Δίαιτα: Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε ομάδα επιστημόνων, σχετικά με τον γυναικείο μεταβολισμό και τη σύνδεσή του με τον καφέ.
Οταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, τα ποτά και τα ροφήματα που καταναλώνουμε είναι εξίσου σημαντικά για το μεταβολισμό μας με τα τρόφιμα που τρώμε – ειδικά για τις γυναίκες άνω των 50 ετών.
Είναι φυσικό καθώς μεγαλώνουμε ο οργανισμός μας να χρειάζεται διαφορετικά συστατικά για να μπορεί να κρατά τον μεταβολισμό μας σε πλήρη αρμονία για ένα υγιές ανοσοποιητικό.
Τι είναι όμως αυτό που πρέπει να προσέχουμε και ποιες διατροφικές μας συνήθειες να αποφεύγουμε;
Τα energy drinks και οι πολλοί καφέδες είναι γεμάτα με επεξεργασμένα σάκχαρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιβράδυνση του μεταβολισμού σας, λένε οι ειδικοί.
Συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση κρύου καφέ μπορεί να είναι επιζήμια για την απώλεια βάρους που έχουμε θέσει ως στόχο.
Οι ειδικός υγείας και fitness expert Nataly Komova και η Trista Best, MPH, RD, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Balance One Supplements είπαν στο shefinds.com ότι οι κρύοι καφέδες είναι συχνά γεμάτοι με ζαχαρούχα, πλούσια σε θερμίδες συστατικά και η κατανάλωσή τους κάθε πρωί θα μπορούσε να καταστρέψει τον μεταβολισμό μας και να συμβάλει στην αύξηση του βάρους μας.
Παρά το γεγονός ότι αυτά τα ποτά είναι απολύτως γευστικά, τα παγωμένα ροφήματα καφέ είναι γεμάτα με ραφιναρισμένη ζάχαρη και κρέμες γάλακτος με πλήρη λιπαρά που είναι καταστροφικά για το μεταβολισμό μας και τελικά οδηγούν σε αύξηση βάρους όταν καταναλώνονται τακτικά.
«Δυστυχώς, για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αυτές οι συνήθειες του καφέ μπορεί να καθυστερούν τις προσπάθειές τους», προσθέτει η Best.
«Αυτή η καθημερινή συνήθεια του παγωμένου καφέ είναι επιζήμια για τους στόχους απώλειας βάρους, ειδικά για όσους καταναλώνουν περισσότερο από 1 φλιτζάνι την ημέρα», συνεχίζει.
Και, αυτά τα συστατικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα φλεγμονής που μπορούν και να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την απώλεια βάρους.
«Η λήψη ενός φλιτζανιού παγωμένου καφέ με κρέμες και γάλα ειδικά από καφετέριες, μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τον μεταβολισμό και να προκαλέσει αύξηση βάρους», λέει η Komova.
Ενώ ο μαύρος καφές είναι γενικά χαμηλός σε θερμίδες, οι κρύοι καφέδες είναι συνήθως γεμάτοι με θερμίδες από την πληθώρα σιροπιών, κρέμας, σαντιγί και πολλών άλλων. Όλα αυτά τα σάκχαρα αθροίζονται πραγματικά.
«Ο κρύος καφές είναι πλούσιος σε σάκχαρα και θερμίδες, που κυμαίνονται από 400 έως 1200», σημειώνει.
«Όταν καταναλώνετε όλες αυτές τις θερμίδες αμέσως μόλις ξυπνήσετε, ξεκινάτε το σώμα σας σε λάθος δρόμο για την υπόλοιπη ημέρα».
Η Komova προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να «επιβραδύνει την πέψη και τον μεταβολισμό ενώ σας αφαιρεί κάθε φυσική προσπάθεια του σώματος για να μειώσει το βάρος».
Η Best λέει, αντί να πίνουμε κρύους καφέδες, «να προτιμάς φυσικά γλυκαντικά ή κρέμες φυτικής προέλευσης».
Παρόλο που οι φυτικές κρέμες είναι γενικά πιο υγιεινές και αντιφλεγμονώδεις, μερικές εξακολουθούν να είναι πλούσιες σε πλήρη λιπαρά και επεξεργασμένα σάκχαρα.
Επομένως, είναι «σημαντικό να προσέχετε ακόμα περισσότερο τι πίνετε».
«Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι ή κανέλα για να αρωματίσετε τον καφέ σας αντί για επεξεργασμένα σάκχαρα. Αυτά τα δύο συστατικά είναι φυσικά, και αντιφλεγμονώδη και η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα», συνιστά η Best.
«Όλα αυτά», προσθέτει, «μπορούν να βελτιώσουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους και να μειώσουν το φούσκωμα».
Φυσικά και μπορείς να πιεις καφέ ακόμα κι αν προσπαθείς να χάσεις βάρος.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να αφήσεις έξω τα ζαχαρούχα συστατικά εάν θέλεις να διατηρήσεις έναν γρήγορο μεταβολισμό και να χάσεις βάρος.
Δυστυχώς, αυτό σημαίνει να αφαιρέσεις τον κρύο καφέ από τη διατροφή σου.
Αντ ‘αυτού, μπορείς να επιλέξεις ένα φλιτζάνι πράσινο ή μαύρο τσάι με μια κουταλιά γάλα.
Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο σε λιπαρά και με το πράσινο τσάι μπορείς ακόμη και να επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου μειώνοντας κατά πολύ το λίπος στην κοιλιά!
Δίαιτα: Αυτή είναι η καλύτερη για το 2023 – Πόσα κιλά μπορείς να χάσεις
Δίαιτα: Θέλετε μέσα στο 2023 να κάνετε μια δραστική αλλαγή στην εμφάνισή σας και να χάσετε κιλά; Ήδη οι αναλυτές βρήκαν την καλύτερη δίαιτα για το 2023.
Οι αξιολογήσεις του 2023 που ανακοινώθηκαν ανέδειξαν για ακόμη μια φορά την μεσογειακή δίαιτα, η οποία κατέκτησε εκτός από τον τίτλο της καλύτερης συνολικής διατροφής, και «χρυσό μετάλλιο» στις κατηγορίες καλύτερης δίαιτας για υγιεινή διατροφή και καλύτερης δίαιτας με βάση τα φυτά, όπως αναφέρει η έκθεση.
Στις δύο νέες κατηγορίες που προστέθηκαν για το 2023, η μεσογειακή ισοβάθμησε με τις δίαιτες TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) που μειώνει τη χολεστερόλη και την flexitarian ως καλύτερη δίαιτα φιλική προς την οικογένεια και με την DASH (δίαιτα για την αποφυγή της υπέρτασης) ως καλύτερη δίαιτα για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.
Όπως δήλωσε η διευθύνουσα συντάκτρια υγείας του U.S. News & World Report, Γκρέτα Σκούλερ που επιβλέπει την ετήσια κατάταξη των διαιτών:
«Αναζητούμε πάντα καλύτερες συνθήκες υγείας. Αλλά συχνά δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να εξετάζουν τη δίαιτα Χ και την πάθηση Χ».
«Ωστόσο, η υγεία των οστών και των αρθρώσεων είναι ένας τομέας όπου υπάρχει αρκετή επιστημονική βιβλιογραφία» πρόσθεσε, λέγοντας μάλιστα πως «αναγνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθυσμός μας γερνάει, οπότε η εστίασε σε δίαιτες που μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων είναι ένα σημαντικό στοιχείο».
Η μεσογειακή δίαιτα, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, άνοια, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και καρκίνο του μαστού.
Ακόμη, η συγκεκριμένη διατροφή «θωρακίζει» τα οστά και την καρδιά παρατείνοντας την διάρκεια ζωής των ατόμων που την εφαρμόζουν στην ζωή τους.
Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει απλή, φυτική κουζίνα, με την πλειοψηφία κάθε γεύματος να επικεντρώνεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Τα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια έως και καθόλου, και η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα προορίζονται για ειδικές περιστάσεις.
Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται με μέτρο, συνήθως μόνο για να δώσει «νοστιμιά» σ’ ένα πιάτο.
Ενθαρρύνεται η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.
Όπως και το 2022, η δίαιτα DASH και η flexitarian ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση της καλύτερης συνολικής δίαιτας.
Παρόμοια με το μεσογειακό στυλ διατροφής, είναι οι δίαιτες αυτές που μειώνουν ή εξαλείφουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και δίνουν έμφαση στο να γεμίζετε το πιάτο σας με φρούτα, λαχανικά, φασόλια, φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση στον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού με στόχο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η flexitarian δίαιτα, πιστή στο όνομά της, επιτρέπει την περιστασιακή απόλαυση κρέατος ή πουλερικών.
Η διάκριση έγινε με βάση την ποιότητα και όχι την ποσότητα
Μια ομάδα 33 εμπειρογνωμόνων εξέτασε τις κορυφαίες δίαιτες και τις κατέταξε σε διάφορες κατηγορίες.
«Επικεντρωθήκαμε στην ποιότητα έναντι της ποσότητας», δήλωσε η Σκούλερ.
«Οι κριτές μας θεώρησαν ότι υπάρχουν κάποιες δίαιτες εκεί έξω που είναι τόσο τρελές που δεν αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο, όπως η δίαιτα Dukan, την οποία δεν κατατάσσουμε πλέον».
Το βραβείο της χειρότερης δίαιτας πήρε φέτος η δίαιτα των ωμών τροφών, τουλάχιστον εν μέρει λόγω της έλλειψης διατροφικής πληρότητας, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλεια στους κριτές.
Επειδή οι οπαδοί μπορούν να τρώνε μόνο μη επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί, ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων, τροποποιηθεί γενετικά ή εκτεθεί σε φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα, οι κριτικές θεωρούν ότι η δίαιτα είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθηθεί.
Η δημοφιλής δίαιτα keto, μαζί με την τροποποιημένη keto, κατατάχθηκε στην 20η θέση από τις 24 δίαιτες, ακολουθούμενη από τις Atkins, SlimFast και Optavia.
Αυτές οι δίαιτες δίνουν έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ή λίπος με ελάχιστους υδατάνθρακες και λαμβάνουν χαμηλή κατάταξη επειδή είναι εξαιρετικά περιοριστικές, δύσκολα ακολουθήσιμες και εξαλείφουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων.
Πάντως, παρά τη χαμηλή συνολική βαθμολογία για την δίαιτα keto, οι κριτές της έδωσαν την πρώτη θέση για την καλύτερη βραχυπρόθεσμη δίαιτα απώλειας βάρους, δήλωσε η Σκούλερ, προσθέτοντας πως αυτές οι δίαιτες δεν θεωρούνται υγιεινές ως τρόπος ζωής.
«Αυτές είναι δίαιτες για κάποιον που έχει έναν γάμο ή μια εκδήλωση στην οποία θέλει να πάει τους επόμενους μήνες» είπε.
«Θα χάσετε βάρος βραχυπρόθεσμα; Φυσικά. Θα το διατηρήσετε για τα επόμενα δύο χρόνια; Πιθανότατα όχι».
Δίαιτα: Αν τρώτε αυτές τις ώρες δεν θα παίρνετε κανένα κιλό
Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν ιδανικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας για φαγητό.
Το να τρώμε νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε σωματικό βάρος, ενώ η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε χρονικό παράθυρο 10 ωρών θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.
Οι Ιατροί και Καθηγητές, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) και Κωνσταντίνος Στρατάκης (Καθηγητής Γενετικής, Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, NIH, ΗΠΑ, Διευθυντής Γενετικής ΙΤΕ και Διευθύνων Επιστημονικός Σύμβουλος ELPEN) συνοψίζουν τα κύρια σημεία των μελετών αυτών.
Η πρώτη είναι μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη δοκιμή με 16 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (ηλικία 37,3 ± 2,8 έτη, 5 γυναίκες, ΔΜΣ 28,7 ± 0,6 kg/m2).
Μελετήθηκαν σε διαφορετικές ημέρες στα ίδια άτομα οι επιπτώσεις της καθυστερημένης (12:00 με 22:00) συγκριτικά με την ενωρίς κατανάλωση φαγητού (08:00 με 16:00), ενώ ελεγχόταν αυστηρά η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος και η έκθεση στο φως, ώστε να μην διαφέρουν σε άλλα στοιχεία μεταξύ τους.
Βρέθηκε ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μέσα στην ημέρα αύξησε την πείνα και άλλαξε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, αυξάνοντας την αναλογία γκρελίνης προς λεπτίνη.
Επιπλέον, η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μείωσε την ενεργειακή δαπάνη κατά την αφύπνιση και τη μέση θερμοκρασία σώματος.
Οι γονιδιακές αναλύσεις κατέδειξαν μάλιστα ότι η καθυστερημένη κατανάλωση τροφής άλλαξε τα μονοπάτια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων, π.χ. σηματοδότηση MAPK p38, σηματοδότηση TGF-β και άλλων σε κατεύθυνση που συνάδει με μειωμένη λιπόλυση και αυξημένη λιπογένεση.
Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν συγκλίνοντες μηχανισμούς, με τους οποίους η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Η δεύτερη είναι μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή 12 εβδομάδων με 137 πυροσβέστες που εργάζονται σε 24ωρες βάρδιες (23-59 ετών, 9% γυναίκες).
Τυχαιοποιήθηκαν οι μισοί σε συμβουλευτική για 10ωρο περιορισμό της πρόσληψης τροφής και συγκρίθηκαν με τους άλλους μισούς που μπορούσαν να τρώνε όποια ώρα της ημέρας.
Οι πρώτοι επέλεξαν το χρονικό παράθυρο 09:00 με 19:00 ως στόχο.
Όλοι οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν εφαρμογή smartphone για να καταγράφουν όλα τα συμβάντα κατάποσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Κατά την έναρξη, και οι δύο ομάδες είχαν διατροφικό παράθυρο περίπου 14 ωρών.
Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή, χωρίς διαφορές στις θερμίδες συνολικά.
Οι συμμετέχοντες που μείωσαν χρονικά το διατροφικό τους παράθυρο (σε 11,13 ώρες τελικά κατά μέσο όρο) δεν είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
Σε σύγκριση με την άλλη ομάδα, μείωσαν σημαντικά το μέγεθος των λιπιδίων VLDL.
Μάλιστα, σε συμμετέχοντες με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο κατά την έναρξη παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και στη διαστολική αρτηριακή πίεση.
Δίαιτα: Τα πλεονεκτήματα από την αύξηση της πρωτεΐνης
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 200 αντρών και γυναικών, ηλικίας μεταξύ 24 και 75 ετών, που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές στο Πανεπιστήμιο Rutgers.
Οι συμμετέχοντες, ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος, ανήκαν στην κατηγορίων είτε των παχύσαρκων είτε των υπέρβαρων και ακολούθησαν μια δίαιτα με έλλειμμα 500 θερμίδων μαζί με συμβουλές διατροφικές για έξι μήνες.
Με την καθοδήγηση των ειδικών και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τα άτομα κατανάλωναν το 18% της θερμιδικής τους πρόσληψης σε άπαχη πρωτεΐνη, όπως πουλερικά, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, ψάρια, όσπρια και γαλακτοκομικά και το υπόλοιπο των θερμίδων τους σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Αντίστοιχα, δε θα έπρεπε να καταναλώνουν κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και αλάτι.
Έπειτα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: όσους λάμβαναν λιγότερη πρωτεΐνη (18% των συνολικών θερμίδων) και υψηλότερη πρωτεΐνη (20% των συνολικών θερμίδων).
Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης:
- Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους – περίπου το 5%– σε διάστημα έξι μηνών.
- Τα άτομα της ομάδας με την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης επέλεξαν συνολικά πιο υγιεινές τροφές άτομα της ομάδας, αυξάνοντας την πρόσληψη των πράσινων λαχανικών και περιορίζοντας τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά.
- Οι συμμετέχοντες της ομάδας με την υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης διατήρησαν καλύτερα την άλιπη μυϊκή τους μάζα.