αυξήσεων στα επιτόκια.

Ειδικότερα:

Ποιους δανειολήπτες αφορά: Όλους τους ιδιώτες κατόχους στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια έχουν εκταμιευθεί έως 31/12/2022, δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 28/4 ή 2/5 (αναλόγως την τράπεζα) και δεν έχουν μεταβιβαστεί, στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων (σ.σ. οι επίμαχοι δανειολήπτες δεν θα μείνουν εκτός προστασίας, αφού οι servicers, στην πρόσφατη συνέλευση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, δεσμεύτηκαν να επανέλθουν με συγκεκριμένο σχέδιο, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με τους επενδυτές – ιδιοκτήτες των δανείων).

Στην περίμετρο εντάσσονται και τα επισκευαστικά, αλλά και όσα δάνεια έχουν εμπράγματη εξασφάλιση ακίνητο και άρα, εμπίπτουν στη «σφαίρα» των στεγαστικών. Αξίζει να αναφερθεί πως το νέο πρόγραμμα ισχύει ανεξάρτητα εάν οι δανειολήπτες έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ευάλωτων νοικοκυριών, η περίοδος διαθεσιμότητας του οποίου επεκτάθηκε έως τα τέλη Ιουλίου, ενώ εκτός τίθενται τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή όσα το επιτόκιό τους διαμορφώνεται επί του βασικού επιτοκίου στεγαστικής πίστης, καθώς δεν έχουν επηρεαστεί από τις αυξήσεις.

Σε ποιο ύψος «κλείδωσε» το επιτόκιο:

Οι τράπεζες αποφάσισαν η νέα τιμολόγηση των δανείων να προκύπτει βάσει του επιτοκίου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στις 31/3/2023, μειωμένο κατά περίπου 20 μονάδες βάσης. Έτσι, το Euribor ενός μηνός μειώνεται στο 2,70% από 2,915% στα τέλη του περασμένου μήνα, το Euribor τριών μηνών στο 2,85% έναντι 3,038%, το επιτόκιο ΕΚΤ (MRO) στο 3,30% από 3,50% και τέλος, το επιτόκιο Saron (Swiss Average Rate Overnight), βάσει του οποίου προκύπτουν τα αντίστοιχα Libor για το ελβετικό φράγκο στο 1,20% από 1,4186%. Το πρόγραμμα δεν επηρεάζει το περιθώριο (spread) επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο προβλέπεται στην εκάστοτε δανειακή σύμβαση. Συνεπώς, το συνολικό επιτόκιο κάθε στεγαστικού δανείου θα διαμορφωθεί με βάση το παραπάνω επιτόκιο συν το αντίστοιχο περιθώριο που προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση, συν την προβλεπόμενη από το νόμο εισφορά.

Ποιο το όφελος για τους δανειολήπτες: Έστω ένα δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, που έχει ως βάση του το Euribor τριμήνου+spread της τράπεζας. Τον περασμένο Ιούλιο, πριν, δηλαδή, ξεκινήσει το… τρενάκι του τρόμου με τις αυξήσεις, το τελικό επιτόκιο ήταν 2,5%, με τη μηναία δόση να ορίζεται στα 672 ευρώ για 15 χρόνια, 536 ευρώ για 20 χρόνια και 401 ευρώ για 30 χρόνια. Σήμερα, το επιτόκιο έχει «σκαρφαλώσει» στο 5,50%, με τη δόση να διαμορφώνεται στα 823 ευρώ, 695 ευρώ και 575 ευρώ αντίστοιχα. Με το πλαφόν από πλευράς των τραπεζών, ο τελικός λογαριασμός για το επίμαχο δάνειο μειώνεται κατά 0,20%.

Ποια η διάρκεια: Το πρόγραμμα θα ισχύσει από τον Μάιο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024. Οι δανειολήπτες, δηλαδή, θα δουν μειωμένη τη δόση του επόμενου μήνα, η οποία πληρώνεται τον Ιούνιο. Σε περίπτωση που τα επιτόκια αναφοράς μειωθούν από τις κεντρικές τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που έχουν προβλεφθεί, τότε το όφελος θα «περάσει» άμεσα.

Πέναλτι ασυνέπειας: Σύμφωνα με τις τράπεζες, για να διατηρηθεί η προνομιακή τιμολόγηση του προγράμματος θα πρέπει το δάνειο να παραμείνει ενήμερο και για τους 12 μήνες της προνομιακής περιόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε περίπτωση ασυνέπειας ως προς την αποπληρωμή των δόσεων οι δανειολήπτες θα τίθενται εκτός προστασίας.

Στεγαστικά δάνεια: Πάρτε 100.000 ευρώ με δόση 285 ευρώ – Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου»

Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις για τα στεγαστικά δάνεια για νέους. Ενα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275-285 ευρώ αντί για 415 ευρώ που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το στεγαστικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Σπίτι μου» που θα δίνει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς οι ηλεκτρονικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», προϋπολογισμού 500 εκ ευρώ ευρώ θα ωφεληθούν σε πρώτη φάση 10.000 πολίτες. Αν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός και υπάρχει ανταπόκριση, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα θα επανέλθει καλύπτοντας περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Στεγαστικά δάνεια: Ατοκα τα 3/4 του στεγαστικού

Υπενθυμίζεται ότι το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο, που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Δηλαδή, το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο.

Στεγαστικά δάνεια: Το ποσό της δόσης

Ετσι, αν το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου είναι σήμερα στο 4,5%, με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους νέους πέφτει στο 1,12%. Μάλιστα αν πρόκειται για ζευγάρι τρίτεκνων ως 39 ετών (ο ένας από τους δύο) το επιτόκιο θα είναι μηδενικό, καθώς το δάνειο καλύπτεται εξολοκλήρου από τη ΔΥΠΑ.

Με άλλα λόγια, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 275-285 ευρώ αντί για 415 ευρώ που είναι η δόση για το ίδιο σπίτι με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς. Το ετήσιο όφελος στην περίπτωση αυτή είναι 1.680 ευρώ.

Τα σπίτια για τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι νέοι θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών με άδεια κατασκευής ως το 2007, και να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Το δάνειο καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών, που καλύπτουν συνήθως έως το 80%. Συνεπώς, η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι, μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού, αντί για 20%, που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Το ανώτατο ποσό δανειοδότησης ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Αν δηλαδή ένα σπίτι έχει εμπορική αξία 200.000 ευρώ το δάνειο θα είναι 150.000 ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι:

  • Δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου.
  • Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών από την προέγκριση του δανείου.
  • Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή και το ακίνητο θα αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.

Στεγαστικά δάνεια: Εισοδηματικά κριτήρια

Προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο να διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).

Συγκεκριμένα:

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται σε έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
  • Σε έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα να ανέρχεται σε έως 27.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Οι δανειολήπτες θα πρέπει επίσης να μη διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Στεγαστικά δάνεια: Στις τράπεζες το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα αφού δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ είναι να προσκληθούν οι τράπεζες προκειμένου να υπογράψουν προγραμματικές συμφωνίες. Στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι τράπεζες να δέχονται τις αιτήσεις αυτών που πληρούν τα κριτήρια. Οι τράπεζες θα ορίσουν και το χρόνο αποπληρωμής του δανείου, που μπορεί να είναι από 10 έως και 30 χρόνια.

Οπως έχει ήδη αποσαφηνίσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το όφελος για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό είναι ότι θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου η οποία θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι το οποίο επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων.

Τα βασικότερα σημεία της ΚΥΑ έχουν ως εξής:

-Οι πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα (δηλαδή είναι ηλικίας 25-39 ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για το δάνειο,  με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και  δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους)  υποβάλλουν  αίτηση για να κριθεί η κατ’ αρχήν επιλεξιμότητά τους σε κάποια από τις τράπεζες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στεγαστικά δάνεια: Η διαδικασία

-Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από σειρά δικαιολογητικών για το καθένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι τράπεζες ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα. Εάν αυτές πληρούνται, τότε αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του ενδιαφερομένου με βάση τους εσωτερικούς τους κανονισμούς και αποφασίζουν για την προέγκριση η όχι δανείου και τα κριτήρια πιστοδότησης εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η προέγκριση ισχύει για 60 ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα.

-Η τράπεζα ενημερώνει τον αιτούντα για την  προέγκριση και αυτός εντός της προθεσμίας των 60 ημερών οφείλει να γνωστοποιήσει στην τράπεζα το αιτούμενο ποσό δανείου (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή του (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς) και να προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται ώστε η τράπεζα να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η οικονομική προέγκριση παύει να ισχύει.   Εάν προσκομιστούν εμπρόθεσμα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τότε σε συνέχεια επικοινωνίας της τράπεζας με την ΕΑΤ, η ΕΑΤ δεσμεύει το ποσό του αιτούμενου δανείου μέχρι να ολοκληρωθεί  η διαδικασία τελικής  έγκρισης ή εν μέρει έγκρισης ή απόρριψης του δανείου από την τράπεζα και εντάσσει την συγκεκριμένη αίτηση στο Πρόγραμμα.

-Στη συνέχεια η τράπεζα διενεργεί νομικό και τεχνικό έλεγχο επί του ακινήτου και γνωστοποιεί τα αποτελέσματα στην ΕΑΤ. Εάν  από τον έλεγχο προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ως προς το ακίνητο για τη λήψη δανείου, υποβάλλει στην ΕΑΤ τη σχετική δανειακή σύμβαση. Η ΕΑΤ ελέγχει τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και εγκρίνει τη σύμβαση εκτός και α) ο υποψήφιος δανειολήπτης έχει αιτηθεί δάνειο ή έχει καταρτίσει σύμβαση με άλλη τράπεζα στο πλαίσιο του Προγράμματος ή β) το ποσό που αναγράφεται στη σύμβαση υπερβαίνει το ποσό που είχε δεσμευθεί ή το 90% του συμβολαίου αγοράς ή γ) τα καταχωρημένα στοιχεία είναι λανθασμένα.

-Η υπογραφή σύμβασης με τον τελικό αποδέκτη, η εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης επί του ακινήτου που θα διασφαλίζει το δάνειο και η εκταμίευση του συνολικού ποσού της σύμβασης πραγματοποιείται εντός 6 μηνών από την έγκριση της ΕΑΤ. Η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 2 μήνες αν η αίτηση για εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης έχει υποβληθεί εντός του εξαμήνου. Εάν οι προθεσμίες αυτές δεν τηρηθούν με υπαιτιότητα του αιτούντος, η αίτηση απορρίπτεται.

Στεγαστικά δάνεια: Τα δικαιολογητικά

Αναφορικά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προβλέπεται ότι:

1. Η ηλικία του αιτούντος αποδεικνύεται με πιστοποιητικό γέννησης ή αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας

2. Η οικογενειακή κατάσταση (σε περίπτωση π.χ. μονογονεϊκής οικογένειας ή οικογένειας πολυτέκνων) αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί όχι νωρίτερα από 1 μήνα πριν την υποβολή της αίτησης για χορήγηση δανείου. Ειδικά ως προς την απόδειξη της ιδιότητας του μονογονέα,  ο αιτών πρέπει να προσκομίσει πρόσθετα δικαιολογητικά κατά περίπτωση (χηρεία, διαζύγιο, λύση συμφώνου συμβίωσης, ανικανότητα του άλλου γονέα για την άσκηση γονικής μέριμνας, υιοθεσία από ένα μόνο γονέα κ.α.)

3. Για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των αιτούντων  χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους. Στην περίπτωση συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό τους εισόδημα, ανεξαρτήτως εάν υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις ή εάν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση δανείου ο ένας εκ των δυο. Ως δικαιολογητικά έγγραφα για το στοιχείο αυτό μπορεί να υποβληθεί είτε η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1) του τελευταίου φορολογικού έτους, είτε το Εκκαθαριστικό Σημείωμα/Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Φυσικών Προσώπων του τελευταίου φορολογικού έτους. Αντίστοιχα, σε περίπτωση συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, τα ως άνω έγγραφα υποβάλλονται και από τους δυο, ανεξαρτήτως εάν υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις ή εάν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση δανείου ο ένας εκ των δυο.

4. Για τη διαπίστωση ύπαρξης ή μη ακινήτου κατάλληλου για την κατοικία τους, οι αιτούντες υποβάλλουν τη Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ.) του τελευταίου έτους. Στην περίπτωση συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, υποβάλλονται και τα αντίστοιχα έγγραφα των συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, ανεξάρτητα εάν η αίτηση για τη χορήγηση του δανείου υποβάλλεται από κοινού ή από τον έναν εκ των δυο.

Στην περίπτωση που από τα ως άνω δικαιολογητικά προκύπτει η ύπαρξη ακινήτου, για να κριθεί εάν αυτό είναι κατάλληλο για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των αιτούντων, λαμβάνονται υπόψη τα  ακόλουθα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:

Α) Το ακίνητο να έχει εμβαδό ίσο ή μεγαλύτερο από 50 τ.μ., το οποίο προσαυξάνεται κατά 10 τ.μ. για κάθε μέλος της οικογένειας που συγκατοικεί με τον αιτούντα

Β) Ο αιτών διαθέτει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία επί του ακινήτου κατά ποσοστό άνω του 50%.

Γ) Το ακίνητο βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος.

Δ) Το ακίνητο έχει χρήση κατοικίας.

Η υποβολή των δικαιολογητικών συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως. Οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πρόσθετα δικαιολογητικά η να διερευνήσουν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα του αιτούντος.

Μετά την έγκριση του δανείου και πριν την εκταμίευσή του, η τράπεζα υποχρεούται να ενημερώσει την Ε.Α.Τ. και τη Δ.ΥΠ.Α. για τον  έλεγχο που διενήργησε σε σχέση με με την επιλεξιμότητα του δικαιούχου και του προς απόκτηση ακινήτου.