Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος. Τι ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πόσα θα πληρώνουν οι καταναλωτές και γιατί αντιδρούν ΔΕΗ και Protergia. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Νέους κανόνες τιμολόγησης με ορισμένες ενστάσεις κυρίως από την πλευρά της ΔΕΗ αλλά και της Protergia συναντά η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αλλαγή στη μεθοδολογία χρέωσης των καταναλωτών προκειμένου να προστατευθούν από τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
Την Παρασκευή σε έκτακτο call μεταξύ της Ολομέλειας και 37 στελεχών της αγοράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας παρουσίασε στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας την νέα φιλοσοφία τιμολόγησης που περιλαμβάνει την κατάργηση των παγίων, τον έλεγχο των εταιρειών και την εφαρμογή ενός σταθερού τιμολογίου δίχως ρήτρες και ενός κυμαινόμενου με ρήτρα.
Η διαφορά είναι ότι το τελευταίο θα περιλαμβάνει πλαφόν 30% μέχρι του οποίου οι καταναλωτές θα πληρώνουν την διαφορά.
Πάνω από αυτό, τη διαφορά θα επωμίζονται οι πάροχοι ηλεκτρισμού -εφόσον παρατηρούνται ανατιμήσεις με βάση τις τιμές χονδρεμπορικής- ενώ κάτω από αυτό θα κερδίζουν.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν η οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ-τιμή χονδρεμπορικής) είναι 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ο καταναλωτής θα χρεωθεί άνοδο τιμών μέχρι 30% στο κόστος ρεύματος που δικαιολογείται από τις διακυμάνσεις της αγοράς δηλαδή 104 ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο, το κόστος θα το επωμίζεται η εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ μελετά το ενδεχόμενο να μην υπάρχει μόνο ρήτρα ΟΤΣ αλλά και ρήτρα ρύπων (CO2) ή ακόμη και αερίου ώστε να δίνει μεγαλύτερες επιλογές στον καταναλωτή.
Σήμερα αρκετοί προμηθευτές εμφανίζουν χαμηλά ονομαστικά τιμολόγια, τα οποία όμως εκτινάσσονται λόγω ρητρών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην γνωρίζουν τι πληρώνουν, πώς να υπολογίσουν την διαφορά αλλά και τι τους συμφέρει.
Άλλωστε είναι κοινή πεποίθηση ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν τεχνικούς όρους (π.χ ρήτρες ΟΤΣ, ρύπων κ.α) που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι γενναίες αναπροσαρμογές των λογαριασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση της ΡΑΕ για κατάργηση των παγίων η διοίκηση της ΔΕΗ, έχει ενστάσεις καθώς διαθέτει μεγάλη πελατειακή βάση με σταθερά τιμολόγια ενώ ανάλογη στάση τηρεί και η Protergia.
Επίσης η εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου δια του εκπροσώπου της κ. Ντίνου Μπενρουμπή κατά την πρόσφατη διαδικτυακή ενημέρωση, εμφανίστηκε αρνητική και στο θέμα της κατάργησης της ρήτρας απομάκρυνσης από τα δίκτυα, θέμα μάλιστα το οποίο έχει προσβάλλει και στα δικαστήρια για παλαιότερη απόφαση της ΡΑΕ.
Η Αρχή ζητά διαφανείς και ξεκάθαρους κανόνες στα τιμολόγια προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις υπέρογκες αυξήσεις και να γνωρίζουν με ακρίβεια τι πληρώνουν στο λογαριασμό τους.
Ζητά επίσης να υπάρχει ενημέρωση προς τους πελάτες εφόσον πρόκειται να μεταβληθούν τα τιμολόγια για αυτό και έγινε σύσταση και στη ΔΕΗ, η οποία από αρχές Αυγούστου θα ενσωματώσει την ρήτρα ΟΤΣ, λέγοντας ότι όφειλε να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις αναπροσαρμογές.
Η πρόταση του Ρυθμιστή αναμένεται να βγει εντός των επομένων ημερών σε διαβούλευση καθώς η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής ως αποτέλεσμα της κούρσας των τιμών των καυσίμων, του διοξειδίου του άνθρακα και των υψηλών θερμοκρασιών, επιτάσσουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.
Ένας εκρηκτικός συνδυασμός παραγόντων που επικρατούν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργεί την “τέλεια καταιγίδα”, η οποία αναμένεται να έχει άμεση επίπτωση στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών. Όλες οιν εξελίξεις στο xristika.gr.
Καταρχάς οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, την περασμένη εβδομάδα έσπασαν το φράγμα των 58 ευρώ ο τόνος καταγράφοντας νέο ρεκόρ στα 58,25 ευρώ ο τόνος.
Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο οι τιμές των ρύπων βρίσκονταν στα 32 ευρώ ο τόνος, με την αύξηση μέσα σε 6 μήνες να ξεπερνά το 80%.
Την ίδια στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν υψηλό 13 ετών στα επίπεδα των 29 ευρώ/MWh όταν πέρυσι τον Ιούνιο (όταν βεβαίως η αγορά βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά) ήταν στα 4,9 ευρώ/MWh.
Τα ρεκόρ αυξήσεων σε ρύπους και φυσικό αέριο συνδυάστηκαν την περασμένη εβδομάδα με σημαντικά ενισχυμένη ζήτηση, λόγω του καύσωνα. Αποτέλεσμα;
Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος κινήθηκε τις περισσότερες ημέρες της περασμένης εβδομάδας πάνω από τα 100 ευρώ/MWh φτάνοντας μέχρι και τα 118,56 (μέση ημερήσια τιμή εκκαθάρισης για τις 29 Ιουνίου), με τις μέγιστες τιμές για τρεις ημέρες να ξεπερνούν τα 140 ευρώ/MWh.
Τι συνεπάγεται για τους απλούς καταναλωτές, αυτή η εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς;
Για τους περισσότερους καταναλωτές που έχουν τιμολόγια συνδεδεμένα με ρήτρες χονδρεμπορικής αγοράς, η έκρηξη των τιμών σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, με αποτέλεσμα αυξήσεις στα τιμολόγια.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, για τον Ιούνιο, η μέση αύξηση που σημειώθηκε σε σχέση με το Μάιο, κυμαίνεται στο 20% με 21%, αύξηση που είτε ολόκληρη είτε μέρος της, θα περάσει και στην κατανάλωση μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών.
Τέλος οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τον Ιούλιο, σε μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 5%.
Πιο αναλυτικά, οι χρεώσεις αυξάνονται:
1. Για τους πελάτες Μέσης Τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 1.384 ευρώ/MW (Μεγαβάτ) Μεγίστης Μηνιαίως τιμής της Μέσης Ωριαίας Ζήτησης τις Ώρες Αιχμής (11πμ-2μμ) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.
2. Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, κατά 6,5%. Πιο συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά Κιλοβατώρα έναντι 0,488 ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια πέφτει στα 0,51 από 0,52 ευρώ ανά kVA.
3. Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης κατά 3,3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά Κιλοβατώρα από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.
4. Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του ΚΟΤ και πολύτεκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
5. Για τους πελάτες Υψηλής Τάσης (ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία) η χρέωση μειώνεται κατά 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως έναντι 24.062 ευρώ.
Αντέχει η ΔΕΗ στην ασφυκτική πίεση των ιδιωτικών κολοσσών. Πώς της αρπάζουν τους πελάτες μήνα με το μήνα. Κάνει τα πάντα για να τους κρατήσει η δημόσια επιχείρηση, μειώνοντας τις τιμές. Τι μερίδιο της έχουν πάρει. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Οριακή μείωση κατά 0,33% παρουσίασε το ποσοστό της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, σύμφωνα με το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), καθώς το ποσοστό της επιχείρησης διαμορφώθηκε σε 64,2% από 64,53% τον Απρίλιο.
Όπως είναι φυσικό, ανάλογο ήταν το «κέρδος» για το σύνολο των ιδιωτών παρόχων, το μερίδιο των οποίων διαμορφώθηκε στο 35,80% έναντι 35,47% τον προηγούμενο μήνα. Αν και το «όφελος» αυτό δεν επιμερίστηκε με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ιδιώτες προμηθευτές, καθώς ήταν αρκετά μικρό, δεν επηρέασε την μεταξύ τους κατάταξη.
Έτσι, στην πρώτη θέση παρέμεινε η Protergia (Mytilineos), η οποία ενισχύθηκε στο 8,63% (από 8,47% τον προηγούμενο μήνα), ενώ ακολούθησε η Ήρων με 6,95% (από 6,65%) και η Elpedison με 4,63% (από 4,94%). Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν η NRG με 4,44% (από 4.3%), η Watt & Volt με 2,37% (από 2,46%), η Volterra με 2,08% (από 1,94%), η Φυσικό Αέριο Αττικής με 1,95% (από 1.89%), η ZeniΘ με 1,43% (από 1,44%), η Volton με 1,32% (από 1,38%) και τα ΕΛΤΑ με 0,68% (από 0,67%).
Σύμφωνα με το δελτίο του ΕΧΕ, η μέση χονδρεμπορική τιμή (η μεσοσταθμική Τιμή Επόμενης Ημέρας), μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, η οποία διαμορφώθηκε στα 63,16 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh).
Μειωμένη κατά 5% περίπου ήταν και η ζήτηση σε ρεύμα, καθώς μέσω της χονδρεμπορικής αγοράς διακινήθηκαν 3.972 Γιγαβωτώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, από 4.176 Γιγαβατώρες τον Απρίλιο.
Όσον αφορά τις πηγές προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που κάλυψε αυτή τη ζήτηση, στην κορυφή βρέθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, το μερίδιο της οποίας διαμορφώθηκε στο 38% τον Μάιο.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ΑΠΕ με 33%, κάτι που σημαίνει πως 1 στις 3 κιλοβατώρες που καταναλώθηκαν προήλθαν από ανανεώσιμες πηγές.
Μάλιστα, το μερίδιο των «πράσινων» κιλοβατώρων ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερο, καθώς ένα επιπλέον 8% προήλθε από υδροηλεκτρικές μονάδες, κατατάσσοντάς τις στην τέταρτη θέση. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές, οι οποίες κάλυψαν το 18% της ζήτησης.
Η μικρότερη συμμετοχή προήλθε από τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, το ποσοστό της οποίας διαμορφώθηκε σε 5%, κατατάσσοντας στην πέμπτη και τελευταία θέση.
Απίστευτες προσφορές και νέες τιμές από τη ΔΕΗ. Μετά την «πολιορκία» από τους ιδιώτες που κατάφεραν να πάρουν μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, η ΔΕΗ απαντά με απίστευτες παροχές. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.
Σημαντικές αλλαγές προωθεί η ΔΕΗ στον τομέα της αγοράς προμήθειας, καθώς ήδη από πέρυσι έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων, με έμφαση στην εισαγωγή νέων προϊόντων, το rebranding, την αναμόρφωση των καταστημάτων αλλά και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Οι πέντε βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της επιχείρησης για τη λιανική, όπως παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση προ ημερών αφορούν:
– καλύτερη γνώση των πελατών
– καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοροών
– κάλυψη των νέων αναγκών
– επανατοποθέτηση του αποτυπώματος στη λιανική
— ψηφιοποίηση
Ήδη η εταιρεία ήδη υλοποιεί πρωτοβουλίες για κάθε έναν από τους πέντε πυλώνες. Πιο συγκεκριμένα έχουν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί: νέα κατηγοριοποίηση που βασίζεται στην αξία, νέα μοντέλα πρόβλεψης, νέα καμπάνια για την ανάκτηση πελατών υψηλής αξίας, νέα πλατφόρμα πιστότητας.
Στο μέτωπο της καλύτερης αξιοποίησης των χρηματοροών εφαρμόζεται νέα διαδικασία ειδοποιήσεων οφειλών, υλοποιείται 3ετές πλάνο για την ανάκτηση οφειλών, βρίσκεται σε εφαρμογή η στρατηγική συνεργασία με την εξειδικευμένη στα collections εταιρεία Qualco, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται ενιαία κεντρική στρατηγική για τα νομικά θέματα.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των νέων αναγκών, η εταιρεία έχει προχωρήσει στο rebranding, με αλλάζοντας το ου logo, τα καταστήματα, τους λογαριασμούς, τον εταιρικό ιστότοπο.
Επίσης έχουν εισαχθεί νέα προϊόντα για τα νοικοκυριά, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε πάνω από 200 χιλιάδες πελάτες, ενώ νέα προϊόντα λανσαρίστηκαν και για το φυσικό αέριο και άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο της επανατοποθέτησης της ΔΕΗ στη λιανική, η εταιρεία πλέον διαθέτει 24 καταστήματα που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 38 το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτοντας το 70% των ενεργών πελατών.
Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης με ραντεβού σε 75 καταστήματα, ούτως ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής, ενώ μέσα στο 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία δύο νέων πιλοτικών καταστημάτων στα οποία θα εφαρμοστούν καινοτόμα συστήματα όπως smart queuing αλλά και αυτόματα service points.
Τα νέα αυτά συστήματα, αφού λειτουργήσουν στα 2 πιλοτικά καταστήματα, αναμένεται να επεκταθούν και στο υπόλοιπο δίκτυο της ΔΕΗ.
Τέλος στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εξυπηρέτησης πελατών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν καταγράφεται αυξημένη διείσδυση του ηλεκτρονικού λογαριασμού ebill που φτάνει πλέον τους 400 χιλιάδες πελάτες, ενώ θετική είναι και η πορεία της δωρεάν τηλεφωνικής υποστήριξης καθώς το 2020 απαντήθηκαν περί τα 3 εκατομμύρια κλήσεις έναντι 1,9 εκατομμυρίων κλήσεων το 2019.
Σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές καμπάνιες, η εταιρεία μετρά 750 χιλιάδες επαφές, μέσω viber, email και sms. Και βέβαια μέσα στο 2020 ξεκίνησε η λειτουργία του chatbox στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, μέσω του οποίου δίνονται γρήγορες απαντήσεις σε πελάτες για σε σειρά από κοινά ερωτήματα.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…