Φθηνό ρεύμα: ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Watt & Volt, Elpedison, Ζενίθ, NRG – Ένας είναι ο μεγάλος νικητής

Φθηνό ρεύμα: Όφελος για τα ελληνικά νοικοκυριά από τον ανταγωνισμό στην αγορά ρεύματος. Εξαιρετικές προσφορές για όλες τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Πώς οι ιδιωτικές εταιρείες παρέσυραν και τη ΔΕΗ να μειώσει τις τιμές ρεύματος. Μεγάλο το κέρδος και φθηνό ρεύμα για τους Έλληνες σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Όλες οι λεπτομέρειςς στο xristika.gr.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να πετύχουν σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων με την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος, όπως επισημαίνεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, με βάση τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο 2020, στην περίπτωση της Ελλάδας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας οι καταναλωτές θα είχαν σημαντικό ετήσιο όφελος σε ποσοστιαία βάση, αν «μετακινούνταν» στους φθηνότερους προμηθευτές σε κάθε μία από αυτές τις χώρες. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει η Κομισιόν, αποτελεί ένδειξη υγιούς ανταγωνισμού στις εν λόγω αγορές.

Με δεδομένο ότι στις τρεις χώρες οι τιμές λιανικής κινούνται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η σύγκριση ανάμεσα στον ακριβότερο και φθηνότερο προμηθευτή δεν αφορά τη διαφορά των χρεώσεων σε απόλυτες τιμές, αλλά ως ποσοστό στο μέσο οικιακό τιμολόγιο σε κάθε χώρα.

Σε απόλυτα νούμερα, όπως είναι φυσικό, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα διαθέσιμα τιμολόγια είναι μεγαλύτερη σε χώρες με τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά καταναλωτικές χρεώσεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα η Γερμανία, η οποία έχει τα υψηλότερα οικιακά τιμολόγια στην Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν το μεγαλύτερο όφελος σε απόλυτα νούμερα, αν «μετακινηθούν» στον φθηνότερο προμηθευτή ηλεκτρισμού, αφού θα γλιτώσουν ετησίως 519 ευρώ. Σημαντική ετήσια εξοικονόμηση σε απόλυτα νούμερα, ανάμεσα στα 200 και τα 300 ευρώ, θα έχουν τα νοικοκυριά σε έξι ακόμη αγορές της «Γηραιάς Ηπείρου».

Η έκθεση καλύπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου η μέση λιανική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 16,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, όταν ήταν 16,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Διατήρηση του κόστους παρατηρείται και στα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών επιχειρήσεων, των οποίων η χρέωση άγγιξε τα 10,62 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 10,55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Από την άλλη πλευρά, το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος άρχισε να ανακάμπτει στο τέλος του περασμένου έτους, μετά τη σημαντική «βουτιά» που παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της πανδημίας.

Έτσι, στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκε στα 52,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 44,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τους αμέσως προηγούμενους τρεις μήνες.

Η τιμή αυτά συνιστά είναι μειωμένη κατά 10% από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, όταν διαμορφώθηκε στα 59,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Φθηνό ρεύμα: ΔΕΗ, Protergia, Elpedison ή ΗΡΩΝ

Σκέφτεστε να φύγετε από τη ΔΕΗ και να πάτε σε ιδιώτη πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας; Το xristika.gr σας παρουσιάζει όλες τις προσφορές. Ποια σας συμφέρει; Η αντεπίθεση της ΔΕΗ και το… δέλεαρ των ιδιωτών.

Επιπλέον εκπτώσεις και δώρα αξίας έως 70 ευρώ με την εγγραφή σας προσφέρουν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αυτήν την περίοδο.

Τα πακέτα των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος είναι πιο ελκυστικά από ποτέ, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, επιτρέποντας την προσφορά μεγαλύτερων εκπτώσεων.

Επιπλέον για να σας δελεάσουν, οι ιδιώτες πάροχοι προσφέρoυν δώρα με την εγγραφή σας στα προγραμματά τους, τα οποία μπορεί να φτάνουν ακόμη και στα 70 ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι το τελικό κόστος, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως το ύψος της κατανάλωσης, το πάγιο που χρεώνεστε ή η επιβράβευση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η επιλογή του συμφερότερου πακέτου δεν είναι τόσο εύκολη.

Λύση σε αυτό όμως υπάρχει. Χρησιμοποιώντας την online πλατφόρμας σύγκρισης τιμολογίων της Energy-market, υπολογίζεται με ακρίβεια πόσο θα κερδίσετε εάν αλλάξετε πάροχο.

Έτσι, επιλέγετε την εταιρεία και το πρόγραμμα που σας ταιριάζει πραγματικά και ολοκληρώνετε όλη τη διαδικασία online, χωρίς να βγείτε από το σπίτι..


Όλες οι νέες προσφορές

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει προσφορές που αφορούν τους νέους πελάτες τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής:

nrg – Πάρτε online προσφορά

Προσφέρει δωροεπιταγή 50 ευρώ για εξαργύρωση στα πρατήρια καυσίμων Shell με κάθε νέα σύνδεση ρεύματος ή Φυσικού Αερίου.

Επιπλέον, με κάθε 1 ευρώ ρεύματος που καταναλώνετε κερδίζετε 1 πόντο smart, που εξαργυρώνεται στα πρατήρια Shell για δωρεάν καύσιμα ή άλλα δώρα.


Protergia – Πάρτε online προσφορά

Χαρίζει 70 ευρώ στους λογαριασμούς όσων νέων πελατών επιλέξουν το συνδυαστικό πακέτο ρεύματος – φυσικού αερίου. Το ποσό πιστώνεται στον πρώτο ή στους επόμενους λογαριασμούς.

Επιπλέον, αν επιλέξετε μόνο ηλεκτρική ενέργεια, παίρνετε δωρεάν την  υπηρεσία Protergia Home Insurance, σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία Eurolife ERB, που ασφαλίζει το σπίτι σας για ζημιές έως 5.000 ευρώ.


ELPEDISON – Πάρτε online προσφορά

Χαρίζει 50 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό ρεύματος σε όλους τους νέους πελάτες.

Επιπλέον, σε μόνιμη βάση όσοι είναι και πελάτες της Eurobank θα κερδίζουν Επιστροφή 3% επί της συνολικής αξίας του λογαριασμού τους, εφόσον εξοφλούν τους λογαριασμούς με τις κάρτες της τράπεζας.


WATT & VOLT – Πάρτε online προσφορά

Δεν χρεώνει πάγιο για 1 χρόνο σε όλους τους νέους πελάτες, ενώ τα συμβόλαιά της δίνονται χωρίς δέσμευση και ρήτρα αποχώρησης.

Επιπλέον, προσφέρει σε όλους τους πελάτες δωρεάν δύο ασφαλιστικά προγράμματα:

– Δωρεάν τεχνική βοήθεια από την AXA Assistance στο σπίτι ή στον επαγγελματικό χώρο (έως 100τ.μ.) σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης με συνολικό όφελος έως 300€.

– Δωρεάν κάρτα υγείας Med+ από τη WATT+VOLT για υπηρεσίες υγείας και διαγνωστικών εξετάσεων άνω των 300€ σε συμβεβλημένα κέντρα και νοσοκομεία.


ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – Πάρτε online προσφορά

Προσφέρει με κάθε νέα σύνδεση 60 ευρώ δώρο για αγορές στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος σε επιταγές έκπτωσης AB Plus (2.000 πόντοι AB Plus).


ΗΡΩΝ – Πάρτε online προσφορά

Προσφέρει 50 ευρώ δώρο σε όλους τους νέους πελάτες, τα οποία πιστώνονται στον πρώτο λογαριασμό


Φθηνό ρεύμα: Τίναξε την… μπάνκα η ΖeniΘ με Αντώνη Ρέμο

Μια σπουδαία συνεργασία ανακοίνωσε η ΖενίΘ καθώς η εταιρεία θα πορεύεται με το νούμερο 1 Έλληνα τραγουδιστή, τον Αντώνη Ρέμο!

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης του κοινού και από μία τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού έρχεται στην κορυφαία ομάδα ενέργειας της ZeniΘ για να συμμετέχει σε ξεχωριστές δράσεις με πολλές εκπλήξεις, ξεκινώντας από μία μουσική βραδιά που θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στο Facebook και το Instagram της εταιρείας, δωρεάν για όλους.

Η διαδικτυακή συναυλία με τον Αντώνη Ρέμο θα μεταδοθεί το Σάββατο 17 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. μόνο μέσα από το Facebook και το Instagram της ZeniΘ. Σε μία σπάνια online εμφάνιση, ο σπουδαίος καλλιτέχνης και η πολυμελής ορχήστρα του έρχονται για να μαγέψουν και να ταξιδέψουν μουσικά το κοινό της ZeniΘ μέσα από μοναδικές εκπλήξεις και αγαπημένες επιτυχίες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

O κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Marketing, Επικοινωνίας και Digital Strategy της ZeniΘ, δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον Αντώνη Ρέμο, τον κορυφαίο Έλληνα τραγουδιστή στην κορυφαία ομάδα ενέργειας της ZeniΘ και ανυπομονούμε να τον απολαύσουμε μαζί με το κοινό μας στην αποκλειστική διαδικτυακή συναυλία του στο Facebook και το Instagram της εταιρείας! Η προσθήκη του Αντώνη Ρέμου στην ομάδα μας εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας μας να προσφέρουμε αξέχαστες εμπειρίες στους πελάτες μας, τους οποίους θέλουμε διαρκώς να επιβραβεύουμε έμπρακτα για την εμπιστοσύνη τους μέσα από τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες μας, αλλά και ανατρεπτικές και κορυφαίες συνεργασίες μας».

Φθηνό ρεύμα: Χρεώσεις ανά KW

Οι χρεώσεις του ρεύματος ανά KW διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και ανάλογα πιο πρόγραμμα θα επιλέξετε.

Η χρέωση της ΔΕΗ είναι περίπου 0.11€ / KW (καθαρά και μόνο για το σκέλος του ρεύματος, προ ΦΠΑ).

Αντίστοιχα, ο ποιο οικονομικός εναλλακτικός πάροχος μπορεί να σας προσφέρει μια τιμή ακόμα και κοντά στο 0.055€ / KW – δηλαδή περίπου μισή τιμή σε σχέση με το κόστος της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βλέπετε αναλυτικά τις χρεώσεις του παρόχου που θα υπογράψετε καθώς και τις ενδεχόμενες επιπλέον χρεώσεις όπως η ρήτρα ΟΤΣ ή τα ετήσια κόστη συνδρομής.

Φθηνό ρεύμα: Για τις επιχειρήσεις

Στις επιχειρήσεις συνήθως τα κοστολόγια διαφέρουν. Αν και η τιμή της KW μπορεί να παραμένει η ίδια όπως στα οικιακά προγράμματα, υπάρχουν αρκετές φορές διαφορές στα πάγια (ετήσια συνδρομή ή μηνιαία) καθώς και στα τετράμηνα όρια κατανάλωσης.

Επίσης, εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, θα πρέπει να δείτε να μην υπάρχει ρήτρα ΟΤΣ στο συμβόλαιό σας, καθώς ενδεχόμενη αύξησή της, θα επιφέρει μεγαλύτερη τιμή για εσάς στον επόμενο λογαριασμό.

Μπορείτε εύκολα να βρείτε φθηνό ρεύμα για επιχειρήσεις απλά συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα ενδιαφέροντος – μέσα σε μερικές ώρες ένας εκπρόσωπος θα σας καλέσει για να αναλύσετε τις ανάγκες σας καθώς και τι σας συμφέρει να επιλέξετε.

Φθηνό ρεύμα: Διαδικασία αλλαγής παρόχου

Η διαδικασία που ακολουθείτε για να αλλάξετε πάροχο ρεύματος είναι πολύ εύκολη. Αφού αποφασίσετε με ποια εταιρεία θέλετε να συνεργαστείτε ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα από το λογαριασμό ρεύματος, τότε αποστέλλετε ηλεκτρονικώς τα απαραίτητα έγγραφα όπως ταυτότητα και έναν τωρινό λογαριασμό ρεύματος και η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε μερικές ημέρες.

Η νέα σας εταιρεία θα σας στείλει να υπογράψετε ηλεκτρονικά τα συμβόλαια ώστε να γίνει η αλλαγή του παρόχου.

Φθηνό ρεύμα: Θα μείνω χωρίς ρεύμα μέχρι να ολοκληρωθεί η αλλαγή;

Σε καμία περίπτωση! Η αλλαγή ρεύματος είναι μια λογιστική μόνο αλλαγή που σε καμία περίπτωση δε θα σας αφήσει χωρίς ρεύμα.

Ο ρυθμιστής δικτύου παραμένει ο ΔΕΔΔΗΕ και αλλάζει μόνο ο λογιστικός πάροχος που θα σας τιμολογεί πλέον με τις νέες – μειωμένες – τιμές.

Φθηνό ρεύμα: Πώς να επιλέξω την κατάλληλη εταιρεία ρεύματος;

Την εταιρεία που θα σας τιμολογεί, θα την επιλέξετε με μοναδικό κριτήριο την τελική αξία ρεύματος – πόσο δηλαδή θα σας κοστίζει μηνιαίως το ρεύμα, σε σχέση με τον προηγούμενο πάροχο που είχατε.

Επιλέξτε δηλαδή τη φθηνότερη εταιρεία ρεύματος, με μοναδικό κριτήριο την τιμή.

Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις υπηρεσίες του δικτύου ή να μείνετε χωρίς ρεύμα – η μόνη αλλαγή που θα δείτε είναι στην τιμολόγηση και στην -πιθανή- εξοικονόμηση αρκετών χρημάτων.

Βρείτε έναν πάροχο που δεν θα έχει ρήτρα ΟΤΣ – ή θα είναι μικρό το ρίσκο να την περάσει η χονδρική τιμή KW – καθώς και όσο το δυνατόν πιο χαμηλή τιμή ανά KW.

Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι και το ετήσιο κόστος ή αλλιώς η συνδρομή που έχουν αρκετές εταιρείες.

Θα πρέπει να υπολογίσετε όλα τα κόστη και να δείτε ποια εταιρεία ρεύματος σας συμφέρει να επιλέξετε!

Φθηνό ρεύμα: Πώς η ΔΕΗ βγάζει εκατομμύρια από απλήρωτους λογαριασμούς

Η ΔΕΗ ζει το απόλυτο… success story καθώς από εκεί που πήγαινε ολοταχώς για πτώχευση πλέον βγάζει χρήματα ακόμη και από τους απλήρωτους λογαριασμούς μας! Διαβάστε στο xristika.gr τι εννοούμε…

Από μέρα σε μέρα η ΔΕΗ αναμένεται να υπογράψει με το διεθνή επενδυτικό οίκο Pimco τη συμφωνία για το δεύτερο «πακέτο» τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό κείμενο της σύμβασης απαριθμεί 11.000 σελίδες και αποτελούν τους όρους και τη συμφωνημένη διαδικασία για τη συναλλαγή με την Pimco.

Η δημόσια εταιρία τιτλοποιεί με πιο απλά λόγια απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας διάρκειας άνω των 90 ημερών και ο διεθνής επενδυτικός οίκος θα τη χρηματοδοτήσει με 300 εκ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό σε πρώτη φάση θα αντλήσει 200 εκ. ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητά της, ενώ να σημειωθεί ότι η επιχείρηση είχε βάλει στα ταμεία της τον περασμένο Νοέμβριο άλλα 150 εκ. ευρώ από το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης που είχε συμφωνήσει με τη JP Morgan. Αυτό αφορούσε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της διάρκειας έως 60 ημέρες.

Το επιτόκιο της δεύτερης τιτλοποίησης διαμορφώνεται στο 6,8%, σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση B (7,5%), ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δίνει πρόσθετες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, «το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στο δανεισμό της εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος. Ουσιαστικά, με τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης (60 και 90 ημερών) η ΔΕΗ», όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την επιχείρηση. Επομένως, οποιαδήποτε καλύτερη εισπραξιμότητα είναι και παραμένει πρόσθετο όφελος της ΔΕΗ».

Συνολικά η εταιρία ενισχύει τη ρευστότητα της κατά τουλάχιστον 1 δις. ευρώ αν συνυπολογίσει κανείς τόσο τα 350 εκ. ευρώ από τις δύο τιτλοποιήσεις όσο και το πρόσφατο «ομόλογο αειφορίας» από το οποίο άντλησε 775 εκ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν μεταξύ άλλων για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού της.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ αναμένεται στις 20 Απριλίου να ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επαναλαμβανόμενη λειτουργική της κερδοφορία (EBITDA) θα κινηθεί στα επίπεδα των 850 – 900 εκ. ευρώ αφήνοντας ουσιαστικά πίσω τις ζημιογόνες χρήσεις που την έφτασαν το καλοκαίρι του 2019 στα όρια της χρεοκοπίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η δημόσια εταιρία έχει ως επόμενους σταθμούς στην πορεία της εντός του 2021 την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τη διερεύνηση αγορών των Βαλκανίων για την απόκτηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είτε χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ είτε εταιρίας που δραστηριοποιείται στην «πράσινη» ενέργεια.

Αν αυτή η προσπάθεια της καρποφορήσει θα είναι ουσιαστικά το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα εξόδου της δημόσιας εταιρίας από τα σύνορα της χώρας.